Scenkonst: Billy Elliot - the musical - Tidningen Kulturen
Foto Sören Vilks

Kritik om scenkonst
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Stockholms stadsteater bjuder i vår till stor teaterfest med Billy Elliot. Filmen i Stephen Daldrys regi gjorde sitt segertåg över världen 2000 och belönades med inte mindre än 13 Baftautmärkelser. Musikalversionen från 2005 tonsatt av Sir Elton John spelas för utsålda hus världen över.

Billy Elliot är ett unikt samarbete med Malmö Stadsteater, det stora buet som Ingmar Bergman skrev om denna omöjliga scen. På Stadsteatern utnyttjas hela den spatiösa scenen till hundra procent, och det är mycket folk på scenen, stor orkester och många statister. Anneli Alhanko, grundare och konstnärlig chef Base23, har drillat de unga dansarna som arbetar med stor precision.
Foto Sören Vilks

Foto Sören Vilks

Foto Sören Vilks

Foto Sören Vilks

Billy Elliot - the musical
Regi: Ronny Danielsson
Medverkande: Medverkande: Jacob Hermansson/David Fridholm/David Fridholm , Elger/Adrian Macéus, Jakob Eklund, mf

Elton John  och Lee Hall på Stockholms Stadsteatern

Billy Elliot är en hjärtknipande historia om en moderlös gruvarbetarens son, som till sin fars stora förargelse föredrar dans före det mera manliga boxning. Billy Elliot går i clinch med sin tjurskallige far, som innerst inne har ett hjärta av guld och som så småningom ger efter för att ge sin son en chans. Ytterst sett är Billy Elliot en melodram av klassiskt snitt med rötter hos Dickens och med drag av Victor Hugos Les Misérables.

Hur många arbetarungar med begåvning som stupat på jantelagar och inställningen att ”så gör vi inte här” har möjligen ändrats över tid. Billy upptäcker sin förmåga mest av en slump och med hjälp av sin envisa danslärarinna utvecklar han sin enastående förmåga som ska ta honom ända fram till Royal Ballet. Dramat utspelas i en liten gruvarbetarstad under mitten av 80-talet, då landet skakas av strejker och arbetslöshet, hopplösheten griper omkring sig. Järnlady Margret Thatcher möter gruvarbetarnas krav att gruvorna ska hållas öppna med hårda polisaktioner. Arbetare ställs mot arbetare och många lider nöd – efter denna strid skulle aldrig England bli detsamma, de personliga tragedierna var många i de omfattande strejkernas spår.

Billys kamp för ett eget liv stöttas alltså av den energiska danslärarinnan i Stockholmsuppsättningen gestaltad av den mångbegåvade Sara Jangfeldt. Jakob Eklund gör den sturiga och ilskna fadern med bravur, omåttligt stolt när sonen får den eftertraktade platsen på kungliga balettskolan. Kajsa Reingardt gör en ljuvlig krumelur av den senildementa mormodern, djupt rörande där hon går omkring i sin egen lilla värld. Men den som spelar huvudrollen drar naturligtvis ett tungt lass. David Fridholm  löser uppgiften galant och får stående ovationer, allt stämmer – skådespeleri, dansen och inte minst sången.

Billy Elliot är ett unikt samarbete med Malmö Stadsteater, det stora buet som Ingmar Bergman skrev om denna omöjliga scen. På Stadsteatern utnyttjas hela den spatiösa scenen till hundra procent, och det är mycket folk på scenen, stor orkester och många statister. Anneli Alhanko, grundare och konstnärlig chef Base23, har drillat de unga dansarna som arbetar med stor precision.

Billy Elliot fungerar som en vitamininjektion, här bjuds generöst på storartad show, varvat med diskbänkskt realistiska scener, i regissören Ronny Danielssons säkra händer. Med andra ord är Billy Elliot en gåva för alla oss som välspelad teater och musikal, som vi alltför sällan ser i Stockholm.

Lena S. Karlsson

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts