Kurt Wallander och musiksmaken bland kriminallitteraturens poliser och privatdetektiver

Varför blev inte Wallander förförd av kraften hos Elvis Presley eller Rolling Stones? Det undrade jag för 10 år sen, när jag skrev en artikel om musiksmaken bland kriminallitteraturens poliser ...

Av: Bengt Eriksson | 10 december, 2009
Gästkrönikör

Tegelbacken, centrala Stockholm, september 1930

Det sprakar blått kring ledningarna ovanför en spårvagn som passerar en växel. Vagnen kränger – och två medelålders herrar stående där inne kolliderar. Båda lyfter beklagande sina hattar. Sammanstötningen resulterar ...

Av: Björn Gustavsson | 02 april, 2014
Gästkrönikör

Albert Herranz – Dikter

Albert Herranz (Stockholm, 1970). Jag har bott hela mitt liv på en medelhavsö och detta har präglat mitt skrivande. Min värld är liten, en människas mått, så liten att du ...

Av: Albert Herranz | 26 mars, 2012
Utopiska geografier

53. Kjell

Det har slagit till och blivit riktigt kallt. Snöröjningsfordonens larm på Lundagatorna har pågått hela natten och Kjell vaknar av det blinkande ljuset. Nu kommer ungarna att bli glada tänker ...

Av: Kjell | 28 december, 2012
Lund har allt utom vatten

En fika med  Lisa Laskaridis Sarmiento, som är orförande i SWEA NEW York.  Foto: Lena Andersson

Hon smälter in i det mångkulturella vimletSWEA New York är ett professionellt och socialt nätverk för svenska kvinnor som bor i New York. Tidningen Kulturen träffade ordförande Lisa Laskaridis Sarmiento för att ta reda på vad man gör i föreningen och hur det är att leva i New York.


 

SWEA New York är en unik grupp av cirka 200 svenska kvinnor i blandade åldrar, allt från 18 till 95 år. Man ordnar ungefär en till två gemensamma event i månaden. Arrangemangen har stor spridning och är utformade så att det ska finnas något som passar alla.
Det innebär föreläsningar, ofta med svensk anknytning eller fokus på karriärs- och självutveckling. Det blir också cocktailpartyn, månadslunch, bokklubbar, teatergrupp och olika kurser, till exempel i hur man gör sin egen choklad.
 SWEA NEW York anordnar många olika aktiviteter Här är ett midsommarfirande i New York från 2014

 SWEA NEW York anordnar många olika aktiviteter Här är ett midsommarfirande i New York från 2014

Annons:

När Lisa Laskaridis Sarmiento flyttade till New York hade hon aldrig besökt staden tidigare. Men efter studierna i internationella relationer i Australien ville hon prova på något nytt. Då hon fick jobb på FN såg hon en möjlighet till att upptäcka och utforska New York.

– Med tanke på det jag studerat såg jag det som en fantastisk chans. Att få gå i korridorerna på FNs högkvarter, efter alla studier, essäer och böcker om allt som försiggår där, var något alldeles speciellt. Mitt första intryck av New York var hur liten man känner sig i den enorma staden. Samtidigt kände jag ganska snabbt att jag smälte in i det mångkulturella vimlet. Jag skulle tro att i princip alla världens folkgrupper och stilar finns representerade här, säger Lisa.

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

Tidningen Kulturen träffar henne på Svensk ägda caféet FIKA på 58th gatan i New York. Där kan man köpa svenskt kaffe och delikatesser och dit går Lisa ibland med medlemmar från SWEA.

SWEA New York är en unik grupp av cirka 200 svenska kvinnor i blandade åldrar, allt från 18 till 95 år. Man ordnar ungefär en till två gemensamma event i månaden. Arrangemangen har stor spridning och är utformade så att det ska finnas något som passar alla.
Det innebär föreläsningar, ofta med svensk anknytning eller fokus på karriärs- och självutveckling. Det blir också cocktailpartyn, månadslunch, bokklubbar, teatergrupp och olika kurser, till exempel i hur man gör sin egen choklad.

Svenska traditioner som midsommar, jul och kräftskiva firas också i SWEA.

– New York kan vara väldigt tävlingsinriktat, men i SWEA hjälps vi åt och stöttar varandra. Det blir som en slags familj när man befinner sig utomlands, vilket både upplevs som tryggt och roligt. Att kunna prata med någon som har gått igenom samma process eller stött på liknande problem som en själv är guld värt, säger Lisa.

Anledningarna till varför man går med i SWEA är flera. En del vill att deras barn ska träffa andra svensktalande barn som de kan leka med, andra vill knyta affärskontakter medan andra vill träffa svenska väninnor.

Den första tiden i New York bodde Lisa hos den kända svenska fotomodellen, skådespelare och kläddesignern Agneta Eckemyr, som år 2014 medverkade i dokumentären Penthouse North.
– Agneta är en fantastisk kvinna: Glamorös och påhittig, och med ett stort hjärta. Min tid på South Park West är en upplevelse jag inte vill vara förutan, säger Lisa.

Det var under tiden som Lisa bodde hos Agneta Eckemyr som hon träffade sin blivande man på tunnelbanan. Han fick repa mod för att våga komma fram och prata henne, men det är Lisa glad över att han gjorde för i dag är de lyckligt gifta. De bor i Queens tillsammans med sina två katter.

Lisa har varit ordförande i SWEA i ungefär tre år. En av de första saker hon gjorde som ordförande var att göra en jubileumsfilm till 30-årsfirandet med olika kända New York-svenskar i huvudrollerna.
Hennes roll som ordförande går ut på att se till att allt fungerar, att ha översikt och framförhållning, delegera, motivera och vägleda. Det var tufft i början, men med tiden kommer erfarenhet, och nu finns det mer utrymme för förbättring och vision.

– Det är en krävande roll men det ger också otroligt mycket tillbaka. SWEA är en glädje för mig, säger Lisa och fortsätter:
– Framför allt alla inspirerande kvinnor som jag lärt känna. Vi är en väldigt bra grupp. Alla gör ett bra jobb, vilket är a och o för att vår organisation ska kunna fungera.

De senaste åren har medlemmarna blivit yngre och man har lagt ner mycket tid och energi på extern kommunikation och rekrytering.
– Vi syns mera nu än vad vi gjorde förut. Det är mycket tack vare sociala medier som vi kunnat låta folk få veta att vi finns, säger Lisa.

När Tidningen Kulturen frågar Lisa vad den största skillnaden mellan New York och Sverige är, säger hon att det måste vara tempot och de oändliga möjligheterna.
– Jag är uppväxt i Stockholm, men flyttade till New York direkt från Australien, där jag bodde i sju år och skillnaden i tempo och intensitet blev plötsligt väldigt stor. I allt detta lyckades jag hitta en balans som är lysande. Jag jobbar på FN i en svensk, icke-hierarkisk, arbetsmiljö som jag trivs med. Där har alla en röst och jobbar på samma nivå. Samtidigt finns storstaden New York precis utanför dörren och med den de oändliga möjligheterna.

Vad är det bästa med New York?
– Det finns så mycket, men några av mina favoritsaker att göra i New York är att besöka New York Public Library. Det är en lugn stund som ger inspiration och utrymme att tänka. Jag gillar också att äta middag på restaurangen The Boil. Det är bästa stället för skaldjur. Efter det kan man gå en trappa ner till Smalls, en opretentiös jazzklubb med helt fantastiska musiker. Det blir en magisk stämning.
– Andra saker jag gillar är att se en stand-up-komedi show på The Stand NYC. Det är en underbar atmosfär och jag skrattar lika mycket varje gång. Sist men inte minst gillar jag Brooklyn Flea. Jag älskar att strosa runt där, speciellt när solen skiner. Sedan avslutar jag gärna dagen med att ta en drink på takterrassen på Wythe hotel.

FAKTA
Namn: Lisa Laskaridis Sarmiento
Ålder: 34 år
Familj: Man och två katter
Bor: New York City
Född: Stockholm
Intresse: Bland annat att dyka och hoppa fallskärm.
Dold talang: Tycker om att fotografera och är bra på att baka baklava.
Aktuell: Ordförande i SWEA New York

FAKTA
SWEA
Är ett ideellt globalt nätverk för svenskor och svensktalande kvinnor som är eller har varit bosatta utomlands.
Grundades 1979 i Los Angeles.
Har drygt 8 000 medlemmar i 77 lokalavdelningar i 34 länder.

http://newyork.swea.org/

Lena Andersson

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Ur arkivet

view_module reorder

Benjiamin 2

Av: Håkan Eklund | Kulturen strippar | 21 augusti, 2011

Jelinek mellan brutalitet och skärpa

Jelinek mellan brutalitet och skärpa Elfriede Jelinek skapar polyfonier av kroppar och experimenterar med språket. Hennes språk är vackert och ångestfullt som en seriell kvartett av Anton Webern.

Av: Anders Forsberg | Litteraturens porträtt | 03 september, 2006

Matematikern som knäckte Enigma

I takt med att Alan Turings postuma berömmelse vuxit har det kommit en flod av böcker, pjäser och filmer om mannen som knäckte tyskarna Enigma-kod, nu senast The Imitation Game ...

Av: Ivo Holmqvist | Media, porträtt | 19 januari, 2015

Succé igen för ”Så mycket bättre”?

Timbuktu sa det egentligen redan i TV 4:s ”Nyhetsmorgon” för ett tag sedan: ”Tänk dig E-Type tolka Wiehe!”.   Och det är precis den tanken som kittlar mest med uppföljaren ...

Av: Johan Svensson | Gästkrönikör | 27 oktober, 2011

Veckan från hyllan. Vecka 4-2012

Kommer ni ihåg låten ”Konserverad gröt? ”Allting går att sälja med mördande reklam, kom och köp konserverad gröt!” Den skrevs under en oskyldig tid, då ingen ens i sina vildaste ...

Av: Gregor Flakierski | Veckans titt i hyllan | 21 januari, 2012

Glenn Ford - Hjälte både på film och i verkligheten

Glenn Ford - hjälte både på film och i verkligheten Som Tidningen Kulturen berättat i notisform tidigare, så avled skådespelaren Glenn Ford vid 90 års ålder den 30 augusti ...

Av: Niclas Samuelsson | Filmens porträtt | 19 september, 2006

Henri de Monfried

   Henri de Monfried Henri de Monfried - från pirat till poet Här uppstår poesin av sig självt, allt du behöver göra för att frammana den i konsten är att ge upp inför drömmarna. - ...

Av: Mohamed Omar | Essäer om litteratur & böcker | 11 januari, 2007

Strofer av Emily Brontë i översättning av Erik Carlqvist

I Harold Blooms bok Hur du ska läsa och varför kallar han, beundrande men litet klichéartat, Emily Brontë för "Svindlande höjders sibylla". I sin kommentar till dikten Stanzas, nedan "Strofer", visar ...

Av: Emily Brontë | Kulturreportage | 06 april, 2013

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.