När drömmen blir verklighet - Tidningen Kulturen
Gunilla Nordlund

Scenkonstens porträtt
Verktyg
Typografi

Jag känner Gunilla Nordlund sedan minst 10 år tillbaka. Jag har alltid uppskattat hennes kraft som regissör och kulturarbetare att aldrig böja sig för makten utan ständigt fortsätta kämpa för att nå sina mål. Bland dessa mål finns ett som alla önskar nå men som få kämpar för: fred och samförstånd mellan människorna.

 

Intervju med Gunilla Nordlund


Jag tror inte att Vox Pacis hade varit möjligt utan Sigrid Kahle. Hon var med på det stora eventet för 10 år sedan, och jo hon är tillbaka nu när Vox Pacis fyller 10 år. Hon förde sig på samma sätt bland alla personer hon träffade, och värderade alla personer i sin omgivning lika, ända från Kungen till vaktmästaren. För henne fanns inga skillnader mellan de roller som dessa människor spelade i samhället, de var människor och för den skull förtjänade de respekt och tillit.
Gunilla Nordlund i rött tillsammans med några aktörer

Gunilla Nordlund i rött tillsammans med några aktörer

Annons:Jag träffar henne i Sankt Jacobs kyrka i Kungsträdgården där hon presenterade 'Liv', ett nytt verk av Jonas Dominique, Anis Moin och Gunilla Nordlund. Föreställningen ingår i hennes projekt 'Vox Pacis'.

10 års jubileet av Vox Pacis (fredens röst) firas med en sammanvävning av olika världsreligionernas kulturer, med rapp, reggae, klassiskt västerländsk musik, folksång och drama. Tillsammans bildar de en fusion av olika röster och gestaltningar.

Medverkade gjorde Mousa Elias -en av världens främsta oudspelare, solodanserskan Virpi Pahkinen, musikern Monica Dominique, skådespelerskorna Anna Lindholm Rosendahl och Marika Lagercrantz, operasångerskan Tua Åberg och folksångerskan Gunnel Mauritzson. Föreställningen framfördes tillsammans med solister från Tibet, Tunisien, Sameland, Indien, Iran, Israel, Marocko, Kongo, Syrien, Finland och Sverige, under tre kvällar i slutet av oktober. Den dedicerades till Sigrid Kahle.

Vox Pacis fyller 10 år och det är du som är grundaren. Kvällens föreställning heter Liv. Sigrid Kahle skrev texten till den första föreställningen men sedan dog hon. Nu är hon alltså tillbaka, som i en uppståndelse, genom föreställningen Liv.

 

 

- Sigrid Kahle och jag tyckte samma sak om det som har med världsreligionerna att göra. De bär i grund och botten samma principer. Vi kunde arbeta intensivt tillsammans för att våra världsåskådningar låg mycket nära varandra.

Jag tror inte att Vox Pacis hade varit möjligt utan Sigrid Kahle. Hon var med på det stora eventet för 10 år sedan, och jo hon är tillbaka nu när Vox Pacis fyller 10 år. Hon förde sig på samma sätt bland alla personer hon träffade, och värderade alla personer i sin omgivning lika, ända från Kungen till vaktmästaren. För henne fanns inga skillnader mellan de roller som dessa människor spelade i samhället, de var människor och för den skull förtjänade de respekt och tillit.

En scen ur LIV

En scen ur LIV

 

Vad har Vox Pacis betytt för dig?

- Anledningen till att jag började med Vox Pacis var att jag hade rest så mycket under mitt liv och därför träffat många kristna, men framförallt buddhister. Jag såg inte så stora skillnader mellan dem, trots att kulturerna var olika. Vox Pacis har gjort mig till en mer tolerant person, förut diskriminerade jag ändå människorna: han är muslim, han är hindu... nej jag känner mer värme nu och känner att jag tillhör samma värld, att jag delar den med alla de andra.

Jag blev istället mer nyfiken. Det som skiljer oss är bara formen, den yttre aspekten, och faktumet att vi inte vet så mycket om varandras liv och verklighet. Jag kommer från Arvidsjaur. I mitt barndoms Arvidsjaur pratades flera språk, svenska, samiska, norska, finska.... för mig blev Arvidsjaur frihet och avstamp till mycket som jag alltid bär med mig. Och mitt engagemang i buddhism o Dalai lama har säkert en hel del med min tidiga kontakt med den samiska kulturen,  det var så det startade.

Dock utbildade jag mig till regissör och skådespelerska i Stockholm. Jag besökte teatrar och regissörer, Lars Norén bland andra, men jag kände inte igen mig i det de gjorde.

Jag läste en gång i Dalai Lamas självbiografi att dans och teater har en läkande kraft, och att denna kraft måste tas in i klostret. Det var som om någonting började röra sig inom mig. Jag träffade honom i Indien. Men jag åkte också till Tibet. Det var som att komma hem när jag såg den tibetanska operan i Lhasa Tibets huvudstad. Den var mycket nära det jag menade med teater!
Jag har dock med Vox Pacis försökt att förena det västerländska sättet att göra teater med Orientens. Hade jag haft mer pengar hade jag kunnat utforska möjligheterna ännu djupare, ännu mer.

Jag tycker om att berätta historier, den västerländska teatern bygger på konflikter. Jag vill blanda in cirkus, musik och dans, det som tillhör Orienten men också på något sätt Occidenten. Mitt budskap är kanske politiskt då jag säger att vi kan dela med oss, att vi kan kämpa mot krig och orättvisor, men detta säger inte bara jag utan även påven och Dalai Lama.
Jag tycker att den inre meditationen är viktig. Innan vi agerar måste vi tänka efter. Martinus sade att vi människor tycker att vi är offer, det är inte sant vi är medmänniskor, bara det.

Gunilla i Tibet

Gunilla  framför stupan i BodGaya (indien)

 

Vox Pacis har fyllt 10 år. Tänker Du Gunilla fortsätta med det?

-Nej, jag har blivit 66 år gammal och jag är inte frisk. Jag är trött. Jag har blivit inbjuden att spela på Kanarieöarna nästa år, men jag har inte bestämt mig än. Jag kan tänka mig arbeta med mindre projekt, men inte att jobba med 100 personer... Jag har misslyckats med att finna någon som kan fortsätta efter mig. Problemet har varit mest ekonomiskt, jag hade inte tid med annat. Regissören måste också tänka på att finna finansieringarna.

Vox Pacis har aldrig haft stora resurser men idag är det ännu värre. Folket har gillat och gillar oss men ingen av oss har de ekonomiska resurser som behövs. Dessutom har pressen nästan ignorerat oss. Ingen ville eller kunde hjälpa oss. Du förstår att detta är viktigt, och det hade betytt mycket om de stora tidningarna hade skrivit om oss, viktigt för att kunna få finansieringar.

En teater jag tycker om och som har inspirerat mig är Theatre du Soleil och Cirkus Cirkör.
De säger att vi är bra och förvånar sig över faktumet att vi har kunnat nå så goda resultat under en så kort tid och utan pengar.

Jag är inte bitter Guido, jag är stolt över det jag, vi har gjort. Jag tror på Gud men jag är inte så kyrklig, ändå har jag en präst att tacka för mycket, domprosten Hans Ulvebrand. Han och Sigrid har betytt mycket för mig och för Vox Pacis.

Jag har behov av att arbeta med mindre projekt just nu. Jag vill sluta med att hela tiden leta efter pengar. Vox Pacis har upptagit så mycket av min tid, och jag är lycklig för det, men nu vill jag göra annat och -om Gud vill- komma tillbaka till vissa av de saker jag gjorde förut. I en tid av globala förändringar är det viktigt att konsten, för min del teatern, finner nya kulturella uttrycksformer, nya ord, och är i stånd att ständigt kunna förnyas.

Vox Pacis syfte är att musikaliskt, konstnärligt, interkulturellt och interreligiöst arbeta för fred och försoning genom musikaliska och konstnärliga uttrycksformer nationellt och internationellt.
Länk

https://www.youtube.com/watch?v=UQEucbaZoQ0

Guido Zeccola

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Annons

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Kultur.
1472 – Den dansk-norske kungen Kristian I pantsätter Orkney- och Shetlandsöarna utanför Skottlands kust till den skotske kungen Jakob III. Ögrupperna har tillhört Norge sedan 800-talet, men då Kristian har ont om pengar överlämnar han öarna som säkerhet för sin dotter Margaretas hemgift, sedan hon 1469 har gift sig med Jakob. Öarna ska förbli i skotsk ägo tills hemgiften är betald, men eftersom pengarna aldrig kommer att erläggas kommer öarna i och med detta att förbli skotska och därmed upphör de sista resterna av de vikingatida norska besittningarna på brittiska öarna.
1513 – Vid den dansk-norske kungen Hans död efterträds han som kung i båda länderna av sin son Kristian II. Sedan Hans blev avsatt som svensk kung 1501 har han försökt återta den svenska tronen och Kristian övertar anspråken på den. Först 1520 lyckas han dock göra sig till kung även av Sverige.
1636 – Den svenske rikskanslern Axel Oxenstierna utfärdar förordningarna Om Post-Bådhen, Beställning för Postmästaren Anders Wechell samt Beställning för Oluff Jönsson att resa omkring landet och förordna Posterne, vilka blir grunden till det svenska Postverket. Redan 1620 har en postlinje inrättats på sträckan Stockholm–Markaryd–Hamburg, men nu åläggs en del bönder (mot skattefrihet) att låta sina drängar befordra post mellan de större städerna i det svenska riket. Redan 1685 är den svenska postorganisationen utbyggd med postmästare och -ryttare, så att det finns postlinjer över hela Sverige, upp till Torneå i norr, Nyen (nuvarande S:t Petersburg) i öst, Stettin i Svenska Pommern i syd och Hamburg i väst.[2]
1928 – En telefonlinje mellan Sverige och USA öppnas officiellt. Det första samtalet mellan Stockholm och New York har dock utväxlats redan den 29 november året innan.
1935 – Dansk-norskan Caroline Mikkelsen blir den första kvinnan som landstiger i Antarktis. Detta sker över 100 år efter den första landstigningen på kontinenten (1821).
1990 – Knappt tre och en halv månad efter att Berlinmuren har öppnats (9 november året innan) är hela mursträckan mellan Berlins gamla riksdagshus och gränsövergången Checkpoint Charlie nerriven.
2002 – Under en kvartsfinal i ishockey under årets vinter-OS i amerikanska Salt Lake City mellan Sverige och Vitryssland skjuter vitryske spelaren Vladimir Kopatin ett skott från halva planen. Pucken studsar på svenske Tommy Salos axel och glider sedan in i mål. I och med detta blir ställningen 4–3 till Vitryssland och under matchens få återstående minuter ändras inte läget, varför Sverige förlorar gruppspelet och därmed är ute ur ishockeytävlingen.

Källa: Wikipedia
Läs mer...

Kultur. 1923 – Den brittiske egyptologen Howard Carter öppnar den förseglade ingången till faraonen Tutankhamuns gravkammare, under stor bevakning från världspressen, lite mer än tre månader efter att själva graven har upptäckts (4 november året före).
1959 – Sedan den kubanske presidenten Fulgencio Batista har blivit avsatt och tvingad i landsflykt från Kuba av kommunistiska kubanska revolutionärer den 1 januari samma år kan revolutionsledaren Fidel Castro nu ta över som landets premiärminister. Han innehar denna post till 2 december 1976, då han istället blir landets president och förblir så till 2008, då han avgår av sjukdomsskäl och lämnar över makten till sin bror Raúl.
1962 – Det svenska 1600-talsörlogsfartyget Vasa, som bärgades den 24 april året innan efter nära 333 år på botten av Stockholms ström, visas för publik för första gången på Wasavarvet. Här kan besökare bese fartyget fram till slutet av 1980-talet, då man istället flyttar det till det nuvarande museet, som öppnas 1990.
1987 – En ny svensk 100-kronorssedel införs med bild på 1700-talsforskaren Carl von Linné. Den ersätter den tidigare 100-kronorssedeln med bild på 1600-talskungen Gustav II Adolf och blir den första svenska sedel, som inte har en kunglighet som motiv. Den följs under 1990-talet av en 20-kronorssedel med Selma Lagerlöf och en 50-kronorssedel med Jenny Lind och idag (2017) är 500- och 1000-kronorssedlarna de enda, som fortfarande har regenter som bild (Karl XI respektive Gustav Vasa). Från och med 2015 ska helt nya sedlar införas, som helt saknar kungliga motiv.
1990 – Kjell-Olof Feldt avgår från posten som Sveriges finansminister, dagen efter att statsminister Ingvar Carlsson har lämnat in regeringens avskedsansökan. När Carlsson den 27 februari bildar ny regering är samtliga ministrar från den gamla regeringen kvar, utom just Feldt, som tillfälligt denna dag efterträds av Odd Engström och i den nya regeringen av Allan Larsson, då han har blivit kraftigt kritiserad för sitt ekonomiska åtstramningspaket.
2005 – Den internationella överenskommelsen Kyotoprotokollet träder i kraft. De flesta länder i världen har skrivit under och ratificerat avtalet, som säger att de globala utsläppen av växthusgaser ska minska med 5,2 procent mellan 1990 och 2012. Medan några få länder, såsom Västsahara, Somalia och Afghanistan, inte har skrivit under avtalet är idag (2017) USA det enda av de underskrivande länderna, som har vägrat ratificera det.

Källa: Wikipedia
Läs mer...

Kultur. 399 f.Kr. – Den grekiske filosofen Sokrates döms av atenska myndigheter till döden, för gudlöshet och fördärvande av ungdomen. Han vägrar gå i exil och tvingas därför ända sitt liv genom att dricka odört.
1362 – Den norske kungen Håkan Magnusson väljs till kung av Sverige i opposition mot sin far Magnus Eriksson, vilket är första gången källorna omnämner att representanter från den östra rikshalvan (Finland) deltar i ett svenskt kungaval. Senare under året ingår de båda dock en förlikning och kommer överens om att gemensamt styra Sverige som samregenter.
1364 – Kung Magnus Erikssons svåger Albrekt av Mecklenburg, som hösten innan har inkallats av svenska stormän, för att avsätta Magnus, väljs till kung av Sverige vid Mora stenar, varvid både Magnus och hans son Håkan förklaras avsatta som svenska regenter. De vägrar dock erkänna avsättningen och trots att de lider ett avgörande nederlag mot Albrekts trupper året därpå kommer kriget mellan de båda partierna pågå i många år, innan Magnus och Håkan erkänner sig besegrade och drar sig tillbaka till Norge.
1891 – Den svenska Allmänna Idrottsklubben (AIK) grundas av några ungdomar på Biblioteksgatan 8 i Stockholm och ordförande blir initiativtagaren Isidor Behrens. Namnet antas, för att man har tänkt ägna sig åt alla möjliga olika sorters idrotter, till skillnad från de flesta andra idrottsklubbar, som bildas vid denna tid, som oftast är inriktade på en enda idrottsgren. 2017 är den Nordens största idrottsförening med över 16 000 medlemmar.
1899 – Den ryske tsaren Nikolaj II utfärdar det så kallade Februarimanifestet, vilket inleder en aktiv förryskningspolitik av det autonoma ryska storfurstendömet Finland. Manifestet anger, att rikslagarna (finländska rikslagar, som kan beröra hela Rysslands intressen) inte längre ska stiftas gemensamt av tsaren och den finländska lantdagen, utan att tsaren ensam ska ha beslutanderätt och lantdagen endast yttranderätt i dessa ärenden. Efter flera protester, bland annat den stora deputationen i mars samma år, utfärdar tsaren 1905 det så kallade Novembermanifestet, som upphäver Februarimanifestet och bekräftar rikslagarna.
1978 – Rhodesias premiärminister Ian Smith går med på att tillåta en övergång till färgat majoritetsstyre i landet. Han kvarstår som premiärminister till den 30 juni 1979, då han avgår och efterträds av den färgade nationalistledaren Abel Muzorewa.
1990 – Den svenska socialdemokratiska regeringen lämnar in sin avskedsansökan, efter att dess förslag om lönestopp har fallit i riksdagen. Då det inte finns underlag för någon borgerlig regeringsbildning kan statsminister Ingvar Carlsson bilda ny regering den 27 februari, där samtliga ministrar från den gamla regeringen återkommer, utom finansminister Kjell-Olof Feldt, som har blivit starkt kritiserad för sitt ekonomiska åtstramningspaket och därför tvingas avgå den 16 februari. Carlssons nya regering sitter sedan fram till hösten 1991, då de borgerliga vinner årets riksdagsval och Carl Bildt kan bilda den första borgerliga regeringen i Sverige sedan 1982.

Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen