Per Umaerus, Henrik Wallgren och Martina Jakobsson, Kraken på Kroken - Tidningen Kulturen
Kritik om scenkonst
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Per Umaerus, Henrik Wallgren och Martina Jakobsson är tillbaka på Brännö Varv med den nyskrivna hisnande sommarshowen Kraken på kroken. 

Så fortsätter denna musikaliska historia om fattigdom, sjömonstercirkus, elakhet och havets förunderligheter till en fullfjädrad sommarupplevelse med banjo, en väldigt rostig trumpet, gitarr och trummor.

Kraken på Kroken
Brännö Varv Spelas fram till den 16 juli
Medverkande: Per Umaerus, Henrik Wallgren och Martina Jakobsson

Hans majestät den rosa jättebläckfisken

Vandrar från stranden vid Rödsten på Brännö, Göteborg skärgårds hemvist för många inom musikens och skapandets värld, upp mot Brännö Varv där det sedan några år etablerats ett café med en trasig och romantisk känsla av långsamhet och väderbitna möbler i mitten av det gamla varvet. För att bidra till känslan av Göteborgs kulturella själ kommer Håkan Hellström spankulerande med sin son på cykel från ett av husens smala infartsvägar, det finns nästan inga bilar på ön.

Alldeles intill Café Varvet har radarparet Johnny Dyckert & Hyvel-Bengt, alias Per Umérus och Henrik Wallgren, byggt en utomhusscen med en liten läktare och mysiga segeldukar som tak. Med sig på scen har de denna gång en tredje stjärna, Martina Jakobsson som också är huvudpersonen i denna familjeföreställning från 5 år som för dagen är utsåld. Efter de populära uppsättningarna Sköna skjut i skärgården, Kyss mig shejk och Som varje annan dag blir det nu åter sommarteater på Brännö Varv.

Det handlar om Kraken, eller jättebläckfisken som i rosa skepnad regerar under havet, som de påpekar att vi inte vet mycket om. I sina blå snickarbyxor och finurliga ansikten står duon på scenen omgivna av dekoren av vågor, en livboj där det med vittrande bokstäver står Dont Worry be Happy och ett litet trumset i ena hörnet. Johnny står och metar och hittar en massa skräp, som de berättar för publiken att man Inte ska slänga i, medan Bengt spelar en sång på gitarr till havet. Till slut fångar han en stövel och det finns något litet och slemmigt i hälen.

Det är en liten rosa krake! De börjar mata den med Marie-Kex och den växer till det stora monster som den ska bli, Kraken växer upp från vågorna med en fantasirik bläckfiskdräkt och en stor boj på huvudet. Den ser snäll ut men har väldigt stora huggtänder runt den svartmålade munnen. Den är glupsk och behöver till slut äta både falukorv på kredit från Sten i affären och fåren från hagen bredvid…

Så fortsätter denna musikaliska historia om fattigdom, sjömonstercirkus, elakhet och havets förunderligheter till en fullfjädrad sommarupplevelse med banjo, en väldigt rostig trumpet, gitarr och trummor. En varité bortom begreppets snäva logik som verkar passa perfekt för den som är nästan åtta år, som min son som sitter med fingrarna i munnen ibland. Men också farföräldrarna framför oss har roligt! Hela kvällen leker barnen att kraken äter får, medan de sjunger en annan nutida havsmonsterkändis melodi: Glänser från Vaiana.

 

 

Lena Torquato Lidén

Annons

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen