Har UFO: n någon plats inom teosofin?

Flygande tefat i historia och religion  En av de första dokumenterade UFO-observationerna gjordes den 5 augusti år1926. Det var den ryske målaren, upptäcktsresande och mystikern Nicholas Roerich, som befann sig på ...

Av: Carl Ek | 23 november, 2013
Kulturreportage

Det urolige sinn. Del I

Innledning Artikkelen miner om tre ulike oppfattelser om menneskesinnet, der den enkelte oppfattelse utgjør et element i en mer omfattende teori om hvilke ting som fins i universet. Det gis, etter ...

Av: Thor Olav Olsen | 03 december, 2012
Agora - filosofiska essäer

Beatrice Månsdotter

Glödande skymningsljus

”Jag har sett det här förut.” Han kisar med ögonen. ”Tusentals gånger i mina drömmar. Det är som om jag redan har varit här.” ”Mmm.” Hon nickar och följer med ...

Av: Beatrice Månsdotter | 28 december, 2016
Gästkrönikör

Donald och Melania Trump

Dynastin Trump

Gwenda Blairs “The Trump: three generations of Builders” som gavs ut för femton år sedan har när den kommit på nytt utökats med en del sidor och fått några extra ...

Av: Ivo Holmqvist | 08 oktober, 2016
Reportage om politik & samhälle

Wien bortom turiststråkenImage
Burgtheater. Foto: Mats Olofsson
Käre läsare, följ med på en liten historisk och mycket personlig Wienbetraktelse!  Låt turistbroschyrerna informera om Schönbrunn och Belvedere, om Sachertorte och Hotel Sacher, Wiener Oper och den Spanska ridskolan. Det är lätt att hitta i Wien, eftersom innerstaden omgärdas av Ringstrasse, där den gamla fyra och en halv kilometer långa stadsmuren stod.

Julen 1857 befallde kejsaren Franz Joseph att muren skulle raseras, men det dröjde ända tills 1864 tills röjningsarbetet var klart. Här byggdes sedan alla de ståtliga byggnaderna i olika byggnadsstilar, parlamentet, rådhuset, Wiens universitet och efter ett misslyckat attentat på kejsaren byggdes Votivkirche, offerkyrkan med medel som befolkningen hade samlat in.

Österrike har alltid varit en stat bestående av många olika folkslag och folks dagliga liv är präglat av etnisk mångfald, något som är särskilt märkbart när det gäller det kulinariska utbudet. Man behöver bara gå in i närmaste brödbutik för att stöta på "Powidltatschkerl", en sorts plommonkaka, som samsas i disken tillsammans med Marillenknödel, Apfelstrudel och Mohnstrudel. I Österrike träffar man på ett sammelsurium av religioner, idéer och kulturer, balkanhalvön sägs ju börja på Simmeringer Hauptstrasse i tredje distriktet. Slår man upp telefonkatalogen får man lätt besked om släktskapet över gränserna.  

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

Vart annat efternamn andas slaviskt ursprung: Prowatznik, Kratochwil, Prerovsky, Janota, Hawelka, Kokoschka... Men för att få en riktig uppfattning om gångna tider och njuta av en kopp kaffe söker vi upp ett Kaffeehaus. Där ser det ut som för hundra år sedan. Kejsar Karl I av Habsburg abdikerade 1918 och även om vi i år firar 90-årsjubileet av första världskrigets slut, har tidsandan ändå på många sätt bevarats i denna urgamla metropol av Habsburgermodell, 640 år av inflytande har lämnat outplånliga avtryck.

Image
Café Landtmann. Foto: Evarista Mallocca
Café Landtmann har spelat en stor roll i mitt eget liv. Under mina 20 år i Wien har jag tillbringat ett oräkneligt antal timmar på Café Landtmann, som ligger mittemot Wiens universitet. Där jag har suttit framför min kaffekopp och förberett föreläsningar och tentamina, först som student och senare även som föreläsare. Där har jag träffat mina vänner, diskuterat politik och läst dagstidningar.

Att sitta på café är som att sitta i sitt eget vardagsrum och dricka kaffe, i Wien gör man tillagningen av livselixiret par exellence till en hel vetenskap.

"Herr Ober, bringen Sie mir bitte einen Mokka, einen grossen/kleinen Braunen, eine Melange, einen  Einspänner!"

Alla Wienare går på Kaffeehaus, om ung, gammal, kvinna eller man. Var och en har sitt "eget" Kaffeehaus, där man äter, dricker, läser, skriver, spelar schack eller drar en spader. Vissa sitter där från morgon till kväll och dricker sitt favoritkaffe, som serveras med ett litet glas vatten på en liten bricka.  Ovanpå vattenglaset placerar "Herr Ober" skeden. När glaset är urdrucket, ilar han till bordet med ett nytt glas.  Tvärt emot vad som sägs idag, förväntas man inte beställa något mer.

Man sitter kvar och läser någon av de på en trähållare monterade tidningarna, som man hämtar från ett hängande tidningsställ. Det finns en sak till som man måste vara medveten om: österrikarna är titelsjuka, "Herr Ober" blir helt förvirrad om det kommer in en gäst som saknar titel. Hur ska han titulera gästen om han inte har en Herr Geheimrat, Herr Ingenieur eller Frau Doktor framför sig, den gode? Naturligtvis hittar han på en titel: Grüb Gott, Herr Doktor, Küss die Hand, Gnädige Frau!

I mitten av 1800-talet, på Maria Theresias tid, grundade en Kaffeehausägare vid namn Kolschizky (härkomst?) "das Kramersche Kaffeehaus", som idag pryder hedersplatsen i historieskrivningen.  Kolschizky kom på den strålande affärsidén att hänga upp tidningar i sitt café.  Han förstod att författarna var alltför fattiga för att ha råd att köpa sådana själva och om han försåg dem med dagens nyheter, skulle kundtillströmningen öka. På så vis blev hans Kaffeehaus en träffpunkt för Wiens intellektuella.

Man måste vara på det klara med att modernismen föddes på Wiens caféer som en reaktion till traditionalismen. I denna kreativa miljö och med dåtidens stora respekt för det mångkulturella och mångnationella fanns även utrymme för liberalismen. Vid stamborden på Café Central, på Landtmann och på Café Museum diskuterade blivande nobelpristagare sina idéer. Revolutionärer som Trotskij och Karl Kraus filosoferade om en ny världsordning.

På Café Central författade Karl Kraus sina skrifter bl.a. "Mänsklighetens sista dagar", författare som Canetti och Musil, filosofen Freud, konstnärerna Klimt, Schiele, Kokoschka och Josef Frank, kompositörerna Mahler, Berg och Schönberg, alla hade de sina stamcaféer som till funktionen liknade det antika Greklands mötesplatser, agoran.

Image
Café Museuum. Foto: Vanda Osiris
Arkitekten Adolf Loos ritade Café Museum och designade sina egna möbler, bl.a. en enkel och funktionell stol av böjträ. Det efter renoveringen nyöppnade Café Museum är lika vackert som på arkitekt Loos´tid. Loos hade det för övrigt inte så lätt i Wien, när det begav sig. Det berättas att han 1910 föll i kejsarens onåd med sitt Looshaus på Michaelerplatz. Kejsaren Franz Joseph i sin Hofburg retade upp sig på huset mittemot med den enkla fasaden och det platta koppartaket. Han befallde att draperierna skulle dras för så att han slapp se "eländet".

Den tillfällige besökaren, som spenderar sin tid i Wiens centrala del, får kanske ett intryck av att Wien är en barockstad. Turisten ser nästan inga moderna byggnader, undantaget glashuset, som Stephansdom speglar sig i. Först om man beger sig till distrikten utanför den yttre ringen, inser man vilka storartade insatser som gjorts på byggnadssektorn efter andra världskriget.

Image
Hus i Wien. Foto: Mats Olofsson
Före första världskriget var boendesituationen i Wien katastrofal.  370000 lägenheter var utan kök och 100000-tals människor hyrde sig en säng i ett främmande hushåll precis som i Stockholm. Efter andra världskriget var situationen än värre. Bomber förstörde 86 875 lägenheter motsvarande 12,5 procent av hela bostadsbeståndet.

Efter andra världskriget fick Österrike Marshallhjälp och med hjälp av statliga, kommunala och privata insatser är Wien med sina 23 distrikt idag en modern stad. Jag vill särskilt rekommendera att ta en titt på de hundratalsmeter långa bostadshusen i "Karl-Marx-Hof" i nittonde distriktet, Heiligenstadt. Under mellankrigstiden 1918-1934 genomförde det socialistiska styret mycket uppmärksammade reformer inom socialvård och utbildningsväsende och satsade mycket på att förbättra boendemiljöerna för vanligt folk.

Per Albin-Hansson Siedlung i tionde distriktet, Favoriten, byggdes med hjälp av svenska medel. Där har gatorna namn efter välkända svenska personligheter som Per Albin Hansson, Ellen Key, Folke Bernadotte, Jenny Lind och Selma Lagerlöf m.fl. Det kan anses karaktäristiskt för uppbyggnadsarbetet i Wien att man bildade arkitektgrupper som ritade bostadsområdena tillsammans.

Donau och Donaukanalen, Kahlenberg, Leopoldsberg, Wienerberg, Wilhelminenberg och Wienerwald är viktiga rekreationsplatser. Vill du dricka ett glas vin på en riktig "Heuriger"? Ta då spårvagnen till 2-ans slutstation och besök "10-er Marie" i Ottakring istället för i turisternas Grinzing. Försök även att hinna med ett besök i Lainzer Tiergarten, där man kan se hjortar, rådjur och vildsvin böka omkring.  Detta gigantiska naturreservat var för min familj en stor glädjekälla. Där sökte och fann vi vårt andrum.

 Lilian O. Montmar

Ur arkivet

view_module reorder

Elizabeth I Vid Monsieurs avresa

Elizabeth I Vid Monsieurs avresa       Jag sörjer; visar ej min svaghet här – jag älskar; hatet tycks min enda lag – jag handlar, utan att nämna den avsikt jag bär. Jag tyckes stum; i ...

Av: Elizabeth I | Utopiska geografier | 28 januari, 2014

Frida Kahlo och den kvinnliga stilen

Vad händer när man klassificerar konst skapad av kvinnliga konstnärer som just ”kvinnlig”? Pekar man på samhälleliga strukturer som har legat till grund för att kvinnliga konstnärer genom historieskrivningen har ...

Av: Simone Frankel | Konstens porträtt | 08 mars, 2013

Gaston Bachelard 1965

Bachelard och den poetiska föreställningens fenomenologi

”Det finns ingen poesi som föregår det poetiska verbets gärning. Det finns ingen verklighet som föregår den litterära bilden.” – Rummets poetik (1957)

Av: Mattias Lundmark | Agora - filosofiska essäer | 21 juli, 2017

Det omedvetna och Freud

Det är en morgon i Wien. Sigmund Freud går genom sin våning klädd i badrock och tofflor. I en plötslig ingivelse greppar han sin ena toffel och kastar den med ...

Av: Johan Lundin Kleberg | Essäer | 26 oktober, 2010

När det var bättre förr

När det var bättre förr Nyligen är det femtio år sedan sista numret av Sveriges utan konkurrens bästa novelltidskrift kom ut. Någon riktig efterföljare har den aldrig fått och det är ...

Av: Bertil Falk | Essäer om litteratur & böcker | 01 mars, 2007

Turiststaden Wien för 100 år sedan

Den förste ”turisten” som omnämns i skrift på Österrikes breddgrader kom år 1012 och råkade verkligen illa ut. Man ansåg honom vara spion och han fångades in och torterades i ...

Av: Lilian O. Montmar, Mats Olofsson | Resereportage | 23 november, 2011

Bild: Anikó Bodoni Lind

Himlen – Det är tid för debatt

Efter att jag skrivit några teaterpjäser tillsammans med den numera guldbaggeprisade Mikael Segerström, var det dags att skriva en pjäs helt på egen hand. Det skulle vara en pjäs som ...

Av: Vladimir Oravsky | Gästkrönikör | 08 september, 2016

Pipor, cigaretter och fimpar i konsten

”Rökning skadar allvarligt dig själv och personer in din omgivning.”  En essä om rökning i konsten borde lämpligen inledas med en varningstext eftersom rökningen ligger bakom 90% av alla fall av ...

Av: Mathias Jansson | Essäer om konst | 05 september, 2014

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.