Arne Sucksdorff

Ett stort äventyr med en stor filmare!

Vilken var den förste svensk som belönades med en Oscar? Rätt svar på denna TP fråga är inte Ingmar Bergman. Rätt svar är Arne Sucksdorff. För första gången går det ...

Av: Belinda Graham | 22 april, 2017
Filmens porträtt

Hermann Hesse

Hermann Hesses klassiker: Narziss och Goldmund

I Klas Östergrens nya roman I en skog av Sumak finns en parafras på kastanjeträdet i Herman Hesses roman Narziss och Goldmund. Precis som Östergrens roman som gått som följetong ...

Av: Ulf Nygren | 27 augusti, 2017
Essäer om litteratur & böcker

Bland alla dessa nya deckardrottningar och kriminalkungar.

Det är tur att man kan simma. Annars hade jag för längesedan dränkts av den svenska deckarvågen som vuxit sig stor och blivit till ett eget litet innanhav. Idag, fyrtiofem ...

Av: Crister Enander | 31 Maj, 2011
Crister Enander

Metaltown 2013 – en nära-döden-upplevelse?

Årets Metaltownfestival bjöd på allt man kan önska sig av en festival: Bra musik, sol, glada festivalbesökare och god mat! I detta festivalreportage beskriver Linda Olsson varför Metaltown är en ...

Av: Linda Olsson | 03 augusti, 2013
Essäer om musik

Är höga klackar och chica fransyskor förenliga med den gröna vägen?Nicolas Hulot. Foto:  Fondation Nicolas Hulot Det var en av frågorna jag ställde mig under denna miljövänliga vår vi har haft i Paris, med utställningar, konferenser och mässor. Miljöfrågorna verkar ha blivit trendiga i Frankrike. Att vara svensk här nu är en ynnest! Vårt lilla land utpekas som ett under av miljövänlighet.

I detta samanhang och inför förberedelserna av att ta över EU:s ordförandeskap den 1sta juli - där han lovar att "klimatfrågorna kommer att ha högsta prioritet" - var miljöministern, Anders Carlgren, här på besök hos sin franske kollega Jean-Louis Borloo som har, för första gången i fransk historia, fått ett departement som både syns och spelar en aktiv roll i samhället och i media. "Samarbetet oss emellan är utmärkt" menar Carlgren.

Frankrikes mediestjärna när det gäller miljöfrågor, Nicolas Hulot, påstår att "detta är en ny era" för miljöengagemanget bland politikerna i landet. Hulot började sin karriär som fotograf i början av 70-talet. Han reste runt hela världen från Afrika till Australien, Antarktis och Amerika; fem års reportage - vissa i krigshärjade områden - grundade hans intresse för äventyr och journalistik.

Han blev senare känd för sina vackra filmer i televisionsprogrammet Ushuaïa i vilket namn han grundade sin första stiftelse innan den bytte namn till stiftelsen Nicolas Hulot 1990. Stiftelsen ligger lite utanför staden och är inredd med miljövänliga möbler och material och en hel plantvägg gjord av den kände botanikern och trädgårdsarkitekten, Patrique Blanc (som även gjort plantväggen på Musée Branly i Paris). Genom stiftelsen vill Nicolas bidra till att visa oss naturen ("kärlek leder till respekt" enligt honom själv) och göra oss uppmärksamma på vikten av att bevara jorden genom forskning, utbildning och kultur. "Jag föddes inte miljövänlig, jag blev det i mitt möte med naturen, djuren och människorna." Det var när han återsåg platser han besökt förut och konstaterade hur de hade förorenats och hur djurarter försvann som han började uppmärksamma den globala miljöförstöringen.

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

Nicolas Hulots kamp
Det har tagit honom nästan tjugo år att få med sig den franska regeringen i kampen för miljön. I sin bok "För en ekologisk pakt" har han utvecklat sina idéer och kommit med fem konkreta förslag till förändring vilka delvis regeringen har tagit till sig. Dessa gäller bland annat en ny "grön" skatt baserad på hur mycket koldioxid som släpps ut i luften. Hur denna ska räknas ut och av vem är ännu oklart och beror på en omfattande generell skattereform som ännu inte har sett dagens ljus. Att räkna ut innehållet i varje enskild egendom och tjänst blir också ett huvudbry. Bilskattemärket som klistrades på varje bilruta ska nu återinföras och kallas för "miljötabletten". De mest miljövänliga bilarna ska få en premie betald av de mest förorenande bilarna. En miljöskatt per kilometer för långtradarna kan också bli verklighet år 2010.

altFrankrike med sina nitton kärnreaktorer producerar mycket mindre koldioxid än sina grannländer. Men president Sarkozy har lovat att inte bygga fler reaktorer och garanterar för varje euro som investeras i kärnkraftsforskning en euro till forskning i alternativa energikällor. Han har lovat att Frankrike ska överskrida de 20 % som de europeiska länderna har utsatt som mål för den slutliga energikonsumtionen i alternativ energiförbrukning för år 2020. Att bo i Frankrike, i våning eller hus är att bo i korsdrag. Det finns ingen isolering. När kylan slår till gäller det att ha varma tofflor och tröjor på sig inomhus. Detta ska det också bli en ändring på: varje ny byggnad måste efter 2012 vara byggd enligt en låg konsumtionsenergi på maximalt 50 kilowatt per kvadratmeter och år. 2020 ska det utvidgas till "positiv energi", det vill säga varje ny byggnad kommer att vara tvungen att producera lika mycket energi som den konsumerar. På fasaderna kan man redan se vad framtiden har i sitt sköte: gröna fasader med glas emellan. Nya utbildningar på skolor och universitet ska skapas för de kommande yrken baserade på den ekologiska utvecklingen.

altEfter bostäderna är transporterna den stora föroreningsboven. De gröna har länge krävt att järnvägen ska utvecklas i stället för att transportera varor eller människor genom Europa med lastbilar och bilar. Elyséepalatset har annonserat att ett bygge på 2000 km. snabbtågslinjer ska påbörjas. Flera stora franska städer ska på så vis kunna nås på rekordtid. Privata finansieringar ska delvis hjälpa till i detta gigantiska projekt.

En annan svag punkt är jordbruket: Frankrike är världens främsta användare av bekämpningsmedel! Jordbruken som måste bli mer ekologiskt riktiga, bör omringa städerna för att förhindra dessa att växa ytterligare och för att förse invånarna med färsk mat utan långa transporter.

Titanic syndromet
Hur det kommer att gå med presidentens alla löften och projekt kan bara framtiden utvisa, men en sak är säker: Pandoras gröna ask är öppen i Frankrike och kommer nog inte att kunna stängas igen. Det är tack vare att Nicolas Hulot hade fått ett så stort stöd bland väljarna (800 000 personer slöts upp runt honom inför det senaste valet) som han kunde få samtliga partier att skriva under sin petition om förändring. Men det är även tack vare Al Gores miljöfilm, krisen med galna kosjukan och de ovanligt heta och torra somrarna som fransmännen äntligen börjat inse vikten av miljön. Även Greenpeace gör sitt till "Greenpeace klättrar upp på Eiffeltornet medan jag rör mig i dess korridorer" säger Nicolas. Alla bidrar på sitt sätt. Yann Arthus-Bertrand har visat upp sina vackra bilder av jorden - vilka även visades upp i Stockholm framför Dramaten - och sålt sina böcker och filmer. Hans film Home - filmad under två års tid i femtiofyra länder - visades världen runt den 5 juni, den internationella miljödagen (www.goodplanet.org) sponsrad av UNED. Framför Eiffeltornet där filmen uppvisades på en gigantisk duk var det fullt med parisare. Drygt nio miljoner fransmän såg Home på franska televisionen med efterföljande debatt. I höst kommer Nicolas Hulots ganska dystra framtidsfilm ut: Titanic syndromet. Han menar att vi - "precis som i filmen Titanic - trots att vi ser isberget framför oss, kör rakt på det!"

Nicolas intresse för havet - dels för han kommer från Bretagne som ju ligger vid havet och dels för att Frankrike har tillgång till flera olika hav med tanke på deras utomeuropeiska departement och territorium - har lett till att hans stiftelse har köpt och restaurerat en båt med vilken han rör sig och bidrar till forskning och bevarelse av haven, dess flora och fauna.

altFrankrike har onekligen en speciell och unik roll att spela i bevarande av naturen och haven som världens främsta turistland! Ett annat gäng vetenskapsmän gav sig ut från Frankrike i norrmannen Nansens spår (med sin båt Fram genomförde han en veteskaplig expedition till Nordpolen i slutet av 1800-talet) till Arktis med Frams systerbåt, Tara, mellan juli 2006 och februari 2008. Sydpolen har utsetts till internationellt naturreservat men på Nordpolens havsbotten lyckades ryssarna sticka ner en flagga för att visa att området är deras. När man ser miljöförstöringen i Sibirien blir man minst sagt fundersam... Packisen går stadigt tillbaka och isen smälter fort vilket vi alla är medvetna om. Vad vi kanske inte är lika medvetna om är att ju mera sött vatten som smälter ner i havet, ju svårare blir det för det varma vattnet att komma upp till ytan, Golfströmmen kan alltså bli mindre aktiv i framtiden och "då blir Frankrike som Kanada" enligt föredragshållaren som varit med på expeditionen. Hur det då blir i Sverige kan vi bara rysa oss till! Höjda havsytor, insektsstormar, cykloner... det låter som värsta skräckfilmen. Därför uppmärksammar jag Nicolas förtvivlade rop: "Miljöfrågan är inte en prioritet det är mänsklighetens Prioritet nummer Ett!" Vår jord är sjuk. En klok person förklarade saken till mig genom att jämföra jorden med en människa: "har du en eller två graders feber mår du inte bra, går febern över dessa grader, dör du"...

Miljövänlig livsstil

Fransmännens ökade intresse visar sig i två miljömagasin som nyligen börjat säljas med flera miljösmarta tips och idéer. Franska bilmärken säljer miljöbilar, flera städer har satt ut cyklar till förfogande för invånarna och biologiska affärer både med mat och kläder sprider sig lite överallt i landet, el-monopolet har upphört och nu kan man välja "miljövänlig" el. Dessutom i dessa krisernas tider pratas det om att förändra livsstil och bli mer modesta och mindre konsumtions fixerade. Fransyskorna berättar hur de numera byter - "troc" - kläder med väninnor eller går på nätet där de hittar begagnade kläder och varor. Det finns även "troc-partys" där man träffas och "shoppar" av varandra. Hemsidor där man kan dela bil eller taxi för att ta sig till flygplatsen billigare till exempel, blir allt vanligare. Det har blivit trendigt att vara snål och solidarisk! Idéerna florerar om hur man kommer billigast undan och ändå kan unna sig det ena och det andra. Byta våning mot sommarhus är ett sätt eller att semestra humanitärt: professionella (dataexperter, lärare, tekniker m.m) kan vara med och göra en insats genom olika aktiviteter i fattiga områden under semestern om de blir medlemmar i en stiftelse som utövar "solidariska resor". För veterinärer och agronomer som vill hjälpa till att skapa en miljövänligare värld, finns det stiftelsen "agronomer och veterinärer utan gränser" som gör en fantastisk insats bland annat för att motverka matkrisen genom att utveckla miljövänliga jordbruk.

Problemet i västvärlden ligger i de relativt höga priserna för de flesta miljövänliga varor. Därför är frågan snarare om det inte är en lyx få unnade att byta till en miljövänlig livsstil med allt det innebär av nya maskiner till hushållen, hybridbilar, linnekläder... Det kommer nog att ta tid innan vi alla har kunnat ställa om oss till denna vår nya värld, där städerna blomstrar, vi andas frisk luft och äter mat som inte förgiftar oss. Dessutom ska vi tampas med alla de som obstinat vägrar att ändra sina vanor och som fortsätter att, liksom strutsen, sticka huvudet i sanden, höga klackar eller ej!

Anne Edelstam, text och bilder

 

 

 

 

Ur arkivet

view_module reorder

Svenskan som driver en av Europas ledande dansutbildningar

Det var med mycket envishet och en portion mod som Jessica Iwanson för 35 år startade sin skola för nutida dans i München. I dag räknas Iwanson International School of ...

Av: Linda Karlsson Eldh | Övriga porträtt | 04 januari, 2010

Brott och straff I. Brottets relativitet - straffets exekutivitet

Det är icke allt sant som sanning är likt (ur Domarreglerna) Lagarna var nyktra och definitiva. Uttömmande och sakliga. Där fanns inga promenadstråk, eller blombeströdda ängar insprängda mellan lagarna, inga ...

Av: Benny Holmberg | Essäer om konst | 20 oktober, 2009

Levittown i Pennsylvania   1959

Magnolia och förgätmigej

Som jag nyss skrev handlar en av berättelserna i Robert McCloskeys ”Han hette Homer” om hur man byggde amerikanska sovstäder med expressfart, tack vare färdiga byggelement. I bild och text ...

Av: Ivo Holmqvist | Kulturreportage | 28 Maj, 2016

Joseph Conrad

Joseph Conrad som människa och författare

Nämns Joseph Conrad i Sverige idag? Möjligen pliktskyldigast i grundskolan eller på gymnasiet (jag vet inte). Då dock troligen som författare av sjöäventyr eller som författaren till Mörkrets hjärta (som ...

Av: Carsten Palmer Schale | Essäer om litteratur & böcker | 14 oktober, 2017

Läkande kraft

En vän skriver till mig om sin tonårsdotter. Han skriver: "A hade panikångest här på morgonen, har varit för mycket för henne i helgen, träning och en kompis som fyllde ...

Av: Sofia Sandström | Gästkrönikör | 23 Maj, 2014

Fågelmataren, dokumentär-novell kring Svartån

  Bild: Hebriana Alainentalo En vit pickup krypkör på cykelbanan. Nedanför den snötäckta åbädden rasslar det sprött som glas när tunna flak törnar emot uddar av nyis. I klungor vid iskanten står ...

Av: Staffan Ekegren | Utopiska geografier | 09 februari, 2009

Omöjliga intervjuer. Benny Holmberg intervjuar Öyvind Fahlström

De omöjliga intervjuerna är en artikelserie där huvudrollen spelas av de döda. Döda författare, bildkonstnärer, filosofer, poeter, regissörer, musiker, tonsättare, skådespelare, men också historiska personligheter, mytomspunna gestalter, gudar och släktingar ...

Av: Benny Holmberg | Litteraturens porträtt | 04 mars, 2012

Robert Warrebäck. Foto: Joel Krozer

En novell av Robert Warrebäck

Robert Warrebäck skriver dikter, prosa och artiklar. Han har publicerat poesi i Post Scriptum, noveller i diverse skönlitterära antologier och skrivit artiklar åt olika webmagasin och tidskrifter. Han jobbar om ...

Av: Robert Warrebäck | Utopiska geografier | 28 september, 2015

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.