August Strindberg - Fadren - Tidningen Kulturen
Kritik om scenkonst
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

August Strindberg
Fadren
Regi och bearbetning: Anna Pettersson
Medverkande: Johan Rabaeus och Anna Pettersson
Strindbergs Intima teater i samarbete med Dramaten

 

En teaterlek för införstådda


Anna Pettersson nya "Fadren" är en del av ett doktorandarbete i konstnärlig forskning. Anna Pettersson har under ett antal år arbetat med grundforskning av vad skådespelarkonst egentligen är. I den nu aktuella ”Fadren” har detta dragits till sin spets, endast några få scener ut Strindbergs drama spelas eller snarare gestaltas antydningsvis direkt från bladet. Dessemellan diskuteras Strindbergs drama och kraftmätningen mellan Ryttmästaren och Laura, denna könskamp på liv och död som här endast anas.

Annons:Fadren är en av Strindbergs mest spelade pjäser, låt vara att den inte har samma dignitet som Dödsdansen eller Fröken Julie. Uppslaget att sätta upp Fadren på Strindbergs Intima teater som första program efter Anna Petterssons tillträde som teaterchef lär ha sitt ursprung i de gräl/meningskiljaktligheter som Johan Rabaeus och Anna Petterson hade i samband med hennes uppsättning av Ibsens Vildanden på Dramaten, då han anklagade henne för klåfingrighet. En av två våldsamt experimentella föreställningar, som gjort Anna Pettersson till en av landets mest intressanta uttolkare av klassiker, Fröken Julie var den andra. Nu möts de båda kombattanterna igen för att ge sin syn på August Strindberg och Fadren.

På Strindbergs Intima teater finns på scenen ingenting förutom två notställ, två stolar och två delar av en itusliten tvångströja. Skådespelarna gör entré med manus i händerna, i vad som verkar vara privata kläder och på scenen minimal ljussättning. Vad Anna Pettersson här bjuder på i sin tolkning av Fadren är ett stycke meta- för att inte säga antiteater, som inleds med en utredning av vad ”dekonstruktion” är. Eftersom detta är något som teaterpubliken serverats under snart sagt tjugo år är det lite som att kasta in jästen i ugnen efter brödet. Här handlar det snarare om att ifrågasätta texten och tolkningstraditionen, nog så intressant för skådespelaren men kanske inte i lika hög grad för den breda publiken.

Anna Pettersson nya "Fadren" är en del av ett doktorandarbete i konstnärlig forskning. Anna Pettersson har under ett antal år arbetat med grundforskning av vad skådespelarkonst egentligen är. I den nu aktuella ”Fadren” har detta dragits till sin spets, endast några få scener ut Strindbergs drama spelas eller snarare gestaltas antydningsvis direkt från bladet. Dessemellan diskuteras Strindbergs drama och kraftmätningen mellan Ryttmästaren och Laura, denna könskamp på liv och död som här endast anas.

Jag har hört åtskilliga skådespelare säga att de under ett repetitionsarbete kommit texten allra närmast under de första repetitionsveckorna, senare tillkommer oftast ett otympligt tillägg av scenmaskineri, smink och kostym, ljussättning och inte minst, möte med publikens förväntningar. Om Anna Pettersson vill återskapa denna process under den första repetitionstiden är oklart, men texten läses av och till som illustration till meningsutbytet, som är nog så hovsamt, den som förväntar sig ett nappatag på liv och död som Strindbergs text innehåller, blir bittert besviken.

Istället diskuterar man om Strindbergs tids könsbundna strukturer och ifrågasätter det meningsfulla i att sätta upp en sådan text – där Anna Pettersson ser dekonstruktion av texten som enda möjligheten för att synliggöra könsroller och patriarkala strukturer. Johan Rabaeus har ett behärskat intresse för genusfrågor och en mera romantisk syn på texten som artefakt.

Om ursprunget till denna iscensättning var ett animerat gräl är den färdiga föreställningen mera präglad av samsyn och milda meningsmotsättningar, det är som om attacken och energin pyst ur under tiden. I slutet breder Anna Pettersson och Johan Rabaeus över sig varsin hälft av Ryttmästarens tvångströja, mest som ett trött medelålders par, som somnar ifrån dagens meningsskiljaktigheter.

Fadren på Strindbergs Intima teater är ingen angelägenhet för en bredare teaterpublik, snarare en teaterlek för införstådda, stundtals haglar referenser till andra uppsättningar och teoribyggen. Själv går jag därifrån och känner mig lurad på konfekten – för hur underbart hade det inte varit att se Johan Rabaeus i hela sin vingbredd som Ryttmästaren. 

 

Lena S. Karlsson

Annons

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts