Näktergalen  CC BY-SA 4.0

Fågelsång och konstmusik

Den oerhört produktive och inte sällan provokative danske författaren Kelvin Lindeman skrev bland mycket annat en mängd naturbetraktelser sedan han skaffat hus på landet nära Fredensborg på Själland.

Av: Ivo Holmqvist | 10 mars, 2016
Essäer om litteratur & böcker

Bror Kajsajuntti, staden och världen

Bror Kajsajuntti är en mycket känd kulturaktivist i Luleå. Foto: Gunnar Svedenbäck Bror Kajsajuntti, staden och världen ”Göra det omöjliga möjligt.” Orden är varken Thomas Moores, Robert Owens eller någon annans av världens mer ...

Av: Ingemar Nilsson | 04 december, 2007
Litteraturens porträtt

Konstnären Giorgio Rosas mikronation “Isola delle Rose” från 1968

Ett litet land av konst

I november 2016 brann Lars Vilks träskulptur Nimis vid Kullabergs naturreservat i nordvästra Skåne. Medierna spekulerade om det rörde sig om ett vanligt vandaliskt dåd eller om det fanns en ...

Av: Mathias Jansson | 08 februari, 2017
Essäer om konst

Saltet: det vita guldet

Jag befinner mig på ”le saline di Trapani”, ett kustområde mellan Trapani och Marsala på Sicilien. Här återvinner man salt från havet sedan forntiden. Inom mig ekar plötsligt min pappas favorit ...

Av: Nadia Scapoli | 26 maj, 2013
Resereportage

Om att inkludera och att exkludera genom mat. Smilla på bokmässan



Smilla.  Foto Belinda GrahamRent instinktivt vill man dela med sig. Bryta bröd. Man behöver inte vara Jesus och lärjungarna för att uppskatta den gemenskapen som maten, brödbrytandet, ger. På tåget till bokmässan vill jag dela med mig av det jag har med min nyfunna bokälskande kompis som också är på väg till mässan. Man måste helt enkelt gilla någon som har 1984 och John Green med sig på tåget. Nu, efter en skumpig natt i liggvagn, har vi gått förbi att byta boktips till att bryta bröd. Det är nu det blir komplicerat. Jag erbjuder digestivekex, hemlagade köttbullar, goda mackor, hemlagade pannkakor med hemlagad sylt … och hon kan inte äta något av det. Jag kunde lika gärna hållit fram en flaska med texten “gift” på. Min nya lilla bokälskande kompis är glutenallergiker.

Mat kan inkludera men mat kan också exkludera. Det där med att inkludera är lätt att förstå: brödbrytandets makt är stor, att dela med sig av det man har är fint och något man gör instinktivt, det är nedärvt i generna. I gamla målningar av Caravaggio ser karaktärerna alltid mer belåtna ut när det står något på bordet, i populära Carl Larsson målningar är det ofta dukat till måltid på bordet i centrum.

Att exkludera genom mat - att inte vara del av gemenskapen. Det första man tänker på är att vara vegetarian i en församling av köttätare. Vegetarianen får nöja sig med salladen . Och brödet till. Eller vara besvärlig och beställa specialkost. Men idag är vegetariska alternativ legio, dagens rätt brukar så gott som alltid vara ackompanjerad av en dagens vegetariska. Men om du är glutenallergiker och mjöl gömmer sig i såser och pannkakor och ströbröd lurar i   köttbullar och paneringar och du inte ens kan äta bullen till salladen. Vad gör du då?

Jag hittar en superbra bok på bokmässan, Smilla bakar glutenfritt. I likhet med min nya lilla kompis har hon fått gå igenom samma förödmjukande rutin på alla sina skolor: alla får mat och hon sitter ensam och väntar på sin mat. Alla äter upp sin mat. Alla är redo att gå. DÅ kommer Smillas mat. Och de andras reaktion “åh … du är ju inte klar!” Nä. Smilla har inte ens börjat!

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

Smilla bjuder på jättegoda muffins på bokmässan, i mat & trädgårdshörnan av mässan, och jag tänker för mig själv att om jag bakar såna här och har med mig på tåget nästa gång så kan vem som helst äta av dem. Även glutenallergiker.

För så är det. Om du tål gluten kan du ju ändå njuta av de goda recepten i Smilla bakar glutenfritt. Det är ju gott för vem som helst. Om du inte tål … ja, då är ju boken en livräddare. Alla barn och unga och vuxna vill väl vara med om glädjen att baka. Göra muffins. Kakor. Kavla hemgjord pasta.

Smilla berättar stolt att hon nu är snabbare på att göra sin egen pasta än resten av familjen som tål gluten. Hon har fixat till det perfekta receptet på glutenfri pasta och är stolt över att inte behöva avstå från pastagemenskapen.

 Hon har också bra tips på hur man ska få folk med glutenallergi att känna sig välkomna

1) alla kan äta glutenfritt tillsammans!

2) om du är glutenallergiker och blir bjuden på en fest - erbjud dig att komma tidigare, hjälpa till, ta med egen mat … gör allt för att underlätta för den som bjudit, “det brukar uppskattas" säger Smilla och det roligaste är ju att göra förberedelserna

3) ge den som ska ha alternativ mat sin mat först, så inte alla andra hinner äta upp sin mat (som i skolan) - alla får en trevligare gemenskap på det sättet.

Och att baka glutenfria muffins med folk du träffar kan vara ett bra sätt att bonda!

 

Belinda Graham

Ur arkivet

view_module reorder

Marocko del II Värt att veta på väg till Essaouira

Vi befinner oss på en dagsresa från Marrakech till Essaouira i en bekväm turistbuss med medföljande guide, som livligt berättar och kommenterar det vi ser på franska och engelska. På ...

Av: Lilian O. Montmar, Mats Olofsson | Resereportage | 03 februari, 2011

Böcker har sina öden…

”To hundrede pund er prisen”, så hette en bok som kom på det danska K E Hermanns förlag 1944. Det en översättning av Graham Greenes tidiga thriller ”A Gun for ...

Av: Ivo Holmqvist | Essäer om litteratur & böcker | 08 juni, 2012

Michael Economou

Michael Economou.  Haiku-dikter från ny diktsamling

Poeten Michael Economou visar nya dikter i urval

Av: Michael Economou | Utopiska geografier | 24 maj, 2017

Stillbild ur filmen Meningen med livet (1983) av Monty Python

Såsfläckar på duken - frosseri på film och i konst

“And finally, monsieur, a wafer-thin mint.” Efter mycket trugande tar den extremt tjocka och proppmätta Mr. Creosote emot den tunna chokladbiten, men det blir droppen som får bägaren att rinna ...

Av: Mathias Jansson | Essäer om konst | 08 december, 2016

Den brinnande boken

”Det var Chi Hoang Ti,kung av Tsin,som lät bygga den kinesiska murenoch bränna alla böcker i Kina.” I ”Muren och böckerna” sjunger Evert Taube om den kinesiska kejsaren Chi Hoang Ti ...

Av: Mathias Jansson | Essäer om litteratur & böcker | 12 december, 2011

Mitt första minne av Sverige är den "eviga dagen" och Daim glass

Första gången jag smakade en Daimglass åt jag två på en gång på en gunga i en park på Söder i Stockholm.Det var sommaren ´92 när jag kom hit. Rättare ...

Av: Vildana Aganovic | Gästkrönikör | 06 maj, 2010

Tone Brorsson avd. 54

Tone Brorsson är 23 år gammal. Född och uppvuxen i småländska Växjö, tyvärr utan att ha anammat de karaktäristiska r:en, som jag tycker har en viss charm. Efter gymnasiet flyttade ...

Av: Tone Brorsson | Utopiska geografier | 04 juli, 2011

Mattias Lundmark – dikter

Mattias Lundmark är född 1988 och bosatt i Umeå där han studerar till psykolog.     *   regnet klöser på kupéfönstret himlen tjocknar som blötlagda havregryn vi är tätt packade ofrivilliga rumskamrater ögonen studsar mot varandra som rädda pingisbollar  

Av: Mattias Lundmark | Utopiska geografier | 16 januari, 2012

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.