Hafez grav i  Shiraz

Minnen av Usama

"För att kunna älska en människa måste den människan hålla sig gömd - så fort den visar sitt ansikte är det slut med kärleken.” - Ivan Karamazov

Av: Nikanor Teratologen | 12 mars, 2017
Teratologisk sondering

Lux aeterna

Dödens kalla hand berörde mig   Hans finger träffade mitt öga   Att inte längre se den tanken tröstar föga berör den dig?

Av: Oliver Parland | 31 maj, 2010
Utopiska geografier

Hemma hos Brita Johansson - ljungen frodas och trivs! Foto Brita Johansson

Odla ljung - Spännande kulturhistoria och handfasta trädgårdstips!

- Ljung passar bra för dekoration både ute och inne och används ofta av florister utomlands. Vit ljung blandas i England in i brudbuketter, eftersom den anses bringa tur. I ...

Av: Belinda Graham | 10 december, 2017
Kulturreportage

Eternal September och andra memes i konsten

När Cecilia Giménez i bästa välmening gav sig på att försöka restaurera 1800-tals målaren Elías García Martinez fresk av Jesus som höll på att förfalla i den lilla spanska kyrkan ...

Av: Mathias Jansson | 03 september, 2014
Essäer om konst

Boglárka Paulovkin.  Foto: Förlaget

Felis förlag - En svart katt kommer lastad med vackra ungerska barnböcker till Bokmässan 2015Felis förlag är en nykomling på Bokmässan 2015. De har en liten svart katt som symbol. Som en liten katt bland hermelinerna? Eller är det en svart lyckokatt? Förlaget har specialiserat sig på ungerska barnböcker och eftersom Bokmässan i år hade tema Ungern har de valt att satsa på sin medverkan. Montern är full av affischer med vackra, förstorade bilder från barnböckerna de har gett ut. Åtta stycken har det blivit sedan starten 2009. 

Den svenska översättningen och textbearbetningen är gjorda av Eva Larsson och Maud Mangold . Som så ofta i de antropomorfiska djurens värld framhålls vikten av vänskap även om man är olika. Även om rävar i själva verket äter möss.
Katalin Szegedi. Foto: Förlaget

Katalin Szegedi. Foto: Förlaget

Annons:

Simon leker och Simon bygger av Judit Berg och Írisz Agócs har enkla linjer, klara färger i stora fält, och böckerna har raka, enkla berättelser som handlar om Simon och hans docka Nisse. Böckerna är lagom stora, eller lagom små, för små barnhänder.

Omaka vänskap överlever alla utmaningar

Räven och musen åker till Balatonsjön av Boglárka Paulovkin är förmodligen den titel som låter mest ungersk. Balatonsjön är Europas största sjö. Räven och musen finns även med i en annan barnbok, Räven och musen letar ny lya.

Den svenska översättningen och textbearbetningen är gjorda av Eva Larsson och Maud Mangold. Som så ofta i de antropomorfiska djurens värld framhålls vikten av vänskap även om man är olika. Även om rävar i själva verket äter möss.

Boken inleds med att konstatera att Räven och Musen delar lya under den största eken i skogen. "Räven, hon är stark och modig. Det gillar Musen, Musen, han är nyfiken och glad. Det tycker Räven om." De kompletterar och stöttar varandra och går igenom prövningar tillsammans, som bra vänner ska göra. Men sedan inträffar katastrofen. Skogen de bor i blir ett kalhygge. De blir hemlösa. De flyttar tillsammans. Musen snyftar och gråter, men Räven kommer upp med en plan. De flyttar helt sonika till stan (som även många verkliga rävar och gnagare gör).

Om att vara hemlös och att hitta hem

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

De kommer till stationen, men där kan man inte bo, och där finns det inget att äta, och de bestämmer sig sedan för att ta till marknaden för att leta mat.

Den förste de träffar på marknaden är en snäll pojke som heter Andris. Andris, Andris mamma och tjänstvillige farbror Paul inbjuder dem till att stanna och under en soffa hos Farbror Paul bygger Räven och Musen sin nya lya.

Det hela påminner lite om den brittiska klassikern Kalla mig Paddington av Michael Bond, där en ensam flykting, en liten björn, förlorar sitt hem i en naturkatastrof och ger sig ut i världen för att hitta ett nytt hem, och finner ett bland snälla människor. Det här är i grund och botten en vänlig värld, där vilsna djur kan prata med människorna, även om kalhygget ser fasansfullt ut. Fast hunden Smulan kan inte prata med människorna, hon säger bara Voff. Antropomorfiseringen av djuren är inte helt konsekvent.

Även konstnärligt är detta en intressant bilderbok, eftersom Paulovkin använder en spännande blandteknik med tempera, akrylfärg och kol ... ofta med "jordiga" skogsfärger, vilket passar sagan. Allt är gjort på grovt papper och man riktigt känner texturen undertill när man läser. Effektfullt! En elegant layout gör att texten alltid samspelar på ett fint sätt med illustrationerna på varje uppslag.

En trivsam utflykt med lek och allvar

Den charmiga utflykten till Balatonsjön är nästa del i serien. Den utflykten innehåller allt som "a day by the seaside" ska innehålla, lekar på stranden och i vattnet, bollspel, trampbåtar, medhavd picknick ... till och med korvgrillning. Nu är de tre vänner som håller ihop: Räven, Musen och pojken Andris.

Historierna är charmiga och vänliga och lätta för unga läsare att ta till sig.

Boglárka Paulovkin studerade på ungerska konstuniversitetet i Budapest (MOME) och har illustrerat barnböcker sedan 2002. Hon bor med man och fyra barn i en pittoresk liten by nära Budapest.

En renässans för ungersk barnlitteratur

Felis förlag översätter och ger ut ett par ungerska titlar varje år, och ungersk barnlitteratur blomstrar igen efter att ha legat i träda några år. Flera förlag publicerar i nuläget över 100 titlar per år. I mitten av 2000-talet startade en rad nya förlag - och ungersk barnlitteratur går nu en ny vår till mötes.

Maria Larsson och hennes unga medarbetare på familjeföretaget Felis förlag har verkligen sett fram emot årets bokmässa, det faktum att det är ett ungerskt tema och att många ungerska barnboksförfattare kommer till Bokmässan. Första dagen är de mycket förväntansfulla, ser fram emot mötet med läsarna, möten mellan ungerska och svenska författare, nya författar/illustratörssamarbeten ... allt är möjligt.

Sista dagen uttrycker de unga medarbetarna som passar Felis förlags monter en försiktig besvikelse över placeringen av montern. De befinner sig bland en mängd små bås som alla har med barnböcker att göra, eller som säljer affischer, babysaker, julgranskulor, gulliga kort ... Läget är längst bort i hörnet av mässhallen, på motsatt sida av hallen från Tema-montrarna: Tema Ungern och Röster från Island, och där alla de internationella montrarna finns (EUNICE, Finlandsmontern osv.)

- Jag trodde att vi skulle vara i närheten av Tema Ungern-montern, säger en av medarbetarna i montern, här är det liksom bara så att folk går förbi, de tittar och tänker "jaha, ännu en liten monter med barnböcker" och skyndar vidare och de tänker inte på att det är ungerska barnböcker eller en del av temat.

De har dock haft en del besökare som stannat, beundrat böckerna och handlat.

Drömcirkus och Astrid Lindgren-priset

Drömcirkus av Katalin Szegedi är en av titlarna som är utgiven på Felis förlag. Förläggaren Maria Larsson har tillsammans med Helena Falk översatt och bearbetat texten.

Vackra akvareller ackompanjerar en kärlekshistoria om två kaniner, hon en lindansös, han en clown, som drömmer om en egen drömcirkus, långt borta från den elake Don Alvaros kanincirkus. Panka och Peter må vara små men ger aldrig upp. De kämpar vidare, och lyckas till sist med sin dröm. Ungefär som små förlag, med väldigt fina bilderböcker, som kämpar vidare för att synas, bli sedda, bli hörda, bli lästa.

Katalin Szegedi har vunnit en rad priser för sina illustrationer både i Ungern och andra länder. 2009 blev hon nominerad till "barnböckernas Nobelpris", det svenska ALMA-priset, som delas ut till Astrid Lindgrens minne. Astrid Lindgren hade förmodligen gillat de underfundiga böckerna på Felis förlag. Inte bara kaninernas Drömcirkus. Fina historier om vänskap och kärlek och att överleva mot alla odds.

Belinda Graham

Ur arkivet

view_module reorder

Om hälsodrycken rödvin och om monopoljätten Systembolagets pågående moralkampanj riktad mot sina egna…

Jag har väldigt svårt för Systembolagets reklamsnuttar i kommers-kanalerna. Falsk och präktig och sprängfylld med dubbelmoral och ett av staten och kapitalet godkänt förhärligande av monopolet som lösningen på våra ...

Av: Stefan Whilde | Stefan Whilde | 31 december, 2013

Författaren och vänstertwitterpöbeln

Författaren satt i aftonsolskenet och läppjade på ett glas portvin. Han hade vant till sig med det på sista tiden, då cognacen bet för mycket på honom – alltför mycket ...

Av: Simon O. Pettersson | Utopiska geografier | 18 augusti, 2014

Konventionalitet är inte moral. Om Charlotte Brontës Jane Eyre

De senaste 100 åren har berättelsen om Jane Eyre, denna brittiska Askunge med Pippi Långstrump-tendenser, filmatiserats över tjugo gånger. Nu senast som amerikansk storsatsning med Mia Wasikovska, ett stjärnskott som ...

Av: Matilda Amundsen Bergström | Essäer om litteratur & böcker | 12 oktober, 2011

Från Friskatorpet: Invånare och gäster. En bildkrönika

Som komplement till det skrivna språket tar jag hjälp av bildspråket. De flyger, springer, rullar sig, smyger, flaxar, hoppar och kryper. Jag följer efter med kameran och förevigar deras rörelser ...

Av: Emma Ehrlekrona | Gästkrönikör | 02 september, 2010

Avtäckandet

Det tillstånd av förhöjd verklighetskänsla som kan uppnås genom att man, i ensamhet och företrädesvis under en längre tid, tillåter sig att till fullo ge sig hän åt tillvaron i ...

Av: Mattias Lundmark | Agora - filosofiska essäer | 02 oktober, 2013

Idumea Vedamsson

Tidens flod

I The river of time berättar Igor Novikov om vad man trott och tror om tiden. Novikov är verksam som astrofysiker vid Köpenhamns universitet och har ägnat sig åt ...

Av: Idumea Vedamsson | Gästkrönikör | 06 juni, 2017

Franz Kafka. Foto: Wikipedia

Tre dikter av Franz Kafka

Erik Carlquist föreslår tre dikter av Franz Kafka tagna från brev han skrev.

Av: Erik Carlquist | Gästkrönikör | 11 augusti, 2015

En kulturgärning att minnas

På 1980-talet bor jag i Olseröd, en by norr om Österlen. Min granne Gunnar, f d lantbrukare, är en lång man i 70-årsåldern med engagemang och många synpunkter. En ...

Av: Brigitte Strand | Gästkrönikör | 13 juli, 2011

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.