På spaning efter minuter som flyr

Att bo i en storstad är att mer eller mindre ofrivilligt vara en del av en massa oskrivna regler. De verkar fullkomligt absurda om man tillåter sig lite perspektiv, och ...

Av: Jessica Johansson | 23 juni, 2011
Gästkrönikör

Gösta Ekman

Den store Gösta Ekman - Alla tiders störste svenske skådespelare

”De som givit sitt liv medan de levat, kan inte dö”. - Gösta Ekman 1890 - 1938. Störst, bäst och vackrast. När Gösta Ekman begravdes den 18 januari 1938 i Stockholm följdes ...

Av: Belinda Graham | 11 september, 2017
Scenkonstens porträtt

Är Kolumbusdagen värd att firas?

Världen våndas under deras förtryck som vill den väl (Rabindranath Tagore) Kolumbusdagen firas i USA sedan år 1937 den andra måndagen i oktober till minne av Kristoffer Kolumbus ankomst till Amerika ...

Av: Nina Michael | 12 oktober, 2013
Reportage om politik & samhälle

Vem är Jørgen Leth?

Tillfällena när den danske filmaren och skribenten Jørgen Leth kommit på tal i svensk media är lätträknade, detta trots att han nog får räknas till en av de största levande ...

Av: Per Brunskog | 19 juli, 2012
Konstens porträtt

Foto: Karin Lindroos & Come to Finland Publishing

Reseaffischer med glamour och humor På Nationalmuseet i Helsingfors pågår just nu en utställning över findlänska reseaffischer. Det är startskottet för museet att fira att det självständiga Finland fyller 100 år.
 Come to Finland på Nationalmuseet i Helsingfors. Foto: Karin Lindroos & Come to Finland Publishing

Come to Finland på Nationalmuseet i Helsingfors. Foto: Karin Lindroos & Come to Finland Publishing

 

Den första reseaffischen i Finland gjordes 1893 av den berömda konstnären Akseli Gallen-Kallela. Under den här tiden var det en stor ära att få göra en reseaffisch och bara kända, etablerade konstnärer tillfrågades om uppgiften.
Staden Imatra i södra Karelen i Finland hade ett nytt hotell som skulle marknadsföras på den nya affischen och där syns även Saima kanal, Imatras fors och bron som korsar floden Vuoksen
I utställningen Come to Finland har affichjägaren Magnus Londen 100 vintage-affischer originaltryck. Foto: Karin Lindroos & Come to Finland Publishing

I utställningen Come to Finland har affichjägaren Magnus Londen 100 vintage-affischer originaltryck. Foto: Karin Lindroos & Come to Finland Publishing

Annons:

 I utställningen Come to Finlandhar affischjägaren Magnus Londen samlat ungefär 100 vintage-affischer i originaltryck.Ursprungligen var en affisch en tidtabell i stort format. (Så att resenärer skulle kunna se när färjan gick från Helsingfors till Stockholm och andra städer.) Men så småningom utvecklades och uppstod den illustrativa affischkonsten med syfte att locka besökare till Finland.

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

 Glamorösa bilder och attraktiva budskap

Med drömmar och fantasier som skildrades genom vackra, natursköna och ofta glamorösa bilder och attraktiva budskap skulle turistnäringen i Finland blomstra. Bilden av Finland som ett mörkt och allvarligt land skulle bort.

– Här syns det att man egentligen alltid varit ett öppet och välkomnande land som vill ha internationella kontakter, säger Magnus.

 Att besöka utställningen Come to Finlandär en spännande resa genom gamla tiders Finland. När Magnus guidar runt i lokalen märks det att han har stor kunskap om både affischerna och konstnärerna som gjort dem. Det här är verkligen något som han brinner för och han levandegör utställningen så att den blir än mer intressant.

 Naturens kraft på natten

Den första reseaffischen i Finland gjordes 1893 av den berömda konstnären Akseli Gallen-Kallela. Under den här tiden var det en stor ära att få göra en reseaffisch och bara kända, etablerade konstnärer tillfrågades om uppgiften.

Staden Imatra i södra Karelen i Finland hade ett nytt hotell som skulle marknadsföras på den nya affischen och där syns även Saima kanal, Imatras fors och bron som korsar floden Vuoksen.

 – Affischen skildrar Finlands storslagna natur och genom de strålkastare som avbildas mitt på bilden visar man på att det går att njuta av naturens kraft även på natten, säger Magnus.

Strålkastarna var uppsatta för att forsen skulle synas även då det var mörkt ute, vilket var ett nytt fenomen på den här tiden. Denna första affisch gjordes på ryska och franska för att vända sig till de människor i S:t Petersburg som hade råd att resa.

En ny medelklass

På 1950-talet när Finland och resten av Europa började hämta sig från andra världskriget blev reseaffischerna lite gladare och humor blev ett viktigt inslag. En ny medelklass föddes och det blev det även vanligt att ta med sig barn på resan. 

– Man kan lära sig mycket om historien genom att titta på affischerna, säger Magnus.

En vid den här tiden känd grafiker inom reseaffischer var Osmo K. Oksanen. Han började med att göra filmaffischer, men kom snart att påbörja ett samarbete med Finska statsjärnvägarna, där den många gånger humoristiska reklamen skulle få fler besökare att resa med tåg i Finland.

Det var oftast pojkar som skulle avbildas på affischerna, så när Osmo bad sin dotter att vara modell för honom och bära sin mammas sminkväska på gården, gjorde han om henne till en glad pojke som på bilden har en resväska i handen. På axeln bär pojken ett par skidor som symboliserar äventyret som ligger framför honom och naturligtvis syns ett tåg i bakgrunden.

Bilden gjordes även i en annan variant som passade för sommaren. På den affischen har skidorna bytts ut mot ett paraply, som självklart är bra att ha med sig på sommaren i Finland!

 Finska Lappland exotiskt

Finska Lappland ansågs vara det mest exotiska man kunde besöka, speciellt för tyska och franska turister, som tog sig dit med tåg. Detsågs som både vackert och magiskt; som att åka till en sagovärld. Eftersom turisterna ofta kom dit med nattåget, ökade kanske intrycket av den magiska spänningen i mörkret.

 

– Ofta stannade besökarna som reste till Finland flera veckor och verkligen tog sig tid till att lära känna landet, säger Magnus.

Ingrid Högström-Bade är en svensk konstnär som finns med i utställningen. Eftersom hon inte längre finns i livet, tog Magnus Londen kontakt med hennes dotter i Sverige, som blev väldigt glad över att han ville ha med affischerna.

 Escalante vann reseaffischtävling

I slutet av 2016 ombads nutida konstnärer och grafiker att delta i en tävling som skildrade hur de ville att en reseaffisch för Finland skulle se ut i dag och dessa finns med i den sista delen av utställningslokalen. Vinnaren blev Omar Escalantes poster med en ung kvinna som gör sig redo att hoppa i en isvak. I bakgrunden syns skog och en enslig stuga.

– Escalante är uppvuxen i Guatemala och när han gjorde affischen hade han inte bott länge i Finland, men han lyckades fånga stämningen helt rätt, säger Magnus.

Alla de nya affischerna har naturen med i blickfånget. Liksom på gamla tiders reseaffischer är det främst den som ses som Finlands starka sida och med vars hjälp besökare ska lockas att komma till landet.

Delar turismhistoria med Sverige

Bakgrunden till utställningen Come to Finlandär att Magnus en dag fick syn på en affisch från 1930-talet i ett skyltfönster i Helsingfors. Bilden föreställer en elegant kvinna som sitter vid ett bord på en uteservering och smuttar på champagne medan Helsingfors stad med Nationalmuseet, riksdagshuset och en spårvagn syns i bakgrunden. Magnus blev så inspirerad av denna affisch att han bestämde sig för att börja samla på reseaffischer i originaltryck.

Detta ledde i sin tur till en bok - och nu en utställning på Nationalmuseum som pågår fram tills den 28 maj. Därefter kommer den till Kiel till hösten och Magnus tycker att det även hade varit roligt om den kommer till Sverige eftersom Finland och Sverige delar mycket av sin turismhistoria.

 FAKTA

Utställningen Come to Finland på Finlands Nationalmuseum är ett samarbete mellan: Affischjägarna RF, Svenska kulturfonden, Suomi Finland 100 och Magnus Londen.

Lena Andersson

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Ur arkivet

view_module reorder

Realiteten. Fra det absolutte til det relative

Innledning Tidene skifter. Et eksempel på at det er slik, er ‘at alt som er, er immanent og relativt, og at utenfor stoffet og stoffligheten, som er i bevegelse, finnes det ...

Av: Thor Olav Olsen | Agora - filosofiska essäer | 01 mars, 2014

Kungliga böcker samlade i Stockholm

Kungliga böcker samlade i Stockholm Ett reportage om det kungliga biblioteket Det var en gång för länge sedan en kung. Han tyckte om böcker så mycket att han lade grunden ...

Av: Tidningen Kulturen | Allmänna reportage | 07 september, 2006

Uppsala reggaefestival 2011

På Uppsala reggaefestival samlas mångkultur från alla olika åldrar för att förenas i baktakt. Reggaen inger en atmosfär som lägger sig över hela festivalområdet och publiken tycks glömma både tid ...

Av: Moa Hjärtström och Liv Nordgren | Allmänna reportage | 11 augusti, 2011

Vitrockarna, ett fall för Ignaz Semmelweis?

Socialstyrelsen utfärdade år 2007 ett förbud för läkare att använda den långärmade, vita läkarrocken vid patientbesök, eftersom deras vita rockar är riktiga hygienbovar och drar till sig mikroorganismer som sedan ...

Av: Lilian O. Montmar | Övriga porträtt | 09 juni, 2009

Lagar och löften

Vid en nationell konferens ”POSOM-kris och beredskap” i Karlstad lyssnade jag till fd statsminister Göran Persson. Ett stort antal funktionärer inom beredskap och krishantering; polis, brand, sjukvård och församlingar hade ...

Av: Per-Inge Planefors | Gästkrönikör | 04 november, 2011

Hönö Fiskemuseum- en resa tillbaka till storfiskets tid och en inblick i en…

En halvsolig dag i början på augusti följde jag med min pappa ut till Hönö. Pappa skulle ställa ut sina tavlor på Hönö Fiskemuseum, och jag tänkte passa på att ...

Av: Linda Johansson | Kulturreportage | 28 augusti, 2014

Sociala medier - 2000 talets pyramidspel

År 2010 står vi med en fot kvar i "Information Age" och den andra i, mycket väl passande, "Attention Age". Det som i grunden beskriver den senare är att individer ...

Av: Linda Bönström | Essäer | 29 maj, 2010

Fem dikter av Göran af Gröning

Med stor varsamhet överlämnar jag här mina fem senaste dikter:

Av: Göran af Gröning | Utopiska geografier | 19 juni, 2016

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.

Cron Job Starts