Paret Myrdal på resa.

Rasbiologin och de goda svinslagen

Vad är en perfekt människa? Något om 20:e seklets syn på människa, växter och djur.

Av: Annakarin Svedberg | 05 februari, 2015
Porträtt om politik & samhälle

Konsthöst i Paris

Oktober är en fulltecknad konstmånad i Paris. Nya utställningar startar lite överallt, sommaren är definitivt över, höstrusket sätter in och de kräsna parisarna vill bli roade. Resultatet är ofta av ...

Av: Anne Edelstam | 03 november, 2009
Kulturreportage

Helhetstänkandets suveränitet – en slutsats utifrån människans väg genom historien

Det finns en bok av Jean Gebser som överträffar det mesta. Originalet heter Ursprung und Gegenwart och är från 1949/1953/1973. Översättningen till engelska från 1984 av Noel Barstad m fl ...

Av: Erland Lagerroth | 21 december, 2013
Övriga porträtt

Scenografi från barockteatern i Cesky Krumlov. Foto: Mathias Jansson

Barockteatern i Cesky Krumlov

Mathias Janssons resa till Tjeckien avslutas med en artikel om Barockteatern i Cesky Krumlov, rik av konst och historia.

Av: Mathias Jansson | 27 september, 2015
Essäer om konst

Döden och kroppenDödens ljusmörkerGenom det progressiva försvinnandet av tron på själens odödlighet och genom nyfödelsen av en sorts ”paganism” som inte nödvändigtvis är kritisk mot kristendomen, kan kroppen återuppta sin plats i samhället. Kroppen kan visa sig. 
Men, är det verkligen så? Har kroppen verkligen emanciperats från själens kultur?


Vi deklinerar och tvingar ”Frälsningen” i en kanske blygsammare men säkert konkretare miljö: den goda hälsan för att kunna undvika sjukdomen och förlänga livet. Kroppen fortsätter dock att förtära sig med de ritualer som en gång tillhörde själen. De tvångsneurotiska disciplinerna, som till exempel dieter och fasta, banar väg för anorexin men påminner oss samtidigt om vissa asketiska tillämpningar som en gång var religiösa.

De fysiska övningarna med sina rituella och liturgiska upprepningar liknar på samma sätt de andliga övningarna och är fyllda av ”sacrificatio” (uppoffring) och ”mortificatio” (förödmjukelse). Kroppen blir det ideologiska altare på vilket mode och trend kan offra det som är kvar av människans alienation. Jag skriver ”alienation” därför att vi inte längre bebor vår kropp utan schizofrent förnimmer den som någonting annat än oss, som någonting ”bortom”.

Kroppen är därför det som vi måste (konst)ruera, ”bygga” och se till att den lyder normer och kanon som den dominerande kulturen främjar: hälsa, styrka, skönhet. Värderingar man måste besitta för att bli accepterad av samhället. Kroppen är inte längre en vehikel för att kunna ”vara” i världen utan ett hinder för den. Ett hinder därför att världen eller samhället inte har någon användning för en kropp som inte motsvarar kriterierna och normerna som trenden bestämmer för att kunna bli sedda, begärda och köpta.

Dödens triumfAllt stannar där, i den narcissistiska autismens klausur. Och kroppen – tyst och sjuk i sin egen perversion – kommunicerar inte längre.

Kroppen utnyttjades en gång för sin arbetsförmåga, idag är kroppen en kraft i ”begärets” tjänst, ett utnyttjningsobjekt med abstrakta behov om skönhet, ungdom, hälsa, sexualitet... nya varor (värderingar) som är till salu.

Genom att orientera begäret mot en anpassning till modens normer kommer kroppen omedvetet att sätta ett spektakel av sig själv på scenen. Ett seduktivt spektakel som väntar på att bli produktivt.

Gamla och heliga värderingar som etik, vilja, heder, men också spontanitet, frihet, sexualitet och kreativitet präglas av produktionens och konsumtionens nya gudomlighet. Att begära har blivit ett synonym för att producera.

Från solarium till motionssalonger, från parfymerier till bastu, från turkisk bad och termer till Budo utnyttjar marknaden kroppens alienation (hur vi borde se ut kontra hur vi verkligen ser ut). Allt genom det som den dekadente postmodernisten Lyotard kallade: Libidinal ekonomi.

Rent beteendemässigt ser jag inte en språklig skillnad mellan moral, måste, disciplin, uppoffringar, självförödmjukelser, avsägelser hos trappister och asketer – själens atleter som de kallades – och relativismens små syskon som dyrkar moden och trender.

Det är genom att ge ett semantiskt värde till intet som konsumtionssamhället (och trenden) dämpar identitetsångesten hos dessa kroppens atleter och till glömskan utvisar den mest fruktansvärda av alla möjliga frågetecken: Vem är jag?

Spelet som pågår liknar ett puzzel. Trenden (modet) använder fragmentiseringen av den könlösa och själlösa kroppen, samt illuderar kropparna om deras mjukhet och stolthet, om deras ljuvhet och stränghet. Vi behöver alltså inte välja, vi kan vara allt samtidigt. Allt detta är ju mycket demokratiskt därför att det är så billigt, nästan gratis. Egalité av plånböckerna, fraternitè av de sociala subjekten, och liberté att förbli den nya gudens lakejer.

dödsängelTrenderna är monarker. Och våra sköna kroppar är modedockor på vilka man kan hänga nya och sedan avlagda kläder. Trenderna är religiösa därför att deras imperativer är dogmatiska. Men trenderna är framförallt politiska, de använder retoriken för att övertyga, oavsett om det är det röda eller det blåa partiet som talar.

Inte heller kriget kan skada trenden. Därför att trenden är aggressiv, ideologiskt övertygande, offensiv och vinner i slutet. Varför vinner den? Just därför att den baseras på intet, den är sann men samtidigt virtuell. Den går snabbt över men ersätts av en ny trend så småningom. Trenden är evig som Gud.

Inte för inte liknar trenden en filmbild i rörelse, en film som med en subliminal effekt får oss att tro att den är verklighet. Ändå finns det någonting som trenden inte kan dominera helt: kroppen blir gammal, kroppen dör. Det finns inte längre en tro på själen som kan ge oss hoppet om ett överlevande. 
Konkret och rättvis närmar sig döden.

Ångesten dyker fram, en resa à rebours (Mot strömmen (fransk originaltitel: À rebours) är en fransk roman, skriven av Joris-Karl Huysmans), mot en tid som var, med hjälp av plastkirurgi, kosmetiska o s v.

Om kroppen åldras förlorar den sin sensualism men framförallt sin sinnlighet. 
Det är bara makeup (en aning tjockare nu) och fotogeni eller telegeni (med många filter) som kan förlänga illusionen. Det gamla ansiktet är verkligt medan masken – bakom vilken ansiktet döljs – är skenbar. 

Spelet fortsätter men nu visar det ändå någonting verkligt. 
Rädslan att blotta sitt verkliga ansikte. 
Rädslan är verklig.

Döden lekerI sitt försök att motarbeta Gud eller ”Naturen” som vill att kroppen förfaller, är den gamla människan tvungen att leva i sällskap med några konkreta vittnen: depression, hypokondri, oro.

Och sedan – hur svårt det är att finna effektiva antidoter! Vågen, dieten, gymnastiksalen, swimmingpoolen, parfymeriet, viagra och spegeln förstås.

Om ålderdomen inte visar sin sårbarhet längre, måste den finna ”pietas” (vördnad), ärlighet och de lösningar på vilka samhället grundas? Nej. Men detta är ett brott. Ett gammalt ansikte är ju bra för mänskligheten.

Man borde förbjuda ansiktslyftning och betrakta den som ett brott mot mänskligheten. Detta därför att den gamla människan förutom att undandra sitt gamla ansikte ifrån samhället, förstärker myten om en ungdom som i ålderdomen ser ett väntrum för döden.

En lyftning kan vi väl göra men inte på våra ansikten utan på vårt eget ”mind” (sinne) eller på vår själ. Då kommer vi kanske att inse att föreställningarna om skönhet, ungdom, sexualitet, o s v, som vi i åratal har sett på bio och på teve, inte var annat än en morgana. Därför att vi, sedan vi föddes, har lärt oss att utseendet var viktigare än att vara.

På altaret av denna fruktansvärda och osanna dogma har vi offrat vår kropp och givit till den uppdraget att föreställa det som vi inte var och som vi aldrig kunde vara. 
Det var en illusion, det som tillfredsställde oss.

Gilda Melodia

Gyorgy Ligeti  Requiem

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

http://www.youtube.com/watch?v=wawSCvuGj4o

 

Ur arkivet

view_module reorder

Den felande länken och amöbans intelligens

Till Birthe, humanist med naturvetenskaplig bakgrund, precis som författaren Erland   Inspirerad av Erich Jantsch, The Self-Organizing Universe från 1980 och Ilya Prigogine och Isabelle Stengers, Ordning ur kaos från 1985 (1979) ...

Av: Erland Lagerroth | Essäer | 03 september, 2010

Skapandet och Jante

Vem är den där Jante? Jag tänker på hen just nu. Alla som bär på någon form av drömmar känner säkert igen sig: det är inte alltid lätt att själv ...

Av: Marja Beckman | Gästkrönikör | 28 januari, 2014

Om å humanisere livet

Vi publicerar en essä av Thor Olav Olsen. Texten är på norska därför att vi gärna vill öppna vår tidning för bidragen från skribenter från andra nordiska länder. Livet i det ...

Av: Thor Olav Olsen | Agora - filosofiska essäer | 24 februari, 2009

Teori og praksis

I filosofi er gjentakelser nærmest ikke til å komme forbi, og således tar jeg opp og utdyper sentrale punkt i essayet mitt «Livet selv, ett sammendrag.» Filosofi er aktivitet og virksomhet ...

Av: Thor Olav Olsen | Agora - filosofiska essäer | 09 oktober, 2009

Monarki eller republik

"Ja. Monarkins bästa tid är nu". PJ Anders Linder"Nej. Monarkin har aldrig varit farligare än nu". Per Svensson.  AB. 2010-06-09En bok om monarkin sedd från två håll."Jag är högst infamt ...

Av: Birgitta Milits | Gästkrönikör | 18 juli, 2010

Barry Lyndon Foto China Crisis ccbysa30

stanley kubrick i helformat

Under året 2017 presenterar Konstföreningen GL STRAND i samarbete med Deutsches Filmmuseum, Frankfurt am Main, Christiane Kubrick, Jan Harlan och The Stanley Kubrick Archive vid University of the Arts London,med stöd från ...

Av: Nataša Ďurovičová och Vladimir Oravsky | Utopiska geografier | 04 mars, 2017

Giuseppe De Nittis (1846-84) – Italienskt Londonmåleri

Sedan konstmuseet Petit Palais i Paris för några år sedan öppnats efter en genomgripande renovering, har en rad intressanta, bortglömda konstnärskap fokaliserats i välgjorda utställningar, ofta i ett internationellt samarbete ...

Av: Eva-Karin Josefson | Essäer om konst | 10 augusti, 2012

Formale og materielle verdier

En filosofisk framstilling av verdibegrepet med henblikk på dets formale og materielle aspekt. Max Scheler (1874-1928). En av de filosofer som var opptatt av en filosofisk motivert framstilling av ...

Av: Thor Olav Olsen | Agora - filosofiska essäer | 03 januari, 2011

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.