Kunst-Anschluss

Adolf Hitler var jävulskt mästerlig i att till populasen effektivt expediera den avsatte tyske kejsarens perfida konstsyn. Snabbt och grundligt rensades efter 1933 ut den typ av målningar och grafiska blad Wilhelm ...

Av: Bo I. Cavefors | 15 juli, 2013
Essäer om konst

Eva Hanson – I takfläktarnas land

  Eva Hanson är krönikör och poet och står med båda fötterna djupt förankrade i verkligheten.   Oss emellan   En hårig härlig underarm fem centimeter från mitt ansikte skrynklig av lakans bruk Det kör ett tåg i ...

Av: Eva Hanson | 03 september, 2012
Utopiska geografier

Petrarcas hemligheter

Hur stor del av skönlitteraturen är uppkommen ur olycklig kärlek? Att Birger Sjöbergs Frida-diktning återgår på en obesvarad ungdomskärlek är allmänt bekant. Och att Dante livet igenom tillägnade sina verk ...

Av: Björn Gustavsson | 07 juni, 2014
Essäer

Språket bortom orden. Tankar kring en monografi om Arvo Pärt

Det hör inte till vanligheterna att någon som inte är musiker eller musikvetare till professionen skriver en monografi om en tonsättare. Men det har emellanåt inträffat, och då handlar det ...

Av: Thomas Notini | 12 juni, 2014
Musikens porträtt

Katarina Hamilton och 14 Nobelpristagare i litteratur - Made in Sweden. Foto Graham.

Om lovprisade grodor, kvinnliga Nobelpristagare och att vara Nationalmuseums favoritdesignerKatarina Hamilton är känd för att vara den enda "utifrån" som finns representerad på Nationalmuseum.
Nationalmuseum säljer sina egna kort - och så Katarina Hamiltons! Hennes kvalitetsdesign Made in Sweden görs fortfarande i Jämtland, där Katarina Hamilton föddes, som norsk medborgare 

Katarina Hamilton


Katarina Hamilton design är äkta Made in Sweden från början till slut --- men det är kul att tänka sig att Made in Sweden drottningen från början är född som norsk medborgare i Jämtland. Hon växte sedan upp i Stockholm och älskar fortfarande skärgården. Högskolestudier i konst, musik, franska, matematik, kulturvetenskap, etnologi och arkivutredning, i Paris och Stockholm, lade grunden till designverksamheten.
Foto Graham

Foto Graham

Annons:

Omtalade grodor (men inga prinsar)

Denna designer och multikonstnär är mest känd för sina brevkort, sin textildesign och brickbordet Olva. Mönstret Ätbart gjordes på uppdrag av Nationalmuseum år 2000, med ensamrätt för Nationalmuseums butik i tre år. Mönstret Svenska Grodor & Paddor designades inför Grodans år 2008 och har lovprisats och fått mycket beröm, bland annat av bland annat professor Claes Andrén på Nordens Ark, för att samtliga grodor och paddor i mönstret är korrekt återgivna och kan artbestämmas. Samtliga arter av grodor och paddor som lever i Sverige idag finns representerade i mönstret. Namnen finns också med i mönstret som är både snyggt och kul och dessutom lärorikt!

Naturligt att dras till Katarina Hamilton

Om man tycker om djur och natur så dras man direkt, helt naturligt, till Katarina Hamiltons monter på Bokmässan i Göteborg. (Ja! Man behöver inte åka till Nationalmuseum för att handla, det räcker med att åka till Göteborg!). 

Berguven har en rent hypnotisk blick. Det berömda kortet med grodorna är helt fantastiskt i verkligheten! Det finns ett liknande kort med en massa bakverk - som alla går att artbestämma! - för den som är sugen på något sött, fast helt utan kalorier ... Och titta, där finns det berömda mönstret Ätbart (som Nationalmuseum hade ensamrätt på) som kort!

Ängsmark som varar för evigt

På ett annat kort finns alla blommorna från den där klassiska visan representerade, vilken sommarkänsla eller snarare vårkänsla som sprider sig i sinnet, fast det nu är höst och snart vinter ... Gullviva, mandelblom, kattfot och blå viol. Sjösala vals av Evert Taube. Visan där Rönnerdahl får vårfnatt och dansar på ängen och hör vårens första gök och sjunger för en ekorre. Flera av blommorna i Evert Taubes älskade visa är inte längre någon självklar del av sommaren. Den betade ängsmarken, ett gammalt svenskt kulturlandskap, håller på att försvinna. Tur att det  åtminstone finns kultur på kort - det hjälper i alla fall upp allmänbildningen något! Och om man någon gång kan hitta de fyra vårblommorna "live" samtidigt - då kan man bli barnsligt glad!

14 Nobelpristagare i litteratur i nytt mönster

En stor hit på Bokmässan, litteraturens egen festival, är så klart det nya mönstret kvinnliga Nobelpristagare i litteratur. Mönstret finns bland annat som kort, som bokmärke och som tygväska. Samtliga kvinnor som fått Nobelpriset i litteratur finns representerade. Många Nobelpristagare har varit på Bokmässan i Göteborg. Herta Müller har kommit och gästat Bokmässan mer än en gång!

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

Svetlana Aleksijevitj fick Nobelpriset i litteratur så sent som 2015 och blev nummer fjorton i den samling Nobelpristagare som Katarina Hamilton arbetade med för att få fram sin snygga, färgglada och stilrena design. De tidigare kvinnliga Nobelpristagarna i litteratur är Alice Munro (2013), Herta Müller (2009), Doris Lessing (2007), Elfriede Jelinek (2004), Wislawa Szymborska (1996), Toni Morrison (1993), Nadine Gordimer (1991), Nelly Sachs (1966), Gabriela Mistral (1945), Pearl Buck (1938), Sigrid Undset (1928), Grazia Deledda (1926) och Selma Lagerlöf (1909).

Upptäckarglädje, nyfikenhet och noggrannhet

Katarina Hamilton är mycket, mycket noggrann när hon arbetar. Man ser hela tiden upptäckarglädjen i det som hon skapar. Här finns det vanliga och det extraordinära, livsglädjen och växlingarna i naturen. Det som är hemtamt och de fina överraskningarna. Allt från små kryp till majestätiska rovfåglar!

- Det ligger en lång process bakom varje kort och varje design och varje mönster, mycket research och tankearbete, innan jag ens börjar rita och tänka på färger. När korten sedan gått i tryck är det varje gång lite magiskt att packa leveranserna och veta att nu ska korten flyga vidare ut i världen, berättar Katarina Hamilton.

Hon har nya tygtryck på gång, och brickor, och nya kort och bokmärken. Folk kommer och har önskemål om pärmar, anteckningsböcker, servetter och till och med en roman.

Äkta Made in Sweden design

Katarina Hamilton design är äkta Made in Sweden från början till slut --- men det är kul att tänka sig att Made in Sweden drottningen från början är född som norsk medborgare i Jämtland. Hon växte sedan upp i Stockholm och älskar fortfarande skärgården. Högskolestudier i konst, musik, franska, matematik, kulturvetenskap, etnologi och arkivutredning, i Paris och Stockholm, lade grunden till designverksamheten.

Idag är Katarina tillbaka i Stockholm igen och bor i Gamla Stan, tillsammans med sin irländska varghund Skorpan, och hon arbetar med nya projekt hela tiden i sin ateljé.

Allt görs i Sverige och Katarina Hamilton är noga med att små företag i Sverige ska få arbetstillfällen och inkomster från vad hon gör.

Färgglada Nobelpristagare från Jämtland

De kvinnliga Nobelpristagarna i litteratur blev ett vackert och originellt mönster och alla Nobelpristagarna är porträtterade med sina verk på respektive originalspråk. 

Nu finns det vackra mönstret bland annat på en omtyckt tygväska.

- I Jämtland, precis vid sjön Storsjön, finns det en liten fabrik med mina två favorittryckare, Ingeborg och Hans-Ove, och de har arbetat med och tryckt på tyg praktiskt taget hela livet. Vi har ett mycket bra samarbete!

- Jag körde upp från Stockholm, det tar lite över sex timmar, det fanns snö överallt och solen gick ner över fjällen, och det fanns massor av färger att blanda på tryckeriet. Vi gjorde några provtryck och anpassade färger och mönster, lägg till lite, dra från lite ... Ett par färger var lite för tama, vi la till lite mer pigment ... Nästa dag var allt perfekt!

Hummer som gav mersmak ... och mer konst!

Mönstret är fantastiskt, man hajar till för det direkt, det har en verklig wow-känsla!

Mitt 14-kvinnliga-Nobelpristagare-bokmärke ligger nu i en bok om hummerns historia från Makadam förlag. Som hade sin monter alldeles i närheten av Katarina Hamiltons konstnärliga monter med Made in Sweden design. Vilken tur, annars kanske man hade missat denna pärla på årets Bokmässa!

Det är de små detaljerna och tillfälligheterna som gör det. Vare sig det gäller design eller lyckade mässbesök.

Läs även om Humrarna och evigheten:

 

http://www.tidningenkulturen.se/index.php/litteratur-topp/litteraturkritik/23432-litteratur-simon-ekstroem-humrarna-och-evigheten-kulturhistoriska-essaeer-om-konsumtion-begaer-och-doed

Belinda Graham

Ur arkivet

view_module reorder

Fransk påsk börjar med palmsöndagen

Min kyrka bredvid där jag bor är lite speciell: den har en svart madonna och är relativt modern. Klockan elva varje söndag strömmar det till, mest äldre men en del ...

Av: Anne Edelstam | Gästkrönikör | 09 april, 2009

Ondskan i världen

Ondskan i världen    H C Andersen: Snödrottningen - en kabbalistisk läsning av HC Andersen Av Mikael Mogren. Enligt den lurianska kabbalan måste det finnas tomrum innan skapande kan börja. Det sker genom tzimtzum som ...

Av: Mikael Mogren | Essäer om litteratur & böcker | 05 januari, 2007

Tidlösa grimaser

Franz Xavier Messerschmidt är känd som en av 1700-talets ledande skulptörer, men vem var han egentligen? Tidningen Kulturens Bertil Falk porträtterar en något flyktig skulptör. Vid Christie's auktion januari 2005 i ...

Av: Bertil Falk | Essäer om konst | 11 januari, 2013

Tidig turism i Norrbotten

Den tidiga turismen i Norrbotten var männens angelägenhet och vedermödornas och de storslagna vyernas värld. Grunden fanns i geologernas, botanikernas, och kartografernas erfarenheter. De var inte på jakt efter marknader ...

Av: Niels Hebert | Reportage om politik & samhälle | 04 december, 2007

Jag betraktar min konst som poesi

I ett gammalt hus på Repslagargatan 9 i Luleå arbetar flera kulturarbetare - från konstnärer och skribenter till fotografer och filmare. En av dem som grundade Kulturakuten 1990 är Kerstin ...

Av: Sarudzayi Zindoga | Konstens porträtt | 17 mars, 2009

Västerngenrens reformer och möjligheter – 1950-1990. Del 2

Artikelserien Sceniska rum undersöker de sceniska rummen i vår verklighet, vår icke-verklighet och allt däremellan. Serien försöker ge oss nya perspektiv på vad dessa sceniska rum är, vad de innebär och var de finns. Genom undersökningen försöker vi ...

Av: Fredrik Stomberg | Essäer om film | 02 juli, 2013

Den mediala explosionen och skriftkulturens upplösning - om McLuhan och mediernas utveckling

  Foto: Lorenzo Colloreta Den mediala explosionen och skriftkulturens upplösning – om McLuhan och mediernas utveckling I sin text Understanding media söker Marshall McLuhan etablera frågan om vad som händer med konsten ...

Av: Roberth Ericsson | Essäer om samhället | 13 juli, 2007

Shaun Tan: bilder som talar tusen ord

När Shaun Tan får ALMA-priset är det för ett berättande konstnärskap. Han visar oss bilder att själva läsa och fantisera vidare på. Det var sådana inre bilder Astrid Lindgren gav ...

Av: Birgitta Milits | Essäer om konst | 08 Maj, 2011

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.

Cron Job Starts