Om Teater Tribunalens Festival 2017 - Tidningen Kulturen
Kritik om scenkonst
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Årets upplaga av Teater Tribunalens Festival – en vecka i maj gick av stapeln onsdagen 17/5 till söndagen 21/5 och var alltså lite nedkortad jämfört med tidigare år, men hade å andra sidan ett mer komprimerat program. Som vanligt var det mesta kostnadsfritt att se och de fler än femton föreställningar som visades var av mycket blandat slag, med tonvikt på något som tematiskt kan sägas höra hemma i den politiska teatern.
Årets festivalvecka var kortare än vanligt, men i gengäld synnerligen välbesökt. Korta föreställningar, fri entré, hipp hipstersöderpublik, en levande bar och inspirerande häng gjorde att många som möjligen kom för att se kompisen premiärspela blev kvar en hel kväll och gick därifrån med – förhoppningsvis – ett nyfött intresse för kultur.

 

Teater Tribunalens Festival 2017

Medverkande: Flera artister

 

Många, korta, intressanta föreställningar

Mycket är tidsenligt och aktuellt och handlar om utanförskap, främlingsfientlighet och vad vi kan göra åt sådana saker.

Att de flesta av festivalens föreställningar är kostnadsfria leder förstås till en stor och blandad publik. Det mesta är i alla fall i det närmaste fullsatt, vid några av huvudnumren får folk till och med vända i dörren. För den verkligt teaterintresserade åskådaren är inte enbart av godo, eftersom graden av engagemang förstås varierar. I de allra flesta vall är dock föreställningarna av så god kvalitet att de lyckas hålla publikens intresse vid liv på ett tillfredsställande sätt. Få föreställningar är dessutom längre än 60 minuter och många i publiken stannar hela kvällar.

En av festivalens stora begivenheter är möjligheten att lyssna på textgenomdrag av stycken som är i process och ännu inte helt färdigskrivna. Under onsdagen lästes till exempel texten till Elin Skärstrands ”Drottninggatan” för första gången upp inför en publik. ”Drottninggatan” behandlar terrorattentatet i Stockholm 7/4 och är alltså ett högaktuellt stycke, där skådespelarna Ester Claesson, Victor Ström, Maria Nohna, Anna Wadström och André Nilsson ger röst åt människors känslor efter attacken. Det handlar snarare om samhällets ytlighet och om behovet att lyfta fram det egna egot i sociala medier än om den faktiska attacken – ett slags absurt monologiskt samtal som för tankarna till Sandro Key Åbergs prator. ”Drottninggatan” är än så länge ett textarbete i process, långt ifrån färdigt, men det är roligt att Festivalen ger möjlighet för en publik att få delta i teaterprocessen på ett så tidigt stadium.

Ett annat verk att särskilt lyfta fram är ”MarDRÖMMAR” av Verket – en teatergrupp som bedriver en verksamhet i syfte att stärka nyanlända ungdomars integration i samhället. ”MarDRÖMMAR” bygger på ungdomarnas erfarenheter av att lämna hem och familj och fly till Sverige, samt på deras drömmar – och mardrömmar – som är ständigt närvarande i deras liv.

Mycket av det som spelas på festivalen kan precis som ”Drottninggatan” och ”MarDRÖMMAR” karakteriseras som politisk teater, men med underhållningens fernissa. Flera av festivalens föreställningar, t ex ”Lille Roj” och ”Mama dada” som tidigare recenserats, hör hemma i samma tematiska spektrum. Festivalen har en tydlig röd tråd i integrationens lycka och misslyckanden, men det är trots ingen plakatteater som publiken får sig till livs – tvärtom. Det mesta är både rappt och underhållande och få akter är längre än 60 minuter. Det publikvänliga finns också hos akter som Hybristeaterns ”Gubbkören”, ”Postcapitalist flirt” och ”Skuggfigurer”, där teatern bitvis blir interaktiv och publiken medskapare.

Årets festivalvecka var kortare än vanligt, men i gengäld synnerligen välbesökt. Korta föreställningar, fri entré, hipp hipstersöderpublik, en levande bar och inspirerande häng gjorde att många som möjligen kom för att se kompisen premiärspela blev kvar en hel kväll och gick därifrån med – förhoppningsvis – ett nyfött intresse för kultur.

 

 

 

 

 

Anna Bergqvist

 

Annons

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen