Scenkonst: Billy Elliot - the musical - Tidningen Kulturen
Foto Sören Vilks

Kritik om scenkonst
Verktyg
Typografi
Stockholms stadsteater bjuder i vår till stor teaterfest med Billy Elliot. Filmen i Stephen Daldrys regi gjorde sitt segertåg över världen 2000 och belönades med inte mindre än 13 Baftautmärkelser. Musikalversionen från 2005 tonsatt av Sir Elton John spelas för utsålda hus världen över.

Billy Elliot är ett unikt samarbete med Malmö Stadsteater, det stora buet som Ingmar Bergman skrev om denna omöjliga scen. På Stadsteatern utnyttjas hela den spatiösa scenen till hundra procent, och det är mycket folk på scenen, stor orkester och många statister. Anneli Alhanko, grundare och konstnärlig chef Base23, har drillat de unga dansarna som arbetar med stor precision.
Foto Sören Vilks

Foto Sören Vilks

Foto Sören Vilks

Foto Sören Vilks

Billy Elliot - the musical
Regi: Ronny Danielsson
Medverkande: Medverkande: Jacob Hermansson/David Fridholm/David Fridholm , Elger/Adrian Macéus, Jakob Eklund, mf

Elton John  och Lee Hall på Stockholms Stadsteatern

Billy Elliot är en hjärtknipande historia om en moderlös gruvarbetarens son, som till sin fars stora förargelse föredrar dans före det mera manliga boxning. Billy Elliot går i clinch med sin tjurskallige far, som innerst inne har ett hjärta av guld och som så småningom ger efter för att ge sin son en chans. Ytterst sett är Billy Elliot en melodram av klassiskt snitt med rötter hos Dickens och med drag av Victor Hugos Les Misérables.

Hur många arbetarungar med begåvning som stupat på jantelagar och inställningen att ”så gör vi inte här” har möjligen ändrats över tid. Billy upptäcker sin förmåga mest av en slump och med hjälp av sin envisa danslärarinna utvecklar han sin enastående förmåga som ska ta honom ända fram till Royal Ballet. Dramat utspelas i en liten gruvarbetarstad under mitten av 80-talet, då landet skakas av strejker och arbetslöshet, hopplösheten griper omkring sig. Järnlady Margret Thatcher möter gruvarbetarnas krav att gruvorna ska hållas öppna med hårda polisaktioner. Arbetare ställs mot arbetare och många lider nöd – efter denna strid skulle aldrig England bli detsamma, de personliga tragedierna var många i de omfattande strejkernas spår.

Billys kamp för ett eget liv stöttas alltså av den energiska danslärarinnan i Stockholmsuppsättningen gestaltad av den mångbegåvade Sara Jangfeldt. Jakob Eklund gör den sturiga och ilskna fadern med bravur, omåttligt stolt när sonen får den eftertraktade platsen på kungliga balettskolan. Kajsa Reingardt gör en ljuvlig krumelur av den senildementa mormodern, djupt rörande där hon går omkring i sin egen lilla värld. Men den som spelar huvudrollen drar naturligtvis ett tungt lass. David Fridholm  löser uppgiften galant och får stående ovationer, allt stämmer – skådespeleri, dansen och inte minst sången.

Billy Elliot är ett unikt samarbete med Malmö Stadsteater, det stora buet som Ingmar Bergman skrev om denna omöjliga scen. På Stadsteatern utnyttjas hela den spatiösa scenen till hundra procent, och det är mycket folk på scenen, stor orkester och många statister. Anneli Alhanko, grundare och konstnärlig chef Base23, har drillat de unga dansarna som arbetar med stor precision.

Billy Elliot fungerar som en vitamininjektion, här bjuds generöst på storartad show, varvat med diskbänkskt realistiska scener, i regissören Ronny Danielssons säkra händer. Med andra ord är Billy Elliot en gåva för alla oss som välspelad teater och musikal, som vi alltför sällan ser i Stockholm.

Lena S. Karlsson

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts