Ett subjektivt försök till ett ifrågasättande av det kända

Föreställningen Farfar var Samuraj (och dödade massa amerikaner) hade sin urpremiär på Pusterviksteatern i Göteborg den 4 april. Skådespelaren David Fukamachi Regnfors kör i föreställningen en enmansshow, på utsidan till ...

Av: Linda Johansson | 19 april, 2011
Kulturreportage

Svensk Musikvår 17-20 mars 2016.

Kraftsamling för nutida svensk konstmusik

Efter närmare 25 år återuppstod festivalen Svensk Musikvår, 17-20 mars 2016. I Stockholm kunde man lyssna till framföranden av 250 musiker och närmare 50 svenska tonsättare. En riktig kraftsamling för ...

Av: Thomas Wihlman | 26 mars, 2016
Musikens porträtt

Riva ner och bygga nytt – eller hur man demolerar en konstinstitution

I hörnet står en maskin som snurrar ett järnklot runt sin egen axel. Varje gång järnklotet träffar betongväggen i galleriet ryker dammet och murbruk faller ner på golvet. Som en ...

Av: Mathias Jansson | 22 december, 2014
Essäer om konst

En friare filmstruktur Intervju med Sergei Loznitsa

  Filmen "The Joy" är en av de mest kompromisslösa filmer som vi har skådat under 2000-talet. Den ryske regissören Sergei Loznitsa har med hjälp av fotograf och klippare lyckats skapa ...

Av: Roberto Fogelberg Rota | 17 februari, 2011
Filmens porträtt

Lesbisk, hårdsnörd och hårdför liberal – möt Klara Gratteklara-4.jpg 
Klara Gratte i Gamla stan, Stockholm.
foto Kim Varga. 

Lesbisk, hårdsnörd och hårdför liberal – möt Klara Gratte

Klara Gratte är liberalernas gullegris. Såväl högerbögarna som heterofemini­sterna inom Liberala ungdomsförbundet har tagit henne till sitt hjärta.

- Jag tror jag skall pimpa Liberala Kvinnors t-tröjeslogan "Alla älskar en liberal kvinna" och göra en rosa t-shirt med texten "Alla älskar en liberal flata", säger Klara med ett stort och lite busigt leende.

Första gången Klara syntes i media var när hon ställde upp i SVT:s Toppkandidaterna förra året. En serie där unga politiker fick föra ut sina åsikter, debattera och till slut kanske vinna 250.000 kronor för att förverkliga sina idéer. Klaras huvudmål var att få upp queerfeminismen på den politiska agendan. Hade hon vunnit skulle pengarna ha gått till en organisation i Nederländerna som hjälper kvinnor att göra abort.

Nästa gång Klara uppmärksammades var det i ett mindre glassigt sammanhang. Hon stod mitt i en demonstration mot tillståndsmyndighetens delgivning till gayklubben Patricias ägare där de klagar på att två personer dansat på ett utmanande sätt, varav en kvinna visat sina bröst. Fetischklubbarna Dekadance och OMC i Stockholm samt FPP i Göteborg hade fått liknande påpekanden från myndigheterna, trots att de är medlemsföreningar.

Hbt-liberal och luf:are

- Jag sitter i styrelsen för HBT-liberalerna och för oss var frågan viktig. Det går inte att sitta bakom ett skrivbord och tro att vi kan förändra världen enbart genom att författa motioner. Vi måste även gå ut i verkligheten och konfrontera myndigheter och politiker. Numera är frågan om alkoholtillstånd en icke-fråga, åtminstone i Stockholm. Den borgerliga valsegern har inneburit att alkohollagen omtolkats.

Klara är hårt engagerad i frågor som rör äktenskapsbalken och sexuell läggning. Hon sitter Feministiska nämnden inom Liberala Ungdomsförbundet. I motioner till LUF:s förbundsstyrelse har hon bland annat krävt ett antalsneutralt civilt äktenskap och en förändring av Socialstyrelsens regler för blodgivare.

- Solidaritet i liberal tappning innebär att kämpa för individens frihet, även i frågor som endast berör marginaliserade grupper. Folkpartiet för en till viss del heteronormativ feministisk politik, men liberaler, till skillnad från många andra politiker, är toleranta och beredda att lyssna på dem som ser de realpolitiska frågorna på ett annat sätt. Håller man käften, så finns inte frågorna på dagordningen. Motionerna har jag skrivit tillsammans med Freddi Westerlund. Man skulle kunna säga att han är min spökskrivare, skrattar Klara.

Poly med en förkärlek för feminina män

Klara är poly. Hon vill leva med flera personer och hon vill också kunna ingå äktenskap med dem. Hennes familj består för närvarande av lillebror, som är hemma över sommaren, och två feminina bögar.

- Jag umgås nästan uteslutande med feminina män. De är mina älsklingar. Jag vill kanske också skaffa barn en dag. Men för mig som lesbisk innebär det att jag måste planera såväl för hur barnet skall komma till som för hur det skall växa upp. När Kristdemokraterna talar om heteronormativitet som en förutsättning för den goda barndomen, tänker jag att dessa barn i de flesta fall kommer till därför att kontrahenterna är kära och vill skapa ett barn som blir till en avbild av dem och deras kärlekslycka. Några år senare har föräldrarna skiljt sig. Jag vill leva polygamt eftersom jag tänker på barnens bästa!

Studier i juridik och genusvetenskap

Klara studerar juridik på Stockholms universitet parallellt med lesbiska och gaystudier vid Centrum för genusstudier. Till hösten blir det genusvetenskap som komplement till juridiken.

- Som färdigutbildad jurist vill jag arbeta med diskrimineringsfrågor och hatbrott. Så det gäller att ha gedigna kunskaper. På mitt sommarjobb är jag alltiallo på en liten advokatbyrå. Där gäller det att ha öppet mer eller mindre dygnet runt för att få verksamheten att gå ihop. Jag behöver ingen kristallkula för att veta hur mitt framtida yrkesliv kommer att se ut...

klara-1.jpg 
Klara Gratte i Södra Teaterns foajé
(Stockholm).
foto Kim Varga. stylist Tommie-x/KOTC. 
Femmenism

Femmenismen är en annan av Klaras inspirationskällor. Rörelsen startades av Ulrika Dahl och i Klaras tappning innebär den framför allt hon klär sig överdrivet kvinnligt. Hon gör sig så objektifierad att hon bryter upp mönstret för det som anses kvinnligt. I flera år nu har hon nu snört sin midja med hjälp av viktorianska korsetter som hon måttbeställer från korsettörer i Holland.

- Korsetten är ett pansar, ett skydd, en överlevnadsstrategi... Femme-identitetens estetik ligger nära dragqueenens. Jag talar ofta om att jag klär mig i drag. Jag är drag! Jag har börjat intressera mig för masker som ytterligare ett attribut för mitt behov av att förställa mig, bli någon annan. Det ligger en stor frihet i detta. Kropp och kön är sociala konstruktioner. Kvinnokroppen har under historiens gång haft många ideal. I dag anses det nästan perverst att ha en korsetterad midja, i andra tider har den varit norm. Under det sena 1700-talet var gråten ett högst manligt känslouttryck, i dag är den nära nog tabu i idealbilden av heteromannen.

Chanteuse och burleskartist

Klara har också utbildat sig i sång och improvisationsmusik under ett år vid Uppsala universitet. Hon hade lärare som Tuomo Haapala och Jörgen Adolfsson från den udda proggruppen Iskra. Av Marie Selander lärde hon sig bland annat kulning och att sjunga fult. Klaras sångpedagog är sedan de tidiga tonåren Karin Frölén.

- När jag var ung ville jag bli operasångerska, men jag orkar helt enkelt inte med att öva så mycket som krävs. Det var samma sak med cellon. Jag är helt enkelt för lat! Men jag har lärt mig att spela lite dragspel och så sjunger jag. Sjunger och sjunger och lyssnar på mig själv när jag sjunger och sjunger med. Jag gillar min röst nu. Den får mer och mer mognad och jag får mer och mer kontroll över den. Det är bra att bli äldre för rösten. Man måste behärska den för att kunna sjunga fult. Jag vill sjunga fult. Jag vill låta som Tom Waits!

- Mitt artistnamn är Blanche Neige. Det fick jag av Leila K när hon sprang fram till mig på gatan en helt vanlig kväll. Det Leila K säger är lag och dessutom tycker jag att det passar bra, fnissar Klara.

I Klaras repertoar ingår sånger ur Piafs och Barbaras sångskatter. Men hennes stora passion är Berthold Brecht. Hon hittade några inspelningar av hans sånger med Lotte Lenya och Gisela May hemma hos föräldrarna och fastnade direkt.

- När jag sjöng på tyska på Södra Teaterns burleskklubb Hootchy-Kootchy var jag inte helt säker på att publiken förstod texten. När jag strippar till Das Lied von Weib des Nazisoldaten tar jag av mig de klädesplagg som soldaten enligt sångtexten skickar sin fru från de ockuperade länderna Europa och till slut står jag i det änkedok som kom från den ryska fronten.

Ett pris att betala

Klara Gratte personifierar sexradikalismen. Hon studerar sexualteori på universitetet, arbetar med sexualpolitik inom LUF och HBT-liberalerna, hon klär sig femmenistiskt och på fritiden sjunger hon om prostitution och strippar.

- Men det finns ett pris att betala. Jag är utsatt och blir ofta trakasserad. Det är svårt att hantera mäns blickar när man är lesbisk. Genom mitt sätt att klä mig verkar jag bli till någon form av freakshow och allmän egendom. Därför vill jag ha kontakt med PostPorn för att tillsammans med dem utbyta erfarenheter och bli bättre på att hantera aggressiviteten jag möter i vardagen.

Vi förstår vad hon talar om. När Kim skulle ta utomhusbilden på Klara i en gränd i Gamla stan fylkades mängder av män runt dem. De började ta bilder med mobiler och kameror. En hade till och med mage att börja filma. Under en uppenbart professionell fotosession frågar dessa män inte ens om de får plåta. De bara gör det och de ignorerar fullständigt att vi ber dem sluta.

Klara Glatte är en av dem som tar stötarna för oss andra när hon rakryggat står upp för sin livsstil och sina åsikter. Tack!

Agneta Tröjer

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

Ur arkivet

view_module reorder

Veckan från hyllan, Vecka 49 - 2012

Göran Rosenberg tilldelades Augustpriset för sin bok ”Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz”. Världen må förlåta mig, men jag tycker att det är en så fantastiskt bra och viktig ...

Av: Gregor Flakierski | Veckans titt i hyllan | 01 december, 2012

På tal om Herakleitos

  Under en längre period denna höst 2012 har jag haft anledning att i lugn och ro ägna mig åt Herakleitos, vilket allteftersom gett upphov till följande i den gamle upphovsmannens ...

Av: Bertil Falk | Agora - filosofiska essäer | 22 december, 2012

En rökares försvarstal

 En av mina väninnor försöker leva ett hälsosamt liv, för att må bra. Nu äter hon rätt, a la diet nya modellen och motionerar som sig bör. Hon springer varje ...

Av: Jenny Berggren Keljevic | Gästkrönikör | 30 december, 2013

Violet Tengberg ─ föregångare till den nya andliga konsten

Samhället har alltid fruktat udda konstnärer, diktare, helgon och mystiker. Det främmande och okända är skrämmande och farligt och ofta har man förföljt och på olika sätt försökt tysta ner ...

Av: Lena Månsson | Konstens porträtt | 22 juni, 2009

Biografiskt lexikon för Finland nu på nätet

Numren 710:1-4 i serien Skrifter utgivna av Svenska Litteratursällskapet i Finland är ett imponerande storverk: de fyra mycket bastanta delarna av Biografiskt lexikon för Finland, utgivna 2008-2011 med understöd av ...

Av: Ivo Holmqvist | Essäer om litteratur & böcker | 09 december, 2014

Kvalité och känsla

Kvalité och känsla "Franskspråkig skönlitteratur i svensk översättning" är Elisabeth Grate Bokförlags motto, men en och annan bok från den anglosaxiska världen har smugit sig in i utgivningen.

Av: Agneta Tröjer | Porträtt om politik & samhälle | 25 september, 2007

Den felande länken och amöbans intelligens

Till Birthe, humanist med naturvetenskaplig bakgrund, precis som författaren Erland   Inspirerad av Erich Jantsch, The Self-Organizing Universe från 1980 och Ilya Prigogine och Isabelle Stengers, Ordning ur kaos från 1985 (1979) ...

Av: Erland Lagerroth | Essäer | 03 september, 2010

Roger Scruton om liberalism

Liberalism är inte en enhetlig tradition. Det finns emellertid en uppsättning ställningstaganden som kan sägas utgöra dess kärna och som förenar olika formuleringar av den genom familjelikhet. Av dessa besläktade ...

Av: Claes-Magnus Bernson | Agora - filosofiska essäer | 12 mars, 2012

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.