Med smak av Madeleinekaka i strukturellt komplex roman

År 2010 gavs den skönlitterära boken Un roman estonien, skriven av Katrina Kalda, ut i Frankrike. Med sin historia om en karaktär, August, som delvis av slumpen blir en följetongsförfattare ...

Av: Anna Nyman | 26 oktober, 2011
Litteraturens porträtt

Also sprach Martin Heidegger

Under 1950-talet genomkorsas Martin Heideggers filosofi av det som den tyske tänkaren kallade Kehre, en vändpunkt. Den mest betydande i hans filosofi blir då konsten. I ”Sein und Zeit” (1927) ...

Av: Guido Zeccola | 24 maj, 2012
Agora - filosofiska essäer

vladimir Oravsky

Vad kommer jag att fråga Sting när han kommer till Sverige för att…

Den följande historien har jag berättat tidigare och vid andra sammanhang. Att den nu återigen gör sig påmind är på grund av att dess förmodade huvudperson tilldelades ett av de ...

Av: Vladimir Oravsky | 09 februari, 2017
Gästkrönikör

Unterwegs zur Musik. Om Anton Webern

Anton Webern var den mest radikala bland Schönbergs lärjungar och en portalfigur för alla musikpionjärer under andra hälften av nittonhundratalet. Teoretiker av en integral serialism och framför allt, grundaren av ett ...

Av: Guido Zeccola | 01 juli, 2010
Musikens porträtt

Om att inkludera och att exkludera genom mat. Smilla på bokmässan



Smilla.  Foto Belinda GrahamRent instinktivt vill man dela med sig. Bryta bröd. Man behöver inte vara Jesus och lärjungarna för att uppskatta den gemenskapen som maten, brödbrytandet, ger. På tåget till bokmässan vill jag dela med mig av det jag har med min nyfunna bokälskande kompis som också är på väg till mässan. Man måste helt enkelt gilla någon som har 1984 och John Green med sig på tåget. Nu, efter en skumpig natt i liggvagn, har vi gått förbi att byta boktips till att bryta bröd. Det är nu det blir komplicerat. Jag erbjuder digestivekex, hemlagade köttbullar, goda mackor, hemlagade pannkakor med hemlagad sylt … och hon kan inte äta något av det. Jag kunde lika gärna hållit fram en flaska med texten “gift” på. Min nya lilla bokälskande kompis är glutenallergiker.

Mat kan inkludera men mat kan också exkludera. Det där med att inkludera är lätt att förstå: brödbrytandets makt är stor, att dela med sig av det man har är fint och något man gör instinktivt, det är nedärvt i generna. I gamla målningar av Caravaggio ser karaktärerna alltid mer belåtna ut när det står något på bordet, i populära Carl Larsson målningar är det ofta dukat till måltid på bordet i centrum.

Att exkludera genom mat - att inte vara del av gemenskapen. Det första man tänker på är att vara vegetarian i en församling av köttätare. Vegetarianen får nöja sig med salladen . Och brödet till. Eller vara besvärlig och beställa specialkost. Men idag är vegetariska alternativ legio, dagens rätt brukar så gott som alltid vara ackompanjerad av en dagens vegetariska. Men om du är glutenallergiker och mjöl gömmer sig i såser och pannkakor och ströbröd lurar i   köttbullar och paneringar och du inte ens kan äta bullen till salladen. Vad gör du då?

Jag hittar en superbra bok på bokmässan, Smilla bakar glutenfritt. I likhet med min nya lilla kompis har hon fått gå igenom samma förödmjukande rutin på alla sina skolor: alla får mat och hon sitter ensam och väntar på sin mat. Alla äter upp sin mat. Alla är redo att gå. DÅ kommer Smillas mat. Och de andras reaktion “åh … du är ju inte klar!” Nä. Smilla har inte ens börjat!

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

Smilla bjuder på jättegoda muffins på bokmässan, i mat & trädgårdshörnan av mässan, och jag tänker för mig själv att om jag bakar såna här och har med mig på tåget nästa gång så kan vem som helst äta av dem. Även glutenallergiker.

För så är det. Om du tål gluten kan du ju ändå njuta av de goda recepten i Smilla bakar glutenfritt. Det är ju gott för vem som helst. Om du inte tål … ja, då är ju boken en livräddare. Alla barn och unga och vuxna vill väl vara med om glädjen att baka. Göra muffins. Kakor. Kavla hemgjord pasta.

Smilla berättar stolt att hon nu är snabbare på att göra sin egen pasta än resten av familjen som tål gluten. Hon har fixat till det perfekta receptet på glutenfri pasta och är stolt över att inte behöva avstå från pastagemenskapen.

 Hon har också bra tips på hur man ska få folk med glutenallergi att känna sig välkomna

1) alla kan äta glutenfritt tillsammans!

2) om du är glutenallergiker och blir bjuden på en fest - erbjud dig att komma tidigare, hjälpa till, ta med egen mat … gör allt för att underlätta för den som bjudit, “det brukar uppskattas" säger Smilla och det roligaste är ju att göra förberedelserna

3) ge den som ska ha alternativ mat sin mat först, så inte alla andra hinner äta upp sin mat (som i skolan) - alla får en trevligare gemenskap på det sättet.

Och att baka glutenfria muffins med folk du träffar kan vara ett bra sätt att bonda!

 

Belinda Graham

Ur arkivet

view_module reorder

Brittisk litteratur - En passage till Indien

Att upptäcka brittisk litteratur är att samtidigt upptäcka Indien. Banden mellan Indien och Storbritannien har genom historien varit hårt knutna vilket har kommit att avspeglas inom litteraturen. Några av ...

Av: Therese Ekstrand | Essäer om litteratur & böcker | 19 augusti, 2010

Konceptfilm som söker det nordiska uttrycket

Filmen Vilsen handlar om att släppa taget om det förgångna, därav titeln. Projektetstartades av Göran Sjögren för flera år sen och utgick från ett koncept som skulle berättas. Manusförfattaren Omar ...

Av: Roberto Fogelberg Rota | Filmens porträtt | 25 juli, 2013

Min kreativitet håller mig vid liv

Inom mig klämtar en ständig geografisk samt själslig längtan till några platser. Känslan förstärks, vidgas med tid och avstånd. Detta har legat latent som ett virus under lång tid, först ...

Av: Jenny Markström | Gästkrönikör | 12 december, 2013

Bruno Franzon

Ni måste lära er ord!

Hur ska man skriva för att alla läsare ska bli nöjda? Det går inte, det kan vi glömma. Tydlighet är viktigt. Jag har sett skräckexempel på akademisk ...

Av: Bruno Franzon | Gästkrönikör | 15 september, 2017

Till slut, en början

A. Jag har glömt bort hur man skapar. Jag vet inte ens vad det är. Jag väntar på idén, det tankefenomen ur vilket saker sägs börja. ”Idé: 1. Föreställning, tanke ...

Av: Kajsa Eriksson | Essäer om litteratur & böcker | 15 november, 2011

Sjukt och friskt - Om kolerans uppkomst och inverkan

Koleran, som främst under 1800-talet – och med pandemisk magnitud – kom att kräva mer än 100 miljoner människoliv (och som fortfarande kräver över 100 000 människoliv om året), kan med ...

Av: Karwan Osmani | Kulturreportage | 27 december, 2013

Varför gnäller männen?

– Det är svårt att tala om män som offer, sade Jens Liljestrand. – Jamen vad beror det på, frågade Belinda Ohlsson. Och längre kom de inte, trots att de drog över ...

Av: Håkan Lindgren | Kulturreportage | 28 september, 2011

Kvinna, 1969. Foto: Anne Edelstam

Det sprakar av färger på Waldemarsudde

Vardagslivets poesi kallas utställningen (t.o.m 4 juni 2017) med verk av den spanske surrealisten Joan Miró - en av 1900-talets mest uppmärksammade konstnärer. Besökaren möter skulpturer, tavlor och affischer med ...

Av: Anne Edelstam | Kulturreportage | 03 mars, 2017

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.

Cron Job Starts