Reformvänlig munk söker nunna för äktenskap

Det var i Eisleben det hände: Det är knappt man kan urskilja kyrktornen på St. Andreakyrkan. Dimman ligger tät. Ändå var det här som det började. I en sömning småstad ...

Av: Mathias Jansson | 08 november, 2011
Resereportage

Denna dag ett liv Essä i fragment

En humanism. Självkännedom, insikten om det existensiellt lika som förutsättning, tillsammans med psykologisk fantasi och inlevelse. Inte vara en ovanpå flytande ”humanitarian”, utan använda sin erfarenhet för att förstå vad ...

Av: Gunnar Lundin | 06 november, 2013
Essäer

Mikael Enchell. Foto Cata Portin

Filosemiten Mikael Enckell

”Vad du icke vill att din nästa skall göra dig, det skall du icke göra honom. Det är hela Toran, allt annat är tillämpningar. Gack och studera!” ”Om icke ...

Av: Gunnar Lundin | 02 oktober, 2016
Agora - filosofiska essäer

Kulturförbittring II

Eftersom de värden som vi har haft hittills alltså drar sina slutliga följden, eftersom nihilism utgör den yttersta logiska slutsatsen av våra stora värden och ideal - eftersom vi måste ...

Av: Freke Räihä | 30 december, 2010
Essäer om litteratur & böcker

En långpromenad längs med Broadway Del 2Fiaker i New YorkVälkommen att följa med på en lite personligt hållen vandring genom New York, som vi påbörjar på Broadway på Upper West Side, en av Manhattans mest välmående stadsdelar. Här bor advokater, journalister, skådespelare, intellektuella yuppies och barnfamiljer. Unga kvinnor rullar sina barnvagnar och professionella hundvakter promenerar välbeställt folks hundar i fyrspann längs Broadway. ”Folkrepubliken på Upper West Side” lever lugnt och bekvämt med en tolerant liberal syn på livet och omgivningen.

En gång i tiden, då större delen av Manhattans centrum var koncentrerat till ”Lower Manhattan”, var denna del av staden jordbruksmark och en del av landsbygden. Men stadskärnan utvidgades efter hand, när de stora hyreshusen byggdes. Under mitten av 1900-talet bosatte sig tusentals fattiga spansktalande invandrare på Upper West Side. Gängbildningen som skildras i ”West Side Story” vittnar om dåtidens motsättningar. I slutet av 1960-talet byggdes Lincoln Center, något som bidrog till en viss social upprensning. Delar av västsidan blev ändå fast i fattigdom och kriminalitet långt in på 1980-talet.

Efter en tid av ekonomisk uppgång har hela West Side nu blivit grundligt förfinat. Detta har lett till skyhöga lägenhetspriser, hyror som inte på något sätt motsvarar den allmänt låga lägenhetsstandarden. En lägenhet på 35 kvadratmeter kostar idag 2000 dollar i månadshyra även om den har sluttande golv och som värmekälla strykjärnsheta värmeelement eller oisolerade brännheta stålrör från golv till tak. De tudelade englasfönstren går inte att stänga till helt, så att det blir dragfritt i bostaden. Gatubullret ligger därför som en ljudmatta över omgivningen både dag och natt och stör nattsömnen, om man inte använder sig av öronproppar förstås.

Över huvudtaget är ljudnivån i New York mycket hög. Bilarna tutar, brandkårsutryckningsfordon och ambulanssyrener tjuter dygnet runt, Metrotågen bullrar och gnisslar, utgångarna larmar utan synbar anledning så snart passagerarna lämnar plattformen genom spärrarna. Men folk verkar ha har vant sig, ingen tycks reagera. Människorna verkar artiga, tillmötesgående och mycket trevliga, ber om ursäkt, hälsar vänligt även på främlingar och det är väl också därför som New York är en trevlig stad att besöka.

”Broadway” var ursprungligen de indianska urinvånarnas ”Wickquasgeck Trail”. Den holländska upptäcktsresanden och entreprenören David de Vries nämner vägen i sin dagbok år 1642 som ”Wickquasgeckvägen över vilken indianerna passerade dagligen”. På holländska hette vägen "Heerestraat". Holländarna byggde ut leden, som snart bildade huvudvägen genom Manhattan från ”Nieuw Amsterdam” vid södra spetsen och norr ut. I mitten av sjuttonhundratalet var den delen av Broadway, som nu heter nedre Manhattan, känd som Great George Street. I slutet av 1800 talet byggdes den gamla vägen ut och den 14 februari 1899 döptes gatan till "Broadway". Nu sträcker den sig ända uppifrån The Bronx, genom Harlem, som det nu också har blivit hippt att bo i, ned till Lower Manhattan. Avenyerna och gatorna utgör ett koordinatsystem åtminstone på övre Manhattan, eftersom den stadsdelen byggdes ut i efterhand.

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

Met Lincoln CenterNew York har byggt nya cykelbanor, så att man kan ta sig fram lätt och smidigt över hela staden, eftersom det förstås är trångt och besvärligt att parkera i New York. Parkeringen är mestadels gratis förutom på Lower Manhattan. Man ser att folk ställer ifrån sig sina fordon lite hur som helst, ibland står tre bilar parkerade i bredd, men några parkeringsproblem behöver åtminstone inte Jerry Seinfeld tänka på. På 83:e gatan har han ett privat garage med plats för sin bilkollektion bestående av ett tjugotal Porschebilar.

Mellan 83:e och 82:a gatan West ligger Barnes & Noble, en mycket trevlig bokhandel på Broadway som öppnade i början av 1990-talet och därmed konkurrerade ut Shakespeare & Co ett kvarter söderut. Barnes & Nobles erbjuder frekventa framträdanden av högt uppskattade författare hela året runt. Lite längre ned på 79:e gatan finns Zabar’s. Där kan man köpa allt från svensk kaviar till specialiteter från Mellanöstern. Det är en av stadens främsta gourmetbutiker med ett svindlande urval av ostar, bröd, färdigmat, sallader och mycket mer. Går vi lite längre söderut dominerar det massiva Apthorphuset ett helt kvarter mellan 79:e och 78:e gatan. Kika in mellan järngrindarna och beundra de boendes privata innergård!

Lincoln Center konserter

Vi går tvärs över gatan och svänger upp till vänster på 77:e gatan. Där ser vi ”The American Museum of Natural History”, som är en av New Yorks främsta attraktioner med en dinosauriesamling i världsklass. Solen strålar från en klarblå himmel och vi tycker det är synd att inte njuta av den vackra decemberdagen, så vi fortsätter vår promenad fram till Columbus Avenue. Vi sneddar över museets gräsmatta, förbi ”New York Times Time Capsule”, som inrättades vid millennieskiftet och ritades av Santiago Calatrava. Jag kommer ihåg invigningen för några år sedan. En stor luftballong fylld med konfetti hade ställts upp utanför byggnaden. I New York är man försiktig, så att man inte råkar ut för att behöva betala skadestånd. All trafik spärrades av. Skulle det bli en stor explosion när ballongen sprängdes? Resultatet? Lite papperskonfetti virvlade runt i luften och det var nästan pinsamt att se det enorma polisuppbådet!

Vi går tillbaka över Amsterdam Avenue ned till Broadway igen och fortsätter vår promenad söderut. Mellan 74:e och 73:e gatan ligger Ansonia Hotel, ett bröllopstårtsliknande hotell som upptar ett helt kvarter. Detta lyxhotell öppnade 1904 och erbjöd redan på den tiden sina gäster swimmingpool, teater, en stor balsal och till och med ett postsystem som skickade meddelanden genom rörpost från rum till rum. Stora sälar plaskade i fontänen i trädgården, men inte nu längre. Arkitekten W.E.D. Stokes sägs ha haft en björn som husdjur och kycklingar på taket. Kändisar som Enrico Caruso och Babe Ruth lär ha varit gäster här.

Vi närmar oss 65:e gatan och New Yorks kulturcentrum, Lincoln Center, som byggdes mellan åren 1959 och 1966. Flera målningar av Marc Chagall pryder väggarna. Metropolitan Opera House, populärt kallat Met, är ett av de främsta operahusen i världen och som institution finns Met sedan slutet av 1800, läser vi i turistguiden. Det var för övrigt den svenska sångerskan Christina Nilsson som invigde operan år 1883 med Gounods opera ”Faust”.

Nu under julen ligger aktiviteterna nere, men redan under januaris första veckor kommer flera berömda dirigenter att stå på podiet och framföra underbara konserter. Biljetterna är svindyra, men generalrepetitionerna är verkligen att rekommendera. Jag betalade tio dollar för att lyssna till Beethovens 8 symfoni med New York Philharmonikerna och legenden Kurt Masur som dirigent för några år sedan. Kurt Masur kommer för övrigt att dirigera alla Beethovens nio symfonier på Stockholms konserthus i slutet av maj och i början av juni 2012.

Times SquareVi har nu hunnit ned till 59:e gatan och Central Park South. Nu i juletid är det julmarknad och mycket folk i rörelse. Men vad ser jag? Fiaker i New York? New Yorkborna verkar ha influerats av Wiens hästskjutsar, för här erbjuds besökarna sightseeing i stora färgglada och blomprydda häståk. Och dyrt är det också. 50 dollar för en kort liten rundtur. Per person!

På Broadway ligger som bekant många teatrar med ett ständigt utbud av musikaler. På 42:a gatan och 5:e avenyn ligger ett före detta ”Red Light District”, men sedan slutet av 1980-talet har Times Square blivit ett turistcentrum och en plats där många barnfamiljer shoppar runt. New York Times, tidningen som en gång gav namn åt torget, tryckte tidningen på 43:e gatan ända till i mitten av 1997. År 2007 flyttades verksamheten till det nybyggda ”The New York Times Building” på 8:e avenyn.

Våra följeslagare berättar att ett år efter att skyskrapan hade invigts, klättrade tre män oberoende av varandra upp på husfasaden. Två av dem, fransmannen Alain Robert och Brooklynbron Renaldo Clarke, klarade av att klättra ända upp till taket på den femtiotvå våningar höga byggnaden innan de blev nedtagna och arresterade. Den tredje klättraren var David Malone från Connecticut. Han hängde ut en banderoll på andra våningen med en bild på Osama-Bin-Laden som höll i president Bush dinglande i handen som en marionett. Därefter fortsatte han att klättra upp till elfte våningen, där han blev hängande i fyra timmar innan han greps.

Nu behöver fötterna vila och vi går över till Alice´s Tea Cup på Lexington och 64:e gatan East och beställer in en härlig sconesmeny. Underbart gott!

Fortsättning följer

Lilian O. Montmar, text
Mats Olofssons, bilder
http://home.swipnet.se/Alerta

Ur arkivet

view_module reorder

Brev från Sverige - till Susan Sontag, in memoriam

I. Susan. Jag är i Sverige. Tiden går ifrån och hinner i kapp. Efter att första gången ha sett Duett för kannibaler (1969) var min tanke att kritiken, med undantag ...

Av: Peter Lucas Erixon | Litteraturens porträtt | 18 december, 2007

Varför skrev De Geer inte 'fitta' på fanan? En konst- och kulturessä

När konstnären Carl Johan De Geer 1967 skrev det köttiga substantivet 'kuken' på svenska fanan begick han inte bara rikssymbolsbrott utan också det mera könsmaktsteoretiska brottet aktiv manschauvinism som förpassade ...

Av: Benny Holmberg | Essäer om konst | 05 Maj, 2012

Loserförfattarfabrikens bläckdirektören in spe personporrträttet

  Nöring, f. övrigt avlägset anförvantande(skrivmaskins)bandet till den förmögna och oresonliga familjen Stoff, bläckdirektör in spe för Loserförfattarfabrikens vidräkning, ur den självanställningsregistreingsmaskinen finns noterat 1650 dyker patronymen Nöring (Stoff) opp i annalerna, parentesens betydelse än ...

Av: Stefan Hammarén, Christofer Nöring | Stefan Hammarén | 25 mars, 2013

Louise Brooks, varken ängel eller hora

Louise Brooks? Bland Hollywoods legender har hon sjunkit i glömskan.Louise Brooks kom från Kansas. Som barn studerade hon dans och piano, det ryktas att hennes mor var en underbar pianist ...

Av: Guido Zeccola | Essäer om film | 10 februari, 2012

Vanitas och andra existentiella dataspel

Döden är alltid närvarande i dataspel. En energimätare som hastigt faller, en symbol som blinkar till i övre hörnet och försvinner. Du kan bli skjuten, knivhuggen, bränd, sprängd eller överkörd ...

Av: Mathias Jansson | Essäer | 25 september, 2010

Wittgensteins förhållningssätt mellan poesi, filosofi och musik

Han betraktar henne och ser hennes ansikte, som om vore det täckt av en tunn ljus slöja, knappast verklig. Han är böjd över sig själv, det intet som väntar, han ...

Av: Göran af Gröning | Agora - filosofiska essäer | 12 mars, 2017

Tomas Tranströmer. Foto: Andrei Romanenko Wikipedia

”Och trasten blåste på de dödas ben med sin sång”

Tomas Tranströmer har gått ur tiden. Mitt hjärta sörjer en av världens mest betydande poeter. När en poet dör blir världen fattigare. Hur många verkliga poeter kan mänskligheten visa under ...

Av: Benny Holmberg | Litteraturens porträtt | 27 mars, 2015

Vem är Jørgen Leth?

Tillfällena när den danske filmaren och skribenten Jørgen Leth kommit på tal i svensk media är lätträknade, detta trots att han nog får räknas till en av de största levande ...

Av: Per Brunskog | Konstens porträtt | 19 juli, 2012

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.