Retoriken, musiken & åhöraren

Den 20 januari 1970 spelade en radiostation, hemmahörande i Los Angeles, det retoriskt becksvarta fredseposet What’sGoing On för allra första gången. Ungefär sju månader hade då passerat sedan Marvin Gaye ...

Av: Niklas Eriksson | 20 september, 2011
Musikens porträtt

Livsytringer

Innledning For mennesker er det ha et liv å leve det hardeste av alt som er hardt, der hardhet springer ut av at det er livet selv som yter motstand mot ...

Av: Thor Olav Olsen | 06 december, 2013
Agora - filosofiska essäer

 från Nörrebro i Köpenhamn

Urbanismer eller på den andra sidan av staden

I Paris finns en standardmeter i extra beständigt metall som utgjorde referens till snart sagt allt som skulle mätas i den naturvetenskapliga begynnelsen på 1700-talet.

Av: Jesper Nordström | 17 juni, 2016
Essäer om konst

Den gudomliga komedin Del 2

Den gudomliga komedin och bibeln Komedin består av 100 sånger. En inledningssång, samt 33 sånger om Inferno, Helvetet, 33 sånger om Purgatorio, Skärselden, och 33 om Paradiso, Paradiset. Sångerna är skrivna ...

Av: Hans-Evert Renérius | 17 februari, 2010
Essäer om litteratur & böcker

En fika med  Lisa Laskaridis Sarmiento, som är orförande i SWEA NEW York.  Foto: Lena Andersson

Hon smälter in i det mångkulturella vimletSWEA New York är ett professionellt och socialt nätverk för svenska kvinnor som bor i New York. Tidningen Kulturen träffade ordförande Lisa Laskaridis Sarmiento för att ta reda på vad man gör i föreningen och hur det är att leva i New York.


 

SWEA New York är en unik grupp av cirka 200 svenska kvinnor i blandade åldrar, allt från 18 till 95 år. Man ordnar ungefär en till två gemensamma event i månaden. Arrangemangen har stor spridning och är utformade så att det ska finnas något som passar alla.
Det innebär föreläsningar, ofta med svensk anknytning eller fokus på karriärs- och självutveckling. Det blir också cocktailpartyn, månadslunch, bokklubbar, teatergrupp och olika kurser, till exempel i hur man gör sin egen choklad.
 SWEA NEW York anordnar många olika aktiviteter Här är ett midsommarfirande i New York från 2014

 SWEA NEW York anordnar många olika aktiviteter Här är ett midsommarfirande i New York från 2014

Annons:

När Lisa Laskaridis Sarmiento flyttade till New York hade hon aldrig besökt staden tidigare. Men efter studierna i internationella relationer i Australien ville hon prova på något nytt. Då hon fick jobb på FN såg hon en möjlighet till att upptäcka och utforska New York.

– Med tanke på det jag studerat såg jag det som en fantastisk chans. Att få gå i korridorerna på FNs högkvarter, efter alla studier, essäer och böcker om allt som försiggår där, var något alldeles speciellt. Mitt första intryck av New York var hur liten man känner sig i den enorma staden. Samtidigt kände jag ganska snabbt att jag smälte in i det mångkulturella vimlet. Jag skulle tro att i princip alla världens folkgrupper och stilar finns representerade här, säger Lisa.

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

Tidningen Kulturen träffar henne på Svensk ägda caféet FIKA på 58th gatan i New York. Där kan man köpa svenskt kaffe och delikatesser och dit går Lisa ibland med medlemmar från SWEA.

SWEA New York är en unik grupp av cirka 200 svenska kvinnor i blandade åldrar, allt från 18 till 95 år. Man ordnar ungefär en till två gemensamma event i månaden. Arrangemangen har stor spridning och är utformade så att det ska finnas något som passar alla.
Det innebär föreläsningar, ofta med svensk anknytning eller fokus på karriärs- och självutveckling. Det blir också cocktailpartyn, månadslunch, bokklubbar, teatergrupp och olika kurser, till exempel i hur man gör sin egen choklad.

Svenska traditioner som midsommar, jul och kräftskiva firas också i SWEA.

– New York kan vara väldigt tävlingsinriktat, men i SWEA hjälps vi åt och stöttar varandra. Det blir som en slags familj när man befinner sig utomlands, vilket både upplevs som tryggt och roligt. Att kunna prata med någon som har gått igenom samma process eller stött på liknande problem som en själv är guld värt, säger Lisa.

Anledningarna till varför man går med i SWEA är flera. En del vill att deras barn ska träffa andra svensktalande barn som de kan leka med, andra vill knyta affärskontakter medan andra vill träffa svenska väninnor.

Den första tiden i New York bodde Lisa hos den kända svenska fotomodellen, skådespelare och kläddesignern Agneta Eckemyr, som år 2014 medverkade i dokumentären Penthouse North.
– Agneta är en fantastisk kvinna: Glamorös och påhittig, och med ett stort hjärta. Min tid på South Park West är en upplevelse jag inte vill vara förutan, säger Lisa.

Det var under tiden som Lisa bodde hos Agneta Eckemyr som hon träffade sin blivande man på tunnelbanan. Han fick repa mod för att våga komma fram och prata henne, men det är Lisa glad över att han gjorde för i dag är de lyckligt gifta. De bor i Queens tillsammans med sina två katter.

Lisa har varit ordförande i SWEA i ungefär tre år. En av de första saker hon gjorde som ordförande var att göra en jubileumsfilm till 30-årsfirandet med olika kända New York-svenskar i huvudrollerna.
Hennes roll som ordförande går ut på att se till att allt fungerar, att ha översikt och framförhållning, delegera, motivera och vägleda. Det var tufft i början, men med tiden kommer erfarenhet, och nu finns det mer utrymme för förbättring och vision.

– Det är en krävande roll men det ger också otroligt mycket tillbaka. SWEA är en glädje för mig, säger Lisa och fortsätter:
– Framför allt alla inspirerande kvinnor som jag lärt känna. Vi är en väldigt bra grupp. Alla gör ett bra jobb, vilket är a och o för att vår organisation ska kunna fungera.

De senaste åren har medlemmarna blivit yngre och man har lagt ner mycket tid och energi på extern kommunikation och rekrytering.
– Vi syns mera nu än vad vi gjorde förut. Det är mycket tack vare sociala medier som vi kunnat låta folk få veta att vi finns, säger Lisa.

När Tidningen Kulturen frågar Lisa vad den största skillnaden mellan New York och Sverige är, säger hon att det måste vara tempot och de oändliga möjligheterna.
– Jag är uppväxt i Stockholm, men flyttade till New York direkt från Australien, där jag bodde i sju år och skillnaden i tempo och intensitet blev plötsligt väldigt stor. I allt detta lyckades jag hitta en balans som är lysande. Jag jobbar på FN i en svensk, icke-hierarkisk, arbetsmiljö som jag trivs med. Där har alla en röst och jobbar på samma nivå. Samtidigt finns storstaden New York precis utanför dörren och med den de oändliga möjligheterna.

Vad är det bästa med New York?
– Det finns så mycket, men några av mina favoritsaker att göra i New York är att besöka New York Public Library. Det är en lugn stund som ger inspiration och utrymme att tänka. Jag gillar också att äta middag på restaurangen The Boil. Det är bästa stället för skaldjur. Efter det kan man gå en trappa ner till Smalls, en opretentiös jazzklubb med helt fantastiska musiker. Det blir en magisk stämning.
– Andra saker jag gillar är att se en stand-up-komedi show på The Stand NYC. Det är en underbar atmosfär och jag skrattar lika mycket varje gång. Sist men inte minst gillar jag Brooklyn Flea. Jag älskar att strosa runt där, speciellt när solen skiner. Sedan avslutar jag gärna dagen med att ta en drink på takterrassen på Wythe hotel.

FAKTA
Namn: Lisa Laskaridis Sarmiento
Ålder: 34 år
Familj: Man och två katter
Bor: New York City
Född: Stockholm
Intresse: Bland annat att dyka och hoppa fallskärm.
Dold talang: Tycker om att fotografera och är bra på att baka baklava.
Aktuell: Ordförande i SWEA New York

FAKTA
SWEA
Är ett ideellt globalt nätverk för svenskor och svensktalande kvinnor som är eller har varit bosatta utomlands.
Grundades 1979 i Los Angeles.
Har drygt 8 000 medlemmar i 77 lokalavdelningar i 34 länder.

http://newyork.swea.org/

Lena Andersson

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Ur arkivet

view_module reorder

Det våras i Berlin

De senaste åren har Berlin blivit ett allt mer hett resmål och antalet besökare växer snabbt. Staden närmar sig London och Paris som topp-ett-destination i Europa. Kulturlivet i den tyska huvudstaden ...

Av: Björn Gustavsson | Kulturreportage | 23 april, 2013

Foto Ivo Holmqvist

Stigmatisering är ett historiskt begrepp när det gäller samhällets syn på psykisk…

Begreppet stigmatsering används ofta i samhällsdebatten. Ordet stigmatisering kan härledas från grekiskans stigma som betyder (bränn) märke, fläck. Ordet kan härledas till en medeltida (ligatur) av bokstäverna sigma och tau.

Av: Gunilla Dored | Essäer om samhället | 22 juni, 2017

Dr Krabba 4

Janne Karlsson, född 1973 och bosatt i Linköping med mina två söner. Har arbetat inom vården i 20 år, men sade upp mig 2010 för att satsa helhjärtat på tecknandet. Då ...

Av: Janne Karlsson | Kulturen strippar | 28 oktober, 2011

Magasin 3 – Fem verk. En berättelse

Fem konstverk som alla bestrider omedelbara och intuitiva tolkningar. Den nyöppnade utställningen ”Otherworldly” på Magasin 3 i Stockholm består av fem verk som plockats ur konsthallens egen samling och placerats ...

Av: Henrik Örnlind | Essäer om konst | 12 oktober, 2013

Även en kniv kan vara konst

Bo Helgesson i ateljénBland damasker, skedsjölpar och ostronknivar hos Bo Helgesson. Kniven är människans eviga följeslagare. Av trä, ben, sten. Av brons och klumpigt tillplattat järn. Långt senare gjord av rostfritt ...

Av: Gunder Andersson | Konstens porträtt | 28 augusti, 2008

Om å humanisere livet

Vi publicerar en essä av Thor Olav Olsen. Texten är på norska därför att vi gärna vill öppna vår tidning för bidragen från skribenter från andra nordiska länder. Livet i det ...

Av: Thor Olav Olsen | Agora - filosofiska essäer | 24 februari, 2009

Den gylne regel

For å prøve om det en gjør er etisk/moralsk akseptabelt, gis det ulike prosedyrer det vil si at det tilfredsstiller fordringer som ‘logisk forenlighet’, ‘koherens’, ‘konsensus’, ‘konsistens’, og en av ...

Av: Thor Olav Olsen | Agora - filosofiska essäer | 17 juli, 2013

Way Out West 2014. Att träffas verkar viktigare än spelningarna

Musik och mode har i alla tider hört samman, varje musikstil har tillsynes också en oundviklig klädkod och 2010- talet är inget undantag för denna förening. Snarare tvärtom. Men kan ...

Av: Linda Bönström | Kulturreportage | 16 augusti, 2014

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.