Scenkonst: Ebba Witt Brattström Århundradets kärlekskrig - Tidningen Kulturen
Kärlekskrig foto Sören Vilks

Kritik om scenkonst
Verktyg
Typografi
Så står de här igen – de stridande äkta makarna, som vanmäktiga ser sin tid rinna ut. Ett trettioårigt äktenskap går i kras. Ämnet är ständigt aktuellt från antiken fram till idag. För ett år sedan kom Ebba Witt Brattströms "punktroman" Århundradets kärlekskrig ut. Samtidigt gav Horace Engdahl ut en bok "Den sista grisen"och diskussionerna om vad som var sanning och lögn om det havererade äktenskapet gick höga.

Klaustrofobin understryks av Julia Przedmojskas scenografi, där paren trängs in i en illskär cell tills Ann-Sofie Rase bryter sig ut med ett primalskrik. Slutscenen är lika oväntad som magnifik, här geggar hela ensemblen ner sig med raklödder – alla lika goda kålsupare, det allmängiltiga i Århundradets kärlekskrig får här ett oväntat uttryck.
Kärlekskrig foto Sören Vilks

Kärlekskrig foto Sören Vilks

Kärlekskrig foto Sören Vilks

Kärlekskrig foto Sören Vilks

Århundradets kärlekskrig
Dramatisering och regi: Nora Nilsson
Medverkande: Medverkande: Cecilia Nilsson, Lennart Jähkel, Gizem Erdogan, Daniel Nyström, m fl

Ett Pyrrhus krig

Ibland har litteraturprofessorn, feministen med mera Ebba Witt Brattström och kulturmannen, akademiledamoten mm Horace Engdahl rubricerats som "kulturens kungapar" till bådas stora förtret. Ibland har de framstått som det idealiska paret, ständigt kämpande sida vid sida. Jag kan inte befria mig från tanken att förmodligen skulle Ebba Witt Brattströms första roman aldrig dramatiserats om det nu inte handlade om offentliga personer, vars ibland sorglustiga utfall mot varandra ibland lite väl ofta hamnat i nyhetsflödet och skvallerpressen.

Samtidigt skulle man kunna frukta att denna iscensättning blev ett svartvitt drama med en viss pikant doft av sensation om hur de patriarkala strukturerna triumferar, hur en kvinna trots alla goda föresatser bryts ner och slår pannan blodig. Visst finns sådana element: "Att kliva omkring i ruinerna av ett livslångt förhållande och misstänka att där aldrig stod ett gemensamt bygge", lyder en bekant rad i Ebba Witt Brattströms roman.

Men styrkan i den här föreställningen är både dramatisering och regi lyfter blicken bort från det privata. Lina Nilsson väljer att låta sex skådespelare i tre generationer gestalta paret i olika åldrar, alltifrån de ungas orgiastiska famntag till de åldrades skenfäktningar och närkamper som bokstavligen slutar i clinch. Alltså är det upplagt för åtskilligt brutala skamgrepp, våldsamma påhopp, ändlösa och meningslösa tirader, men Lina Nilssons intelligenta dramatisering och iscensättning lyfter bort blicken från det privata.

Lina Nilsson understryker humorn och det ibland inte så litet löjliga – trots att smockan hänger löst och när primitiviteten är som störst. Aldrig har från en teaterscen så många fula ord utslungats, företrädesvis ordet "fitta", uttalat vidpass hundra gånger i rad och publiken brister i skratt. En annan höjdare är när Andreas Kundler utbrister i en dadaistiskt färgad blablablamonolog, med mycket undertext, något som pågår i flera minuter – en påminnelse om att ord ibland blivit så berövade sin betydelse att de ingenting längre betyder.

Klaustrofobin understryks av Julia Przedmojskas scenografi, där paren trängs in i en illskär cell tills Ann-Sofie Rase bryter sig ut med ett primalskrik. Slutscenen är lika oväntad som magnifik, här geggar hela ensemblen ner sig med raklödder – alla lika goda kålsupare, det allmängiltiga i Århundradets kärlekskrig får här ett oväntat uttryck.

Men även om tempot är högt och ibland på gränsen till pekoral finns ögonblick som erinrar om ett annat liv och den kärlek som en gång fördrog allt, som när Lennart Jähkel och Cecilia Nilsson söker en förlorad tid i en dans, sökande efter en gemenskap som hade sitt ursprung i ungdomlig eufori och obetingad framtidstro.

Ebba Witt Brattström har under ett långt liv stridit för kvinnans rätt att utöva konst, i Lina Nilsson eleganta och skickliga händer har "Århundradets kärlekskrig" blivit en högst njutbar upplevelse om kärlekens blindskär och debacles – tragikomisk ibland, men i botten anar man en djup sorg. I Lina Nilssons tolkning av "Århundradets kärlekskrig" är alla till syvende och sist förlorare.

 

 

 

 

 

Lena S. Karlsson

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen