Scenkonst: Sufflören - Tidningen Kulturen
Fotograf Roger Stenberg

Kritik om scenkonst
Verktyg
Typografi
Andreas T Olsson är 34 år gammal och han har hunnit med mycket inom teaterns värld. Han har medverkat i pjäser som Amadeus, Tre systrar, Trettondagsafton, Figaros bröllop, Sufflören och Improvisation på slottet. Allt detta under Dramatens paraply.

Sufflörens kläder består av en svart jacka och byxor samt en ljusljusskjorta.
Fotograf Roger Stenberg

Fotograf Roger Stenberg

Sufflören
Regi; scenografi : Andreas T Olsson
Medverkande:

Sufflören har flytt in i böckernas värld

Hans genombrott kom inte en dag för tidigt. Vägen dit har varit lång och vindlande. Han växte upp i Uddevalla när staden var under förändring.

Denna idrotts- och arbetarstad lade ner sitt varv år 1996 och det överskuggade hela stadens miljö.

Andreas var endast sju år och han minns än i dag att det var en klart deprimerande atmosfär i den gamla staden.

Andreas pappa livnärde sig som elektriker och hans mamma jobbade på Televerket men var företrädesvis hemmafru, så familjen klarade sig undan skadan som nedläggningen av varvet hade åsamkat många nära och kära till dem.

Idrott var inget som intresserade Andreas.

Trots att Uddevalla är en idrottens stad.

Någonstans i mellanstadiet började han att finna den väg han till slut skulle färdas på. Han var en hejjare på att imitera Lasse Brandeby rollfigur Kurt Olsson. En vän och han fick åka till Göteborg och visa imitationen i ett av Ingvar Oldbergs underhållningsprogram.

Intresset för att stå på scen var väckt!

 

När man kommer in till Dramatens lilla scen och den röda ridån öppnar sig dyker det plötsligt fram en gestalt ur mörkret på scenen. Det är sufflören. Men vart är alla skådespelarna? Aktörerna som borde vara på scenen. Han ser sig förbryllat omkring, spanar som en hök högt där uppe efter sitt byte där nere, som han kan finna. Men han hittar inget. Aktörerna är borta.

Vems repliker ska han då sufflera? Fylla i texten för när aktörerna glömmer?

 

- Vad ska man säga? Jag säger ingenting så har jag ingenting sagt. Då har jag ju åtminstone sagt det. Sagt att jag inte har något att säga, säger han viskande.

Sufflörens kläder består av en svart jacka och byxor samt en ljusljusskjorta.

Den skralt uppbyggda scenografin gör att man koncentreras till mitten av scenen.

Andreas T Olsson står ensamt för att ha skapat allt; kostym, scenografi manuskript mm. Det ligger en bunt med papper på golvet. Man får veta att dessa är av det lite finare slaget. De är lätt gula men framför allt så prasslar de inte när man vänder blad där man sitter, så man inte stör publiken. Och dessa papper kan man givetvis bara specialbeställas utomlands ifrån.

Han börjar leka och härma aktörerna, som inte existerar, där ute på scenen. Kastar sig fram och tillbaka och ändrar röstläge. Från att ha legat på ner kaxigt på golvet till att försiktigt och förvånat titta fram bakom en svart sidokulis och prata som en kanin med för stora framtänder. Och han pratar om en relation han hade där den andra hade lärt honom röka cigaretter med någon speciell örtblandning. Och han tog och rökte en sådan cigarett, så det fyllde hela Dramatens lilla scen och nästan fick det att lyfta. Dessutom gick det bara att beställa dessa cigarretter från ett speciell plats.

Andreas har hämtat mycket från vår samtid och kultur när han skrivit Sufflören. Han tycker mycket om satir och han menar när man skriver behöver man spetsa på det, överdriva det för att det ska nå fram till mottagarna.

Rollfiguren i Sufflören har flytt in i böckernas värld. Och Andreas tror också på litteraturens och diktningens konst. Men inte till den grad att verkligheten överträffar diktningen, precis som hans rollfigur.

Andreas har tagit en lång och brokig väg fram sitt mål, när han var ung. Det var att komma in på scenskolan. Han sökte första gången när han var 17 år och andra gången när han var 29 år, och då kom han in. Han är den näst äldsta som gått scenskolan.

Pjäsen sufflören gjorde han som sitt examensarbete på scenskolan. Vilket uppskattades stort och bjöds in till att spelas på Dramaten. Av Marie-Louse Ekman, och han fick fastanställning på Dramaten.

Innan hade han jobbat som lärare på gymnasiet.

Men yrkets som gymnasielärare blev inte som han förutspått. Han ville vara den bildade läraren som strör citat i klassrummet. Det var ett romantiskt gammalt ingrott sätt att se på lärare situationen av idag. Livet är annorlunda.

Idag har han fast anställning på Dramaten och varit med i betydelsefulla uppsättningar. Jag tror att Sufflören har spelats över 40 gånger.

Så den ointresserade idrotts killen från Uddevalla gjorde en stor resa från varvs staden till konungs staden och dess dramatiska teater.

Jonas Lindman

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen