Scenkonst: Kung Kristina Alexander - Tidningen Kulturen
Aleksa Lundberg Foto Elisabeth Ohlson Wallin

Kritik om scenkonst
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Efter 100 föreställningar på Strindbergs Intima teater väljer den avgående teaterchefen Ture Rangström att överlämna stafettpinnen till Anna Pettersson. Som tack och avskedsföreställning ger man Aleksa Lundbergs och Elisabeth Ohlsson Wallins "Kung Kristina Alexander", ett minst sagt kontroversiellt val.

I andanom kan man se "Förste regissören" ilsket komma nerfarande från Blå tornet, men ett av kännetecknen för Ture Rangströms chefskap har varit att han aldrig fruktat vare sig fan trollen eller Strindbergs spökerier och påtagliga närvaro vid den exklusiva teatern vid Norra Bantorget.
Aleksa Lundberg Foto Elisabeth Ohlson Wallin

Aleksa Lundberg Foto Elisabeth Ohlson Wallin

Kung Kristina Alexander
Regi: Elisabeth Ohlsson Wallin
Medverkande: Medverkande: Aleksa Lundberg

En monolog med film och musik

I andanom kan man se "Förste regissören" ilsket komma nerfarande från Blå tornet, men ett av kännetecknen för Ture Rangströms chefskap har varit att han aldrig fruktat vare sig fan trollen eller Strindbergs spökerier och påtagliga närvaro vid den exklusiva teatern vid Norra Bantorget.

"Kung Kristina Alexander" är en halvannan timmes lång monolog av Aleksa Lundberg och Elisabeth Ohlson Wallin, där texten blandas med filmer och dokumentära inslag. Här framträder transpersoner som berättar om sina upplevelser av att födas i fel kropp, identitetskriser och svåra, för att inte säga traumatiska, val. Texten innehåller några få repliker ur Strindbergs Kristina, resten är nyskrivet, en bitvis rasande och underhållande räfst med fördomar om människor som ifrågasätter könsnormer. Det är full attack som gäller från scenen, men också ögonblick av reflektion och stillhet.

I originaldramat säger köpman Allerts inför drottningens entré i Riddarholmskyrkan"Nu skall ni se det underligaste djur som Gud skapat..."

"Kung Kristina Alexander" börjar med en film som tillkom vid den egendomliga gravöppningen i Peterskyrkan 1965. Kring drottningens gestalt hade genom historien egendomliga rykten cirkulerat, av vilket kön var då denna varelse? Var hon hermafrodit? Lite besviket, tycks det, finner man inte något anmärkningsvärt när det gäller Kristinas blottade lik.

Aleksa Lundbergs tolkning av Kristina är kraftfull och tar fasta på sökande efter egen identitet. Ibland är hon vulgär och mumsar på oblater som vore det chips och vräker i sin pizza, dreglar och spottar. Dessemellan håller hon rättegång med sig själv, tvivlar och visar sin svaghet, vacklar mellan sina olika identiteter. Scenrummet är delvis en illustration av Kristinas brottning med sina religiösa dubier, här finns krucifixen och kronan som hon själv lyfter från sitt huvud vid abdikationen 1juni 1754.

Aleksa Lundberg och Elisabeth Ohlsson Wallin kombinerar en kontroversiell historielektion med aktuell debatt och kamp för lika värde oavsett könstillhörighet. Uppenbart är att drottningen var en av de första dokumenterat icke binära personer historien känner. Då drottning Kristina föddes 8 december 1626 trodde man först att den nyfödda var en efterläktad manlig tronföljare, en kommande härförare. Barnet var ludet, hade segerhuva och en ovanligt stark röst, prinssalut förbereddes. När det rätta förhållanden uppdagades välsignades den nyfödda av fadern, med orden: "Låtom oss tacka Gud, min syster. Jag hoppas, att denna flicka skall bliva mig så god som en gosse. Jag beder Gud, att han bevarar henne, eftersom han har gett mig henne. "

Ibland tippar föreställningen lite, blir alltför övertydlig i sitt budskap – vilkt tyvärr ofta är den stora risken när det gäller pjäser som handlar om dagsaktuella kontroversiella ämnen. Men föreställningen räddas av att duon Aleksa Lundberg, Elisabeth Ohlsson Wallin förmår att gjuta en obestridlig konstnärlig kraft i denna föreställning, både formmässigt och vad gäller skådespelarprestation. En föreställning som ytterst handlar om individens rätt till egna val och frihet oavsett rådande slentriantänkande när det gäller könstillhörighet och där av allt att döma stora landvinningar gjorts under senare år – inte minst tack vare oförtrutet arbete av aktivister som Aleksa Lundberg och Elisabeth Ohlsson Wallin.

 

Lena S. Karlsson

Annons

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen