Upplevelseteater bortom handikappet - Tidningen Kulturen
Scenkonstens porträtt
Verktyg
Typografi

I en industrilokal i Stockholm skapar Mosaikteatern ett nytt kulturcentrum för personer med intellektuella funktionsnedsättningar. Hit flyttade man i februari i år och även om större delen av de 1200 kvm ännu står tomma andas lokalerna av kreativa aktiviteter och förväntningar. 

Kersti Larsson är utbildad på Musikhögskolan i Malmö. Idag är hon projektledare för stiftelsen Mosaikteatern.

Ett plåtskjul mittemot är täckt av graffitti, bredvid står ett par personbilar parkerade innan det nybyggda Hammarbysjöstad tar vid. Som om konsten och kreativiteten ges bästa förutsättningar i gränslandet mellan det nya och det gamla. På andra våningen i en stor lagerbyggnad hänger en mosaikgitarr i miniatyr vid entrén. I nya lokaler har nu Mosaikteatern sin arbetsplats. Kartongerna är knappt uppackade, en flygel står ensam i mitten av rummet och väntar på sällskap. Veckoplaneringen hänger på väggen, bredvid ligger ett större dansgolv med kulörta lyktor i taket medan en kaffeskylt lutar sig mot väggen intill.

Även om de flesta av de 1200 kvadratmetrarna står tomma är kreativiteten i full gång. Klockan nio varje morgon är det uppvärmning på golvet. Då ska alla i ensemblen vara på plats för att påbörja dagens repetitioner. Man går mellan nio och tre på eftermiddagarna. Kersti Larsson är projektledare för Stiftelsen Mosaik som startade 2007 i Huddinge. Syftet var att öppna en daglig verksamhet för personer med intellektuella funktionsnedsättningar där man kunde arbeta professionellt och på heltid med dans och teater. Även om teatern har funnits några år känns flytten till sjöstaden som en nystart.

– Vi har precis startat vår resa. Vår ambition är att vi ska bli en teater på lika villkor. Vi strävar efter ett mer jämställt kulturliv där personer med intellektuella funktionsnedsättningar få plats på samma scen som vanliga skådespelare verkar.

I ett av rummen övar skådespelarna koreografi till dikter de själva har skrivit. En kabaré om vampyrer och en Mangaföreställning står på repertoaren under våren. Paulina Fjellberg har varit med sedan Mosaikteatern startade och är en av de mest rutinerade skådespelarna. Hon har bland annat spelat i Herr Wahr och Legenden om Myrddin samt leder i workshops. – Då åker vi ut till skolor och företag och håller i skådespelarövningar. Senast var vi i Södertälje. Det är roligt.

Joakim Fernström är också skådespelare och berättar om deras senaste uppsättning om Manga som är en dansföreställning med musik från Mangafilmerna. Han har varit med i ensemblen i drygt två år. – Jag gick ett estetiskt gymnasium innan jag sökte mig till Mosaikteatern. Då fick jag praktisera i två veckor innan blev jag utvald att gå här. Jag trivs väldigt bra här, även om jag saknar en musikstudio.

Idag finns det plats för tolv personer i ensemblen. I och med de nya lokalerna kommer man att sträva efter att utöka antalet personer. För att arbeta här måste man ha rätt till LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Lagen är en rättighetslag som ska garantera personer med omfattande och varaktiga funktionshinder goda levnadsvillkor, att de får den hjälp de behöver i det dagliga livet och att de kan påverka vilket stöd och vilken service de vill ha. Målet är att den enskilde får möjlighet satt leva som andra. Alla skådespelare i ensemblen har en biståndsbedömare i sin respektive stadsdelsförvaltning som beslutar om insatser för individen. De flesta som börjar på Mosaikteatern har erfarenheter av dans, sång och teater sedan tidigare. Många har gått på ett estetiskt gymnasium. Det gäller att veta vad man ger sig in i då det innebär dans och teater på heltid. Och det krävs ett stort intresse och motivation för att klara av det.

Kersti Larsson berättar om verksamhetens mål och strävan mot ett jämställt kulturliv. Hon anser att samhället har blivit mer förstående för målgruppen. Mycket tack vare Per Johanssons arbete med Glada Hudik-teaterns föreställning om Elvis och Moomsteatern i Malmö. Ica-reklamen med Jerry, som har en funktionsnedsättning, har också bidragit till en attitydförändring.

- Samtidigt är jag osäker på om till exempel ett professionellt operahus skulle anställa en operasångare med en intellektuell funktionsnedsättning. När vi kommit dit har vi ett jämställt samhälle.

Ambitionen är inte att ha en egen scen utan att föreställningar ska sättas upp på scener runtom i Stockholm. Även tidigare har man hyrt in sig på olika scener för att nå ut till en bredare publik, bland annat på Fågel blå och Teater tre i Stockholm.

Idag är de tre professionella medarbetare som arbetar med skådespelarna: en dansare som jobbar med dansträning och koreografi, en dramapedagog/regissör och en handledare. I arbetet använder man olika tekniker som till exempel nutida modern dans och fysisk teater. Fokus ligger på upplevelseteater som står bortom handikappet. Handledarens roll är att stötta skådespelarna i deras arbete. Inte bara i det kreativa skapandet utan också i det praktiska runtomkring som arbetstider och uppföljning med biståndsbedömare. Teaterhistoria, teaterbesök, kostrådgivning och vikten av att som skådespelare hålla sig i god kondition ingår också i den dagliga verksamheten. Man har även byggt upp ett europeiskt nätverk och har bland annat besökt Bradford i England.

Paulina Fjellberg och Joakim Fernström arbetar som skådespelare på teatern.

”Mind the Gap” i Bradford har en speciell strategi vad det gäller teater och människor med funktionsnedsättningar. Där går man ett år i taget för att sedan kvalificera sig till nästa år genom audition och intervju. Efter det tredje året har man möjlighet att söka sig till den professionella ensemblen. På Mosaikteatern är det praktikveckor som avgör om man vill vara med eller inte. Sedan gör man en överenskommelse med personen och diskuterar om motivationen och glädjen finns att börja arbeta med dans och skådespeleri på heltid.

I samtalet med Paulina Fjellberg och Joakim Fernström verkar det inte råda någon som helst tveksamhet om att den kulturella skaparkraften som teatern genererar är innerlig och betydelsefull. De visar deras senast inövade koreografi i dansföreställningen Manga. Med fokuserad blick och bestämda rörelser utför de något som kan liknas vid kampsportspoesi när de rör sig över golvets alla ytor. Joakim Fernström drömmer om de stora scenerna. Men först är det dags för lunch innan eftermiddagens träningspass i Västertorpsbadet tar vid.

Marcus Ridung, Text och bilder

 


 

 

Annons

Annons

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Kultur.
1472 – Den dansk-norske kungen Kristian I pantsätter Orkney- och Shetlandsöarna utanför Skottlands kust till den skotske kungen Jakob III. Ögrupperna har tillhört Norge sedan 800-talet, men då Kristian har ont om pengar överlämnar han öarna som säkerhet för sin dotter Margaretas hemgift, sedan hon 1469 har gift sig med Jakob. Öarna ska förbli i skotsk ägo tills hemgiften är betald, men eftersom pengarna aldrig kommer att erläggas kommer öarna i och med detta att förbli skotska och därmed upphör de sista resterna av de vikingatida norska besittningarna på brittiska öarna.
1513 – Vid den dansk-norske kungen Hans död efterträds han som kung i båda länderna av sin son Kristian II. Sedan Hans blev avsatt som svensk kung 1501 har han försökt återta den svenska tronen och Kristian övertar anspråken på den. Först 1520 lyckas han dock göra sig till kung även av Sverige.
1636 – Den svenske rikskanslern Axel Oxenstierna utfärdar förordningarna Om Post-Bådhen, Beställning för Postmästaren Anders Wechell samt Beställning för Oluff Jönsson att resa omkring landet och förordna Posterne, vilka blir grunden till det svenska Postverket. Redan 1620 har en postlinje inrättats på sträckan Stockholm–Markaryd–Hamburg, men nu åläggs en del bönder (mot skattefrihet) att låta sina drängar befordra post mellan de större städerna i det svenska riket. Redan 1685 är den svenska postorganisationen utbyggd med postmästare och -ryttare, så att det finns postlinjer över hela Sverige, upp till Torneå i norr, Nyen (nuvarande S:t Petersburg) i öst, Stettin i Svenska Pommern i syd och Hamburg i väst.[2]
1928 – En telefonlinje mellan Sverige och USA öppnas officiellt. Det första samtalet mellan Stockholm och New York har dock utväxlats redan den 29 november året innan.
1935 – Dansk-norskan Caroline Mikkelsen blir den första kvinnan som landstiger i Antarktis. Detta sker över 100 år efter den första landstigningen på kontinenten (1821).
1990 – Knappt tre och en halv månad efter att Berlinmuren har öppnats (9 november året innan) är hela mursträckan mellan Berlins gamla riksdagshus och gränsövergången Checkpoint Charlie nerriven.
2002 – Under en kvartsfinal i ishockey under årets vinter-OS i amerikanska Salt Lake City mellan Sverige och Vitryssland skjuter vitryske spelaren Vladimir Kopatin ett skott från halva planen. Pucken studsar på svenske Tommy Salos axel och glider sedan in i mål. I och med detta blir ställningen 4–3 till Vitryssland och under matchens få återstående minuter ändras inte läget, varför Sverige förlorar gruppspelet och därmed är ute ur ishockeytävlingen.

Källa: Wikipedia
Läs mer...

Kultur. 1923 – Den brittiske egyptologen Howard Carter öppnar den förseglade ingången till faraonen Tutankhamuns gravkammare, under stor bevakning från världspressen, lite mer än tre månader efter att själva graven har upptäckts (4 november året före).
1959 – Sedan den kubanske presidenten Fulgencio Batista har blivit avsatt och tvingad i landsflykt från Kuba av kommunistiska kubanska revolutionärer den 1 januari samma år kan revolutionsledaren Fidel Castro nu ta över som landets premiärminister. Han innehar denna post till 2 december 1976, då han istället blir landets president och förblir så till 2008, då han avgår av sjukdomsskäl och lämnar över makten till sin bror Raúl.
1962 – Det svenska 1600-talsörlogsfartyget Vasa, som bärgades den 24 april året innan efter nära 333 år på botten av Stockholms ström, visas för publik för första gången på Wasavarvet. Här kan besökare bese fartyget fram till slutet av 1980-talet, då man istället flyttar det till det nuvarande museet, som öppnas 1990.
1987 – En ny svensk 100-kronorssedel införs med bild på 1700-talsforskaren Carl von Linné. Den ersätter den tidigare 100-kronorssedeln med bild på 1600-talskungen Gustav II Adolf och blir den första svenska sedel, som inte har en kunglighet som motiv. Den följs under 1990-talet av en 20-kronorssedel med Selma Lagerlöf och en 50-kronorssedel med Jenny Lind och idag (2017) är 500- och 1000-kronorssedlarna de enda, som fortfarande har regenter som bild (Karl XI respektive Gustav Vasa). Från och med 2015 ska helt nya sedlar införas, som helt saknar kungliga motiv.
1990 – Kjell-Olof Feldt avgår från posten som Sveriges finansminister, dagen efter att statsminister Ingvar Carlsson har lämnat in regeringens avskedsansökan. När Carlsson den 27 februari bildar ny regering är samtliga ministrar från den gamla regeringen kvar, utom just Feldt, som tillfälligt denna dag efterträds av Odd Engström och i den nya regeringen av Allan Larsson, då han har blivit kraftigt kritiserad för sitt ekonomiska åtstramningspaket.
2005 – Den internationella överenskommelsen Kyotoprotokollet träder i kraft. De flesta länder i världen har skrivit under och ratificerat avtalet, som säger att de globala utsläppen av växthusgaser ska minska med 5,2 procent mellan 1990 och 2012. Medan några få länder, såsom Västsahara, Somalia och Afghanistan, inte har skrivit under avtalet är idag (2017) USA det enda av de underskrivande länderna, som har vägrat ratificera det.

Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen