Scenkonst: Jennifer Haley The Nether - Tidningen Kulturen
The Nexter foto Markus Gårder

Kritik om scenkonst
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Ingenting gör en dystopi så drabbande som om den ligger nära verkligheten. I The Nether befinner vi oss enligt fiktionen i en framtid, där i stort sett allt liv utspelas i virtuella världar, parallella med den reala. I den världen finns aktörer som skapar egna världar där man lever ut sina sexuella fantasier, av den art som straffas som brottsliga i den reala. Utnyttjandet av barn utspelas i Netherlands mest hemliga rum, ”Gömstället”, en skapelse av Papa/Sims, här spelad av Reine Brynolfsson.

En livsviktig moraldiskussion, inte minst när utvecklingen går svindlande fort. Lena Endre har tillsammans med sitt kreativa team signerat en vacker och tankeväckande föreställning som utgör en språngbräda till en vidare debatt kring svåra frågor om det djupast mänskliga och dess skuggsidor.
The Nexter foto Markus Gårder

The Nexter foto Markus Gårder

The Nether
Regi: Lena Endre
Medverkande: Reine Brynolfsson, Nina Zanjani, Magnus Ehrner, Christoffer Svensson, Sigrid Johnson

Cyberpedofili på Dramaten

I ”Gömstället” finns en avatar, en ljuslockig och ljuv flicka, med ett gosedjur på släp. Hon inbjuder den besökande att utöva extremvåld, hennes gestalt kan återuppstå igen, och igen och igen. In i denna värld kommer en infiltratör, som avslöjar den sanna naturen i ”Papas” verksamhet. I den framtid som The Nether utspelas är det möjligt att utmäta straff, även om brottet utspelas i cyberspace. Om världarna är utbytbara kommer sannolikt ett alldeles verkligt barn utsättas för våld, menar Jennifer Haley.

Föreställningen består av snabba scenväxlingar mellan ett kalt rum, där förhörsledaren, gestaltad av Nina Zanjani, ställer Papa till svars. Mot denna karga rumslighet står ”Gömställets” idealvärld, där en ljuv flickrumsvärld projiceras mot en bakgrund av gröna skogar och något som verkar vara en herrgård av gammalt datum.

Problemen finns redan idag i The Dark Net, en plats där laglöshet råder, en mötesplats för pedofiler och grooming, för vapenhandel och narkotikaaffärer, men också som tillflykt för utsatta människor i hårda diktaturer. Brottsligheten verkar alltid ligga ett steg före, sprängs pedofilringar av polisen återuppstår de i annan skepnad strax efter.

Jag vet inte i vad mån den idag närmaste oläsbara pornografen, den gudomlige markisen De Sades brutala sexualitet inspirerat sina läsare till att begå brott. Sexuella fantasier är trots allt omöjliga att lagstifta om. Den här uppsättningen är inte glasklar, ”Papa” är en obehaglig, slipad och i framtoningen dubiös förövare samtidigt som han framställs som ett offer, liksom hans proselyt Doyle i Magnus Ehrners gestaltning. Här finns också en fascination över teknikens möjligheter att förverkliga drömmar, även om dessa är av ljusskygg art.

The Nether väcker frågor som inte besvaras, den om tekniken korrumperar människor och om gränslandets människor är i stånd att begå brott i den reala världen. Frågan i Nether är: vilken skada tillfogas de människor som befolkar dessa dolda världar, där de mörkaste sidorna i en snedvriden sexualitet får fritt spelrum? När blir den virtuella världen lika verklig som den reala?

En livsviktig moraldiskussion, inte minst när utvecklingen går svindlande fort. Lena Endre har tillsammans med sitt kreativa team signerat en vacker och tankeväckande föreställning som utgör en språngbräda till en vidare debatt kring svåra frågor om det djupast mänskliga och dess skuggsidor.

 

Lena S. Karlsson

Annons

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen