En av Sveriges starkaste liberala röster

Det första intrycket av Dilsa Demirbag-Sten är hennes energi och engagemang. Redan innan vi har satt oss vid ett bord för att diskutera hennes nya biografi Fosterland, har hon hunnit ...

Av: Waldemar Ingdahl | 27 Maj, 2010
Övriga porträtt

Veckans Bodström

Förre justitieministern, fotbollspelaren och deckarförfattaren Thomas Bodström har skrivit en bok som avslöjar det som alla redan för länge sedan visste. Dessutom tycker han att socialdemokraterna ska förnya sig genom ...

Av: Gregor Flakierski | 29 Maj, 2011
Veckans titt i hyllan

Attraktionslagen gäller alltid

Du känner till attraktionslagen. Den styr dig när du blir förälskad och när någon blir förälskad i dig. Jag drogs till min nuvarande hustru, jag drabbades inte av henne. Jag ...

Av: Stefan Whilde | 01 juli, 2013
Stefan Whilde

Veckan från hyllan, Vecka 24-2013

Rasisterna i SD (Sicherheitdienst? Det skulle förklara en del) har varit i blåsväder (igen) eftersom de uppbär massa partistöd för mandat som ingen företräder. De får helt enkelt pröjs för ...

Av: Gregor Flakierski | 08 juni, 2013
Veckans titt i hyllan

Dagar med film i Cannes”Årets upplaga av Art Filmfestival Cannes bjöd på många konstnärliga filmupplevelser. Här syns Angel Orensanz med medlemmar av juryn och vinnare av AVIFF 2014. Foto: Eddie MonsoonEn gång om året förvandlas den annars lugna staden vid franska rivieran till en mötesplats för filmentusiaster från hela världen. Till filmfestivalen i Cannes kommer alla som vill göra sig ett namn i filmbranschen.

Det går riktigt bra för Ruben Östlunds Turist i årets filmfestival. Den tävlar i den prestigefyllda kategorin Un Certain Regard där den får juryns special pris. En Certain Regard skapades 1978 i syfte att fokusera på nyskapande eller djärva verk.

Bryter mot stereotyper

- Det känns jättebra. Filmen tog ungefär tre år att göra och när det går bra i Cannes vet man att det blir lättare att säkra finansieringen för nästa filmprojekt. Som filmare bedöms man alltid utifrån det sista verket man gör, säger Ruben Östlund.

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

Producenten Christopher Muir har precis varit på visning av sin film The Job, en prisbelönt kortfilm som kan beskrivas som en blandning av komedi och skräck. Foto: Lena AnderssonInnan han läste på Filmhögskolan vid Göteborgs universitet jobbade han som skidlärare i Alperna och gjorde skidfilmer. Han hade en längtan att någon gång gå tillbaks till den miljön och göra en film som utspelar sig på en skidort. Men det var svårt att komma på ett ämne som var existentiellt och som sa något om hur det är att vara människa, saker som är viktiga i hans filmskapande.

När han så fick se ett filmklipp om hur människor reagerar när en lavin kommer föddes idén till hur det skulle vara om pappan gick ifrån den stereotypiska föreställningen om hur en man ska bete sig och av rädsla lämnade sin familj.

- Det finns en speciell bild av mannen och filmen bryter mot denna, säger Ruben Östlund.

Ett genomgående tema i hans filmer har ofta varit hur människor reagerar för att inte tappa ansiktet. I Turist beter sig pappan på ett sätt som hans familj inte förväntat sig och han möter deras reaktion med bortförklaringar. Filmen skildrar konflikten som uppstår när man får se en sida av ens partner som man inte kan förlika sig med.

Ruben Östlund säger att man inte ska anpassa tankegångarna i skapandet för att göra ett verk som är kommersiellt gångbart. Det är glädjen över att göra film som driver honom och han betonar att det är viktigt att ha roligt på jobbet.

Petter Lindblad har blivit val till Producer on the Move av Svenska Filminstitutet. Foto: Lena AnderssonSamtidigt hade Östlund som mål att ha med en film vid filmfestivalen i Cannes redan 2008. Något som kanske ledde till att han och filmteamet presterade bättre och lyckades med målsättningen att ha premiär på De ofrivilliga i Cannes, en film som också blev Sveriges Oscarsbidrag 2009.

Fantastik utsikt

Cannes Filmfestival grundades 1946 och har hållits varje år sedan dess. Dess besökare är en blandning av internationella stjärnor, nyetablerade inom filmvärlden och wannabes. Om man själv inte har kontakter inom branschen och är här för att nätverka är det lätt att känna sig utanför.

Men det går att hitta på roliga aktivteter dit det inte krävs en inbjudan för att komma in, även om man reser på en tajt budget. Till exempel kan man promenera längs kajen och titta på yachterna och låta sig fotograferas med den vackra, gamla stadskärnan på kullen i bakgrunden. Om man tar sig upp bland de smala gränderna kommer man till kyrkan och försvarsmuren. Framför kyrkan har man en fantastisk utsikt med hamnen och staden nedanför sig.

Det finns också flera klubbar och barer längs med vattnet där man kan koppla av och njuta av musiken efter en dag på stranden. De flesta av stränderna är tyvärr privata, men det går att hitta en och annan där det inte kostar något att ta ett svalkande bad i havet.

Ruben Östlunds film Turist tävlade i den prestigefyllda kategorin Un Certain Regard i filmfestivalen i Cannes i år. Den fick juryns specialpris (Prix special du jury). Foto: Lena AnderssonDet är också gratis att promenera längs med shoppinggatan Rue d´Antibes och titta i butiksfönstren där de mest otroliga kreationer finns att köpa. Andra shoppinggator är Rue Félix Faure och Boulevard de la Croisette.

Utomhusbio kräver heller inget inträde. Varje kväll visar The Cinema de la Plage filmer på stranden Plage Mace centralt i Cannes. Även om filmerna inte är nya, är de flesta sevärda. Vilka filmer som visas vilken kväll kan man läsa på anslagstavlan inne på turistinformationen. Stolar och varma filtar finns tillgängliga för besökarna på stranden. Men de tar snart slut, så det gäller att komma i god tid till kvällens visning.

Sist, men inte minst: När har du möjlighet att komma så nära stjärnorna som du har när de går på röda mattan på Palais des Festivals? Att ta sig fram kan dock vara ett problem på grund av den stora folksamlingen och att du måste passera Boulevard de la Croisette. Denna gata ligger inklämd mellan stranden och lyxhotellen och här trängs alla som är på väg någonstans.

Senare på kvällen träffar vi den skotske producenten Christopher Muir. Han har precis varit på visning av sin film The Job, en prisbelönt kortfilm som kan beskrivas som en blandning av komedi och skräck.

- Det är första gången jag är i Cannes och jag har träffat många nya kontakter och finansiärer. Jag kom i går och åker tillbaks till Glasgow redan i morgon så det har varit ett hektiskt schema, säger han.

Producer on the Move

En annan producent är Petter Lindblad. Han har hittat en lucka i sitt späckade schema och ger oss en intervju på hotell Majestic i centrala Cannes. Han har blivit val till Producer on the Move (producent på frammarsch), vilket innebär att han valts ut av Svenska Filminstitutet för att representera Sverige i European Film Promotions (EFP). Petter ligger bland annat bakom Sveriges första långfilm i 3D, filmen Resan till Fjäderkungens rike.

- Jag har varit intresserad av film i hela mitt liv, säger han och berättar att han från början är utbildad civilingenjör vid KTH, men att han på grund av sitt stora intresse för film sadlat om och blivit producent.

Just nu har han också fått finansiering för novellfilmen Lea and the Forest Pirates och väntar på financiering till 

långfilmen Benny and the kids.
 
Parallellt med röda mattanvisningarna pågår andra filmfestivaler runt om i staden. Till exempel Art Film Festival, som är en visuell konstnärlig filmvisning för alternativa sätt att skapa film, arrangerad av Christian Pouligo.

I år hålls festivalen mellan den 15 till den 21 maj på Hotel Eden. Bland den uppsjö av filmer som visas kan nämnas den prisbelönta thrillern Lapsus av Karim Quaret, thrillern BAM (Ugly Night) av sydkoreanske regissören Won Kang och Scen Missing, en japansk film noir av Kohei Matsumura.

Utflykter

Om man vill ta en paus från filmfrossan är den intilliggande staden Antibes väl värt ett besök. På Place National ligger seriemuseet Musée Peynet et du dessin humoristique som är sevärt, även om det faller i skuggan av det mer välkända Picassomuseet.

I gamla delen av Antibes finns förutom vackra byggnader även en stor matmarknad. Vägen som leder fram till marknaden är kantad av smala gränder med små delikatessaffärer och inredningsbutiker.

Ett stenkast bort står borgen som blev Picassomuseum redan medan konstnären själv levde och verkade där. Utsikten från byggnaden är magnifik med de blå vattnet och båtarna med de vitna seglen.

Efter museibesöket kan man ta en tur längs med vattnet nedanför museet, vilket är en fantastisk naturupplevelse och tillika en källa för inspiration. Inte konstigt att Picasso valde att slå sig ner just där.

Lena Andersson

 

 FAKTA

I början av 1800-talet var Cannes bara en liten fiskeby. Det dröjde dock inte länge förrän aristokratin byggde semestervillor här, vilket blev starten på den exklusiva semesterorten.
Cannes Filmfestival på går under elva dagar i maj och har runt 30 000 besökare. Det är en av de mest prestigefyllda filmfestivalerna i världen. Det finaste priset man kan vinna är priset för bästa film, Guldpalmen.

 

 

 

 

 

Ur arkivet

view_module reorder

August Strindberg 2012

Om August Strindbergs liv, leverne, texter och persona tvistar de lärde ständigt. De flesta har en uppfattning om Strindberg och ofta en ganska stark sådan. Det är anmärkningsvärt att en ...

Av: Jessica Johansson | Jessica Johansson | 07 januari, 2012

Illustration: Hebriana Alainentalo

Fantasi och mening

Kärleken har behov av verklighet.

Av: Tidningen Kulturen | Melker Garay : Reflektioner | 15 september, 2015

En intervju med Markus Andersson

Konst har alltmer kommit att handla om att provocera, utmana konventioner och tänja på gränserna för det acceptabla. Samtidigt kan man skönja ett växande intresse för figurativt måleri och traditionellt ...

Av: Tobias Ridderstråle | Konstens porträtt | 18 februari, 2013

I juletid blommar körsbärsträden i Central Park

Efter en tolvtimmars flygresa över Atlanten i ”monkeyclass” kan det kännas skönt att sträcka på benen med en promenad. Vi är på besök hos dottern och ska fira jul på ...

Av: Lilian O. Montmar | Resereportage | 15 januari, 2012

Det är som om öarna åter stiger upp för min syn

Det är som om öarna åter stiger upp för min syn   Klipporna på Färöarna är otaligt många och fantastiskt vackra. Har rest på många sätt, och i många länder, men särskilt starkt ...

Av: Björn Gustavsson | Resereportage | 09 februari, 2007

Det är vackert i sin uppgivenhet och i det vackra finns i sin…

I dessa dagar då samhället tampas med problem som utanförskap och ungdomar på glid, fyller två guldpärlor 30 år. Guldpärlor i form av film om just tonårens utmaningar, utanförskap och ...

Av: Nicole E. Wallenrodhe | Essäer om film | 24 april, 2013

Europas vatten

Att Försvaret bitit sig fast vid Vättern som föreslaget utökat övningsområde för militärt flyg oroar. Dessutom förmår man inte sända representanter till Ödeshög eller Jönköping för samråd om det som ...

Av: Per-Inge Planefors | Gästkrönikör | 15 november, 2011

Orientalism – västs syn på Öst

Foto: Simon Amarcord TEMA ÖST-VÄST Idéhistorikern Mohammad Fazlhashemi beskriver hur den västerländska självbilden vuxit fram i kontrast till ett, mer eller mindre, konstruerat Öst. Resor till fjärran länder i syfte att upptäcka ...

Av: Mohammad Fazlhashemi | Essäer om samhället | 30 april, 2008

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.

Cron Job Starts