Scenkonst: Scrooge En Julsaga - Tidningen Kulturen
Foto Adam Blomberg

Kritik om scenkonst
Verktyg
Typografi
Det kan verka som en paradox men när den högproduktive Charles Dickens skrev sin numera kanske mest älskade berättelse ”A Christmas Carol” var det förvånande nog utifrån ren penningknipa. Första versionen publicerades den 19 december 1843, alltsedan dess i en högsta grad levande klassiker tillsammans med romanerna  David Copperfield, Historien om två städer, Oliver Twist, Lysande utsikter och Pickwickklubben.’

När RoJ -teatern tar sig an denna underbara julsaga är det med en entusiasm och spelglädje som värmer den kyliga novemberkvällen till trots. RoJ:s välsjungande ensemble tar emot publiken ute på trappan i bästa Théâtre du Soleilstil, där man sjunger klassiska julvisor innan publiken lotsas in i salongen. I rollen som Scrooge ser vi Odd Lindell, som spelar denna mardrömslika gestalt med åtskillig pondus, men är även trovärdig som den omvände botgöraren.
Foto Adam Blomberg

Foto Adam Blomberg

Foto Adam Blomberg

Foto Adam Blomberg

Scrooge En Julsaga
Håkan Marmegård
Medverkande:

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln. Varje köp via denna länk stödjer TK.

Nu är det fan jul igen!

"Humbug!" säger den snåle och elake procentaren Ebernize Scrooge om julens fröjder och glädjebudskap. Allt är strunt och humanitet är ingenting som denna skräckgestalt önskar utöva´. Ebenezer Scrooge som bor ensam i ett stort dystert hus, som han nu övertagit från den döde kompanjonen Jacob Marley. Hans enda sällskap är den kuschade bokhållaren Bob Cratchit, som får en allmosa innan han återvänder till sin familj för att fira jul.

Men efter denna juldag kommer ingenting att vara sig likt.
I en nattlig vision från Scrooge besök av den forne kompanionen, fängslad och täckt i kedjor. Han menar att Scrooge efter döden får dela hans öde – om han inte blir en annan och bättre människa som hyser misskund med de många fattiga som befolkar och driver omkring i Londons smutsiga gränder..

Denna natt bedriver andar sitt spel: vid midnatt kommer den första anden, "Gångna Julars Ande". Den visar honom de jular han redan varit med om. Scrooge erinrar sig om en barndom som ett barn satt på undantag, modern är död och för sin far är han ingenting. Vid nästa andes besök erinrar han sig sin plågade och underbetalade bokhållare Bob Cratchit. Här råder julglädje trots fattigdom och misär. Alla hyllar julens budskap, till och med Bobs son, lille Tim, som är invalid och svårt sjuk.

Den tredje vålnaden handlar om kommande jular – en skrämmande svart gestalt som berättar om hur Scrooge en dag dör ihågkommen av ingen – nota bene om han inte ändrar sitt liv. Han vaknar till insikt om sina onda gärningar och beslutar att genast att bli en annan, en Scrooge som alla kan älska.

Det finns ett otal adaptioner av denna älskade julbok, den har filmatiserats med skådespelare som Alec Finney och George C. Scott i rollen som Scrooge. Ofta spelas stycket som en moralitet men man kan också se den som en livsrevy med övernaturliga inslag ungefär som i Strindbergs "Till Damaskus", fast i mera lekfull form.

När RoJ -teatern tar sig an denna underbara julsaga är det med en entusiasm och spelglädje som värmer den kyliga novemberkvällen till trots. RoJ:s välsjungande ensemble tar emot publiken ute på trappan i bästa Théâtre du Soleilstil, där man sjunger klassiska julvisor innan publiken lotsas in i salongen. I rollen som Scrooge ser vi Odd Lindell, som spelar denna mardrömslika gestalt med åtskillig pondus, men är även trovärdig som den omvände botgöraren.

Övriga roller är små, men här handlar det inte så mycket enskilda skådespelarinsatser utan om en samspelt och tätt sammanfogad ensemble, vilket RoJ verkligen förfogar över både vad gäller äldre och yngre krafter. Regissören Håkan Marmegård utnyttjar RoJ:s slitna teaterrum maximalt, spelet är fartfyllt och regin ofta fyndig. Med små medel åstadkommer RoJ ett spel om samhällets orättvisor, om den oerhörda skillnaden mellan att vara rik och fattig. Här bidrar Sara Hillersbergs fina och ibland överdådiga kostymer till illusionen liksom de välkoreograferade sångerna och dansinslagen,

Scrooge i RoJ:s version är en musikal för både barn och äldre. Spelglädjen och entusiasmen är överväldigande. Ytterst handlar det om att överbringa julens budskap till oss alla, vilket RoJ lyckas mycket väl i denna vackra och uppslagsrika uppsättning.

Lena S. Karlsson

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln. Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen