Scenkonst: Hamlet - Tidningen Kulturen
Hamlet foto Mats Bäcker

Kritik om scenkonst
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
”Ur led är tiden: Ve! Att jag är den som föddes att den vrida rätt igen”. I Jens Ohlin, Joakim Bayoumi Karlsson sparsmakade scenrum sitter Hamlet, till synes livlös eller katatonisk i en rullstol. Så småningom väcks han till liv, ur drömmar om tillståndet i riket och dess ruttenhet.

Scenrummet är kallt och klaustrofobiskt igenbommat, enda tecken på liv är graffitin på väggarna, golvet består av galler och ljuset kommer huvudsakligen underifrån, vilket skulpterar gestalterna på ett oväntat sätt. Man befinner sig i källarregionerna sägs det, men under dem antas ytterligare rum och gravar, vi befinner oss i ett undantagstillstånd utom tid och rum.

Hamlet foto Mats Bäcker

Hamlet foto Mats Bäcker

Hamlet
Regi: Jens Ohlin
Medverkande: Medverkande: Hannes Meidal, Yngve Dahlberg, Per Sandberg, Monica Stenbeck, Alexander Ohakas, m fl.

En söndersliten och förtvivlad Hamlet

Huvuddragen i Shakespeare ofta sönderspelade/älskade klassiker finns där: Hamlets far har fallit offer för sin bror Claudius avund och maktanspråk. Hamlet är den som valts ut för att vrida tiden rätt igen, att hämnas det nesliga brottet, men sönderslits av tvivel när han till slut väljer att handla och befria landet från den padda som nu sitter på tronen.Drottning Gertrud har gett efter för sin kättja och äktat den framgångsrike pratmakaren, den svinaktige och lättlevande Claudius. Polonius är även här den pragmatiske kanslern, som älskar makten och vänder kappan efter vinden.. Den som kan sin Shakespeare upptäcker åtskillig originaltext men det mesta är nyskrivet, irriterande och borrande fixerat kring bristen på mening, här tolkat som ljudet av tystnad.

Hannes Meidal spelar Hamlet, söndersliten och förtvivlad, med ett ursinne och äckel över tillvaron, sig själv och sina medspelare som är monumentalt. Per Sandberg tar som Claudius ut svängarna som realpolitiker och maktspelare, en svinaktigt självgod usurpatorn av tronen, sekunderad av Monica Stenbecks Gertrud, en liderlig medlöpare och pragmatiskt trogen den som för ögonblicket innehar makten.

Av barn och dårar kan man som bekant få höra sanningen. Det geniala i Hannes Meidal och Jens Ohlins tappning är att allt iakttas av ett litet barn, en flicka klädd i solkad kaninkostym, med öron av tidningspapper och försedd med handdockor. Hon är dramats sanningssägare, inför hennes genomträngande blick och oförfalskade sinne äger inga lögner bestånd. Naima Josefsson, som denna kväll spelar barnet, gör en rolltolkning som borde gå till teaterhistorien, här framför våra ögon föds en stjärna.

På ett estetiskt plan är denna föreställning fulländad, som ett resultat av total tonträff vad gäller samverkan mellan scenrum, mask, kostym och ljus – genomlyst av Jens Ohlins på en gång känsliga och handfasta regi. Som ett huvudtema går Simon & Garfunkels sockersöta sextiotalshit ”Sound of Silence” genom föreställning, redan i foajén möts publiken av den. Tystnad uppstår då orden tryter, all mening imploderar, alla moralbegrepp ställs på huvudet och ingenting längre är verkligt utom en meningslös räcka av ord, ord, ord. Hamlet är en människa dömd till frihet, att själv skapa mening, men går under eller kapitulerar, osäkert vilket.

Scenrummet är kallt och klaustrofobiskt igenbommat, enda tecken på liv är graffitin på väggarna, golvet består av galler och ljuset kommer huvudsakligen underifrån, vilket skulpterar gestalterna på ett oväntat sätt. Man befinner sig i källarregionerna sägs det, men under dem antas ytterligare rum och gravar, vi befinner oss i ett undantagstillstånd utom tid och rum.

Jens Ohlins och Hannes Meidals omtolkning av Shakespeares drama sätter fingret på en av vår tids största problem: ihjältigandet av problem, verklighetsflykt och den bortvända blicken, som möjliggör extremism och högerpopulism.

Av Shakespeares klassiker blir i Hannes Meidal och Jens Ohlin en av de giftigaste politiska inläggen hittills denna vår och placerar dramat obönhörligt i vår tid, där det ständiga flödet av floskler och ordridåer, tom retorik och demagogi förlamar såväl tanke som handling. Det är stor och intelligent teater, politisk i bästa mening, därtill välspelad in i minsta detalj, en teaterupplevelse utöver det vanliga. Jag har bara ett ord att säga: Imponerande Galeasen!

 

 

Lena S. Karlsson

Annons

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts