Figaros bröllop av Beaumarchais - Tidningen Kulturen
Rakel Benér Gajdusek Foto Markus Gårder

Kritik om scenkonst
Verktyg
Typografi
Den som älskar Mozarts och librettisten Da Pontes mästerverk Figaros bröllop gör klokast inför besöket på Dramatens Stora scen och pjäsversionen lägga sina förväntningar lågt. Tobias Theorell har av Figaros bröllop skapat ett stycke burlesk buskis, andtruten fars, genuskritisk vaudeville, våldsam improvisation med ett tillägg oblygt publikfrieri.

Det förefaller som att de som haft roligast i denna ansträngda föreställning är scenografen Herbert Barz Muraurer och kostymören Maria Gyllenhoff. Här finns inga begränsningar och vän av god smak göre sig ej besvär. Bland tomtar och troll, buttricks- och rokokodetaljer finns möjligen en slags vildsint estetik, även om den är svår att upptäcka.
Tova Magnusson och Rakel Benér Gajdusek Foto Markus Gårde

Tova Magnusson och Rakel Benér Gajdusek Foto Markus Gårde

Rakel Benér Gajdusek  Foto Markus Gårder

Rakel Benér Gajdusek Foto Markus Gårder

Figaros bröllop
Regi: Tobias Theorell.
Medverkande: Medverkande: Andreas Rothlin Svensson, Tova Magnusson, Eric Stern, Bahar Pars, Tanja Lorentzon, m fl

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln. Varje köp via denna länk stödjer TK.

Oblygt publikfrieri

Det vill säga extra allt (i kvadrat) i ett furiöst tempo, beledsagat av en konferencier gestaltad av Andreas T Olsson, som hela tiden klåfingrigt ser till att publiken fattar galoppen.

Beaumarchais pjäs betraktades allmänt som en stormsvala till den franska revolutionen. Något som inte förskräckte det franska hovet, som spelade pjäsen och lät drottningen kreera den bedragna grevinnan Almaviva. Det är idag kanske svårt att se det revolutionära i detta stycke, som bland annat handlar om ”jus primæ noctis”, dvs. feodalherrens dåvarande rätt att beröva sina kvinnliga underlydande oskulden innan bröllopsnatten. Inför det stundande bröllopet mellan betjänten Figaro och hans älskade Susanna hotar greven att utöva sin sedvanerätt, något som de älskande genom list kommer att sätta p för.

Det som upprörde samtiden var att i huvudrollen se vanliga dödliga. Att dessa dessutom ses göra narr av sitt husbondfolk och i kärlekshandeln ta hem spelet var magstarkt i överkant i det slutande 1700-talet. Av detta politiska budskap finns idag ingenting som är stötande, kanske är det därför som Tobias Theorell och ensemblen tar i så att livstycket bokstavligen spricker. Bland alla gags och slapsticknummer försvinner allt allvar och därmed också pjäsens poetiska kvaliteter.

Samtidigt känns pjäsen i sitt politiska budskap oförargligt mainstream och politiskt korrekt, Theorell tar fasta på den lätt feministiska tendensen i Beaumarchais pjäs. Initiativet ligger givetvis hos kvinnorna, som försvarar sin rätt till sexualiteten – föga kontroversiellt 2017 kan man tycka. Den romantiske Cherubino framstår som en androgyn, åtråvärd för alla kön, men i scenen mellan grevinnan, Susanna och den älskansvärde pagen glänser det till för ett ögonblick av äkthet och oförfalskad åtrå.

För musiken svarar Göran Martling och kompositören Janne Tavares. Här varvas nyskrivet med några få citat ur Mozarts opera. Dessvärre har inga av skådespelarna några skolade röster och det är ganska skönt när Tova Magnusson som gestaltar grevinnan avbryter sig själv och vänder sig till publiken med orden ”vi skiter i det här”.

Det förefaller som att de som haft roligast i denna ansträngda föreställning är scenografen Herbert Barz Muraurer och kostymören Maria Gyllenhoff. Här finns inga begränsningar och vän av god smak göre sig ej besvär. Bland tomtar och troll, buttricks- och rokokodetaljer finns möjligen en slags vildsint estetik, även om den är svår att upptäcka.

Det fanns en tid då regissörer och scenografer ansåg att Dramatens Stora scen med allt sitt guld och sin smakfulla inredning var en hämsko, som understödde den ”borgerliga teaterns” supremati. Möjligen är detta en senkommen kommentar till denna teatersyn från 60- och 70-talet. Problemet är bara att denna iscensättning kväver sig själv genom alla infall och resultatet blir – trots de hårt arbetande skådespelarna som ger sitt yttersta – platt fall.

 

Lena S. Karlsson

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln. Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen