Scenkonst: Hamlet - Tidningen Kulturen
Hamlet foto Mats Bäcker

Kritik om scenkonst
Verktyg
Typografi
”Ur led är tiden: Ve! Att jag är den som föddes att den vrida rätt igen”. I Jens Ohlin, Joakim Bayoumi Karlsson sparsmakade scenrum sitter Hamlet, till synes livlös eller katatonisk i en rullstol. Så småningom väcks han till liv, ur drömmar om tillståndet i riket och dess ruttenhet.

Scenrummet är kallt och klaustrofobiskt igenbommat, enda tecken på liv är graffitin på väggarna, golvet består av galler och ljuset kommer huvudsakligen underifrån, vilket skulpterar gestalterna på ett oväntat sätt. Man befinner sig i källarregionerna sägs det, men under dem antas ytterligare rum och gravar, vi befinner oss i ett undantagstillstånd utom tid och rum.

Hamlet foto Mats Bäcker

Hamlet foto Mats Bäcker

Hamlet
Regi: Jens Ohlin
Medverkande: Medverkande: Hannes Meidal, Yngve Dahlberg, Per Sandberg, Monica Stenbeck, Alexander Ohakas, m fl.

En söndersliten och förtvivlad Hamlet

Huvuddragen i Shakespeare ofta sönderspelade/älskade klassiker finns där: Hamlets far har fallit offer för sin bror Claudius avund och maktanspråk. Hamlet är den som valts ut för att vrida tiden rätt igen, att hämnas det nesliga brottet, men sönderslits av tvivel när han till slut väljer att handla och befria landet från den padda som nu sitter på tronen.Drottning Gertrud har gett efter för sin kättja och äktat den framgångsrike pratmakaren, den svinaktige och lättlevande Claudius. Polonius är även här den pragmatiske kanslern, som älskar makten och vänder kappan efter vinden.. Den som kan sin Shakespeare upptäcker åtskillig originaltext men det mesta är nyskrivet, irriterande och borrande fixerat kring bristen på mening, här tolkat som ljudet av tystnad.

Hannes Meidal spelar Hamlet, söndersliten och förtvivlad, med ett ursinne och äckel över tillvaron, sig själv och sina medspelare som är monumentalt. Per Sandberg tar som Claudius ut svängarna som realpolitiker och maktspelare, en svinaktigt självgod usurpatorn av tronen, sekunderad av Monica Stenbecks Gertrud, en liderlig medlöpare och pragmatiskt trogen den som för ögonblicket innehar makten.

Av barn och dårar kan man som bekant få höra sanningen. Det geniala i Hannes Meidal och Jens Ohlins tappning är att allt iakttas av ett litet barn, en flicka klädd i solkad kaninkostym, med öron av tidningspapper och försedd med handdockor. Hon är dramats sanningssägare, inför hennes genomträngande blick och oförfalskade sinne äger inga lögner bestånd. Naima Josefsson, som denna kväll spelar barnet, gör en rolltolkning som borde gå till teaterhistorien, här framför våra ögon föds en stjärna.

På ett estetiskt plan är denna föreställning fulländad, som ett resultat av total tonträff vad gäller samverkan mellan scenrum, mask, kostym och ljus – genomlyst av Jens Ohlins på en gång känsliga och handfasta regi. Som ett huvudtema går Simon & Garfunkels sockersöta sextiotalshit ”Sound of Silence” genom föreställning, redan i foajén möts publiken av den. Tystnad uppstår då orden tryter, all mening imploderar, alla moralbegrepp ställs på huvudet och ingenting längre är verkligt utom en meningslös räcka av ord, ord, ord. Hamlet är en människa dömd till frihet, att själv skapa mening, men går under eller kapitulerar, osäkert vilket.

Scenrummet är kallt och klaustrofobiskt igenbommat, enda tecken på liv är graffitin på väggarna, golvet består av galler och ljuset kommer huvudsakligen underifrån, vilket skulpterar gestalterna på ett oväntat sätt. Man befinner sig i källarregionerna sägs det, men under dem antas ytterligare rum och gravar, vi befinner oss i ett undantagstillstånd utom tid och rum.

Jens Ohlins och Hannes Meidals omtolkning av Shakespeares drama sätter fingret på en av vår tids största problem: ihjältigandet av problem, verklighetsflykt och den bortvända blicken, som möjliggör extremism och högerpopulism.

Av Shakespeares klassiker blir i Hannes Meidal och Jens Ohlin en av de giftigaste politiska inläggen hittills denna vår och placerar dramat obönhörligt i vår tid, där det ständiga flödet av floskler och ordridåer, tom retorik och demagogi förlamar såväl tanke som handling. Det är stor och intelligent teater, politisk i bästa mening, därtill välspelad in i minsta detalj, en teaterupplevelse utöver det vanliga. Jag har bara ett ord att säga: Imponerande Galeasen!

 

 

Lena S. Karlsson

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen