Scenkonst: Kallocain på Teater Jaguar i Göteborg - Tidningen Kulturen
Kallocain .Foto Harald Nilsson

Kritik om scenkonst
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Naemi PebaquéTeater Jaguar är en välbekant grupp i Göteborgs fria teaterscen, med sina ofta humoristiska och drastiska föreställningar med mycket musikinslag har de roat många gånger.

Lindas kärlek har svalnat och Leo tänker på sin uppfinning, ett sanningserum. Han och kollegan testar sedan serumet på människor som är ”friviliga offer”, ser det som sin uppgift att staten ska göra tester på dem.
Kallocain .Foto Harald Nilsson

Kallocain .Foto Harald Nilsson

Kallocain
Regi: Gunilla Gårdfeldt
Medverkande: Jonas Franke, Blom Jonas Rimeika, Emelie Sigelius

Nyskriven opera på Teater Jaguar

Hej Opera har efter succén med Jorden runt på 80 dagar tagit i tu med detta samarbete med Jaguar. Det är fullsatt och förväntan i luften i korridorfoajén nära Hagakyrkan, Karin Bojes text Kallocain som tecknar en mörk bild av framtiden har tonsatts av Jonas Franke-Blom och med libretton av Torben Sigelius Kulin. Det är märkligt med Karin Boye, hon var modern 1940, skrämmande trots att kostymerna och scenografin byggts av gamla ting. Men kanske var det vibrationerna av det kommande kriget som hon kände på den tiden.

På den kombinerade labbmaskinen/mellotronen med stålmanicker, rör, duschslangar och datorer spelar ensemblen en ljudupplevelse innan föreställningen börjar med att porträttera kemisten Leo Kall och hans fru Linda. Alltigenom sjungande berättar de om livsledan och längtan efter barnen som de lever åtskiljda från men som kommer hem i helgen och då ska Linda göra tårta med syntetiska körsbär.

Lindas kärlek har svalnat och Leo tänker på sin uppfinning, ett sanningserum. Han och kollegan testar sedan serumet på människor som är ”friviliga offer”, ser det som sin uppgift att staten ska göra tester på dem.

De avslöjar sina innersta tankar och tankarna flyger till självmordsbombare som hjärntvättats till att tjäna en högre makt. Föreställningen har snabbt tempo, är spännande, lite äckelframkallande och att allt sjungs känns helt naturligt. Melodierna och rösterna är vackra men inte anmärkningsvärda så jag tänker mer på innehållet som med polisstat, murar och stränga levnadsregler gör mig allt mer obekväm. Ljuset är dunkelt och koncentrerande tills man lutar sig framåt i slutet. Poängen att det inte är säkert att ofrivilligt given information egentligen har något värde är så otroligt träffsäker. En mycket bra föreställning.

 

Lena Torquato Lidén

Annons

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen