Superhjälten Babsan sprider glädje och kärlek till folket - Tidningen Kulturen
Babsan som Marilyn Monroe. Foto B Graham

Essäer om scenkonst
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Livet är inte alltid en dans på rosor ... men tänk om! Det är den världen som den glittrande glada Babsan existerar i, huvudpersonen i den nya showen Ett liv i rosa. Babsan är en karaktär som alla känner till - hon är superhjältevarianten av Lars-Åke Wilhelmsson. Babsan vågar mer, tar för sig mer, pussar Zlatan, sätter sig i knäet på Reinfelt, ber inte om ursäkt, blir bjuden på alla fester och premiärer och gör allt det som Lars-Åke inte vågar ...
Det mest fenomenala är att det finns inget som Babsan inte klarar av. Hon är på scenen praktiskt taget hela tiden och showar och dansar och Babsans tid som tävlingsdansare känns inte långt borta.
Glitter och glamour med Babsan. Foto B Graham

Glitter och glamour med Babsan. Foto B Graham

Annons:Karaktären Babsan föddes egentligen 1992 och firar 25 år i år. Men Lars-Åke gjorde Babsan till "tuff pantertant" redan när hon föddes, så egentligen har Babsan länge varit äldre än Lars-Åke ...Nu börjar han hinna ikapp!

Babsan får alla inbjudningar

Ett liv i rosa är Babsans show till nästan 100 procent. Men Lars-Åke får också vara med på ett hörn ... utan peruk och fjäderboa berättar han hur det är att vara sambo med Babsan. Hon har en jättestor garderob, medan han själv får hålla till godo med en liten skrubb. Hon får alla inbjudningar, och om han själv skulle råka gå på något event möts han av besvikna kommentarer, "jaså ... var det du som kom?"

Det hela påminner om en rörande rolig scen i den nya superhjältefilmen Thor: Ragnarök när Mark Ruffalos karaktär sitter och klagar över sin dubbelnatur, att ingen bryr sig om Bruce Banner, trots att han är snäll och smart, alla vill bara ha Hulken, den stora, gröna superhjälten som kan krossa allt motstånd.

En självbiografisk show

Blir folk verkligen besvikna när de bara får träffa Lars-Åke? Fast han är snäll och smart? Eller försöker de bara vara lite lagom vänliga och inställsamma mot honom för att komma åt Babsan, den stora, rosa superhjälten som vågar allt och som som stjäl showen på vilken premiär som helst?

Lars-Åke står i alla fall som manusförfattare till Ett liv i rosa, som är en till stora delar självbiografisk show. Men det är Babsans biografi som det gäller. Trots att det där brevet, om att inställa sig för obligatorisk militärtjänstgöring, måste ha varit adresserat till Lars-Åke och inte till Babsan ...

I alla fall: Ett liv i rosa är en strålande bra show, Lars-Åke OCH Babsan är båda två fenomenala! 

De bor trots allt i samma kropp och denna kropp är på scenen och sjunger och dansar och skojar och interagerar med publiken i praktiskt taget nittio minuter i ett sträck. Och efteråt kommer Babsan ut från teatershowen och ställer upp på selfies med alla fans som vill ha (och de är många!)

Allt i högklackat

Fyra fenomenala dansare finns med genom hela showen, de är unga, de är tränade inom klassisk balett, jazzdans och streetdance ... MEN betänk att Babsan gör allt som de gör! OCH i högklackat!!! Det ni!

Till och med hennes fyra dansare är imponerade!

Ingen show med en diva utan imitationer och hyllningar till andra divor - från Zarah Leander till Marilyn Monroe, Babsan gör det så bra!  Edith Piaf må ha sjungit La vie en rose i original, men Babsan gör det rosa livet till sitt eget.

Ingen är lika mycket Babsan som Babsan.

Här finns också hyllningsnummer till Babsans förflutna - den omsusade Bacchi Wapen, Maxim och La Cage Aux Folles hyllas med extravaganta nummer med extra mycket allt.

Fast allting är ju i grund och botten väldigt snällt och folkligt.

När det gäller mellansnack så är Babsan som allra bäst när hon struntar i manuset och bara går ner till publiken och småsnackar. Och visst lyckas hon klämma in det klassiska skämtet: "Jag är från Gävle. Jag tänder på bockar!"

Guldmaskernas drottning

Om man inte är ett hardcore-Babsan-fan så kanske man inte känner till allt vad Babsan åstadkommit under sin karriär. Tävlingsdansare (har slagit finländarna i tango på hemmaplan!), operettstjärna, musikalstjärna, kostymdesigner ...

Hemma hos Babsan måste det finnas en jättestor hylla bara för alla kostympriser.

Alla från Hitler till Pippi Långstrump har burit Babsans kläder.

Alltså karaktären Hitler i Det våras för Hitler musikalen (The Producers) som spelades av Magnus Härenstam, och karaktären Pippi, som spelades av Pernilla Wahlgren. Pernilla verkar förresten ha fått alla sina kläder designade av Babsan.

Liksom många Melodifestivalstjärnor. Jill Johnsons kända, vita vinnarstass är bara toppen på isberget.

Ett liv i rosa reser vidare

Ett liv i rosa innehåller så mycket ...  Och det är inte slut än. Ett liv i rosa är just nu på turné för att förgylla denna gråa tid i Sverige, ända fram till årets tomterödaste högtid drar igång. "I'm dreaming of a rosy Christmas ..." I alla fall efter att ha sett Babsans fenomenala show Ett liv i rosa.

Det mest fenomenala är att det finns inget som Babsan inte klarar av. Hon är på scenen praktiskt taget hela tiden och showar och dansar och Babsans tid som tävlingsdansare känns inte långt borta.

Babsan har gjort ett enormt arbete för att få bort ett vi-och-dem tänkande, för att få till en mer inkluderande atmosfär och alla kan väl få festa loss tillsammans?

Babsans insats är att göra världen lite vackrare, lite glammigare och lite godare. Det är en fin superkraft att ha.

 

Regi: Hans Marklund

Titel: Ett liv i rosa

Medverkande: Lars-Åke "Babsan" Wilhelmsson, William Boo, David Lagerqvist, Johan Lundberg och Richard Svalstedt.

Manus: Hans Marklund, Lars-Åke Wilhelmsson och Manusfamiljen.

Koreografi: Hans Marklund, Per-Magnus Andersson, Tobias Bader, Christopher Bergström, David Lagerqvist och Richard Svalstedt

Kostymdesign: Lars-Åke Wilhelmsson

Ljusdesign och ljuddesign: Mikael Kratt och Anders Karlsson

Lifeline Entertainment

 

Belinda Graham

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen