”Jag är en del av prekariatet”. - Tidningen Kulturen
Jaquline Ronneklew, artist, sjöhen och snart även pyttelite skådis. Pressfoto.

Scenkonstens porträtt
Verktyg
Typografi
Musikern Jaquline Ronneklew, 28 (Birds Will Sing for You), beskriver sig själv som en ”artist, sjöhen och snart även pyttelite skådis”. Ursprungligen från Norrland, bor och verkar hon numera i Stockholm. Jaquline har tidigare släppt en EP och slog 2013 igenom med singeln "Wild At Heart". Nu är hon aktuell i allkonstverket "Välkommen till prekariatet" på Stockholms stadsteater.


Intervju med Välkommen till prekariatet-aktuella musikern Jaquline Ronneklew


När alla får göra det de brinner som mest för och är som bäst på, så sker det något magiskt!
Jaquline Ronneklew, artist, sjöhen och snart även pyttelite skådis. Pressfoto.

Jaquline Ronneklew, artist, sjöhen och snart även pyttelite skådis. Pressfoto.

Du är aktuell som musiker i allkonstverket "Välkommen till prekariatet" på Stockholms stadsteater. Föreställningen skildrar samhällsmedborgarens självuppfattning i en tid där projektanställningar och krav på flexibilitet från arbetsgivaren blivit vardag. I denna uppsättning spelar du sju egna låtar live på scen. Hur kommer det sig att du blev tillfrågad att delta i en teateruppsättning med din musik?

Regissören Helena Sandström såg mig i Moa Svans talkshow förra sommaren och kontaktade mig några månader senare och berättade om projektet och frågade om jag ville vara med eftersom hon verkligen blivit berörd av mina låtar. Jag är väldigt glad och tacksam över det och har komponerat mycket nytt till den här uppsättningen. Materialet och de nya låtarna kommer även släppas som en EP. Och inledningslåten kommer bli min nya singel som släpps samma dag som premiären!

På vilket sätt kan musiken hjälpa till att föra fram det budskap som pjäsen vill förmedla?

Eftersom musiken är skriven av mig, som befinner mig mitt i den verklighet som speglas i föreställningen, gör den musiken i sig relevant. Att låtarna sedan behandlar fundamentala känslor som rädsla för ensamhet, längtan efter kärlek och att bli sedd, och så vidare, som alla kan relatera till, tror jag gör att den kommer att bidra till att förstärka hela upplevelsen av föreställningen.

Kan du beskriva din upplevelse av vad som sker i mötet mellan teater och musikaliskt framförande?

Det blir ju mångdimensionellt och på så vis väldigt starkt! Ovanligt också. Jag har aldrig jobbat på det här sättet förut och blir väldigt rörd när jag ser deras rörelser och hur det förstärker texten, till exempel.

Berätta lite mer om hur scenografin, kostymen och musiken interagerar med varandra. Vad händer, enligt dig, på ett konstnärligt plan i mötet mellan dessa?

Det blir en helhet. När alla får göra det de brinner som mest för och är som bäst på, så sker det något magiskt! Det är det som är så vackert med konstnärliga uttryck, de talar sina egna språk och kompletterar varandra!

Hur har ni arbetat under repetitionsperioden? I vilket skede kom du in med din musik? Vad födde vad? I vilken ordning föddes musik och uppsättning? Hur inspirerades du till dina låtar? Lät teaterensemblen sig inspireras av dig som musiker och av din musik?

Vi har arbetat intensivt i en danslokal under rep-tiden. Jag har haft Helenas vision i åtanke under hela skrivperioden och även om jag har skapat musik som reflekterar mycket av mitt känsloliv, fyller den ändå sin funktion, eftersom jag är en del av prekariatet och vi människor fungerar rätt lika! Vi har bollat idéer och improviserat oss fram till vad som passar när och vilka rörelser/projektioner som bäst lyfter fram de känslor vi vill förmedla i de olika scenerna! 


På vilket sätt har det varit utmanande att i egenskap av musiker komma in i en teaterproduktion?

Det är för det första ett helt nytt sammanhang som man medverkar i och bara det är speciellt. Sen är det kul och lärorikt att se hur alla jobbar i sina olika roller!
Miljön är också annorlunda, med tanke på att jag är van att spela på scener, för en stående publik som oftast dricker öl! Nu kommer de att sitta ner och vara knäpptysta istället. Det är även väldigt spännande att få vara en del av något större än bara mitt eget artisteri!

Anna Nyman

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen