Dans:Cullbergbaletten - Protagonist - Tidningen Kulturen
Kritik om scenkonst
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Med stor entusiasm såg jag fram emot att få se Cullbergbalettens Protagonist på Dansens hus och läste i programmet om föreställningen att den handlar om ”stammar, samhällen och grupper”.


Protagonist
Koreograf: Vincent Van der Plas
Medverkande: Cullbergbaletten

Protagonisternas nakenhet

Men inledningsvis verkar dansarna röra sig, som om de snarare vore enskilda, separata tankar i rymden. De stöter emot, rör vid varandra och dansar en stund med varandra. Det var som att titta in i någons hjärna där tankarna studsar omkring innanför skallbenen. En del tankar har fart och andra tankar är mer lugna. Allt studsar runt omkring och hit och dit.

Känslor formas hos människan som har dessa tankar. Så kliver några av dansarna in i ljuset på scengolvet och ut i mörkret på sidorna, som om det ur kaoset formas betydelser. En konstellation av dansare som är i ljuset för att sedan plötsligt bytas ut av några andra dansare som tar plats i ljuset. Det råder växelverkan och så småningom dansar alla i ljuset.

Revolutionära sånger ackompagnerar dansen och dansarna faller också in i sången, vänder sig mot publiken för att sedan tystna. Det blir en lång tystnad och dansarna börjar sedan sjunka ihop. De klär av sig nakna samtidigt som belysningen dämpas. Alla börjar halta och de liknar plötsligt neandertalare, och nu blir det verkligen tydligt vad koreografen avser med ”stammar, samhällen och grupper” när dansarna bär runt på varandra och hänger och klättrar i scenografin och så tar föreställningen abrupt slut.

Nakenhet på scenen är just nu överexploaterat och har blivit ett manér. Men i denna föreställning passar den faktiskt bra in i helheten och är i samklang med att visa upp som bilden av ett slags ett uråldrigt stamfolk.

Det står även att läsa i programmet att ”många stamfolk tror på animism, enligt vilken alla föremål, både levande och icke levande, permanent eller temporärt bär på andar av själar”. Jag tyckte mig uppleva dansarna som levande och som bärare av sin egen historia, även om de i början av föreställningen snarare tycktes representera ett virrvarr av motstridiga tankar.

 

 

 

 

Jonas Lindman

Annons

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen