Scenkonst: Doktor Glas - Tidningen Kulturen
foto Sören Vilks

Kritik om scenkonst
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Jag känner gång på gång på dörrrhandtaget. Varför? Jag har ju ingenting att frukta. Prästen är död, jag har ju själv skrivit ut dödsattesten: Han hade gått sig varm och anfådd och druckit ett glas vichyvatten alldeles för häftigt utan att låta det slå av sig.
Jag förklarade det för poliskonstapeln. ”Ja” . Sa han, ”jag såg ju också hur den gamle herrn drack sitt vatten alldeles för häftigt. Och jag tänkte att det där kan inte vara bra för honom.”

Doktorn har aldrig haft en långvarig relation med en kvinna. Sin tidiga ungdomsromans slutade på ett tragiskt vis och sedan dess har han aldrig riktigt vågat hoppats eller lyckats få en livskamrat.
foto Sören Vilks

foto Sören Vilks

Doktor Glas
Peder Bjurman och Krister Henriksson
Medverkande: Doktor Glas: Krister Henriksson

varför känner jag då på dörrhandtaget?

Jag har inget att frukta – men varför känner jag då på dörrhandtaget.

 

Doktor Glas har hamnat i ett triangeldrama där han hetsats att ha ihjäl pastor Gregorius för att rädda hans änglalika fru från hennes egen man, pastorns, sexuella närmanden mot henne med våld.

Helga Gregorius, patorns fru har en affär vid sidan om och det är en av anledningarna till att hon inte vill ha sexuellt umgänge med sin man. Helga förklarar för doktor Glas uppriktigt vad som händer. Och vill att doktorn ska hitta på för hennes man, som ska komma till hans mottagning senare samma dag att hon har någon åkomma som gör att hon och pastorn inte kan ha könsumgänge.

Doktorn blir hänförd av henne och börjar hålla av henne. Han vill hjälpa henne samtidigt som han tänker att det är pastorns rättigheter att ha samlag med sin fru.

 

Våldet mot Helga som inte längre vill ligga med sin man väcker samtidigt hans avsky och hans förälskelsen i henne utlöser mordhandlingen som senare skall komma. Äktenskapet välsignas av kyrkan men inom den världen kan det förekomma övergrepp som ursäktas som ”mannens rätt” att våldföra sig på kvinnan, så falskt, enligt Glas.

 

Pastorn kommer på besök och doktor Glas förmanar honom att med pastorns hjärta kan han inte ha könsumgänge med sin fru på minst ett halvår. Men Fru Helga kommer tillbaka och gråter över att pastorn har förgripit sig med våld på henne igen. Doktorn dras in i tankebanor som är så väl utmejslade att det kommande dådet på pastorn till slut, på något vis, blir begripligt och rimligt. Så som det spelas på scen inger historien trovärdighet och det måste ha kämpat länge med tillförlitligheten.

 

Det spelas som att det vore ett stort tankeslott kring den Stora handlingen- mordet, som allt mer ter sig nödvändig och logisk. Han vill hjälpa Helga mot hennes avskyvärda man och bestämmer att ta livet av honom med en cyanidkapsel.

Doktorn har aldrig haft en långvarig relation med en kvinna. Sin tidiga ungdomsromans slutade på ett tragiskt vis och sedan dess har han aldrig riktigt vågat hoppats eller lyckats få en livskamrat.

 

Doktorn som är till viss del sorgsen och skygg för kvinnor och sexualitetens bekymmer och besvär. Men han träffar på den i sin praktik.

Han lyckas lura i pastorn en cyanidkapsel och denna avlider, utan några andra tecken än slaganfall. Men han får inte möta Helga efter det. Bara på begravningen av pastorn.

 

Jag gick och tänkte på henne. Jag tänkte på första gången hon kom till mig och bad om min hjälp. Hur hon plötsligt blottade sig och röjde sin hemlighet utan att det alls behövdes. Hur varm hennes kind brann den gången! Jag minns att jag sade sådant skall man hålla hemligt. Och hon: Jag ville säga det. Jag ville att ni skulle veta vem jag är. - om jag skulle gå till henne med min nöd liksom hon kom till mig? Gå till henne och säga: jag härdar inte ut att ensam veta vem jag är, att gå med mask, ständigt för alla! En måste jag blotta mig för; en måste veta vem jag är

Å, vi skulle bara bli vansinniga bägge.

 

Krister Henriksson spelar ganska avskalat. Inte många gester utan det är texten som kommer fram i hans gestaltning, och det är den som är viktig. För det är ett drama som bygger på text. Scenografin är sparsam. Ett par stoljar och en kvadratisk ställning och några rosor. Vilka alla kommer till användning.

 

 

Jonas Lindman

Annons

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts