Den arbetslöse i vildmarken

Få svenska filmer som jag har sett har varit så lyckade som Losers. I händelsernas centrum står en kvinna i yngre medelåldern, Karin (Isabella Von Saenger). Hon arbetar med en ...

Av: Roberto Fogelberg Rota | 31 december, 2013
Filmens porträtt

Sofi Oksanen Foto CC BY 3.0 Wikipedia

Sofi Oksanen: Estland och kvinnokroppen

Sofi Oksanen har jämförts med både Quentin Tarantino och Leo Tolstoj. Tarantinos namn är inte tillfälligt, Pulp fiction ligger inte långt undan. Alltsedan debuten ”Stalinin lehmät” 2003 (Stalins kossor 2007) ...

Av: Enel Melberg | 08 mars, 2017
Essäer om litteratur & böcker

Tommy Åberg

Denna gubbsjuka

En gång en intervju i SVT. Reportern frågar Lars Forsell hur han upplevde sitt åldrande. Han blev tyst en stund. - Man blir gubbsjuk, svarade han motvilligt, lite plågat. Den ...

Av: Tommy Åberg | 08 december, 2017
Gästkrönikör

Ezra Pound

Dag Hammarskjölds stora insats för poesin: frigivningen av Ezra Pound

I Dag Hammarskjölds magnifika livsverk finns ett lite udda inslag. Under sin tid som generalsekreterare för FN engagerade han sig under många år för en av patienterna på sinnessjukhuset St ...

Av: Torsten Rönnerstrand | 28 april, 2017
Essäer om litteratur & böcker

En återblick på Beckett – 1932-1952: Från Dream of Fair to Middling Women till I väntan på GodotSamuel Beckett och ett bordI år är det inte bara Strindberg det finns anledning att se tillbaka på.

Även om det inte är 100-årsjubileum, kan det ändå vara intressant att uppmärksamma att det i år är två särskilt utmärkande verk i Samuel Becketts författarskap som fyller jämt.

För åttio år sedan, under några intensiva veckor sommaren 1932, skriver Beckett sin första roman, Dream of Fair to Middling Women. Dock kom den aldrig att publiceras förrän så sent som 1992 – tre år efter att Beckett gått ur tiden. Av den anledningen har detta verk kanske en något undanskymd plats i Becketts författarskap – trots att det är hans första större verk (skriven två år efter att han vunnit en poesi-tävling i Paris med dikten Whoroscope om Descartes, och ett år efter hans bok om Proust).

I romanens huvudroll ser vi Becketts alter-ego – Belacqua, som i Sång IV i Dantes Skärselden förtvivlad sitter försänkt med huvudet mellan knäna, och inte kunnat fortsätta sin vandring uppför berget, eftersom han gett upp allt hopp om att, när han väl kommit fram, en gång få bli insläppt i Paradiset. Men här är han placerad i en framför allt irländsk miljö – bland pubar och gatuliv – men med även några avstickare ut i Europa.

Stöd Tidningen Kulturen

Köp en prenumeration! Klicka för mer information.

Dream of Fair to Middling Women är en form av anti-roman som medvetet går emot de konventioner som vid den här tiden varit romanens i mer än hundra år tillbaka, men som, mot slutet av 1800-talet, och ännu mer i början av 1900-talet, hade kommit allt mer i blåsväder. Så den läsare som förväntar sig ett sammanhängande narrativ – en berättelse med en början, en mitt och ett slut – kontrasterande teman, eller en protagonist som mot slutet når en ny insikt om sig själv eller om livet, kommer att bli besviken. Som berättaren och det skrivande författarjaget i romanen själv formulerar det: ”Den enda enheten i den här berättelsen är, gode Gud, en ofrivillig enhet.” Men även den som är van vid Becketts senare romaner skrivna på franska, på ett ofta klart och vardagligt språk, kommer att få sig en utmaning av hur Beckett i sin prosa här blandar in tyska, franska, italienska och latin – och dessutom medvetet felstavar engelska ord (laffing istället för laughing) – i svindlande långa och svårtillgängliga, ofta nonsensartade, meningar.

Det andra födelsedagsbarnet är inget annat än I väntan på Godot – Becketts genom-brottsverk och utan tvekan största publiksuccé någonsin – som i år skrevs för sextio år sedan men uruppfördes ett år senare på den lilla Théâtre de Babylone i Paris. Mot allas förväntningar spelade I väntan på Godot – detta drama vari ”ingenting händer, två gånger” som Vivien Mercier uttryckte det – över fyrahundra föreställningar innan den sedan flyttades vidare till en annan av Paris’ teatrar. Å ena sidan, på grund av sin form, är I väntan på Godot mycket mer klar och lättillgänglig än flertalet av hans tidigare verk. Å andra sidan pekar det på en tydlig förändring i Becketts författarskap – på väg bort från den mer komplicerade, joyceanska språkekvilibrismen. 

Men intresset för nonsens – som ju är så karaktäristiskt för det som senare kommit att kallas den ”absurda teatern”, med tydliga rötter i den mer avantgardistiska teatern hos t.ex. Tristan Tzara och Oskar Kokoschka – finns dock kvar; kanske tydligaste i Luckys tal. 
Dramat handlar om de båda luffarna Vladimir och Estragon som i en värld till synes utan tid väntar på att någon vid namn Godot skall komma.

Den kanske vanligaste tolkningen är att det skulle uttrycka människans väntan på en gud som aldrig kommer. Den tolkningen kan ges stöd av namnet, vilket ju kan ses som engelskans God i diminutivform. Den förstärks ytterligare av att, som Torsten Ekbom visat, de båda luffarnas smeknamn – Didi och Gogo – har en stark samhörighet med de två rövarnas namn som korsfästes samtidigt med Jesus, dvs. Dimas och Gestas (enligt det apokryfiska Nikodemusevangeliet). Men som vanligt hos Beckett finns det sällan bara ett sätt att se på saken. Det är samtidigt svårt att bortse från att Godot har en motsvarighet och homofon i karaktären Godeau, i Honoré de Balzacs drama Mercadet ou le faiseur från 1858. Godeau och Mercadet jobbar inom aktieyrket fram tills att Godeau rymmer iväg med deras gemensamma kassa. Dramat handlar om Mercadet som lämnats kvar med stora finansiella problem och innerligt väntar på att sin partner Godeau ska återvända.

Under de tjugo år som ligger mellan dessa två verk hinner mycket hända i Becketts författarskap. Varför det skulle finnas någon poäng att lyfta fram just dessa två verk i relation till varandra (förutom symmetrin med varandra och året vi har idag) är att de båda kan läsas som portalverk till två olika tider i Becketts skrivande. Dream of Fair to Middling Women kan ses representera Becketts tidiga estetik – vilken också tydligt kan urskiljas ur hans poesi från den här tiden – med hans envisa användning av komplicerade och ovanliga ord, och (särskilt i poesin) olika ordlekar med latinska fraser. Det sägs att Beckett medan han skrev satt och bläddrade i en ordlista för att hitta så ovanliga ord som möjligt, för att även läsaren i sin tur skulle komma att behöva leta upp orden för att kunna förstå vad det är han faktiskt skriver.

Men denna otroligt friktionssökande estetik kom under dessa tjugo år att successivt reduceras till en minimalism – det enkelhetens språk som man kan säga inleds med I väntan på Godot och den romantrilogi som han skrev på parallellt (del ett och två publicerades året innan, 1951) – och som med tiden skulle komma att destilleras ytterligare tills att bara enstaka ord, ofta stakande ofullständiga meningar och en bruten syntax, återstod (såväl i kortprosan som i poesin).

En annan viktig aspekt av denna förändring hos Beckett ligger i hans val att byta till att skriva på franska istället för på engelska. Som Esslin uttryckt det: ”Han valde att skriva sina mästerverk på franska eftersom han upplevde att han behövde disciplinen som användningen av ett förvärvat språk skulle påtvinga honom.” Genom att undvika den språkliga stilism, ens mer eller mindre omedvetna språkbruk, som följer med ens modersmål sökte Beckett att finna en egen stil, vilken kan sägas karaktäriseras av en språklig klarhet och precision (dock inte mindre dunkel för det); att skriva sans style – utan stil.

Men för att kunna uppleva denna utveckling – detta sökande – hos Beckett, kan det vara givande att leta sig tillbaka till hans första roman. I den finns många spännande ledtrådar (förutom att det är en både intressant och märklig läsupplevelse i sig), som vi i efterhand kan se, pekar fram mot hans senare utveckling: både jakten på ett språk utan stil och hans senare skifte till franskan finns explicit där att finna:

Den stillösa mannens enhetliga, horisontala skrivande, flytande utan formlära, ger dig aldrig margaritan. Men, låt oss säga, Racines eller Malherbes skrivande, vinkelrätt, diamanté, är urkärnad, är den inte, och full av gnistor; flintstenarna och småstenen är där, oändligt av ödmjuka taggar och banaliteter. De har ingen stil, de skriver utan stil, gör de inte, de ger dig frasen, gnistan, den dyrbara margareten. Kanske är det bara franskan som kan göra det. Kanske är det bara franska som kan ge dig det du vill ha.

Carl Magnus Juliusson

 

 

 

Ur arkivet

view_module reorder

Jesper Nordström

Tre dikter av Jesper Nordström

Av: Jesper Nordström | Utopiska geografier | 06 november, 2016

Hammarén talar, och talar för mycket om för mycket den här gången (Tumbling…

Stämpelrött d'breviant skrumpelns, lämnas lika till bedd onåd förd konkursanhållan för Land of Fuck, vet inte vad jag mig talar om här ändå, eller aldrig heller helt annars heller av ...

Av: Stefan Hammarén | Stefan Hammarén | 22 augusti, 2012

Amado mio

Istället för att tystna inför lidandetInsistera på detDen olyckliga kärlekenSublimeradBlir litteraturFinn motsägelsen i det som stryper Och dödarBeskriv inteTransformeraTransubstansiera(transhumanar significar per verba non si porria) bli ängel att tro på en ...

Av: Gilda Melodia | Utopiska geografier | 03 november, 2010

Skagens sista dotter – om Helga Ancher

Aldrig hade någon fötts med gynnsammare förutsättningar att bli konstnär än Helga Ancher. Född 1883 mitt in i Skagenmålarnas guldålder, en tid av fester, arbete och konstdiskussioner. Man sade att ...

Av: Kerstin Svea Dahlén | Konstens porträtt | 02 mars, 2014

Andra världskriget som ursprungsmyt

  Den dominerande berättelsen om Andra världskriget kan ses som ett sätt att befästa och legitimera rådande maktförhållanden på det internationella planet och har på så sätt en funktion för det ...

Av: N J Roland Johansson | Essäer | 07 mars, 2017

Bild: Melker Garay

De skapande våndorna

Ett tankefragment om skapandets våndor av Melker Garay.

Av: Melker Garay | Melker Garay : Reflektioner | 10 april, 2016

från utställningen

Alice i Underlandet 150 år

Ivo Holmqvist om Alice i underlandet, Lewis Carroll, Martin Gardner och annat Fin de siècles prouderie (och lite senare).

Av: Ivo Holmqvist | Essäer om litteratur & böcker | 13 juli, 2015

Oavhängigt perfektionens hegemoni – Progglådan del 1

”Man ska vara försiktig med vad man önskar sig för plötsligt kanske man får det”, skriver Kulturens Peter Sjöblom i sin recension av ”Progglådan”; 38 timmar med svensk progg, fördelade ...

Av: Peter Sjöblom | Essäer om musik | 21 maj, 2013

Botanisera i arkivet
close

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få de senaste artiklarna direkt i din brevlåda - helt kostnadsfritt.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration - enklast klickar du bara på länken du hittar i varje nyhetsbrev.