Carsten Palmer Schale – Från världen till köksbordet

”Jag heter Carsten efter min farmor. I november kommer min 42:a bok, men inom litteraturen har jag bara givit ut ett knappt dussin. Mina stora intressen i livet – vid ...

Av: Carsten Palmer Schale | 19 november, 2012
Utopiska geografier

Tvesynens förbannelse. Om Sven Delblanc

"Gyttja var allt och dy." Omkvädet i memoarerna är sannerligen inget utslag av koketteri eller en lättköpt retorisk gest.Sven Delblanc föds, som bekant, i Kanada, närmare bestämt i Swan River ...

Av: Crister Enander | 06 oktober, 2010
Essäer om litteratur & böcker

Två myter om Franz Kafka och hans verk

Det finns en i Sverige lika utbredd som osann myt som låter förstå att skrifter av Franz Kafka var förbjudna i Tjeckoslovakien under den kommunistdiktatoriska regimen. Det är inte bara radio ...

Av: Vladimir Oravsky | 26 november, 2012
Essäer om litteratur & böcker

Tankens ambivalens VII

”En bok är en spegel: tittar en apa in Kan förvisso ingen apostel blicka ut.” / Lichtenberg Ambivalent i mina tankar, så även min yttre bild av identitet. Tänker därför skriva fram en ...

Av: Göran af Gröning | 18 december, 2013
Agora - filosofiska essäer

Lux tenebris av Hebriana Alainentalo

Troll, älvor och människor finns. Samt en hel del annatVi gick till den lilla näckrostjärnen. Den kallas Svartpotten. Svart är den och som en potta ser den ut, där den ligger nedsänkt invid berget. Då näckrosorna blommar är den förunderligt vacker, och man drar efter andan. 
Smartphone's monstrosity

Smartphone's monstrosity

Varje morgon samlas älvor och troll inne i berget, bland tuvorna eller nere under tjärnen för att överlägga. Mycket handlar om just människorna. Hur skall de göra? Vad kan de göra? Finns det, över huvud taget, någon möjlighet att förbättra situationen? Mycket är verkligen hemskt, och de stackars troll-och älvbarnen blir alldeles rädda och törs inte somna, om inget stort troll eller stor älva vill sova hos dem under dagen.
Mamma, mamma, det är Glasan! Vi har hamnat på Glasans andra sida.

Mamma, mamma, det är Glasan! Vi har hamnat på Glasans andra sida.

Annons:

Den här gången kom vi från östra berget, alltså uppifrån, och såg skogens svarta öga djupt inunder oss. Blänkande och tyst såg det upp mot himlen och berättade för jordens innandöme vad som fanns högt däruppe.

Jordens innandöme lyssnar alltid till utläggningar om allt som den själv inte har möjlighet att betrakta.

Kring stränderna växte en del vassruggar och på sjöns blanka yta flöt runda platta näckrosblad som fläckar. Tuvor med vitt luddigt älvgräs växte längs kanterna; dessa var jordens stjärnor som nu ville visa sig för försommarhimlen i sin allra vitaste elegans.

Dessa jordens stjärnor är i själva verket barn av älvornas hår. Få människor vill tro det. I gamla tider skrämdes och förtrollades människor så till den grad av näckens spel, av älvdans och trollens lekar, och blev så rädda, att de till slut inte såg någon annan utväg än att förneka dess existens. Måhända inte det allra mest förnuftiga sättet att hantera rädsla.

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

Trollen och älvorna, däremot, förnekar inte människornas existens. De anser dem bara för riktiga dumhuvuden, och det gör de förstås rätt i.

- Det enda de kan utveckla är sin egen dumhet, brukar de säga till varandra och nicka. Om de nu inte skakade på huvudet.

Människan – ett problem

Varje morgon samlas älvor och troll inne i berget, bland tuvorna eller nere under tjärnen för att överlägga. Mycket handlar om just människorna. Hur skall de göra? Vad kan de göra? Finns det, över huvud taget, någon möjlighet att förbättra situationen? Mycket är verkligen hemskt, och de stackars troll- och älvbarnen blir alldeles rädda och törs inte somna, om inget stort troll eller stor älva vill sova hos dem under dagen.

Här måste kanske påpekas, att troll och älvor har de bästa relationer med varandra. Det är en mänsklig fördom att troll skulle vara elaka eller retsamma och att bara älvor är goda och behagliga. Deras sovvanor är också annorlunda än den mänskliga föreställningen om detta. Att troll sover om dagen, är förstås korrekt. Men att de skulle "spricka i solljuset" är ju bara trams. Och att älvor dansar morgnar och kvällar är förstås också korrekt. Inte många vet, att de gärna hänger upp sig i träden där de slumrar till bland löven. Ibland hörs deras snarkningar, med det låter som om det knarrar i grenarna.

Såväl älvor som troll är snälla mot sina barn och tröstar dem och sover gärna hos dem.

- Människor är mest farliga för människor och djur. De är inte så farliga för älvor och troll, även om de pratar en massa strunt om oss. Vi skulle så gärna hjälpa dem, men de lyssnar inte. En dag kommer vi kanske på en lösning. Vi har tålamod.

Trollstaden

Först tänkte vi inte så mycket på att trakten vi såg ut över kunde vara befolkad. Ett par gånger tyckte jag mig se ett hus på andra sidan sjön. Då jag såg närmare efter upptäckte jag bara en grå klippa. Flera gånger lurade jag mig själv på samma sätt. Ända tills jag förstod hur det var fatt. Då började jag skratta.

- Det ligger ett hus där mitt över sjön, sa jag. Det är ett trollhus. Först tycker man att det är ett hus och sedan tycker man att det är ett berg och sedan tycker man att det är ett hus igen. Alltså måste det vara ett trollhus. Med fönster. Jag ser fönster där. Titta!

- Ja, svarade Lisa, min väninna. Jaha, svarade hon, och tittade åt ett helt annat håll.
Jag tänkte rätta hennes misstag, men förstod att det ju måste finnas mer än ett hus. Där fanns i själva verket en hel stad av gråbergtrolliga hus som klättrade ovanpå varandra invid sjöns svartglänsande öga.

- Vad tror du trollen tycker om att vi upptäckt deras hus? Det var väl inte riktigt meningen, ändå. Sån möda de gjort sig för att dölja dem!

- Nja, sa Lisa vi behöver ju inte berätta för någon.

- Nej. Om vi visar respekt så är det väl inte så farligt?

- Antagligen inte. Titta! De har en utgång där mot sjön också.

- Varför? Brukar de bada, tror du?

- Svansen.

- Menar du att troll badar svansen?

- De måste väl doppa svanstofsen i alla fall? Det fastnar ju så mycket skräp i den.

Nedanför berget lyser motionsslingan gul av sågspånsmattan. Den slingrar förbi sjön och in mellan skogens stammar. Vi klättrade ned för berget och travade på. Försommarens blommor lyste, trädens grönskade ljusa, och sågspånen sprätte kring våra fötter. Myggen uppvaktade oss envist.

Mellan några träd fann vi en liten skylt där det stod "Glasbrukssjön". Min son, 6 år, blev glad, för det var just dit han ville gå och hade tjatat bra länge. Där badar man, där finns strand, brygga och en lekplats med gungor.

Vägen där vi gick mellan stammar och tuvor ledde fram mot ett blänkande vatten vid en stenig och snårbevuxen strand, där det var helt omöjligt att promenera. Jag antog att vi befann oss vid en liten vik av Glasbrukssjön och upptäckte en stig som ledde bort från stranden och upp för en sluttning. Kanske ledde den stigen tillbaka till sjön, bryggan och lekplatsen.

På avvägar

I stället kom vi in i ett blommande och grönskande rike av sommarstugor och obebyggda eller övergivna tomter.

Ganska små låg de, tätt intill varandra - knappt större än kolonilotter ibland – fyllda av naturens egna stenpartier där blommor lyste i de klaraste färger. Blått, gult, vitt, lila, rött och orange. Det var som att vandra i ett smyckeskrin. Fruktträden blommade, björk, ek och asp grönskade, och gräsmattorna lyste som smaragd.

Ingen av oss hade tidigare varit här. Vägarna slingrade – än uppför, än nedför, och nya vägar tillstötte. Trots att vi inte visste vart dessa vägar bar kände vi mer glädje än ängslan. Hela tiden trodde vi att vi var på rätt väg hemåt och att vi var nära välkända trakter. Svartpotten borde ligga strax till vänster om oss.

En "Till salu"-skylt såg inbjudande ut, och jag klev in. Tomten låg högt på en bergsknalle, alltså klev jag upp för att med egna ögon få bekräftat, att det faktiskt var den glänsande Svartpotten jag skulle finna djupt inunder oss.

Ja, nog låg där en sjö alltid. Vattnet blänkte och himlen speglades. Min son sprang ned mot sluttningen. Det var svårt att se mellan alla grenar och lövverk som skymde sikten. Till slut kunde jag upptäcka en brygga vid vattnet.

- Nej, ropade jag till Lisa. Det kan inte vara Svartpotten. Den sjön har ju ingen brygga!
Vi började skratta. Sonen ropade:

- Mamma, mamma, det är Glasan! Vi har hamnat på Glasans andra sida.

Ja, så var det. Vi såg bort mot vårt välkända badställe, som befann sig där långt där nere, pyttelitet. Vi var alltså inte alls så nära hemma som vi trott, men hade fyra-fem kilometers promenad för att komma hem.

Trollskämt

Det blev kyligare. Vi kom ut på en bredare väg, kantad av stora villor och välskötta trädgårdar. De blommade praktfullt med yviga syrenklasar, doftande i den fuktiga försommarskymningen.

Vid hemkomsten och den värmande tekoppen förstod vi, att trollen lekt med oss. Hyggligt nog hade de inte bergtagit oss. Tydligen hade vi inte varit alltför taktlösa. Lite grann ville de väl påminna om sitt välde och sin förmåga. Till slut hade de visat Glasan och låtit oss vandra hemåt.

Eftersom barn oftast har verklig respekt för trollen, gör dessa sällan barn illa. Det var ju också barnet i sällskapet som känt igen Glasan och upptäckt rätta vägen hem.

Annakarin Svedberg

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Ur arkivet

view_module reorder

Hatet är vår hemlighet. Skriva är politik. Om Lundberg & Enander. Hat &…

Kristian Lundberg och Crister Enander är två författare som tagit på sig ett grannlaga uppdrag i sitt skrivande, att använda sin förmåga att berätta för att visa på en sida ...

Av: Benny Holmberg | Essäer om litteratur & böcker | 05 mars, 2013

Aleister Crowley

Från djävulen till Buddha

Det goda rykte buddhismen har i våra dagar har den inte alltid åtnjutit. Länge sågs den som full av vidskepelse och många påstod att den var ateistisk. Numera ses ...

Av: Gustaf Redemo | Agora - filosofiska essäer | 28 oktober, 2015

Men han var inte ensam

Den 5 november 1954 dog Stig Dagerman, 31 år gammal. I sin bil, i garaget utanför huset i Enebyberg, koldioxidförgiftade han sig själv till döds. Tankar på att begå självmord ...

Av: Björn Augustson | Gästkrönikör | 02 januari, 2012

Herman Melville. Maldiverhajen

I sina söderhavsberättelser, och i Moby Dick (1851) visar sig Herman Melville (1819-1891) som en uppmärksam iakttagare. Han söker sig fram till det karakteristiska i de olika miljöer som besöks ...

Av: Herman Melville | Utopiska geografier | 22 januari, 2014

Helig, hemlig, hel och hotad

  Otaliga är lekarnavid randenav bergenI hemlighetbestiger jagklättrar påStigberget, de Vitaoch FjällgatansOch fåglar flygerur min munnär jag talartill himlenvid Fåfängans rand (Ur Jordmannen, Kjellqvist 1987) Tidigt visste jag att det fanns något som ...

Av: Else-Britt Kjellqvist | Essäer om religionen | 31 januari, 2011

Nyårsdagen 2007

Nyårsdagen 2007 Första januari 2007 – när jag hör om stormvarning klass tre beslutar jag mig för att åka tåg till Malmö och fotografera. Tar med min gamla Canonkamera, som jag ...

Av: Jenny Nilsson | Bildreportage | 01 februari, 2007

Når det gode livet er om å kjenne seg lykkelig hver eneste dag

Innledning. Å ha et helt liv å føre betyr ikke det samme som å snakke om og kjenne at livet har i seg en form for helhet, e.g. at begrepsliggjøringen av ...

Av: Thor Olav Olsen | Agora - filosofiska essäer | 05 mars, 2012

Nya portar

Thomas Sjösvärd om de Nemeiska och isthmiska odena av Pindaros nyligen publicerade av bokförlaget Natur & Kultur. För två år sedan utkom Ingvar Björkesons översättning av Pindaros olympiska och pythiska oden ...

Av: Thomas Sjösvärd | Essäer om litteratur & böcker | 18 Maj, 2010

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.

Cron Job Starts