Del, relation, helhet, process, system, funktion. Upptäckt och utformning av ett sätt att…

Vetenskap-världsbild-sätt att tänka, det är, tror jag, den treenighet som bestämmer vårt sätt att vara och verka i världen. Och av dessa är det sättet att tänka som formar de ...

Av: Erland Lagerroth | 21 januari, 2013
Agora - filosofiska essäer

En essä om ingenting

”Tystnad”, svarade Murke. ”Jag samlar tystnad.” I Heinrich Bölls novell ”Doktor Murkes samlade tystnad” möter vi Murke som arbetar på en radiostation. En av hans egenheter är att han samlar på ...

Av: Mathias Jansson | 20 september, 2012
Essäer om konst

En liten text som e-krönika

några därför sprang sedan år erfaret med äldre hunna suput och redan lägesagent kollegan Jorden Grön redobogen sedermerae blott avantgardeavreagerande kraftigt på vårt närmsta avståndets mer än ständigt öppna bordellslinga bortom ...

Av: Stefan Hammarèn | 26 september, 2012
Stefan Hammarén

Näsornas näsbänderska

Så som de en del såg ut nånting i likhet amasonskorna, amasonskara, amasonszons tyngdupplyfterskorna till yes no right boxare som dotter H Duda Dada Yankovich plulubaschschiskans en rotryckerska avsluttråderska näsbänderska ...

Av: Stefan Hammarén | 21 november, 2012
Stefan Hammarén

Ulf Stenberg

Ulf Stenberg ur Den gamle stinsen 2Korta berättelser av Ulf Stenberg från boken Den gamle stinsen.
Andra och Tredje berättelse: Siffermannen och Den kallsinniga isprinsessan
"Min tillvaro innehåller enbart matematiska formler och siffror, på så sätt att vanliga ordflöden i min hjärna omedelbart förvandlas till matematik. Jag tänker ord och meningar men ut kommer bara siffror och formler. Om någon säger till mig, som ett exempel, vilket fint väder vi har idag, svarar jag med siffrorna 27/48, vilket är den matematiska sifferkombinationen för, ja, jag instämmer i det du säger. Vilket i sin tur får mottagaren att se lätt konfunderad ut. Man till och med pratar bakom min rygg. Titta där går Siffermannen! Och den typen av kommentarer, det är inte kul. Men det värsta är att de är med sanningen överensstämmande. Min hjärna producerar enbart siffror. Inte här och nu förstås, denna text eller denna bekännelse körs genom en analog språkomvandlare, på samma sätt som en CD-skiva läses av en DA-omvandlare. Men man kan inte alltid och överallt släpa med sig en så pass otymplig apparat som denna.

Siffermannen

 

Näste berättare var Gordon Barsk, han var av normal längd men hade att par ovanligt stora händer, riktiga grabbnävar, som fick oss att tro att vi hade en grovarbetare framför oss eller åtminstone en karl som sysslat med grova ting. Men inget kunde vara felaktigare. Gordon var en matematikens skönande och, får man tillägga, fullfjädrade artist. Men hans berättelse hade något sorgset över sig. Det vilade en förbannelse över honom i allt han företog sig. Han får naturligtvis själv berätta med egna ord hur denna förbannelse visar sig. Men redan där, märker jag, har jag sagt för mycket. Det är inte ord han berättar med utan siffror. Också han behövde en apparat, ingen förstärkare denna gång utan en DA-omvandlare. Siffror stoppas in i ena änden och ord kommer ut ur den andra. Han är nu påkopplad. Först hör vi bara en radda siffror, sedan, efter en stund, kommer talet och orden. Han är då fullt begriplig, även om det han redogör för knappast är det.

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

 

"Min tillvaro innehåller enbart matematiska formler och siffror, på så sätt att vanliga ordflöden i min hjärna omedelbart förvandlas till matematik. Jag tänker ord och meningar men ut kommer bara siffror och formler. Om någon säger till mig, som ett exempel, vilket fint väder vi har idag, svarar jag med siffrorna 27/48, vilket är den matematiska sifferkombinationen för, ja, jag instämmer i det du säger. Vilket i sin tur får mottagaren att se lätt konfunderad ut. Man till och med pratar bakom min rygg. Titta där går Siffermannen! Och den typen av kommentarer, det är inte kul. Men det värsta är att de är med sanningen överensstämmande. Min hjärna producerar enbart siffror. Inte här och nu förstås, denna text eller denna bekännelse körs genom en analog språkomvandlare, på samma sätt som en CD-skiva läses av en DA-omvandlare. Men man kan inte alltid och överallt släpa med sig en så pass otymplig apparat som denna.

 

Jag är alltid noggrann med att låsa in apparaten i ett särskilt rum. Det gjorde jag också denna kväll då jag gick och la mig. Jag läste några sidor i en bok, jag kommer inte ihåg titeln, men den handlade om ett slott och en man som fått anställning där. Jag somnade ganska omgående. Boken kanade ur mitt grepp och hamnade på golvet. Jag sov djupt, det gör jag alltid. Men vad jag möttes av följande morgon, när jag kom till rummet, är inte lätt att beskriva. En enda röra. Låsen uppbrutna och apparaten pep och visslade som om den hade svårt att andas. Någon eller några hade gett sig på den och trott att det var en vanlig DA-omvandlare. De hade brutit sig in i rummet och av ren nyfikenhet börjat fingra på apparaten som i sin tur hade tappat fattningen och sparkat bakut. Jag städade upp och plåstrade noggrant om apparaten".

 

Gordon Barsk tackade för sig, det vill säga hans DA-omvandlare gjorde det. Den pep och visslade också, men enbart för att den var på gott humör. Den var nu ordentligt omplåstrad.

 

 

Den kallsinniga isprinsessan

 

Den tredje i ordningen av berättare var en kvinna i trettiofem årsåldern, klädd i någon slags ballerinadress. Den tillhörde en annan epok och en helt annan sfär än det högst prosaiska sammanhang hon nu befann sig i. Den hade också något tillgjort över sig. Kvinnan verkade dessutom vara för gammal för den. Hon hette Olympia.

 

"Mina föräldrars, ja, inte bara mina föräldrars utan hela släktens dröm var att jag skulle bli en framstående isprinsessa. Min mor och hennes systrar, mina mostrar, hade försökt men misslyckats. Så nu vändes alla blickar mot mig. Här skulle allt göras rätt från början. Redan i blöjåldern var jag sålunda tvungen att bära söta, vita, plisserade små klänningar med volanger. Min mors systrar flyttade dessutom hem till oss för att tillsammans med mina föräldrar sköta och övervaka inskolningen till isprinsessa, även om min far ganska omgående protesterade mot hela projektet och flyttade hemifrån. Detta pågick under hela min uppväxt och har inte slutat den dag som idag är. Men nu orkar jag inte längre. Samma kläder oavsett om jag är fem, femton eller trettiofem år, samma sockersöta klänningar. Det är därför jag kommit hit för att utföra den slutgiltiga avklädningsakten och förhoppningsvis släppa fram mig själv. Om jag finns kvar. Men nu går jag händelserna i förväg. Det finns en förhistoria, det gör det alltid. .

 

Kanske ni tycker det är konstigt att jag inte gjort mig fri. Då ska ni veta att jag försökt, många gånger. Men alltid misslyckats. Jag har inte mäktat med det. Min mor och hennes systrar har aldrig hotat mig, de har använt betydligt mer raffinerade metoder. Som att ljuga inför mina vänner och bekanta om mina framgångar och ständigt påminna mig om att konkurrensen är stenhård och ville man komma någon vart fick man offra mycket av det vanliga livet. Jag var inte direkt obegåvad. Men danspedagogerna ruskade på sina huvuden och lät förstå att det var hopplöst. Det sa dom aldrig till mig, men jag kände av det in på bara skinnet. Min mor och hennes systrar skulle dö, sa de, om jag avvek det minsta från de dagliga ritualerna. Och de dog. I tät följd dessutom, fast av helt andra orsaker förstås. Men det gav mig ett så dåligt samvete att jag inte kunde hoppa av utan fortsatte med mitt skådespel inför tomma läktare. Jag gick i samma kläder, undvek umgänge och slöt mig alltmer inom mig själv.

 

Tills han dök upp, den svartklädde prinsen, vilket inte förändrade någonting. Allt förblev vid det gamla. Efter hand så förstod jag att han levde under samma betingelser som jag, fången i en likartad dröm, drömd av hans motsvarigheter till min mor och hennes systrar. Vi blev till slut varandras fiender, tills han en dag försvann. Jag var ensam igen. Då dök min far plötsligt upp ur intet, där han tillbringat sin mesta tid, tillsammans med flaskan. Han hade tappat förståndet av det myckna drickandet och omhändertogs av personal från ett närbeläget dårhus och låstes in i ett rum där han endast hade tillgång till papper och penna. Där satt han uppflugen i sängens ena hörn, gav ifrån sig besynnerliga ljud, besinningslöst klottrande på en berättelse om en flicka som låsts in i en främmande kropp och bultar som en vansinnig för att få komma ut. Men ingen hör henne. Han däremot hör henne, han förstår henne. Det framgick av det klotter han under våldsamma utbrott ändå lyckades få ner på de papper som låg utslängda på golvet bredvid sängen där han en morgon hittades död".

 

Olympia var mitt i allt elände kallsinnig. Hon bevarade sitt lugn. Men nu skulle det ske, avklädningsakten, själva befrielsen från en konstlad gestalt som hon trots allt hade levt hela sitt liv med och i. Man kan verkligen fråga sig vem som var vem. Hade jag haft en virveltrumma, hade jag slagit en virvel på den. Situationen liksom krävde det. Som när en cirkusartist står inför ett livsfarligt nummer. Eller som finalen på en spännande film. Men vad hände? Hon skalade av sig lager på lager med vita klänningar, allt mindre storlek för var och en, liksom hon själv blev mindre och mindre, som om hon levde om sitt liv baklänges, tills hon kom till den sista av dem. Hon var då inte större än en halvmeter, hade blöjor och napp i munnen. Hon slet av sig den sista klänningen också ... men där fanns ingenting. Det var tomt.  

Ulf Stenberg

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Ur arkivet

view_module reorder

Brev från Sverige - till Susan Sontag, in memoriam

I. Susan. Jag är i Sverige. Tiden går ifrån och hinner i kapp. Efter att första gången ha sett Duett för kannibaler (1969) var min tanke att kritiken, med undantag ...

Av: Peter Lucas Erixon | Litteraturens porträtt | 18 december, 2007

När farfar blev blåsippa Om döden i barnboken

Hur handskas barnbokslitteraturen med döden? Vad är relevant att säga till de minsta barnen om döden när en anhörig går bort? Finns det något bra sätt att ta upp denna ...

Av: Benny Holmberg | Essäer om litteratur & böcker | 16 mars, 2012

Malin Lagerlöf Foto Ulrica Zwenger

Malin Lagerlöf och Tom Malmquist - drabbade av det ofattbara

Elisabeth Tegelberg är tillbaka med en litterär essä.

Av: Elisabeth Tegelberg | Essäer om litteratur & böcker | 09 oktober, 2016

PÅ VÄG MOT MUSIKEN – Del 1: Musiken och ordet

Denna text vill vara den första delen av en artikelserie om musiken. Jag har ingen intention att skriva en estetisk-musikalisk text eftersom musiken inte låter sig beskrivas, och jag hoppas ...

Av: Guido Zeccola | Essäer om musik | 05 november, 2012

John Berger

John Berger 1926-2017

I ”Picassos äventyr”, HasseåTages film som spelades in 1978, får vi följa honom om inte från vaggan till graven så näst intill. Där finns både barndomen i Spanien, hundåren i ...

Av: Ivo Holmqvist | Konstens porträtt | 10 januari, 2017

Arkiv som aktör för förändring – nya medier och gräsrotsverksamhet i Egypten

Hur kan man dokumentera och arkivera en revolution? Och hur gör man det i ett land som saknar en tradition av öppenhet, där de nationella arkiven behandlas som statshemligheter och ...

Av: Madeleine Engström Broberg | Kulturreportage | 24 juni, 2013

Sigurdsristningen vid Ramsund, Sundbyholm

I runornas tid

Vad har du för relation till runor? Trodde väl det. En stor sten, formad som ett gotiskt fönster, med inristade tecken från Vikingatiden. I Östergötland. Jodå. Det också. Men ämnet ...

Av: Carster Palmer Schale | Kulturreportage | 22 november, 2015

Den subversive Thomas Bernhard

Den österrikiska litteraturen är sällsynt rik och mångskiftande. Det finns diktare för alla temperament och preferensdispositioner; också den mest kräsmagade torde här få sitt lystmäte. Vi möter här alltifrån Grillparzer ...

Av: Simon O. Pettersson | Essäer om litteratur & böcker | 23 juni, 2011

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.