Scenkonst: Förklädd Gud av Hjalmar Gullberg - Tidningen Kulturen
Foto: Markus Gårder

Kritik om scenkonst
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Vi ser dem varje dag, hopkurade i tjocka kläder mot den pinande vinden och kölden, vid matvaruaffärer och systembolaget, men de flesta av oss vänder bort blicken och skyndar besvärat vidare, med i bästa fall ont samvete. I Folkoperans storsatsning i vår framförs Lars-Erik Larssons och Hjalmar Gullbergs högt älskade och ofta spelade lyriska svit ”Förklädd Gud” , som uruppfördes i Sveriges radio 1940.

Förutom det sceniska skeendet konfronteras vi med filmade inslag av EU-medborgare, dvs. romska tiggare, som berättar i intervjuer på sitt eget språk den historia vi aldrig hör när vi passerar dem på gatan.
Foto: Markus Gårder

Foto: Markus Gårder

Förklädd Gud
Regi: Malin Stenberg
Medverkande: Medverkande: Björn Kellman, Lelo Nika, , Shadi Ali, Sanna Gibbs, Anders Butta Börjesson, M fl

Förklädd Gud på Folkoperan

Hjalmar Gullbergs dikt som inleds med orden ”Ej för de starka i världen, men de svaga” bygger på den antika sagan om guden Apollo som straffades med att under ett år vandra förklädd i världen, som den ringaste av herdar. Dikten skrevs 1933, då Hjalmar Gullberg hade besökt Berlin, i en tid då rasism och antisemitism samt förakt för människor med fysiska och mentala handikapp grep omkring sig. Inte bara i Nazityskland, liknande tongångar förekom även i det förment rumsrena Sverige.

I Folkoperans tappning uppträder solister, recitatör, kör och orkester, närmast som i en kantat. Några romer framträder i föreställningen som statister i denna gränsöverskridande föreställning, där Jonas Forssell gjort ett elegant orkesterarrangemang. Dragspelsvirtuosen Lelo Nikas balkantoner och egna kompositioner kontrasteras effektivt mot Lars-Erik Larssons senromantiska och nordiskt svala toner.

Förutom det sceniska skeendet konfronteras vi med filmade inslag av EU-medborgare, dvs. romska tiggare, som berättar i intervjuer på sitt eget språk den historia vi aldrig hör när vi passerar dem på gatan. De möter oss med blicken och berättar om vardagliga händelser, sånt som vi alla upplevt, just här finns inte vi och dom.

Verket uruppfördes alltså utan tanke på att bli en föreställning, vilket ger regissören Malin Stenberg fria händer att fabulera och leka med kulturkrockarna. Scenen domineras av en gigantisk filmduk, som effektfullt samverkar med det sceniska förloppet, där de medverkande uppträder i vardagskläder. Det förekommer åtskilliga skobyten under föreställningen, en slags illustration till det gamla Cheyenneordspråket ”Innan du dömer ut mig och det liv jag för, ta och gå en mil i mina skor”. Budskapet är tydligt, vem som är gud eller människa är ointressant, vi bär alla på en gudomlig gnista. Vem som helst av dem vi möter kan vara en förklädd Gud, här handlar det om människovärde och respekt.

Folkoperan har ännu en gång lyckats sätta ett avtryck på samtiden genom denna uppsättning där amatörer och professionella möts i ett fruktbart samarbete. Orkestern glänser under ledning av Marie Rosenmir, liksom Södertälje kammarkör. Med sig bär man ut i vintermörkret den tröst och hugsvalelse som en fullödig musikupplevelse kan ge, i denna föreställning glimmar ett oförtrutet hopp och en livsglädje som inte låter sig kuvas.

 

 

Lena S. Karlsson

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts