Litteratur: Den oändliga sommaren - Madame Nielsen - Tidningen Kulturen
Madame Nielsen foto Kabusa

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Från en helt annan tid och en helt annan värld, som aldrig har existerat

Madame Nielsen är dansk författare, konstnär, performanceartist, dramatiker och musiker.


Berättelsen faller dock alltid tillbaka till den tid då han (eller hon) spenderade dagarna i järnsängen med tjejen. "En tid som inte är någon tid utan tidens motsats". I långsamt tempo rör sig berättelsen fram mot de tre – och senare fyra – bokstäver som ska innebära sommarens slut.
Madame Nielsen
Den oändliga sommaren
ISBN: 9789176590300
Översättning: Jonas Rasmussen.
Förlag: Kabusa Böcker

 


Varje köp via denna
länk stödjer TK.


Madame Nielsen foto Kabusa

Madame Nielsen foto Kabusa

Den oändliga sommaren är den nya romanen av Madame Nielsen, också känd som Das Beckwerk och Claus Beck-Nielsen. Madame Nielsen tenderar att anamma en ny persona för varje projekt, och har flera gånger varit nominerad till Nordiska Rådets Litteraturpris. I Den oändliga sommaren ikläder hon sig rollen som krönikör.

Romanen utspelar sig under 1960- till 1980-talet. Platsen är "den vita gården", tiden är "den oändliga sommaren". Nielsens huvudperson är den unga, spensliga killen som, enligt Nielsens beskrivning, kanske är en tjej. Han (eller hon) existerar mest för att låta de andra karaktärernas liv flyta in och ut ur det egna. Han (eller hon) är en passiv betraktare, en person utan egna historier. Istället fokuserar berättelsen på flickvännens familj; från den drottninglika mamman till den perfekta Lars. Relationen till mamman består av en slags asexuell besatthet, i kontrast till avståndstagandet från den egna kroppen.

Nielsens persongalleri ligger öppet inför läsaren. Det är inte en upptäcktsresa, utan snarare ett sinnestillstånd knutet till en värld som har gått förlorad. Det ligger något vilsamt över Den oändliga sommaren. Nielsens pretentioner är inte monolitiska, utan lättsamma som i en belle époque-romans. Där finns också element av melodram och camp. Skeenden avtäcks i svindlande långa sjok, och flörtar oblygt med klichéer utan att för den sakens skull drunkna i dem. Karaktärernas historier framstår ibland som så absurda att de inte kan vara annat än verkliga. Till en början känner jag att flödet av olika perspektiv är förvirrande, men dessa nystas ut i takt med att handlingen fortskrider.

På "den vita gården" lever Nielsens persongalleri som i en dröm. Var pengarna kommer från framgår inte, men det en gång så vackra godset verkar främst drivas av stearinljus och jakt på mat i de närliggande skogarna. Ibland tar sig någon ut ur sävligheten för att skapa nya historier. Deras öden avhandlas utan överdriven sentimentalitet.

Berättelsen faller dock alltid tillbaka till den tid då han (eller hon) spenderade dagarna i järnsängen med tjejen. "En tid som inte är någon tid utan tidens motsats". I långsamt tempo rör sig berättelsen fram mot de tre – och senare fyra – bokstäver som ska innebära sommarens slut.

Nielsens berättelse är smått oemotståndlig. Inte nödvändigtvis brinnande, men omöjlig att inte dras in i. Berättelsen om en fallfärdig lantadel för tankarna till Evelyn Waugh. Detta stämmer särskilt väl in på den drottninglika mamman, hon som kommit från "en helt annan tid och en helt annan värld, som aldrig har existerat".

Den oändliga sommaren är på många sätt ett unikum inom den skandinaviska samtidslitteraturen. Språkets överflöd känns ovanlig i ett annars så sparsmakat litterärt landskap. Boken kräver viss koncentration, men är samtidigt allt annat än tung. För läsare som vill förhöja verkligheten – utan att för den sakens fly den ­– är Den oändliga sommaren perfekt läsning.

Alexander Svedberg

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen