Resor i det susande Karelen

“Skönast bland sköna glimtar syns dock skymten av Karelen, som ett vattenglim bland träden, som ett ljusnat sommarvatten, i den juniljusa tiden då en kväll knappt hinner skymma, förrn den ...

Av: Rolf Karlman | 29 juli, 2016
Resereportage

Västerngenrens reformer och möjligheter – 1950-1990. Del 6

Artikelserien Sceniska rum undersöker de sceniska rummen i vår verklighet, vår icke-verklighet och allt däremellan. Serien försöker ge oss nya perspektiv på vad dessa sceniska rum är, vad de innebär och var de finns. Genom undersökningen försöker vi ...

Av: Fredrik Stomberg | 13 juli, 2013
Essäer om film

A. Sprengtbarnen

Åp skenbar förkrymt rymt fliktexstens förlagspropagandagiven som hård hörnstensutställd omkullstjälpt fråga sin spetsfund vid kortsidan låg-(t) ensam utställare placerad där, tänkt vad utspelar sig sitt riktigt frågans på detta intillliggande ...

Av: Stefan Hammarén | 10 juli, 2012
Stefan Hammarén

På spaning efter den tid som flytt - och den tid som kommer

2013. Det är inte ett speciellt spännande år, i alla fall inte just nu, det är bara ett år som “alla andra“. Ett lugnt, fredligt år med globalisering och världsomspännande ...

Av: Belinda Graham | 11 juni, 2013
Essäer om litteratur & böcker

Katarina Hamilton och 14 Nobelpristagare i litteratur - Made in Sweden. Foto Graham.

Om lovprisade grodor, kvinnliga Nobelpristagare och att vara Nationalmuseums favoritdesignerKatarina Hamilton är känd för att vara den enda "utifrån" som finns representerad på Nationalmuseum.
Nationalmuseum säljer sina egna kort - och så Katarina Hamiltons! Hennes kvalitetsdesign Made in Sweden görs fortfarande i Jämtland, där Katarina Hamilton föddes, som norsk medborgare 

Katarina Hamilton


Katarina Hamilton design är äkta Made in Sweden från början till slut --- men det är kul att tänka sig att Made in Sweden drottningen från början är född som norsk medborgare i Jämtland. Hon växte sedan upp i Stockholm och älskar fortfarande skärgården. Högskolestudier i konst, musik, franska, matematik, kulturvetenskap, etnologi och arkivutredning, i Paris och Stockholm, lade grunden till designverksamheten.
Foto Graham

Foto Graham

Annons:

Omtalade grodor (men inga prinsar)

Denna designer och multikonstnär är mest känd för sina brevkort, sin textildesign och brickbordet Olva. Mönstret Ätbart gjordes på uppdrag av Nationalmuseum år 2000, med ensamrätt för Nationalmuseums butik i tre år. Mönstret Svenska Grodor & Paddor designades inför Grodans år 2008 och har lovprisats och fått mycket beröm, bland annat av bland annat professor Claes Andrén på Nordens Ark, för att samtliga grodor och paddor i mönstret är korrekt återgivna och kan artbestämmas. Samtliga arter av grodor och paddor som lever i Sverige idag finns representerade i mönstret. Namnen finns också med i mönstret som är både snyggt och kul och dessutom lärorikt!

Naturligt att dras till Katarina Hamilton

Om man tycker om djur och natur så dras man direkt, helt naturligt, till Katarina Hamiltons monter på Bokmässan i Göteborg. (Ja! Man behöver inte åka till Nationalmuseum för att handla, det räcker med att åka till Göteborg!). 

Berguven har en rent hypnotisk blick. Det berömda kortet med grodorna är helt fantastiskt i verkligheten! Det finns ett liknande kort med en massa bakverk - som alla går att artbestämma! - för den som är sugen på något sött, fast helt utan kalorier ... Och titta, där finns det berömda mönstret Ätbart (som Nationalmuseum hade ensamrätt på) som kort!

Ängsmark som varar för evigt

På ett annat kort finns alla blommorna från den där klassiska visan representerade, vilken sommarkänsla eller snarare vårkänsla som sprider sig i sinnet, fast det nu är höst och snart vinter ... Gullviva, mandelblom, kattfot och blå viol. Sjösala vals av Evert Taube. Visan där Rönnerdahl får vårfnatt och dansar på ängen och hör vårens första gök och sjunger för en ekorre. Flera av blommorna i Evert Taubes älskade visa är inte längre någon självklar del av sommaren. Den betade ängsmarken, ett gammalt svenskt kulturlandskap, håller på att försvinna. Tur att det  åtminstone finns kultur på kort - det hjälper i alla fall upp allmänbildningen något! Och om man någon gång kan hitta de fyra vårblommorna "live" samtidigt - då kan man bli barnsligt glad!

14 Nobelpristagare i litteratur i nytt mönster

En stor hit på Bokmässan, litteraturens egen festival, är så klart det nya mönstret kvinnliga Nobelpristagare i litteratur. Mönstret finns bland annat som kort, som bokmärke och som tygväska. Samtliga kvinnor som fått Nobelpriset i litteratur finns representerade. Många Nobelpristagare har varit på Bokmässan i Göteborg. Herta Müller har kommit och gästat Bokmässan mer än en gång!

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

Svetlana Aleksijevitj fick Nobelpriset i litteratur så sent som 2015 och blev nummer fjorton i den samling Nobelpristagare som Katarina Hamilton arbetade med för att få fram sin snygga, färgglada och stilrena design. De tidigare kvinnliga Nobelpristagarna i litteratur är Alice Munro (2013), Herta Müller (2009), Doris Lessing (2007), Elfriede Jelinek (2004), Wislawa Szymborska (1996), Toni Morrison (1993), Nadine Gordimer (1991), Nelly Sachs (1966), Gabriela Mistral (1945), Pearl Buck (1938), Sigrid Undset (1928), Grazia Deledda (1926) och Selma Lagerlöf (1909).

Upptäckarglädje, nyfikenhet och noggrannhet

Katarina Hamilton är mycket, mycket noggrann när hon arbetar. Man ser hela tiden upptäckarglädjen i det som hon skapar. Här finns det vanliga och det extraordinära, livsglädjen och växlingarna i naturen. Det som är hemtamt och de fina överraskningarna. Allt från små kryp till majestätiska rovfåglar!

- Det ligger en lång process bakom varje kort och varje design och varje mönster, mycket research och tankearbete, innan jag ens börjar rita och tänka på färger. När korten sedan gått i tryck är det varje gång lite magiskt att packa leveranserna och veta att nu ska korten flyga vidare ut i världen, berättar Katarina Hamilton.

Hon har nya tygtryck på gång, och brickor, och nya kort och bokmärken. Folk kommer och har önskemål om pärmar, anteckningsböcker, servetter och till och med en roman.

Äkta Made in Sweden design

Katarina Hamilton design är äkta Made in Sweden från början till slut --- men det är kul att tänka sig att Made in Sweden drottningen från början är född som norsk medborgare i Jämtland. Hon växte sedan upp i Stockholm och älskar fortfarande skärgården. Högskolestudier i konst, musik, franska, matematik, kulturvetenskap, etnologi och arkivutredning, i Paris och Stockholm, lade grunden till designverksamheten.

Idag är Katarina tillbaka i Stockholm igen och bor i Gamla Stan, tillsammans med sin irländska varghund Skorpan, och hon arbetar med nya projekt hela tiden i sin ateljé.

Allt görs i Sverige och Katarina Hamilton är noga med att små företag i Sverige ska få arbetstillfällen och inkomster från vad hon gör.

Färgglada Nobelpristagare från Jämtland

De kvinnliga Nobelpristagarna i litteratur blev ett vackert och originellt mönster och alla Nobelpristagarna är porträtterade med sina verk på respektive originalspråk. 

Nu finns det vackra mönstret bland annat på en omtyckt tygväska.

- I Jämtland, precis vid sjön Storsjön, finns det en liten fabrik med mina två favorittryckare, Ingeborg och Hans-Ove, och de har arbetat med och tryckt på tyg praktiskt taget hela livet. Vi har ett mycket bra samarbete!

- Jag körde upp från Stockholm, det tar lite över sex timmar, det fanns snö överallt och solen gick ner över fjällen, och det fanns massor av färger att blanda på tryckeriet. Vi gjorde några provtryck och anpassade färger och mönster, lägg till lite, dra från lite ... Ett par färger var lite för tama, vi la till lite mer pigment ... Nästa dag var allt perfekt!

Hummer som gav mersmak ... och mer konst!

Mönstret är fantastiskt, man hajar till för det direkt, det har en verklig wow-känsla!

Mitt 14-kvinnliga-Nobelpristagare-bokmärke ligger nu i en bok om hummerns historia från Makadam förlag. Som hade sin monter alldeles i närheten av Katarina Hamiltons konstnärliga monter med Made in Sweden design. Vilken tur, annars kanske man hade missat denna pärla på årets Bokmässa!

Det är de små detaljerna och tillfälligheterna som gör det. Vare sig det gäller design eller lyckade mässbesök.

Läs även om Humrarna och evigheten:

 

http://www.tidningenkulturen.se/index.php/litteratur-topp/litteraturkritik/23432-litteratur-simon-ekstroem-humrarna-och-evigheten-kulturhistoriska-essaeer-om-konsumtion-begaer-och-doed

Belinda Graham

Ur arkivet

view_module reorder

Tanter – nu det trendigaste som finns!

Det är trendigt idag att vara händig, att göra saker själv, att återvinna, att vara miljövänlig, att spara och att inte slösa. Trendbloggare som Underbara Clara drar starkt på arvet ...

Av: Belinda Graham | Kulturreportage | 22 mars, 2013

Kan Spel vara Konst?

Spel är ett fenomen som borde tas på större allvar inom kulturvärlden. Trots sin unga ålder har spelvärlden verkligen blommat upp och blivit ett av de största fenomen vi har ...

Av: Max Johansson | Essäer om konst | 28 augusti, 2014

Vad jag älskar mest i livet

Om jag skulle ange två huvudintressen här i livet skulle jag nog säga: litteratur och musik. Jag känner ungefär lika stark dragning åt båda håll. Litteraturen och musiken: de två ...

Av: björn gustavsson | Gästkrönikör | 27 december, 2010

Mahler mellan glädje och förtvivlan

Gustav Mahler Mats Myrstener om Gustav Mahler i den musikaliska Umeå. En mycket viktig person i mitt musikaliska Umeå där jag växte upp, var discjockeyn i Burmans musikaffär, Stanley. Stanley ...

Av: Mats Myrstener | Essäer om musik | 10 september, 2008

Tyst kunskap, platser och utveckling

När jag ungefär samtidigt satt och bläddrade i Rachel Carsons Bok "Tyst vår" och Ingela Josefsons bok "Från lärling till mästare" började mina tankar kretsa kring "tyst kunskap" även om ...

Av: Carsten Palmer Schale | Essäer | 10 juni, 2011

Viktigheten av mennesker

I Philosophy in The Flesh1 konseptualiserer George Lakoff & Mark Johnson studiet av selvet,2 eller selvforståelsen vår, som strukturen i våre indre liv og at spørsmål om den oppstår på ...

Av: Thor Olav Olsen | Agora - filosofiska essäer | 03 juli, 2013

Ingrid Bergman - frontfigur under  Cannesfestivalens 68:e upplaga.

68:e filmfestivalen i Cannes bjöd på franska framgångsvindar

Det blev filmen Dheepan av regissören Jacques Audiard som fick Guldpalmen i Cannes. För övrigt bjöd festivalen på starka, franska framgångsvindar.

Av: Lena Andersson | Essäer om film | 08 juni, 2015

Belinda Graham – två dikter och en reflektion

Belinda Graham är en tvåspråkig poet och författare. Utbildad i litteraturvetenskap, English literature och creative writing. Fyra diktsamlingar utgivna på svenska och tre på engelska. Har även gjort översättningar och ...

Av: Belinda Graham | Utopiska geografier | 24 december, 2012

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.