Scenkonst: Molnens bröder - Tidningen Kulturen
Foto Sören Vilks

Kritik om scenkonst
Verktyg
Typografi
Så var det då äntligen dags att se Lars Rudolfsson inta sin plats på nationalscenen. Med ”Molnens bröder” gör han sin Dramatendebut med sin egen dramatisering av Barbro Lindgrens kortromaner Eldvin och Molnens bröder från 1970-talet. På Dramatens stora scen råder 1920-tal, platsen är ett hospital befolkat av utkantsexistenser. En del plågade av fantasier om ett våldsamt förflutet, andra vandrar omkring i sin storslagna prillighet, som förvuxna barn, befriade från allt tyngande ansvar.

Scenen domineras av ett jättelikt träd, varenda någorlunda flitig teaterbesökare tänker med ett slags ryggmärgsreflex ”Beckett och I väntan på Godot”. Visst – det är inte helt fel, Lars Rudolfssons regi understryker det absurda i Barbro Lindgrens verk. men föreställningen vilar trygg i Lars Rudolfssons eget fantasteri.

Foto Sören Vilks

Foto Sören Vilks

Molnens bröder
Regi : Lars Rudolfsson
Medverkande: Medverkande:  Rasmus Luthander, Johan Ulveson, David Fukamachi Regnfors, Thomas Hanzon, m fl

Det kollektiva i utspelet

Det finns ett slags vida spridd föreställning när det gäller sinnessjukdom, att den frigör skapande krafter, något som Rudolfsson tar fasta på, det destruktiva har ingen plats här. Andra akten antyder ett metadrama, när Caleb berättar om sin drömda roman: ”Molnens bröder”. Runt omkring de ibland sällsamt utstyrda dårarna finns vårdarna, iklädda grå uniformer, som vänligt, bestämt och milt sköter sina olycksbarn, här finns stor tolerans mot de olycksfödda.

Scenen domineras av ett jättelikt träd, varenda någorlunda flitig teaterbesökare tänker med ett slags ryggmärgsreflex ”Beckett och I väntan på Godot”. Visst – det är inte helt fel, Lars Rudolfssons regi understryker det absurda i Barbro Lindgrens verk. men föreställningen vilar trygg i Lars Rudolfssons eget fantasteri.

Det är en ytterst samspelt ensemble vi kan se på Stora scenen, med inte mindre än 17 skådespelare på scenen, Lars Rudolfsson lägger vikt vid det kollektiva i utspelet, ingen nämnd och ingen glömd. Man kan kanske med fog undra över hur en regissörs särmärke eller signatur som färgar en iscensättning ser ut. När det gäller Lars Rudolfsson är det kanske framför allt det gränsöverskridande, absurda, poetiska och musikaliska som är hans särart. Jazztrion Fire! arbetar direkt mot skådespelarna, understrykande av det som händer på scenen, ungefär som en gång Per Verner-Carlsson använde musiken i sina uppsättningar som ”Kajakkvinnan” och ”Vita rum”.

Kontrasten mellan Lars Rudolfssons forna hemmascen Orionteatern, den gamla verkstaden med autentiskt sot och smuts från fordom, och Dramatens stora scen, glänsande av bladguld, utsökt sekelskiftesmåleri och jugendprakt kan knappast vara större. Men egendomligt nog känns ”Molnens bröder” som mera självklar här än någon uppsättning som jag sett här på länge, salongen och prosceniet understryker den drömska sagostämningen och skönheten i Lars Rudolfssons iscensättning.

Omkring sig har han ett fantastiskt team, kostymer och scenografi är utsökta, liksom Linus Fellboms läckra ljussättning. Det är bara att hoppas att Lars Rudolfsson återkommer till Dramaten och vi får se mer av hans sceniska fantasi, som är unik i ett Teatersverige, där påtvingad knapphet är mera regel än undantag.

 

Lena S. Karlsson

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen