Emmakrönika XII Det vackraste att få älska dig

Här excerpt käx: Vi är ej likadana, hurpass vi ens förstår varann, aldrig förstör varandra, jag betvivlar dock att någon annan kan förstå och acceptera endera oss bättre det ...

Av: Stefan Hammarén | 05 februari, 2009
Stefan Hammarén

"Så man har någonting i alla fall" - Om Bostad först och synen…

För en tid sedan visade teve ett inslag om "Bostad först", en strategisk modell för att motverka hemlöshet genom att fokusera på tak över huvudet som en grundläggande rättighet och ...

Av: Linda Bönström | 22 februari, 2011
Essäer om samhället

Ulf Stenberg

Ulf Stenberg ur Den gamle stinsen 2

Korta berättelser av Ulf Stenberg från boken Den gamle stinsen. Andra och Tredje berättelse: Siffermannen och Den kallsinniga isprinsessan

Av: Ulf Stenberg | 01 Maj, 2017
Utopiska geografier

Belinda Graham – två dikter och en reflektion

Belinda Graham är en tvåspråkig poet och författare. Utbildad i litteraturvetenskap, English literature och creative writing. Fyra diktsamlingar utgivna på svenska och tre på engelska. Har även gjort översättningar och ...

Av: Belinda Graham | 24 december, 2012
Utopiska geografier

En rapsodi från Manhattan Del 2, Museer på East SideImageAmerican Museum of Natural History på 79 gatan West överraskar med nya friska erbjudanden. Vad sägs om en nattlig ficklampsexpedition som paleontolog bland 65 miljoner gamla Tyrannosarius rex? Tänk att vakna upp bredvid en blåval eller att öppna ögonen och befinna sig bredvid en fullvuxen nallebjörn!  Jag som är rädd för hundar avstår gärna från sådana ruggigheter och besöker istället Hayden Planetariet och tar mig en titt på jordens utvecklingshistoria i tre plan.  På vägen ut därifrån, i Theodore Roosevelt Park bakom museet, upptäcker jag ett monument som jag inte har sett förut.  Det visar sig vara en svensk gåva till minne av amerikanska nobelpristagare genom åren. 

Sveriges Margareta Winberg invigde monumentet i närvaro av New Yorks borgmästare Michael R. Bloomberg den 14 oktober 2003. Krigsromantikern Theodore Roosevelt var för övrigt den förste amerikanen som mottog Nobels fredspris 1906 för att han medlade i det rysk-japanska kriget!  Det var för övrigt samme Roosevelt som fick nallebjörnen uppkallad efter sig.

I New York dräller folk över gatan lite hur som helst och jag känner mig lite udda där jag står och väntar på grönt, så jag gör likadant. Assimilation kallas det visst. Jag korsar Columbus Avenue och går över till Central Park. Där slår fåglarna sin vårdrill, trädens knoppar tvekar ännu, men blå och vita krokusar står redan i full blom. Ekorrarna knaprar ivrigt på gamla ekollon och jag undrar i mitt stilla sinne vart alla deras svenska kollegor har tagit vägen. Ingången från 79th West till 79th East leder mig i kringelikrok förbi Belvedere Castle, som är högt beläget med utsikt över The Lake, och förbi The Swedish Cottage med den lilla svenska marionetteatern. Timmerstugan, som var en gåva till USA inför världsutställningen 1876, byggdes i Sverige år 1875 och var först en svensk skola.

Jag är på väg till Metropolitan Museum som har fritt inträde idag.  Biljettpriset är annars endast ett rekommenderat pris, vilket innebär att du som besökare själv får bestämma hur mycket du är villig att betala. Jag är intresserad av resultatet av ett nytt rekonstruktionsprojekt som påbörjades år 2002 med Dendurtemplet i fokus.  Många nya gallerier rymmer museets egyptiska konstsamlingar från början av det femte årtusendet till cirka 2650  före Kristus samt en stor mumiesamling.   Torgny Säve-Söderbergh berättar i sin bok "Uppdrag Nubien", Atlantis 1996, om Dendurtemplet, som Kejsar Augustus lät bygga för att hedra en nubisks furstes söner. När Egypten och Sudan i mitten av 1960-talet byggde ut Aswandammen innebar det, att många tempel skulle komma att dränkas och förstöras. Man vände sig därför till Unesco och begärde och tilldelades internationellt bistånd. Klipptemplen i Abu Simbel kom att spela en huvudroll i hela kampanjen, där för övrigt en svensk konsultfirma, Vattenbyggnadsbyrån (VBB), räddade templet genom att såga itu det i block och lyfta upp och sammanfoga det på en nybyggd klippa. 

ImageDen egyptiska kulturministern Saroite Okasha beslutade, att de medlemsstater som gav de största bidragen till räddandet av Abu Simbel skulle få nubiska tempel som gengåvor och kallade templen "nya extraordinarie ambassadörer". New York och Metropolitan Museum tog emot Denturtemplet år 1968 och placerade det i Metropolitanmuseets norra flygel, där det får dagsljus genom en glasvägg i norr. Tanken var att det skulle kunna betraktas utifrån den delen av Central Park som gränsar till museet, men på grund av att museets vägg inte är lodrät, speglar sig tyvärr himlen i glaset. Så långt som möjligt ville man återskapa den ursprungliga miljön, men vad hjälper goda föresatser, när man använder golvet som matsal och dukar upp middagsbord mitt framför templet? För kvällen planeras ett stort party och man har ställt upp en scen framför tempelbyggnaden. Orkestern börjar öva och stronga vakter föser ut oss besökare ur lokalen i en enda hop. 

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

Min besvikelse ersätts snart av hänförelse: Jag befinner mig helt oväntat i "Leon Levy and the Shelby White Court", en oerhört vacker hall med ett magnifikt golv i vitt med svart dekor, utfört med små mosaikbitar, så kallade tesserae. Ljuset lyser genom glastaket ner på de undersköna statyerna; Här ståtar Herakles, Dionysos och Adonis. Hallen, som liknar en av hallarna som jag sett i Louvren, binder samman olika gallerier och teman; greker, romare, etrusker upptar en hel flygel.  Här befinner sig även den största samlingen av romerska väggmålningar utanför Italien. Utställningens kröns av rekonstruktionen av ett litet sovrum, ett Cubiculum, från villa Boscoreale i närheten av Pompeji och den svarta sängkammaren från Boscotrecase med stenväggar bemålade i pompejansk stil, vilket betyder att de har målats någon gång före år 79 e. Kr. Men nu känns benen tunga som bly och hänförelsens tid är över för dagen. Men hur ska jag kunna motstå lockelsen att komma tillbaka?

 Har ni besökt The Neue Galeri i hörnet av 86th och 5th Avenue?  Jag tror att det är ett av New Yorks mest sofistikerade men ändå okända konstmuseer. Inhägnat i en snirklad Vanderbilt mansion, grundades det av Ronald Lauder och konsthandlaren Serge Sabarsky för att visa österrikisk och tysk 1900-talskonst. Här finns en liten men exklusiv samling av stora verk av Gustav Klimt och Egon Schiele.  I början av mars öppnades där en utställning om expressionismens födelse i Dresden och Berlin 1905-1913. Linzertårtan smakade ljuvligt i museets café!

ImageBara ett kvarter därifrån, på 91th Street, står originalbyggnaden som gett Carnegie Hill sitt namn. "The Andrew Carnegie-mansion" är ett konstfullt ornamenterat sextiofyrarumshus, som byggdes år 1899. Här är Cooper-Hewitt National Design Museum inrättat, nationens enda museum som koncentrerar sig på historisk och modern design. Det är dessutom en av två utposter till Smithsonian i New York.  (American Indian Museum, Heye Center är den andra). Största delen av museibyggnaden är just nu inpackad i presenningar i väntan på renovering, men här kan man beskåda utställningen "Wall Stories: Children's Wallpaper and Books, som visar sambandet mellan barnlitteratur som "Peter Rabbit" och barnrumstapeter.

Det lugna Carnegie Hill (inte att förväxla med Carnegie Hall) är för övrigt ett historiskt område på Upper East Side, som sträcker sig ungefär tio kvarter mellan 86th Street från femte avenyn till den tredje och är en utmärkt plats för spännande kulturella äventyr utanför den kommersiella röran längre söderut.

Den 17 mars firas ju Irlands nationaldag.  I New York högtidlighålls dagen med stora upptåg sedan drygt 100 år tillbaka.  Jag ställde mig på 79th Street och 5th Avenue och fotograferade den stora traditionella irländska paraden till minne av Irlands apostel, helgonet S:t Patrick, som bidrog till att Irland blev kristnat. Hela femte avenyn hade stängts av, eftersom paraden brukar samla runt 150 000 människor i en orgie av grönt. Det sägs att det var i Amerika, i Boston år 1737, som de första St. Patrick´s Day-paraderna hölls. År 1762 slöt sig irländska soldater ur den engelska armén samman för att fira sitt irländska ursprung. Den irländska patriotismen i USA tilltog och ett antal "Irish aid-föreningar" bildades med uppgift att hjälpa irländska immigranter tillrätta i USA. År 1848 organiserade dessa sammanslutningar en gemensam parad i New York City.

Den irländska kristendomen hade några tydliga särdrag exempelvis ett stort socialt patos och gudstjänsterna firades utomhus på så kallade "thin places". Många kloster grundades och vanligt folk, många av dem kvinnor, drog ut för att predika. Till skillnad från biskopar och präster på det europeiska fastlandet tog St. Patrick inte betalt för att utföra de kyrkliga riterna, undervisningen av de rikas barn, utnämningen av präster, abbotar och abbedissor - något som stack i ögonen på den etablerade kristna, katolska kyrkan. Hans ord borde många ta till sig i dessa våra nödår:

"But I see that already, in the present, I am lifted up beyond measure by the Lord, and I was not worthy of that, nor of the way He has provided for me; since I know for certain that I am better fitted for poverty and misfortune than for wealth and luxury."
St. Patrick själv hann döpa tusentals hedningar och kristendomen blev en gräsrotsrörelse. De katolska irländarna plägar fira dagen med att smörja kråset mitt i fastan med den riktigt traditionella St. Patrick´s Day-måltiden, kål och bacon, och av vad jag kunde konstatera, hade många grönklädda unga irländare även släckt törsten med en och annan Guinness. 

Själv avslutade jag dagen med att dricka en kanna te och äta nybakade scones på Alices Tea Cup på East 81 Street. Rekommenderas!

Lilian O. Montmar (text och bilder)

Ur arkivet

view_module reorder

Bergen-Belsen och Theresienstadt

Till det som Christer Nilsson just skrivit här på sidan om Wannsee-konferensen, Auschwitz och Birkenau kan fogas ett par minnesbilder jag har av besök på två andra liknande ställen, eller ...

Av: Ivo Holmqvist | Essäer om samhället | 11 juni, 2013

Höjdpunkterna från musikåret 2013

Hur jag än vrider och vänder på det kommer 2013 alltid att vara täckt av den dystra hinna som Lou Reeds frånfälle lämnade efter sig. Det var som att ett ...

Av: Peter Sjöblom | Essäer om musik | 28 december, 2013

Veckan från hyllan, vecka 22-2012

Det har varit rasistiska demonstrationer i Tel Aviv nyligen. Krav framfördes att illegala invandrare från Afrika ska utvisas. Rop hördes som uppmanade till pogrom. Förbipasserande svarthyade personer attackerades. Några sudanesiska ...

Av: Gregor Flakierski | Veckans titt i hyllan | 26 Maj, 2012

Frank Hellers beskrivning av judar blev ett självporträtt

Ända sedan Conan Doyle med början 1887 (romanen ”En studie i rött”) framgångsrikt producerade ett antal berättelser, de flesta noveller, med Sherlock Holmes i The Strand Magazine, har författare av ...

Av: Bertil Falk | Övriga porträtt | 29 augusti, 2013

Tankar kring Marmorklipporna

Ernst Jünger gjorde sin debut som författare redan 1929 med krigsskildringen I stålstormen, och levde och verkade ända fram till 1998. Hans skrivande präglas genomgående av en distanserad hållning till ...

Av: Tobias Harding | Essäer om litteratur & böcker | 17 december, 2013

Böcker har sina öden…

”To hundrede pund er prisen”, så hette en bok som kom på det danska K E Hermanns förlag 1944. Det en översättning av Graham Greenes tidiga thriller ”A Gun for ...

Av: Ivo Holmqvist | Essäer om litteratur & böcker | 08 juni, 2012

Erotisk krönika av Karin Eng

Karin Eng, en fri kvinna och skribent, har inspirerats av bland andra Catherine Millet, Channa Bankier och Rut Hillarp. Karin menar att olika kvinnor söker, uttrycker och beskriver sexualitet på ...

Av: Karin Eng | Gästkrönikör | 05 april, 2012

Det Finlandssvenska dilemmat

I relationen mellan Finland och Sverige har en uttunning skett till följd av skeenden som idag är både okända och förnekade av båda parter. I medvetande dröjer en känsla av ...

Av: Oliver Parland | Kulturreportage | 24 september, 2013

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.