Arne Sucksdorff

Ett stort äventyr med en stor filmare!

Vilken var den förste svensk som belönades med en Oscar? Rätt svar på denna TP fråga är inte Ingmar Bergman. Rätt svar är Arne Sucksdorff. För första gången går det ...

Av: Belinda Graham | 22 april, 2017
Filmens porträtt

Hermann Hesse

Hermann Hesses klassiker: Narziss och Goldmund

I Klas Östergrens nya roman I en skog av Sumak finns en parafras på kastanjeträdet i Herman Hesses roman Narziss och Goldmund. Precis som Östergrens roman som gått som följetong ...

Av: Ulf Nygren | 27 augusti, 2017
Essäer om litteratur & böcker

Bland alla dessa nya deckardrottningar och kriminalkungar.

Det är tur att man kan simma. Annars hade jag för längesedan dränkts av den svenska deckarvågen som vuxit sig stor och blivit till ett eget litet innanhav. Idag, fyrtiofem ...

Av: Crister Enander | 31 Maj, 2011
Crister Enander

Metaltown 2013 – en nära-döden-upplevelse?

Årets Metaltownfestival bjöd på allt man kan önska sig av en festival: Bra musik, sol, glada festivalbesökare och god mat! I detta festivalreportage beskriver Linda Olsson varför Metaltown är en ...

Av: Linda Olsson | 03 augusti, 2013
Essäer om musik

Ingen elektronisk växtvärk i underjorden. Om Art’s BirthdayCM von HausswolffMånga bitar faller på plats under den vecka i Stockholm då maskinisterna i Kraftwerk gör fyra fullsatta konserter på Cirkus och dessutom visar sin 3-D-installation 1 2 3 4 5 6 7 8, inom ramen för utställningen Dansmaskiner – från Léger till Kraftwerk på Moderna Museet.

Tillfälligheternas spel, antagligen, eller bara en lycklig slump, men under veckan växte många av den moderna dansmusikens rötter ihop just i Stockholm.

Från rotklumpen Kraftwerk grenar sig stilar och förhållningssätt, fortfarande under jord, men med en vitalitet som imponerar. Klubbkulturen vattnas med allt fler internationella gästspel (tack alla lågprisflygbolag!).

Här hänger inte minst Sveriges Radio med genom programserien Elektroniskt i P2, två timmar varje vecka med intervjuer, livespelningar och historiska återblickar och sist men inte minst, ett brett urval.

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

Och det är Elektroniskt i P2/Sveriges Radio som är den drivande kraften i Art’s Birthday, en hyllning till konsten och konstens födelsedag i en rätt tossig fluxusanledning: konsten föddes en dag för mer än en miljon år sedan när någon släppte ner en svamp i en hink fylld med vatten. Allt enligt fluxuskonstnären Robert Filliou, men varför inte, denna anledning är väl bättre än många andra påhitt. I tio år har nu konstens födelse firats, först på själva födelsedagen den 17 januari med livespelningar från radiohuset i Stockholm, och från en rad radiostationer inom den europeiska radiounionen, EBU.

Och nu denna födelsedagsfest 24-25 januari på alla scener Södra Teatern och Mosebacke kan uppbringa. Tonvikt på den elektroniska klubbmusiken, men även några sneglingar mot konstmusik och performance, presenterat av EMS, elektronmusikstudion, som i år fyller 50 år.

TM 404, Andreas Tillianders framgångsrika alter egoGratis är det också och absolut fullsatt. Alltså en ekonomisk förlustaffär, men vi är ju alla s a s med och betalar varesig vi vill eller inte. Och då har vi rätt att ställa höga krav på arrangörerna som inte behöver ta alltför hårt på kommersiella hänsyn.

Svarar Arts Birthday-firandet upp mot detta? Jag tycker: Visst! Ömsom vin, ömsom vatten, visserligen, men hur ska man annars kunna fylla så många timmar. Som publik är det omöjligt att vara överallt, det parallella skeendet är både firandets svaghet och styrka. Du väljer, du prioriterar. Så jag prioriterar och börjar med Carl Michael von Hausswolff, presenterad som en sann Fluxus-konstnär, i sitt stycke Circulating over Square Waters, en akustisk upptäcktsresa med och mot rummet och oss i publiken. Musiken kryper in under huden i lager efter lager av sinustoner och frekvenser. Suggestivt, vackert och unikt för just den här platsen. Men det är så Hausswolff jobbar, han spelar samma grundstycke konsert efter konsert, en slags upprepad sampling av sig själv.

Därefter ner till Kägelbanan för TM 404, Andreas Tillianders framgångsrika alter ego. Vid ett bord lastat med syntar och trummaskiner frammanar han ett hypnotiskt sväng som går rakt in hos publiken. Kanske för att det är så liveskevt, improviserat och smutsigt, en sann musikant utan en dator på bordet! Tack för det.

Demdike StareEngelska Demdike Stare, annonserat som en duo med ockulta böjelser, levererade ett till en början intressant gotiskt ljudlandskap med överlagringar och melodikänsla, men när kicken slår in jublar så klart publiken och musiken blir så vardagligt klubbig att åtminstone jag tappar litet av intresset och drar mig upp igen mot Södra teatern för kanadensiske Gordon Monahans performancelika verk Speakers Swinging.

Med tre dansare på scenen och kompositören själv i centrum som elektronisk ljuddiffusör startar detta tidiga 80-talsstycke med ambitionen att ge både en klanglig och visuell upplevelse. Varje dansare (så mycket dans är det inte) svingar ett långt rep med en högtalare i änden över huvudena under hela styckets gång och även här handlar det om överlagringar och dopplerffekter. Rätt visuellt och kreativt, men också märkt av tidens tand, det känns mer då än nu.

Att sedan avsluta tillsammans med Helena Hauffs sömlösa vinylmix av electro, acid, techno är befriande och det känns att publiken väntat på att få dansa loss och känna sig som vipgäster i en het källarklubb i något tyskt industriområde.

PlattenspielerPlattenspieler, alltså en grammofon, är utgångspunkten för den serie tonsättarsamtal som musikjournalisten Mats Almegård genomfört i samarbete med Gothe Institut och Södra Teatern. Det fjärde samtalet (tidigare i höst och vinter Alva Noto, Barbara Morgenstern och Thomas Meinecke) inledde den andra dagen av Art´s Birthday party, och nu sitter Uwe Schmidt i högsätet för att berätta om några av sina favoritskivor och inspirationskällor. Uwe Schmidt är festivalens givna höjdpunkt under sitt alias Atom TM, och här är det en vältalig tysk artist som gärna delar med sig av sin ungdoms fascination av trummaskiner och elektroniska instrument. Och en del bitar faller på sin plats: som Senor Coconut har han gjort covers på Kraftwerk, allt ihopklistrat med samplingar från en latinamerikansk favoritorkester utifrån övertygelsen att Kraftwerks musik är perfekt för cha cha cha och latinamerikanska rytmer. Sedan många år är han bosatt i Latinamerika, men när han gör musik är den knivskarpt elektronisk på bolaget Raster Noton. Det ska vi få uppleva senare. I hans skivlista finns latinamerikansk skönsång till kosmisk jazz av den för så många ständige inspirationskällan Sun Ra.

Det andra svenska inslaget på Södra Teaters stora scen är duon Midaircondo, som kombinerar elektroniska instrument med akustiska, röster och onlinesamplingar. Facinerande och sökande, men försiktigt och till slut alltför ofokuserat och löst i kanterna för att falla mig i smaken.

Atom TMEngelska Forest Swords i form av Matthew Barnes och en basist, bygger musiken på ett långsamt groove till svartvita projektioner, en inre meditation över sorg och saknad. Vackert och mycket uppskattat av publiken.

Samtidigt på andra scener mer dansant musik av Heatsick (Steven Warwick) med en aldrig sinande casiosynt, drivande techno av Stellar OM Source (Christille Gualdi) och ute i Mosebackes etablissment dj-kollektivet Samlingen med gäster.

Och till slut dags för Atom TM, cirkeln från Kraftwerk sluts nu. Knivskarp rytmisk elektronisk funk synkroniserad med abstrakta projektioner i HD-kvalitet. Det är Raster Noton-konceptet; vi har sett det tidigare med Alvar Noto och Byetone och det är lika hårt och exakt som någonsin. Uwe Schmidt passar även på att skarpt ta ställning mot den internationella musikindustrin och låter sitt dataanimerade alter ego gång på gång säga ”Stop imperialist pop”, i stunden en proklamation alla verkar ställa upp på.

Och nu till det riktigt generösa: de flesta av helgens konserter finns att höra på Sveriges Radios hemsida, bland annat Atom TMs avslutande konsert i en strålande inspelning. Så kan man ta igen det man missat och höra det man kanske missförstått en gång till. Bra där.

 

Curt Lundberg

 

Ur arkivet

view_module reorder

Svenskan som driver en av Europas ledande dansutbildningar

Det var med mycket envishet och en portion mod som Jessica Iwanson för 35 år startade sin skola för nutida dans i München. I dag räknas Iwanson International School of ...

Av: Linda Karlsson Eldh | Övriga porträtt | 04 januari, 2010

Brott och straff I. Brottets relativitet - straffets exekutivitet

Det är icke allt sant som sanning är likt (ur Domarreglerna) Lagarna var nyktra och definitiva. Uttömmande och sakliga. Där fanns inga promenadstråk, eller blombeströdda ängar insprängda mellan lagarna, inga ...

Av: Benny Holmberg | Essäer om konst | 20 oktober, 2009

Levittown i Pennsylvania   1959

Magnolia och förgätmigej

Som jag nyss skrev handlar en av berättelserna i Robert McCloskeys ”Han hette Homer” om hur man byggde amerikanska sovstäder med expressfart, tack vare färdiga byggelement. I bild och text ...

Av: Ivo Holmqvist | Kulturreportage | 28 Maj, 2016

Joseph Conrad

Joseph Conrad som människa och författare

Nämns Joseph Conrad i Sverige idag? Möjligen pliktskyldigast i grundskolan eller på gymnasiet (jag vet inte). Då dock troligen som författare av sjöäventyr eller som författaren till Mörkrets hjärta (som ...

Av: Carsten Palmer Schale | Essäer om litteratur & böcker | 14 oktober, 2017

Läkande kraft

En vän skriver till mig om sin tonårsdotter. Han skriver: "A hade panikångest här på morgonen, har varit för mycket för henne i helgen, träning och en kompis som fyllde ...

Av: Sofia Sandström | Gästkrönikör | 23 Maj, 2014

Fågelmataren, dokumentär-novell kring Svartån

  Bild: Hebriana Alainentalo En vit pickup krypkör på cykelbanan. Nedanför den snötäckta åbädden rasslar det sprött som glas när tunna flak törnar emot uddar av nyis. I klungor vid iskanten står ...

Av: Staffan Ekegren | Utopiska geografier | 09 februari, 2009

Omöjliga intervjuer. Benny Holmberg intervjuar Öyvind Fahlström

De omöjliga intervjuerna är en artikelserie där huvudrollen spelas av de döda. Döda författare, bildkonstnärer, filosofer, poeter, regissörer, musiker, tonsättare, skådespelare, men också historiska personligheter, mytomspunna gestalter, gudar och släktingar ...

Av: Benny Holmberg | Litteraturens porträtt | 04 mars, 2012

Robert Warrebäck. Foto: Joel Krozer

En novell av Robert Warrebäck

Robert Warrebäck skriver dikter, prosa och artiklar. Han har publicerat poesi i Post Scriptum, noveller i diverse skönlitterära antologier och skrivit artiklar åt olika webmagasin och tidskrifter. Han jobbar om ...

Av: Robert Warrebäck | Utopiska geografier | 28 september, 2015

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.