Uppror och klassikerstatus – Ett tärningskast kan aldrig upphäva slumpen

Un coup de dés jamais n’abolira le hazard (Stéphane Mallarmé)Gud existerar inte längre som en allsmäktig kraft. Universum är ett kaos frambringat av slumpen och livet har ingen nåbar mening ...

Av: Pernilla Andersson | 12 juli, 2012
Essäer om litteratur & böcker

TIC TAC TIC TAC

Det var 5475 dagar sen jag helt utan förvarning kraschade in i en förälskelse som inte alls var lämplig med dig. Det tog 365 dagar att sluta vara ledsen, efter ditt ...

Av: Jenny Berggren Keljevic | 04 juli, 2014
Gästkrönikör

Jonas Wessel: Ett meddelande från prinsessan Månuggla

  … med grön hud för 800 år sedan. Deras kroppsvätskor kan producera halvrasavkommor … i kosmos. Mörk är mockan som mejar ner … som en skörd. Var hälsade. Jag är ...

Av: Jonas Wessel | 23 september, 2013
Utopiska geografier

Vildapel foto CCBYSA3.0

Vildapel

Och kvinnan såg att trädet var gott att äta av, och att det var en lust för ögonen, och att det var ett ljuvligt träd, eftersom man därav fick förstånd, och hon tog av ...

Av: Johannes Söderqvist | 13 februari, 2017
Kulturreportage

Veckan från hyllan. Vecka 10 -2013Gregor FlakierskiEfter att ha varit bortrest i två veckor undrar jag efter hemkomsten vad som har hänt under min bortavaro. Som vanligt visar det sig att det har inte hänt något av vikt alls. Gamla fina Sverige, det känns tryggt.

Fast lite har hänt ändå. Och inte var det särskilt fint, inte heller tryggt. Möjligen gammalt.

Ovanligt få sitter inne i fängelse. Det kan möjligen bero på att snuten ägnar sina resurser åt att jaga folk med suspekt utseende.

Enligt obekräftade uppgifter visade förra statsrådet Nyamko Sabuni i samband med en kontroll stolt upp sitt svenska pass, och citerade gillade kamrat Stalins visdomsord: den som har rent mjöl i påsen har ingenting att frukta.

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

Och ingen förstår Rasistdemokraternas nya framgångar i den senaste opinionsundersökningen.

En annan sak som hände var att det visade sig finnas kött i köttet. Till och med i IKEA:s köttbullar, och det har ingen kunnat tro att den gamle skattesmitaren skulle bjuda till så generöst. Han kanske har fått ett förmånligt kontrakt med fängelsesystemet i någon ny diktatur, det brukar löna sig.

Och så har Allianspartierna grillat korv. Denna remarkabla händelse har medfört ett enormt mediauppbåd. Rapporteringen har emellertid varit orättvist negativ. Innehållslöst? Ingalunda! Syftet med grillmötet var att skapa ”glöd” i Alliansen, och vem kan grilla utan glöd? Det är som att ro utan åror.

Så det är ingen tvekan om att även om Alliansens partiledare är helt odugliga på att grilla korv, blev mötet inte desto mindre en lysande framgång. Bäva månde Löfvén!

Och enligt obekräftade uppgifter ska ett nytt skatteavdraget för korvgrillning lanseras snart. Det är fortfarande oklart om det ska döpas till KRUT eller eventuellt GUT. Förslagen ska ut på remiss, och enligt obekräftade uppgifter ska varken Försvaret eller gotlänningarna tillfrågas.

Enligt andra obekräftade uppgifter planerar Annie Lööf i händelse av att C åker ut ur riksdagen att öppna en äktenskapsrådgivningsbyrå.

Det har också varit val i Italien. Det blev lite som i den gamla monologen med Lars Ekborg om skönhetstävlingen i byn: ingen vann. Det blev jämt mellan center-vänster, center-höger och center-komedi.

De som var bara center gick det inte så bra för, och det är inte att undra på, vem vill rösta på en opolitisk politiker.

Nej, hellre en clown, även om han vänsterclownen inte såg så kul ut. De två andra var desto skojigare, särskilt han den skönhetsopererade krokodilen. Han är den ultimata beviset på att vi intet lära av historien. Om nu någon trodde något annat.

Att förstå sig på Italien, och framför allt italiensk politik, är inte lätt. Inte ens vår chefredaktör klarar det. En som kan mycket om Italien är Margareta Zetterström, som för några år sedan skrev en fin liten bok i ämnet.

Arma älskade Italien
Margareta Zetterström
Tintomara, 2007

För en tid sedan fick jag ett vykort från vänner som var på semester på Sardinien. De var mycket nöjda, allt var jättefint. Några dagar senare läser jag i Margareta Zetterströms bok ”Arma älskade Italien” att Sardinien är ett av Europas mest militariserade områden, samtidigt som hon bekräftar mina vänners bild av ön som ett naturskönt semesterparadis.

Det är den stora styrkan i Zetterströms bok, en strävan efter hela bilden, att inte blunda för de negativa sidorna, trots att författaren bekänner sin samhörighet med ”Italiensvärmarbranschen”. Eller kanske just därför. Och ingen kan undgå att lägga märke till hennes kärlek och fascination inför landet Italien, och inte minst dess kultur.

Boken består av en rad artiklar, mest om kultur och politik, en del redan publicerade i olika tidningar och tidskrifter, men förvånansvärt många opublicerade. Här finns mycket intressant och nytt om Italien, och bakvägen får vi också nya infallsvinklar på vår egen svenska verklighet. När Zetterström är som bäst, är hennes texter små innehållsrika essäer, som artikeln om Mosaikerna i Ravenna, ett litet mästerverk som berättar om ett par tusen år av historia, med radikala tolkningar och perspektiv mot nutiden.

Som vanligt i samlingsvolymer finns det frågor kring urvalet. Det är svårt att se någon organisationsprincip, och tyvärr återkommer en del ämnen med upprepningar som inte tillför något nytt. Skildringar från Italien har en lång och stolt historia, det räcker att nämna namn som Goethe, Byron, Stendhal, Mendelssohn och Sartre. Jag delar helt deras fascination för Italien, men har svårt att förstå deras anlag för melankoli och leda.

 

Gregor Flakierski

Ur arkivet

view_module reorder
Ernfrid Lindqvist, ungdomsporträtt innan han gifte sig med sin Selma (Foto privat).

Finland 100 år

Det har sagts att sedan Sverige förlorade Finland i 1808–1909 års krig har Sverige inte haft någon historia. Jag har genom åren grubblat över påståendet. Men när går jag igenom ...

Av: Thomas Wihlman | Reportage om politik & samhälle | 06 december, 2017

Bortvändhet från ambitionerna

I stort sett varje strävan uppåt i de givna hierarkiernas tjänst bemöts idag med gillande eller åtminstone acceptans (som kan komma sig av såväl en välkomnande känsla av samhörighet som ...

Av: Peter Worland | Utopiska geografier | 08 juni, 2009

Översätta texten eller sätta sig över texten?

Översätta texten eller sätta sig över texten? Hans Färnlöf, lektor i franska vid Mälardalens högskola, har läst språkexperimentalisten Stefan Hammaréns tolkning av Maupassants kortroman "Horla".

Av: Hans Färnlöf | Essäer om litteratur & böcker | 08 september, 2006

C. J. E. En novell

Vid själslivets marginaler Höststormarna sänkte sina moln över lärdomsstaden och de ogenomträngliga bolstren av spindelvävsgrå dimma gav gatorna ett sken av den psykotiska outsäglighetsmystik som färgade de Maupassants sena, av syfilistöcknet ...

Av: C. J. E. | Utopiska geografier | 03 november, 2014

Hugo von Hofmannsthal (1910) på ett fotografi av Nicola Perscheid.

Hugo von Hofmannsthal – i det inre och yttre livet

Hugo Laurenz Augusti Hofmann von Hofmannsthal (1874 -1929) var en habsburgsk författare, essäist, librettist, poet och dramatiker, under den tyska post-romantiken. En period där kanske Stefan George lyste starkast men ...

Av: Göran af Gröning | Litteraturens porträtt | 12 februari, 2015

Den gamla världens undergång

I en av vårens böcker beskriver den franske kulturskribenten Olivier Poivre D’Arvor hur den globala erans tekniker osynligt bidrar till amerikaniseringen av världen. Men problemet förblir i slutändan en fransk ...

Av: Jonas Elvander | Essäer om litteratur & böcker | 06 augusti, 2011

Utdrag ur romanen Orolig ordning av Andreas Åberg

Illustration: Edda Erik drömmer att det ringer på dörren till hans lägenhet när det är mitt i natten. Han tar sin papperskniv ur pennburken på skrivbordet, för att skydda ...

Av: Andreas Åberg | Utopiska geografier | 05 november, 2008

Pippin Barr och Marina Abramovic Institute – Dataspel om performance

Med spelet ”The Artist Is Present” fick Pippin Barr internationell uppmärksamhet både i konst- och dataspelsvärlden. Spelet handlade om Marina Abramovic performance på MOMA i New York 2010. En performance ...

Av: Mathias Jansson | Essäer om konst | 11 november, 2013

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.

Cron Job Starts