Scenkonst: Lille Roj av och med Roy Nehmé - Tidningen Kulturen
Kritik om scenkonst
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
”Lille Roj” är den andra föreställningen ut på Teater Tribunalens Festival – en vecka i maj, men den första hela pjäs som ges. Salongen är därmed fullsatt, stämningen god och uppsluppen och förväntningarna höga.

Det finns brister i ”Lille Roj”, men som ett stycke med uppgift att locka ungdomar till teatern och få dem att tänka till så fungerar det alldeles utmärkt – det visar inte minst de mycket entusiastiska applåderna, skratten och tillropen.

Roy Nehmé på Teater Tribunalens Festival
Regi: Maria Nohra
Medverkande: Roy Nehmé

En ganska enkel ståuppmonolog

”Lille Roj” är en monolog – bitvis ett standuppstycke – som behandlar Roy Nehmés egen barndom och uppväxt på Fjärilsstigen i Bro. Fokus ligger på Roys sökande efter en identitet. Han kom till Sverige vid ett års ålder och har förstås aldrig haft en egen relation till hemlandet Libanon, förutom rent kulturellt. Trots det känner han sig aldrig helt accepterad som svensk heller och många av föreställningens höjdpunkter är just de tydliga och medvetet komiska exemplen på situationer där Roy mött andra människors fördomar. Det är med andra ord ett allvarligt och mycket aktuellt tema som Roy Nehmé tar sig an i ”Lille Roj”, men på ett uppsluppet sätt tänkt att passa en ung och teaterovan publik.

Det är en ganska enkel ståuppmonolog vi får se denna kväll. På den helt vitmålade scenen finns bara en fotboll, en keyboard och Roy Nehmé själv. Några bilder projiceras också: bland annat några foton från barndomen, några tidningsartiklar och en musikvideo, men inget av detta har någon större betydelse för tolkningen av pjäsen. ”Lille Roj” är således en monolog som helt bygger på Roy Nehmés skådespeleri. Tyvärr gör premiärnerver att timingen inte helt sitter, men publiken är mycket entusiastisk, vilket gör att föreställningen ändå lyfter.

Temat i ”Lille Roj” är allvarligt och brännande aktuellt. Kanske har det aldrig varit viktigare än nu att tala om integration, om att kämpa för att passa in och ändå aldrig fullt ut accepteras. Bitvis banaliseras detta en aning i föreställningen. Publiken riskerar att snarare skratta åt mimik, roliga brytningar och snubbel på scen än åt det som rimligen är Nehmés och Nohras intention: att de egna fördomarna bekräftas på ett sätt som gör dem svåra att värja sig ifrån. Riktigt starkt blir det därför först i slutet när Nehmé inte bara berättar om sin egen barndom, utan också själv kommenterar dagsaktualiteten i problemet. Han frågar sig om dagens flyktingar välkomnas ens i närheten lika fint som han gjorde och han låter publiken förstå att han tvivlar på att så är fallet. Därmed blir slutscenerna de starkaste och viktigaste i föreställningen.

Det finns brister i ”Lille Roj”, men som ett stycke med uppgift att locka ungdomar till teatern och få dem att tänka till så fungerar det alldeles utmärkt – det visar inte minst de mycket entusiastiska applåderna, skratten och tillropen.

”Lille Roj” spelas också på samma scen lördag den 20 maj klockan 19:00.

Anna Bergqvist

Annons

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen