Iwona – Burgunderprinsessa av Witold Gombrowicz - Tidningen Kulturen
Li Molnar Kronlid, Karin Bergstrand Foto Henrik Dahl

Kritik om scenkonst
Verktyg
Typografi

Iwona – Burgunderprinsessa skrevs 1938 i ett Europa som var en krutdurk, där ett kommande krig och fascistiska rörelser satte agendan. I Dotterbolagets tappning har pjäsen fått underrubriken ”En fascistisk komedi”, vilket lägger tyngdpunkten på den politiska dimensionen, vilket kan kännas adekvat i en tid där främlingsfientlighet griper omkring sig och högerspöket börjar vädra morgonluft. 
Iwona – Burgunderprinsessa i Dotterbolagets tappning är en fartfylld och sofistikerad föreställning, som ligger helt rätt i tiden och som förtjänar en stor publik
Li Molnar Kronlid, Karin Bergstrand Foto  Henrik Dahl

Li Molnar Kronlid, Karin Bergstrand Foto Henrik Dahl

Iwona – Burgunderprinsessa
Regi: Henrik Dahl
Medverkande: Medverkande: Li Molnar Kronlid Karin Bergstrand, Claes Åström  Adam Stålhammar, AlicaTserkovnaja,mfl

 

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln. Varje köp via denna länk stödjer TK.

En okontrollerad spiral av ondska

Dramatikern Gombrowicz fick sitt uppsving som dramatiker under 60-talet, trots att han skrev både romaner, noveller och dramer redan under 30-talet. Han blev en pregnant röst i den absurdistiska genren, vilket mästerverket Iwona –Burgundprinsessa, nyöversatt av Anders Bodegård, är är ett tydligt exempel på. Pjäsen sattes upp av Alf Sjöberg, som alltid hade näsa för god och angelägen dramatik, redan 1965 . Sen skulle det dröja till 1995 innan Ingmar Bergman gjorde en bejublad uppsättning.

När nu clowngruppen Dotterbolaget tar sig an denna mörka och burleska saga om den mänskliga ondskan och dess avarter  är det med en ensemble förstärkt med elever från Stockholms Dramatiska Högskola, både mimskådespelare och scenkonstelever, en påkostad och flamboyant uppsättning i högt tempo. Att spela Witold Gombrowicz med clowner i rollerna är ett genialiskt drag, som understryker det absurda.

Ytterst handlar det om något så banalt som ”boys meet girl”, den unge Prins Filip möter Iwona, en grå och tigande varelse utan kvinnliga företräden, en tapetblomma i bjärt kontrast mot det färgrika hovet. Som en slags bot mot den spleen han upplever i sin sysslolösa rikemanstillvaro förlovar han sig med Iwona. . ”Som när man tittar på en mask och petar på den med en pinne”, säger prinsen med äckel i rösten.

Karin Bergstrand gestaltar den bortfjäsade prins Filip med bravur, Claes Åström den liderlige och lastbare kung Ignacy och Camilla Persson drottning Malgorzata, deras vulgära prakt står i bjärt kontrast till den färglösa Iwona, vars värnlösa nakenhet är en provokation för dem som har makten. Här tolkad av Li Molnar Kronlid som med sitt nedtonade spel står i effektiv kontrast till den övriga ensemblens ekvilibristiska clownkonster. Hennes närvaro vid hovet blottlägger de mäktigas rädsla inför den egendomliga varelsen som väcker vämjelse och översitteri. Allt resulterar i en okontrollerad spiral av ondska som slutar i ett brutalt mord på den försvarslösa Iwona.

Slumpen gör att jag ser Stanley Kubrics ”A Clockwork Orange” dagen innan jag ser ”Iwona” – där slöddret maskerar sig innan de beger sig ut för att terrorisera och utöva sitt ultravåld. Clownskräck har fått en medicinsk term ”coulrofobi”. Dotterbolaget och de skickliga mimarna från Stockholms Dramatiska högskola väcker inga sådana känslor, men ändå slås jag av att våldet blir så mycket enklare om offren och förövarna avhumaniseras.  …             

Iwona – Burgunderprinsessa i Dotterbolagets tappning är en fartfylld och sofistikerad föreställning, som ligger helt rätt i tiden och som förtjänar en stor publik

 

 

Lena S Karlsson

 

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln. Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts