Scenkonst: Hamletmaskinen på Turteatern - Tidningen Kulturen
hamlemaskinen Foto Klara G

Kritik om scenkonst
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

När Turteatern tar sig an Heiner Müllers Hamletmaskinen görs det med emfas. Hela kvällen är tänkt att vara en del av teaterupplevelsen. Foajén och caféet är dekorerade med spindelväv, skelett och nedbrunna stearinljus och besökarnas biljetter byts vid sceningången ut mot med tuschpenna ritade kors på händerna.
I sådana ögonblick närmar sig faktiskt Hamletmaskinenvad som kan tänkas vara traditionell underhållning – något som knappast är huvudsyftet, men som behövs för att tre timmars dadaistiskt fragmentarisk teater ska gå att ta in för en åskådare.
hamlemaskinen Foto Klara G

hamlemaskinen Foto Klara G

Hamletmaskinen
Regi: Marie Nikazm Bakken
Medverkande: På scen: Anna Ladegaard, Joel Ödmann, Lola Zackow

 

En teaterupplevelse man bär med sig länge

Det är tydligt att själva föreställningen Hamletmaskinenhär ses som en del av en större helhet, på ett sätt som snarare leder tankarna till performance än till föreställande teater, något som ju också är helt i linje med manusförfattaren Heiner Müllers ursprungstanke.

Själva scenrummet är mycket enkelt och avskalat. I centrum står den enkla betongfärgade ridån som genom hela föreställningen dras fram och tillbaka. Bitvis får ridån en egen roll i pjäsen, något som understryks av att den i en scen dansar i takt till musiken. Det är medvetet maskinellt och kan tolkas som döden och sexualiteten i en slags grottekvarn.

Hamletmaskinenär en nära nog tre timmar lång revy i fem akter. Första akten är knappa två timmar lång och består ett dadaistiskt upprepande av samma repliker med olika betoning, intensitet och innebörd. Samma scener spelas upp om och om igen. Det är mycket repetitivt, men man lyckas ändå behålla ett dramaturgiskt driv. De övriga akterna är istället mycket korta och tempot skruvas även på andra sätt upp under den sista timmen. De populärkulturella referenserna blir fler – Rödluvan, Bob Dylan, Madonna och Heiner Müller passerar revy bl.a – scendekoren mer livfull, musiken tyngre och repetitionerna färre. Det är tydligt att huvudsyftet snarare är att dekonstruera teaterformen än att underhålla. Därför vänder sig Turteatern här till den teaterkunniga publiken, som vet att se och uppskatta de många kulturella brotten och referenserna.

Skådespeleriet är här, förstås, underordnat den postmodernistiska iscensättningen och det uttryckliga syftet att bryta ned de strukturer som teater förväntas ha. De tre skådespelarna Anna Ladegaard, Joel Ödmann och Lola Zackow spelar ändå entusiastiskt och engagerat och vänder och vrider på sina ibland otacksamma roller på ett mycket imponerande sätt. Det är en krävande uppgift de ställs inför, att fylla tre timmar med några få scener och repliker och istället använda kropp, intonation och röst. Några av föreställningens mer vilsamma höjdpunkter kommer också i musiken, dansen och sången.

I sådana ögonblick närmar sig faktiskt Hamletmaskinenvad som kan tänkas vara traditionell underhållning – något som knappast är huvudsyftet, men som behövs för att tre timmars dadaistiskt fragmentarisk teater ska gå att ta in för en åskådare.

Hugo Ball skrev i sitt dadaistiska manifest att konsten skulle bryta ned och krossa de förväntningar på konst som fanns. Här lyckas regissören Marie Nikazm Bakken väl med Hamletmaskinen. Det är ingen njutbar föreställning att se, därtill är den alldeles för fragmentarisk och repetitiv, men den betyder något i efterhand. Det är en teaterupplevelse man bär med sig länge.

 

 

 

 

 

Anna Bergqvist

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts