Scenkonst: Vapenvila av Fredrik Virtanen - Tidningen Kulturen
Kritik om scenkonst
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Vapenvila på Göta Lejon

Allt tar sin början i ett självmord. Viktor skjuter sig och kvar finns funderingarna kring vad som är rätt och fel, kring etik och moral och storstadsmänniskans hyckleri.

Vapenvila
Regi: Sofia Ledarp
Medverkande: Medverkande: Rennie Mirro

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln. Varje köp via denna länk stödjer TK.

Rennie Mirros supershow

Sensommaren 2016 satte Teatern under bron upp monologen Vapenvila under Liljeholmsbron i Stockholm och i slutet av januari hade föreställningen nypremiär, den här gången på Göta Lejon. Journalisten Fredrik Virtanen har manusdebuterat och skådespelaren Sofia Ledarp regidebuterat och tillsammans kokat ihop en stark samtidskritisk pjäs med huvudpersonen Viktor, dansaren och mångsysslaren Rennie Mirro, i centrum.

Allt tar sin början i ett självmord. Viktor skjuter sig och kvar finns funderingarna kring vad som är rätt och fel, kring etik och moral och storstadsmänniskans hyckleri. Viktor arbetar med vapenförsäljning och hela monologen uppehåller sig i ett ömsom mjukt, ömsom aggressivt försvarstal med ett underliggande fördömande och självrannsakan. Allt genomsyrat av en vass kritik mot de innerstadsmänniskor som är besatta av ekologiskt, äter glutenfritt och använder mandelmjölk i kaffet men samtidigt köper dyra skor tillverkade av barnarbetare som får en krona i lön.

Viktor har bara gjort sitt jobb, han är bara en vanlig man som försörjt sin familj. Ett återkommande lager i monologen handlar om det sköra i att vara en del av ett sammanhang, en familj. Att allt när som helst kan ta slut. Hans barn, hans fru, hans föräldrar, de mjuka värdena i livet finns där hela tiden; Viktor köper genusöverskridande kläder till sina barn, älskar sin fru, känner ett enormt ansvar för sin familj och reflekterar mycket över lycka-olycka. Men han säljer vapen, han bidrar till kriget i Syrien och är därför smutsig. Balansgången mellan känslighet och aggressivitet hanterar Rennie Mirro med utsökt skådespeleri. Dynamiken sitter fastgjuten i hans kropp och röst som rutinerad dansare och musikalartist, han har fullständig kontroll över gestaltningen.

Vad har den enskilda människan för ansvar? Vilket har politikerna, medierna, omvärlden? Viktor blir en avstjälpningsplats för det självgoda hycklandet, för rasismen och dubbelmoralen. Vi föraktar Sverigedemokraterna men vi bor HÄR, inte i Rinkeby, Husby eller Rosengård, för att citera Viktor. Vi har allt men är ändå inte lyckliga. Vi lever, vi har inte dödat någon. ”Jag är den ni vill att jag ska vara, så att ni slipper”, säger Viktor som en Jesusfigur som bär världens alla synder på sina axlar. En del med föreställningen känns klyschigt; det är tacksamt att driva med hipsters och storstadsbor. Samtidigt finns här något vi inte kan upprepa nog ofta. Ett uppvaknande, tänkvärda ord om ansvar och världsläget.

 

 

Pernilla Andersson

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln. Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen