Scenkonst: Hemsöborna - Tidningen Kulturen
Hemsöborna Bild Sören Vilks

Kritik om scenkonst
Verktyg
Typografi
Hemsöborna är utan tvekan ett verk som alla svenskar som är 60 + kan relatera till, tack vare Herbet Grevenius och Bengt Lagerkvists tv-drama från 1966. Carlsson, han med höganäskruset i en svångrem runt halsen, som en aprilafton kommer till det avlägset belägna Hemsö (läs Kymendö), som ett yrväder är en framtidsman vad gäller jordens skötsel. Efter hans ankomst är ingening som det varit på Hemsö – på gott och ont.

Jag kan sakna temperament i både Claes Malmbergs utspel och Ann Petréns,. Men här finns också utrymme för utmärkta skådespelarinsatser, som Shebly Niavarani, som spelar den forne goddagspilten Gusten. När tiden är mogen gör han sig beredd att axla sitt ansvar.
Hemsöborna Bild Sören Vilks

Hemsöborna Bild Sören Vilks

Hemsöborna
Regi:Stefan Metz
Medverkande: Ann Petrén, Claes Malmberg, Leonard Terfelt, Shebly Niavarani, Anna Wallander, Frida Westerdahl, mfl

Carlsson och ”Moster”

Trots att Hemsöborna är August Strindbergs mest livsbejakande och folkliga drama, tillkommet under de första åren av mer eller mindre frivillig landsflykt 1887 ryms här en dramatisk intrig som kunde skrivits av en grekisk tragöd. En kärlek på liv och död, en till synes gudasänd maktspelare, som mäter sina krafter med sonen och är dömd att gå under i hybris. Strindberg själv gjorde en helt ospelbar dramatisering två år senare, mig veterligt aldriga framförd, må den vila i frid.

Bertil Arlmark, Ragnar Lyth och regissören Stefan Metz har koncentrerat sig på storformen, undvikit att psykologisera och sentimentalisera, att lagt band den buskis som är så lockande att ta till eftersom dialogen stundtals är frispråkligt mustig. Stadsteaterns stora scen är utmärkt för den här sortens imponerande utspel, i fonden projiceras en strindbergsk havsfantasi, mäktig och dramatisk. Här rör man sig sömlöst mellan scener som bygger på massverkan, vid sidan av den stora ensemblen ager en grupp dansanta statister alla bipersoner som sommargäster, bröllopsfolk och slåttergäster. Den öppna lösningen gör det lätt att med enkla medel åstadkomma flexibla rum, alltifrån stugsittande till de koreografiska masscenerna, ackompanjerade av sydländskt färgade musikaliska rytmer som följsamt understöder de dramatiska vändningarna och understryker helheten.

Men naturligtvis handlar allt framför det om Carlsson och ”Moster”, dvs. om änkan Flod, spelade av de folkkära artisterna Ann Petrén och Claes Malmberg. Den senares mäktiga rondör kontrasteras av den luftiga Ann Petrén. Madam Flod är ingen undertryckt bondkärring, utan en kvinna van att styra och ställa med sitt husfolk. Men svag mot sonen, som tyckts fått driva vind för våg (bokstavligt!) sen han gick i kolt och som vägrar att bli vuxen.

Havet är hans domän, medan Carlssons är jordens. Som en man, som lever med i sin tid, blir han en entreprenör, lockar sommargäster till den ljuva sommarön, inför rationella jordbruksreformer och förhandlar sig till bättre priser på fisket. ”Moster” gör klar redan från början att Carlsson ska vara ”förmer” och han griper alla chanser till att bli Hemsös verkliga herre med giriga händer. Givetvis ingår i Carlssons planer att erövra ”Mosters gunst” till sonens förtret och gårdsfolkets löje.

Gudarna trotsar man inte ostraffat och girigheten blir den före detta drängens fall. Efter Carlssons otrohet, änkans fatala slut och en våldsam färd på vikande isar går Carlsson under.Den dramatiska kärnan i Hemsöborna är tidlös, en omöjlig kärlek, en närmast incestuös bindning mellan mor och son, spänningar mellan klasserna, tydligast uttryckt i Madame Flods befallning till sonen att inte gifta sig under sitt stånd. Här finns också motsättningar mellan stad och land, en fråga i stort sett aktuella sedan civilisationen föddes någon gång i tidernas gryning.

Jag kan sakna temperament i både Claes Malmbergs utspel och Ann Petréns,. Men här finns också utrymme för utmärkta skådespelarinsatser, som Shebly Niavarani, som spelar den forne goddagspilten Gusten. När tiden är mogen gör han sig beredd att axla sitt ansvar. Här figurerar också den ständigt fulle och folklige prästen i Gerhard Hoberstorfer, utmärkt spelad av denne med åren alltmer mångsidige aktör. Strindberg betraktade sitt drama som en ungdomssynd, trots att att den ångar av lust till älskade skärgården. Det som Stefan Metz, musiker, ensemble är en i bästa mening folklig och driven föreställning, som är lätt att ta till sig, men blir aldrig riktig farlig –sanningen att bränder är katastrofala i gamla hus för aldrig riktig fäste i denna lätta och eleganta föreställning om förtärande kärlek med dödlig utgång.

Just denna version av Hemsöborna pekar på Stadsteaterns styrka och särställning i Stockholms teaterliv. Ensemblespelet, musikaliteten, den generöst utnyttjade scenen är teaterns signum. Ett arv från Folke Sundqvist och Viveca Bandlers tid som förvaltats av nya generationer regissörer och skådespelare sen starten 1960, måtte denna fina tradition hålla i sig.

 

 

Lena S. Karlsson

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen