La Décoration Suspect (2014)

Färgernas språk

Monokrom av Melker Garay pågår till den 30 september Galleri Kameleont i Norrköping

Av: Ida Thunström | 14 september, 2016
Essäer om konst

”De dricker energi, kaffe och jobbar”

Det är samtiden jag lyssnar till. I smyg, jag deltar inte, känner inte, vet inte varför ordet ”samtid” pressar fram någon typ av besatthet inom mig. Jag vill berätta om ...

Av: Linda Bönström | 26 april, 2013
Gästkrönikör

Johan Rasmundson. En dikt

Jag heter Johan Rasmundson och är bosatt i Uppsala och har skrivit poesi de senaste tio åren. Jag har varit publicerad i några antologier, tidskrifter och i år även tryckt ...

Av: Johan Rasmundson | 03 december, 2017
Utopiska geografier

Dr Krabba 12

Av: Janne Karlsson | 23 december, 2011
Kulturen strippar

Veckan från hyllan. Vecka 10 -2013Gregor FlakierskiEfter att ha varit bortrest i två veckor undrar jag efter hemkomsten vad som har hänt under min bortavaro. Som vanligt visar det sig att det har inte hänt något av vikt alls. Gamla fina Sverige, det känns tryggt.

Fast lite har hänt ändå. Och inte var det särskilt fint, inte heller tryggt. Möjligen gammalt.

Ovanligt få sitter inne i fängelse. Det kan möjligen bero på att snuten ägnar sina resurser åt att jaga folk med suspekt utseende.

Enligt obekräftade uppgifter visade förra statsrådet Nyamko Sabuni i samband med en kontroll stolt upp sitt svenska pass, och citerade gillade kamrat Stalins visdomsord: den som har rent mjöl i påsen har ingenting att frukta.

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

Och ingen förstår Rasistdemokraternas nya framgångar i den senaste opinionsundersökningen.

En annan sak som hände var att det visade sig finnas kött i köttet. Till och med i IKEA:s köttbullar, och det har ingen kunnat tro att den gamle skattesmitaren skulle bjuda till så generöst. Han kanske har fått ett förmånligt kontrakt med fängelsesystemet i någon ny diktatur, det brukar löna sig.

Och så har Allianspartierna grillat korv. Denna remarkabla händelse har medfört ett enormt mediauppbåd. Rapporteringen har emellertid varit orättvist negativ. Innehållslöst? Ingalunda! Syftet med grillmötet var att skapa ”glöd” i Alliansen, och vem kan grilla utan glöd? Det är som att ro utan åror.

Så det är ingen tvekan om att även om Alliansens partiledare är helt odugliga på att grilla korv, blev mötet inte desto mindre en lysande framgång. Bäva månde Löfvén!

Och enligt obekräftade uppgifter ska ett nytt skatteavdraget för korvgrillning lanseras snart. Det är fortfarande oklart om det ska döpas till KRUT eller eventuellt GUT. Förslagen ska ut på remiss, och enligt obekräftade uppgifter ska varken Försvaret eller gotlänningarna tillfrågas.

Enligt andra obekräftade uppgifter planerar Annie Lööf i händelse av att C åker ut ur riksdagen att öppna en äktenskapsrådgivningsbyrå.

Det har också varit val i Italien. Det blev lite som i den gamla monologen med Lars Ekborg om skönhetstävlingen i byn: ingen vann. Det blev jämt mellan center-vänster, center-höger och center-komedi.

De som var bara center gick det inte så bra för, och det är inte att undra på, vem vill rösta på en opolitisk politiker.

Nej, hellre en clown, även om han vänsterclownen inte såg så kul ut. De två andra var desto skojigare, särskilt han den skönhetsopererade krokodilen. Han är den ultimata beviset på att vi intet lära av historien. Om nu någon trodde något annat.

Att förstå sig på Italien, och framför allt italiensk politik, är inte lätt. Inte ens vår chefredaktör klarar det. En som kan mycket om Italien är Margareta Zetterström, som för några år sedan skrev en fin liten bok i ämnet.

Arma älskade Italien
Margareta Zetterström
Tintomara, 2007

För en tid sedan fick jag ett vykort från vänner som var på semester på Sardinien. De var mycket nöjda, allt var jättefint. Några dagar senare läser jag i Margareta Zetterströms bok ”Arma älskade Italien” att Sardinien är ett av Europas mest militariserade områden, samtidigt som hon bekräftar mina vänners bild av ön som ett naturskönt semesterparadis.

Det är den stora styrkan i Zetterströms bok, en strävan efter hela bilden, att inte blunda för de negativa sidorna, trots att författaren bekänner sin samhörighet med ”Italiensvärmarbranschen”. Eller kanske just därför. Och ingen kan undgå att lägga märke till hennes kärlek och fascination inför landet Italien, och inte minst dess kultur.

Boken består av en rad artiklar, mest om kultur och politik, en del redan publicerade i olika tidningar och tidskrifter, men förvånansvärt många opublicerade. Här finns mycket intressant och nytt om Italien, och bakvägen får vi också nya infallsvinklar på vår egen svenska verklighet. När Zetterström är som bäst, är hennes texter små innehållsrika essäer, som artikeln om Mosaikerna i Ravenna, ett litet mästerverk som berättar om ett par tusen år av historia, med radikala tolkningar och perspektiv mot nutiden.

Som vanligt i samlingsvolymer finns det frågor kring urvalet. Det är svårt att se någon organisationsprincip, och tyvärr återkommer en del ämnen med upprepningar som inte tillför något nytt. Skildringar från Italien har en lång och stolt historia, det räcker att nämna namn som Goethe, Byron, Stendhal, Mendelssohn och Sartre. Jag delar helt deras fascination för Italien, men har svårt att förstå deras anlag för melankoli och leda.

 

Gregor Flakierski

Ur arkivet

view_module reorder

Men det här är Serbien

  Kvinnor i Nis. foto Sophie Malmros Men det här är Serbien Tåget från Belgrad till Nis ser ut som tågen i Sverige på 1970-talet. Jag har tur och får plats i en ...

Av: Sophie Malmros | Resereportage | 05 december, 2009

Magnus Göransson Foto Peter Hallin

Idioten och spindeln

Magnus Göransson är tillbaka med sin Idiot.

Av: Magnus Göransson | Gästkrönikör | 13 maj, 2017

TV-serien Morran och Tobias, Foto: SVT

Skrattet vid ensamhetens avgrund

Mathias Jansson har hittat parallellerna mellan SVT:s komedisuccé "Morran och Tobias" och andra tragikomiska radarpar genom TV-historien. Många av komediserierna bygger i grunden på djupa existentiella frågor om mänsklig utsatthet ...

Av: Mathias Jansson | Media, porträtt | 04 november, 2015

Karnevalståg från Moderna Museet 1968

Art Distribution – en omöjlig historia som fyller femtio år

Vi vet att vi lever i en värld där marknadskrafterna styr och ställer. Du måste, om du vill överleva, göra dig själv till ett varumärke, det vill säga om du ...

Av: Percival | Kulturreportage | 13 augusti, 2016

Pirater i etern och på nätet

  Onsdagen den 8 mars 1961 klockan tio på förmiddagen började radiopiraterna sina sändningar från Radio Nord på internationellt vatten i Östersjön ombord i skeppet Bon Jour. Det var nyheter varje ...

Av: Benny Holmberg | Kulturreportage | 26 februari, 2011

Om en yngling som inte borde ha sett Wagners opera Rienzi

Till Guido Zeccolas eleganta och synpunktsrika essä om Wagner och det musikaliska dramat här på sidan kan läggas en rekommendation för vidare läsning: essäerna, betraktelserna och breven i Thomas Manns ...

Av: Ivo Holmqvist | Essäer | 06 mars, 2013

Har UFO: n någon plats inom teosofin?

Flygande tefat i historia och religion  En av de första dokumenterade UFO-observationerna gjordes den 5 augusti år1926. Det var den ryske målaren, upptäcktsresande och mystikern Nicholas Roerich, som befann sig på ...

Av: Carl Ek | Kulturreportage | 23 november, 2013

Meningsfullheten är alltid angelägnare

Från att ha etablerat sig som ett samtida scenkonstuttryck med stor attraktionskraft på såväl dåtida tonsättare som publik har idag operakonsten på institutionsnivå övergått till ett vegetativt, reproducerande stadium. Genom ...

Av: Magnus Bunnskog | Essäer om musik | 30 december, 2012

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.

Cron Job Starts