Scenkonst: Molnens bröder - Tidningen Kulturen
Foto Sören Vilks

Kritik om scenkonst
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Så var det då äntligen dags att se Lars Rudolfsson inta sin plats på nationalscenen. Med ”Molnens bröder” gör han sin Dramatendebut med sin egen dramatisering av Barbro Lindgrens kortromaner Eldvin och Molnens bröder från 1970-talet. På Dramatens stora scen råder 1920-tal, platsen är ett hospital befolkat av utkantsexistenser. En del plågade av fantasier om ett våldsamt förflutet, andra vandrar omkring i sin storslagna prillighet, som förvuxna barn, befriade från allt tyngande ansvar.

Scenen domineras av ett jättelikt träd, varenda någorlunda flitig teaterbesökare tänker med ett slags ryggmärgsreflex ”Beckett och I väntan på Godot”. Visst – det är inte helt fel, Lars Rudolfssons regi understryker det absurda i Barbro Lindgrens verk. men föreställningen vilar trygg i Lars Rudolfssons eget fantasteri.

Foto Sören Vilks

Foto Sören Vilks

Molnens bröder
Regi : Lars Rudolfsson
Medverkande: Medverkande:  Rasmus Luthander, Johan Ulveson, David Fukamachi Regnfors, Thomas Hanzon, m fl

Det kollektiva i utspelet

Det finns ett slags vida spridd föreställning när det gäller sinnessjukdom, att den frigör skapande krafter, något som Rudolfsson tar fasta på, det destruktiva har ingen plats här. Andra akten antyder ett metadrama, när Caleb berättar om sin drömda roman: ”Molnens bröder”. Runt omkring de ibland sällsamt utstyrda dårarna finns vårdarna, iklädda grå uniformer, som vänligt, bestämt och milt sköter sina olycksbarn, här finns stor tolerans mot de olycksfödda.

Scenen domineras av ett jättelikt träd, varenda någorlunda flitig teaterbesökare tänker med ett slags ryggmärgsreflex ”Beckett och I väntan på Godot”. Visst – det är inte helt fel, Lars Rudolfssons regi understryker det absurda i Barbro Lindgrens verk. men föreställningen vilar trygg i Lars Rudolfssons eget fantasteri.

Det är en ytterst samspelt ensemble vi kan se på Stora scenen, med inte mindre än 17 skådespelare på scenen, Lars Rudolfsson lägger vikt vid det kollektiva i utspelet, ingen nämnd och ingen glömd. Man kan kanske med fog undra över hur en regissörs särmärke eller signatur som färgar en iscensättning ser ut. När det gäller Lars Rudolfsson är det kanske framför allt det gränsöverskridande, absurda, poetiska och musikaliska som är hans särart. Jazztrion Fire! arbetar direkt mot skådespelarna, understrykande av det som händer på scenen, ungefär som en gång Per Verner-Carlsson använde musiken i sina uppsättningar som ”Kajakkvinnan” och ”Vita rum”.

Kontrasten mellan Lars Rudolfssons forna hemmascen Orionteatern, den gamla verkstaden med autentiskt sot och smuts från fordom, och Dramatens stora scen, glänsande av bladguld, utsökt sekelskiftesmåleri och jugendprakt kan knappast vara större. Men egendomligt nog känns ”Molnens bröder” som mera självklar här än någon uppsättning som jag sett här på länge, salongen och prosceniet understryker den drömska sagostämningen och skönheten i Lars Rudolfssons iscensättning.

Omkring sig har han ett fantastiskt team, kostymer och scenografi är utsökta, liksom Linus Fellboms läckra ljussättning. Det är bara att hoppas att Lars Rudolfsson återkommer till Dramaten och vi får se mer av hans sceniska fantasi, som är unik i ett Teatersverige, där påtvingad knapphet är mera regel än undantag.

 

Lena S. Karlsson

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts