Åminnelse. Warszawapaktens arméer Tjeckoslovakien

För 45 år sedan, den 21 augusti 1968, invaderade Warszawapaktens arméer Tjeckoslovakien och kväste det spirande experiment som antog den för dåvarande styrande makthavare den kraftigt provocerande benämningen, ”socialism med ...

Av: Vladimir Oravsky | 21 augusti, 2013
Essäer om samhället

Dansk humor enligt redaktören Claus Christensen

Bäste Claus Christensen, Tack för länken till din artikel om filmkaraktären Zelko och om undertecknad. Den verkar vara åtminstone 8 månader gammal och jag undrar varför du inte bekantade mig med den ...

Av: Vladimir Oravsky | 02 april, 2009
Gästkrönikör

Herreglud, julkalendern tar redan slut.

24/ 24. Frisk jul! Eller god jul rätt upp i stussen på etablissemanget, som Dante Sjöboda uttryckte saken 2003 i Svenska dagbladets jultipsande om sin då starkaste läsning, en soppboka ...

Av: Stefan Hammarén | 24 december, 2012
Stefan Hammarén

Den arbetslöse i vildmarken

Få svenska filmer som jag har sett har varit så lyckade som Losers. I händelsernas centrum står en kvinna i yngre medelåldern, Karin (Isabella Von Saenger). Hon arbetar med en ...

Av: Roberto Fogelberg Rota | 31 december, 2013
Filmens porträtt

Foto: Karin Lindroos & Come to Finland Publishing

Reseaffischer med glamour och humor På Nationalmuseet i Helsingfors pågår just nu en utställning över findlänska reseaffischer. Det är startskottet för museet att fira att det självständiga Finland fyller 100 år.
 Come to Finland på Nationalmuseet i Helsingfors. Foto: Karin Lindroos & Come to Finland Publishing

Come to Finland på Nationalmuseet i Helsingfors. Foto: Karin Lindroos & Come to Finland Publishing

 

Den första reseaffischen i Finland gjordes 1893 av den berömda konstnären Akseli Gallen-Kallela. Under den här tiden var det en stor ära att få göra en reseaffisch och bara kända, etablerade konstnärer tillfrågades om uppgiften.
Staden Imatra i södra Karelen i Finland hade ett nytt hotell som skulle marknadsföras på den nya affischen och där syns även Saima kanal, Imatras fors och bron som korsar floden Vuoksen
I utställningen Come to Finland har affichjägaren Magnus Londen 100 vintage-affischer originaltryck. Foto: Karin Lindroos & Come to Finland Publishing

I utställningen Come to Finland har affichjägaren Magnus Londen 100 vintage-affischer originaltryck. Foto: Karin Lindroos & Come to Finland Publishing

Annons:

 I utställningen Come to Finlandhar affischjägaren Magnus Londen samlat ungefär 100 vintage-affischer i originaltryck.Ursprungligen var en affisch en tidtabell i stort format. (Så att resenärer skulle kunna se när färjan gick från Helsingfors till Stockholm och andra städer.) Men så småningom utvecklades och uppstod den illustrativa affischkonsten med syfte att locka besökare till Finland.

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

 Glamorösa bilder och attraktiva budskap

Med drömmar och fantasier som skildrades genom vackra, natursköna och ofta glamorösa bilder och attraktiva budskap skulle turistnäringen i Finland blomstra. Bilden av Finland som ett mörkt och allvarligt land skulle bort.

– Här syns det att man egentligen alltid varit ett öppet och välkomnande land som vill ha internationella kontakter, säger Magnus.

 Att besöka utställningen Come to Finlandär en spännande resa genom gamla tiders Finland. När Magnus guidar runt i lokalen märks det att han har stor kunskap om både affischerna och konstnärerna som gjort dem. Det här är verkligen något som han brinner för och han levandegör utställningen så att den blir än mer intressant.

 Naturens kraft på natten

Den första reseaffischen i Finland gjordes 1893 av den berömda konstnären Akseli Gallen-Kallela. Under den här tiden var det en stor ära att få göra en reseaffisch och bara kända, etablerade konstnärer tillfrågades om uppgiften.

Staden Imatra i södra Karelen i Finland hade ett nytt hotell som skulle marknadsföras på den nya affischen och där syns även Saima kanal, Imatras fors och bron som korsar floden Vuoksen.

 – Affischen skildrar Finlands storslagna natur och genom de strålkastare som avbildas mitt på bilden visar man på att det går att njuta av naturens kraft även på natten, säger Magnus.

Strålkastarna var uppsatta för att forsen skulle synas även då det var mörkt ute, vilket var ett nytt fenomen på den här tiden. Denna första affisch gjordes på ryska och franska för att vända sig till de människor i S:t Petersburg som hade råd att resa.

En ny medelklass

På 1950-talet när Finland och resten av Europa började hämta sig från andra världskriget blev reseaffischerna lite gladare och humor blev ett viktigt inslag. En ny medelklass föddes och det blev det även vanligt att ta med sig barn på resan. 

– Man kan lära sig mycket om historien genom att titta på affischerna, säger Magnus.

En vid den här tiden känd grafiker inom reseaffischer var Osmo K. Oksanen. Han började med att göra filmaffischer, men kom snart att påbörja ett samarbete med Finska statsjärnvägarna, där den många gånger humoristiska reklamen skulle få fler besökare att resa med tåg i Finland.

Det var oftast pojkar som skulle avbildas på affischerna, så när Osmo bad sin dotter att vara modell för honom och bära sin mammas sminkväska på gården, gjorde han om henne till en glad pojke som på bilden har en resväska i handen. På axeln bär pojken ett par skidor som symboliserar äventyret som ligger framför honom och naturligtvis syns ett tåg i bakgrunden.

Bilden gjordes även i en annan variant som passade för sommaren. På den affischen har skidorna bytts ut mot ett paraply, som självklart är bra att ha med sig på sommaren i Finland!

 Finska Lappland exotiskt

Finska Lappland ansågs vara det mest exotiska man kunde besöka, speciellt för tyska och franska turister, som tog sig dit med tåg. Detsågs som både vackert och magiskt; som att åka till en sagovärld. Eftersom turisterna ofta kom dit med nattåget, ökade kanske intrycket av den magiska spänningen i mörkret.

 

– Ofta stannade besökarna som reste till Finland flera veckor och verkligen tog sig tid till att lära känna landet, säger Magnus.

Ingrid Högström-Bade är en svensk konstnär som finns med i utställningen. Eftersom hon inte längre finns i livet, tog Magnus Londen kontakt med hennes dotter i Sverige, som blev väldigt glad över att han ville ha med affischerna.

 Escalante vann reseaffischtävling

I slutet av 2016 ombads nutida konstnärer och grafiker att delta i en tävling som skildrade hur de ville att en reseaffisch för Finland skulle se ut i dag och dessa finns med i den sista delen av utställningslokalen. Vinnaren blev Omar Escalantes poster med en ung kvinna som gör sig redo att hoppa i en isvak. I bakgrunden syns skog och en enslig stuga.

– Escalante är uppvuxen i Guatemala och när han gjorde affischen hade han inte bott länge i Finland, men han lyckades fånga stämningen helt rätt, säger Magnus.

Alla de nya affischerna har naturen med i blickfånget. Liksom på gamla tiders reseaffischer är det främst den som ses som Finlands starka sida och med vars hjälp besökare ska lockas att komma till landet.

Delar turismhistoria med Sverige

Bakgrunden till utställningen Come to Finlandär att Magnus en dag fick syn på en affisch från 1930-talet i ett skyltfönster i Helsingfors. Bilden föreställer en elegant kvinna som sitter vid ett bord på en uteservering och smuttar på champagne medan Helsingfors stad med Nationalmuseet, riksdagshuset och en spårvagn syns i bakgrunden. Magnus blev så inspirerad av denna affisch att han bestämde sig för att börja samla på reseaffischer i originaltryck.

Detta ledde i sin tur till en bok - och nu en utställning på Nationalmuseum som pågår fram tills den 28 maj. Därefter kommer den till Kiel till hösten och Magnus tycker att det även hade varit roligt om den kommer till Sverige eftersom Finland och Sverige delar mycket av sin turismhistoria.

 FAKTA

Utställningen Come to Finland på Finlands Nationalmuseum är ett samarbete mellan: Affischjägarna RF, Svenska kulturfonden, Suomi Finland 100 och Magnus Londen.

Lena Andersson

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Ur arkivet

view_module reorder

Bibliskt mörker och Samuel Becketts

"Knappt hade Watt stigit in över mr Knotts tröskel förränhan såg att det inte var så mörkt i huset som han först hade trott.Det brann ett ljus i köket."  Samuel Beckett ...

Av: Hans-Evert Renérius | Övriga porträtt | 17 september, 2013

Robert Frank, Stones & Cocksucker Blues

Att använda låtar av Rolling Stones i filmer har prövats med framgång. Mest minnesvärda exempel är väl scenen där Martin Scorsese låter Robert DeNiros figur Johnny Boy göra entré i ...

Av: Peter Ejewall | Essäer om musik | 06 december, 2017

Lindellhallen. Lage Lindell. Formspråk.

Inom arkitektur talar man om en stereotom känsla som åsyftar volymen, en distanslöshet, en öppenhet. Den må vara subjektiv, alla tolkar vi rum olika, men den är också bestämmande för det ...

Av: Allan Persson | Essäer om konst | 01 februari, 2012

Om Chalmersspex

Chalmersspexet räknas till en av Sveriges största amatörteaterföreningar och går att härleda tillbaka till 1948 då det första studentspexet i Chalmers regi sattes upp, Bojan.Ett Chalmersspex handlar enligt utsago alltid ...

Av: Kajsa Ljusegren | Kulturreportage | 05 maj, 2016

Lisa Olsson, bärnsten från Östersjön.

Att göra sand till guld

Lisa Olsson bor nära havet, hon lever nära naturen, bara med några steg är hon ute på blomsterängen och med några älgakliv är hon vid den underbara sandstranden i Ystad ...

Av: Bo Bjelvehammar | Essäer om konst | 11 mars, 2017

Intervju med Gail Carriger, författaren bakom Själlös, första boken i serien om Alexia…

Jag möter Gail på förmiddagen på Hotell Hansson i Stockholm över ett par koppar English Breakfast. Hon är chict klädd i knallrött, en vitmönstrad femtiotalsklänning med full kjol och en ...

Av: Jessika Ahlström | Litteraturens porträtt | 22 april, 2012

Paret Myrdal på resa.

Rasbiologin och de goda svinslagen

Vad är en perfekt människa? Något om 20:e seklets syn på människa, växter och djur.

Av: Annakarin Svedberg | Porträtt om politik & samhälle | 05 februari, 2015

Mircea Cartarescu och den rumänska litteraturens okända historia

Hertha Müllers nobelpris i litteratur ifjol har ökat intresset för Rumänien och landets kultur, men vad finns förutom Müller för en svensk publik? Rumäniens främsta författare Mircea Cartarescu besöker Sverige ...

Av: Waldemar Ingdahl | Litteraturens porträtt | 01 juni, 2010

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.