Musikkrönika

Får man höra musik som tidigare gjort stort intryck, som man verkligen gripits av, kan man slungas långt tillbaka i tiden - och trolleriaktigt utbreder sig, med denna musik, en ...

Av: BJÖRN GUSTAVSSON | 30 december, 2010
Gästkrönikör

Dostojevskijs somnlösa nätter i Petersburg

"Det är skönt att bli gammal. Att vara ung var för djävligt", skriver Hjalmar Söderberg i "Det mörknar över vägen" 1907. Visserligen är det en inbiten cyniker som på detta ...

Av: Bengt Samuelson | 06 juli, 2009
Essäer om litteratur & böcker

Jean Genet – Poetikern med döden som frihet

Sannerligen, sannerligen säger jag eder: Om icke vetekornet faller i jorden och dör,så förbliver det ett ensamt korn; men omdet dör, så bär det mycket frukt. (Johannes12:24) Att uppenbart få en stark ...

Av: Göran af Gröning | 11 september, 2014
Litteraturens porträtt

Anne-Sofie Nielsen; novell – Hon var som en utspänd fjäril

 Jag har skrivit länge nu. Om mossan, den kärleksfulla, om granar med dess breda mörkgröna handflator, mjuka eller taggiga beroende på årstid, starka och rotfasta bland blåbärsris och fåfänga vattenväxter. Jag har ...

Av: Anne-Sofie Nielsen | 03 december, 2012
Utopiska geografier

Foto: Karin Lindroos & Come to Finland Publishing

Reseaffischer med glamour och humor På Nationalmuseet i Helsingfors pågår just nu en utställning över findlänska reseaffischer. Det är startskottet för museet att fira att det självständiga Finland fyller 100 år.
 Come to Finland på Nationalmuseet i Helsingfors. Foto: Karin Lindroos & Come to Finland Publishing

Come to Finland på Nationalmuseet i Helsingfors. Foto: Karin Lindroos & Come to Finland Publishing

 

Den första reseaffischen i Finland gjordes 1893 av den berömda konstnären Akseli Gallen-Kallela. Under den här tiden var det en stor ära att få göra en reseaffisch och bara kända, etablerade konstnärer tillfrågades om uppgiften.
Staden Imatra i södra Karelen i Finland hade ett nytt hotell som skulle marknadsföras på den nya affischen och där syns även Saima kanal, Imatras fors och bron som korsar floden Vuoksen
I utställningen Come to Finland har affichjägaren Magnus Londen 100 vintage-affischer originaltryck. Foto: Karin Lindroos & Come to Finland Publishing

I utställningen Come to Finland har affichjägaren Magnus Londen 100 vintage-affischer originaltryck. Foto: Karin Lindroos & Come to Finland Publishing

Annons:

 I utställningen Come to Finlandhar affischjägaren Magnus Londen samlat ungefär 100 vintage-affischer i originaltryck.Ursprungligen var en affisch en tidtabell i stort format. (Så att resenärer skulle kunna se när färjan gick från Helsingfors till Stockholm och andra städer.) Men så småningom utvecklades och uppstod den illustrativa affischkonsten med syfte att locka besökare till Finland.

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

 Glamorösa bilder och attraktiva budskap

Med drömmar och fantasier som skildrades genom vackra, natursköna och ofta glamorösa bilder och attraktiva budskap skulle turistnäringen i Finland blomstra. Bilden av Finland som ett mörkt och allvarligt land skulle bort.

– Här syns det att man egentligen alltid varit ett öppet och välkomnande land som vill ha internationella kontakter, säger Magnus.

 Att besöka utställningen Come to Finlandär en spännande resa genom gamla tiders Finland. När Magnus guidar runt i lokalen märks det att han har stor kunskap om både affischerna och konstnärerna som gjort dem. Det här är verkligen något som han brinner för och han levandegör utställningen så att den blir än mer intressant.

 Naturens kraft på natten

Den första reseaffischen i Finland gjordes 1893 av den berömda konstnären Akseli Gallen-Kallela. Under den här tiden var det en stor ära att få göra en reseaffisch och bara kända, etablerade konstnärer tillfrågades om uppgiften.

Staden Imatra i södra Karelen i Finland hade ett nytt hotell som skulle marknadsföras på den nya affischen och där syns även Saima kanal, Imatras fors och bron som korsar floden Vuoksen.

 – Affischen skildrar Finlands storslagna natur och genom de strålkastare som avbildas mitt på bilden visar man på att det går att njuta av naturens kraft även på natten, säger Magnus.

Strålkastarna var uppsatta för att forsen skulle synas även då det var mörkt ute, vilket var ett nytt fenomen på den här tiden. Denna första affisch gjordes på ryska och franska för att vända sig till de människor i S:t Petersburg som hade råd att resa.

En ny medelklass

På 1950-talet när Finland och resten av Europa började hämta sig från andra världskriget blev reseaffischerna lite gladare och humor blev ett viktigt inslag. En ny medelklass föddes och det blev det även vanligt att ta med sig barn på resan. 

– Man kan lära sig mycket om historien genom att titta på affischerna, säger Magnus.

En vid den här tiden känd grafiker inom reseaffischer var Osmo K. Oksanen. Han började med att göra filmaffischer, men kom snart att påbörja ett samarbete med Finska statsjärnvägarna, där den många gånger humoristiska reklamen skulle få fler besökare att resa med tåg i Finland.

Det var oftast pojkar som skulle avbildas på affischerna, så när Osmo bad sin dotter att vara modell för honom och bära sin mammas sminkväska på gården, gjorde han om henne till en glad pojke som på bilden har en resväska i handen. På axeln bär pojken ett par skidor som symboliserar äventyret som ligger framför honom och naturligtvis syns ett tåg i bakgrunden.

Bilden gjordes även i en annan variant som passade för sommaren. På den affischen har skidorna bytts ut mot ett paraply, som självklart är bra att ha med sig på sommaren i Finland!

 Finska Lappland exotiskt

Finska Lappland ansågs vara det mest exotiska man kunde besöka, speciellt för tyska och franska turister, som tog sig dit med tåg. Detsågs som både vackert och magiskt; som att åka till en sagovärld. Eftersom turisterna ofta kom dit med nattåget, ökade kanske intrycket av den magiska spänningen i mörkret.

 

– Ofta stannade besökarna som reste till Finland flera veckor och verkligen tog sig tid till att lära känna landet, säger Magnus.

Ingrid Högström-Bade är en svensk konstnär som finns med i utställningen. Eftersom hon inte längre finns i livet, tog Magnus Londen kontakt med hennes dotter i Sverige, som blev väldigt glad över att han ville ha med affischerna.

 Escalante vann reseaffischtävling

I slutet av 2016 ombads nutida konstnärer och grafiker att delta i en tävling som skildrade hur de ville att en reseaffisch för Finland skulle se ut i dag och dessa finns med i den sista delen av utställningslokalen. Vinnaren blev Omar Escalantes poster med en ung kvinna som gör sig redo att hoppa i en isvak. I bakgrunden syns skog och en enslig stuga.

– Escalante är uppvuxen i Guatemala och när han gjorde affischen hade han inte bott länge i Finland, men han lyckades fånga stämningen helt rätt, säger Magnus.

Alla de nya affischerna har naturen med i blickfånget. Liksom på gamla tiders reseaffischer är det främst den som ses som Finlands starka sida och med vars hjälp besökare ska lockas att komma till landet.

Delar turismhistoria med Sverige

Bakgrunden till utställningen Come to Finlandär att Magnus en dag fick syn på en affisch från 1930-talet i ett skyltfönster i Helsingfors. Bilden föreställer en elegant kvinna som sitter vid ett bord på en uteservering och smuttar på champagne medan Helsingfors stad med Nationalmuseet, riksdagshuset och en spårvagn syns i bakgrunden. Magnus blev så inspirerad av denna affisch att han bestämde sig för att börja samla på reseaffischer i originaltryck.

Detta ledde i sin tur till en bok - och nu en utställning på Nationalmuseum som pågår fram tills den 28 maj. Därefter kommer den till Kiel till hösten och Magnus tycker att det även hade varit roligt om den kommer till Sverige eftersom Finland och Sverige delar mycket av sin turismhistoria.

 FAKTA

Utställningen Come to Finland på Finlands Nationalmuseum är ett samarbete mellan: Affischjägarna RF, Svenska kulturfonden, Suomi Finland 100 och Magnus Londen.

Lena Andersson

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Ur arkivet

view_module reorder

En svensk antisemitisk historia

Boken Lurifaxiana tillhör de råaste antisemitiska texter som publicerats på svenska. Med titeln Lurifaxiana ville författaren säga att boken handlade om lurifaxarna, det vill säga judarna. Det var inte skämtsamt ...

Av: Mikael Mogren | Essäer om samhället | 16 februari, 2009

Människor lever i bubblor

Socialpsykologiskt är detta ingenting nytt; där kallas bubblorna för primära och sekundära grupper. Jag lever naturligtvis själv, och har framförallt levt, i bubblor. Under de senaste, säg, 20 åren har ...

Av: Carsten Palmer Schale | Gästkrönikör | 09 juli, 2016

I Pousettes värld: en poet

Det är en konst att vara enkel. Erik Pousette skalar av det överlagrade och står kvar med de stringenta orden i dess ursprungliga skepnader. Han litar på dem. Behöver inte ...

Av: Benny Holmberg | Litteraturens porträtt | 23 maj, 2012

Skilda rörelser på landet och i staden Intervju med regissören Radu Mihaileanu

Det finns några filmer som har en enorm vikt på grund av deras sociala patos, ofta större än dess tekniska möjligheter. I Sverige fann man den allra första av denna ...

Av: Roberto Fogelberg Rota | Scenkonstens porträtt | 24 januari, 2012

Abrishami synagogan.  Belysning  symboliserar den eviga låga som alltid brinner på offeraltarna

Framme vid en av Teherans många judiska bönehus

Till skillnad från de arabiska länderna har Iran fredat sina judiska församlingar. Sedan 1948 har över 800 000 judar emigrerat och förvisats från sina länder i Mellanöstern och Nordafrika; inte ...

Av: Text och foto: Tarja Salmi-Jacobson | Essäer om religionen | 08 februari, 2017

Trio Brantelid Härenstam Sparf

Nicolò Paganini kontra Robin Bengtsson

I stället för melodifestivalen har Björn Gustavsson ägnat lördagskvällen åt att skriva om Paganini.

Av: Björn Gustavsson | Björn Gustavsson | 11 mars, 2017

Jag har slutat prata om Gud eftersom jag tycker synd om honom. Intervju…

Mohamed Omar är poet, essäist och debattör. Han har varit hyllad i många år innan han tog väldigt radikala positioner inte bara mot Israels politik i Palestina utan också mot ...

Av: Guido Zeccola | Litteraturens porträtt | 26 juli, 2012

Avtäckandet

Det tillstånd av förhöjd verklighetskänsla som kan uppnås genom att man, i ensamhet och företrädesvis under en längre tid, tillåter sig att till fullo ge sig hän åt tillvaron i ...

Av: Mattias Lundmark | Agora - filosofiska essäer | 02 oktober, 2013

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.