Shaw´s corner Foto Ivo Holmqvist

Engelska mil 1: Shaw´s Corner

Den andra bok som Jan Olof Olsson-Jolo gav ut efter debuten med ”Kungens Köpenhamn” hette ”Engelska mil” och var illustrerad av Birger Lundqvist. Omslaget är vackert, med kåsörens och ...

Av: Ivo Holmqvist | 03 augusti, 2016
Resereportage

Liv som inte förtjänar att leva

From the viewpoint of racism, there is no exterior there are no people on the outside. There are only people who should be like us and whose crime is not ...

Av: Kristian Pella | 24 juni, 2011
Agora - filosofiska essäer

Über allen Gipfeln

Kopparstick av Evert A Duyckinick. Über allen Gipfeln Über allen Gipfeln ist Ruh, in allen Wipfeln spürest du kaum einen Hauch; die Vögelein schweigen im Walde. Warte nur, balde ruhest du auch. – Johann Wolfgang von Goethe

Av: Karl-Gösta Engquist | 13 november, 2007
Utopiska geografier

På jakt efter Don Quijote

Alcalá de Henares - en behaglig och vacker stad belägen tre mil öster om Madrid - är känd för åtminstone tre saker: storkarna, universitetet och Cervantes. Ett hundratal storkpar lever ...

Av: Johan Werkmäster | 18 oktober, 2010
Kulturreportage

Magens filosofi och matlitteratur



Tora Holm-LundbergEn kokbok är en kokbok, kan man tycka och inte mycket att orda om. Maten tystar mun, säger ju också den folkliga klokskapen.

En kokbok ska vara rejäl. Den ska vara tjock som gamla tiders kockar som vaggade fram i köket med cigarrettfimpen vippande i mungipan. Den ska innehålla det viktigaste, det elementära. Den ska vara pålitlig och slittålig. Den ska vara saklig och informativ. Står jag med några överblivna köttrester som jag skar bort från älginnanlåret häromdagen, ska jag enkelt och smidigt kunna slå upp i kokboken och få råd om hur jag ska tillreda dessa på bästa sätt.

En kokbok ska i de flesta avseende vara som ett hederligt gammalt lexikon. En bok där man kan inhämta fakta, enkelt och lätt just när man behöver. Den ska vara, säger jag utan att för den skull ägna mig åt reklam, vara som Bonniers Stora Kokbok var förr. Där måste till exempel finnas några oglamourösa sidor som instruktivt och litet torrt berättar om hur man styckar en grishalva för att ta tillvara det mesta på bästa sätt.

Nu, sedan ett drygt årtionde tillbaka, översvämmas bokmarknaden av kokböcker av de mest aparta slag och med de konstigast tänkbara innehåll och - som det heter - upplägg. Alla skriver kokböcker. Idrottsstjärnor gör det. Kolumnister gör det. Läkare gör det utan gränser. Andra läkare gör det med ett försiktigt sneglande öga på fetthalterna. Boxare gör det. Plura gör det med en sång på läpparna. Alpinister gör det i full fart. Flugfiskare gör det stående i vattnet.

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

Allt finns. Inga smaker är för udda. Inga behov för konstiga. Och för det som krokigt ska bli finns även "Barnens första kokbok" och för att hjälpa till så att de små spädbarnen ska komma till värden finns "Kokbok för kära" och när naturen sedan haft sin gilla gång väntar "Kokbok för jäktade småbarnsföräldrar" och "Pettson och Findus kokbok" som antagligen - säker kan man aldrig vara - inte ska sammanblandas med färdigmatjätten. Där finns även "En medveten kokbok" och väl framme vid "Den magiska kokboken" tror man att nu har man äntligen tuggat sig igenom det mesta i genren. Men icke - långt därifrån. Eller vad sägs om " Övertyga på Internet, en kokbok för digitala påverkare" eller "Stenåldersmat" och " Mat för farao: en forntida egyptisk kokbok"?

Och dessutom - det får vi absolut inte glömma - hundra och åter hundra så kallade tevekockar skriver ännu fler kokböcker än de hinner göra program. Den nakna kocken. Den snabba kocken. Den korta kocken. Den packade kocken. Och, inte minst, den ständigt flinande Tinas alla kokböcker.

Erik Bullen BerglundFörr sade man om striptease: "Om jag är hungrig, inte sätter jag mig och glor på kocken!" Nu är det andra tider. Nu sitter folk i tevesofforna och tittar just på - kocken. Hur de utövar sitt sexualliv vill jag inte ens veta.

Men vad gäller kokböckerna så är frågorna givna. Vem är det som läser dem? Vad är de bra för? Vilken funktion fyller de? Vad tusan gör människor med alla dessa kokböcker?

Med den nya kokboken "Fransk afton", skriven av journalisten Magnus Falkehed, står det plötsligt klart vad genren egentligen fyller för behov. Det är medelklassporr - och ingenting annat. De fyller ett tomrum i tomma liv. När tiden och lusten saknas krävs det substitut. Kokboksfrossandet är sublimerat ätande, förnekad hunger.

En kokbok att desperat ta till sig - som tröst, som dröm, som längtan efter en annan ordning - när det plingar till ute i köket och den smaklösa färdigmaten mikrat klart och vi bänkar oss framför platteven och skyfflar i oss dagens middag. "Fransk afton" - som innehåller ytterst få recept - går ett steg längre. Texten ska invagga den utmattade i stämning, förvandla den trista tegelvillan till en charmig etagevåning i Paris och för säkerhets skull medföljer en CD med huvudsakligen sånger framförda av Edith Piaf.

Idag hinner ingen laga riktig mat. Ingen vill längre äta riktigt god mat eftersom det påstås leda till hjärtinfarkt eller åtminstone igenslammade blodkärl. Ingen orkar heller längre laga de välsmakande rätterna som lever kvar i ett skimmer från barndomen. Kokboken är - som det en gång hette - ersatz, ersättning för vad som inte längre finns kvar.

Dramaserierna ersätter känslolivet. Sportprogrammen sköter motionen. Datorerna tar hand om det sociala livet. Porrsurfandet kompenserar sexlivet (där smög det sig in i alla fall). Dvd-skivorna snurrar dagarna i ända så att ingen vuxen behöver umgås med sina besvärliga ungar, och tröttnar vildbasarna på tecknad film finns det alltid ett dataspel att sätta i händerna på dem. Politiken överlåter man åt politikerna att sköta. Och till allt annat finns det alltid en expert som kan tänka åt oss, och fatta de viktiga besluten.

Livet är numera en helt artificiell process. Vi slipper leva det som borde vara våra liv och kan i stället helhjärtat ägna oss åt att tjäna tillräckligt med pengar så att vi kan uppfylla vår enda samhälliga funktion och första plikt: att konsumera.

Kokboken är därmed ett oslagbart framgångsrecept. Ty du är vad du äter, men du blir vad du läser. Så köp en kokbok till!

Crister Enander
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

 

Ur arkivet

view_module reorder

Jonas Wessel. Embryots iakttagelser

Far har imponerande ärr efter cykelolyckan, som skedde i alléns dystra dunkel. I fallet sprack en luktflaska av kristall och man meddelar om tidssjukdomar via telefon från Marrakech. Far avfärdar det som efemära fenomen och förgyller ...

Av: Jonas Wessel | Utopiska geografier | 16 december, 2013

Bergen-Belsen och Theresienstadt

Till det som Christer Nilsson just skrivit här på sidan om Wannsee-konferensen, Auschwitz och Birkenau kan fogas ett par minnesbilder jag har av besök på två andra liknande ställen, eller ...

Av: Ivo Holmqvist | Essäer om samhället | 11 juni, 2013

Knut Hamsun porträtterad av  Alfredo Andersen

Randanmärkningar om glädjens villkor. Del 1

Om det inte finns glädje i människolivet är det inte mycket värt. Det är då knappast mödan värt att sträva vidare. Den som inte vet vad glädje är kan inte ...

Av: Nikanor Teratologen | Essäer om litteratur & böcker | 19 augusti, 2017

Burroughsparasiten

”Every man has inside himself a parasitic being who is acting not at all to his advantage.”– William S. Burroughs  Jag ser dig i din Brooks Brothers-kostym med väst, din blårandiga ...

Av: Jonas Wessel | Övriga porträtt | 14 april, 2013

Frost

Märkligt det, vad det nu kan benämnas som, kännas som, vara eller förnimmas som. Det som fyller upp en tomhet, det som ständigt är, när inget finns att ta på ...

Av: Jenny Berggren Keljevic | Gästkrönikör | 04 mars, 2014

Gustav Holm, tredje från vänster  i Qaqortoq, Greenland, år 1894

Min farfar var aldrig på Svalbard

När jag ser den svenska sångerskan Tove Styrke som går omkring i de övergivna skolsalarna, de ödsliga korridorerna och den tömda simbassängen i musikvideon till låten Borderline så kommer jag ...

Av: Mathias Jansson | Kulturreportage | 19 juni, 2016

Ulf Stenberg

Ulf Stenberg ur Den gamle stinsen 2

Korta berättelser av Ulf Stenberg från boken Den gamle stinsen. Andra och Tredje berättelse: Siffermannen och Den kallsinniga isprinsessan

Av: Ulf Stenberg | Utopiska geografier | 01 Maj, 2017

Dansk humor enligt redaktören Claus Christensen

Bäste Claus Christensen, Tack för länken till din artikel om filmkaraktären Zelko och om undertecknad. Den verkar vara åtminstone 8 månader gammal och jag undrar varför du inte bekantade mig med den ...

Av: Vladimir Oravsky | Gästkrönikör | 02 april, 2009

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.