Spex ur ett queer/genusperspektiv - Tidningen Kulturen
Dansscen från Kårspexet 2010 Shangri-la - eller när lösningen till problemet är källan. Foto Wiki

Essäer om scenkonst
Verktyg
Typografi
Studentspexet - en förlegad konstart eller något för den moderna studenttiden? Kajsa Ljusegren diskuterar här Lundaskolans spextraditioner.

Karaktärerna baseras inte på sitt kön när ensemblen arbetar med dem utan de utgår från karaktärerna på samma sätt genom att undersöka och överdriva vissa drag hos karaktärerna. Vilket som sagt inte nödvändigtvis (eller alls) är kopplat till karaktärens kön.
Scen ur spexet Uarda i Lund år 1909. Foto Magnus Manske

Scen ur spexet Uarda i Lund år 1909. Foto Magnus Manske

Annons:Att vara aktiv i en kårförening under sin tid som student är vanligt förekommande och en kårförening som finns på många tekniska högskolor och universitet runt om i Sverige är studentspexet. Dock förekommer det fördomar kring att universitetsspexen skulle föra föråldrade traditioner vidare, främst ur ett genusperspektiv.

Ett studentspex kan se olika ut beroende på från vilken spexgren den härstammar, antingen från Uppsalaskolan eller Lundaskolan. Det som förenar de båda grenarna är att de använder sig av bland annat teatern som konstform för att lyfta fram olika företeelser som har någon slags koppling till studentlivet, en historisk anspelning av något slag som ofta gärna blandas upp med nutida inslag samt en koppling till akademiska studier på ett ofta något satiriskt sätt.

Historiskt sett var det endast (eller till största del) män som fick läsa vid universiteten runt om i landet och det avspeglar sig också att det var män som gestaltade alla karaktärer i de olika studentspexen.

Det som skiljer skolorna åt är framförallt att spex som utgår från Uppsalaskolans riktlinjer traditionellt sätt är skrivet på vers och mycket ofta på rim, något som spex med utgångspunkt i Lundaskolan oftast inte är. Dessutom kännetecknas spex baserade på Uppsalaskolan också genom att publiken är delaktig på ett helt annat sätt än inom Lundaskolans olika spexförgreningar. Exempelvis kan publiken ropa olika saker som ensemblen på scen får ta hänsyn till, såsom omstart efter en uppskattat scen, eller ännu mer specifika saker såsom 'omstart på tyska', då förväntas ensemblen ta om föregående scen på tyska. I spex med Lundaskolan som förlaga förekommer det endast omtagningar av låtar om publiken applåderar mycket. Följande text är skriven med fokus på Lundaskolans traditioner och främst hur de ter sig på Chalmers.

Chalmersspexet härstammar från Lundaskolan och skrivs således inte på vers eller hänger sig åt omstarter i någon större utsträckning än att låtar kan tas om vid publik begäran. Många spex har idag en blandad ensemble, men i Chalmersspexet är det fortfarande 'enkönade ensembler'. Dock är Chalmersspexet sedan 2003 uppdelat i ett spex med damensemble, Chalmersspexet Vera och ett med herrensemble, Chalmersspexet Bob. Det innebär att det i båda Chalmersspexen frekvent förekommer 'byxroller' och 'kjolroller'. Vilket innebär att ensemblisterna sällan är begränsade till sitt biologiska kön när författarna skriver manusen utan de får ofta spela det motsatta könet. Det här är ett fenomen som till skillnad från spexscenen inte längre förekommer särskilt frekvent på teaterinstitutionerna idag.

Samtidigt finns det åsikter som anser att enkönade ensembler är förlegat och att det i ett exempelvis herrspex drivs med kvinnor på ett sätt som inte är politiskt korrekt samt att spexet till större del består av män.

Årets föreställning för Chalmersspexet Bobs del är "Rasputin". Uppsättningen är löst baserad på den faktiska personen Rasputin som sägs ha nästlats sig in vid tsar Nikolaj den andres hov i Ryssland under början på 1900-talet. Utöver det skiljer sig uppsättningen till stora delar från det som kan tänkas ha hänt på riktigt. Följande karaktärer ingår: Tsar Nikolaj den andre, Alexandra von Hessen, Alexei, Anastasia, Olga, Rasputin, Misieria och Lenin. Bara genom att läsa namnen kan man könsbestämma sju av åtta karaktärer, där den enda som blir lite flytande är Misieria som dessutom är ett väsen och ingen faktisk människa i samma utsträckning som övriga karaktärer.

Fyra av åtta karaktärer är alltså så kallade 'kjolroller', för även Miseria gestaltas som kvinna. Även om det i den fysiska gestaltningen förekommer både lösbyst och lösrumpor för 'kjolrollerna', (vilket det inte gör för de herrar som gestaltar män) så görs det ingen skillnad i gestaltningsarbetet. Karaktärerna baseras inte på sitt kön när ensemblen arbetar med dem utan de utgår från karaktärerna på samma sätt genom att undersöka och överdriva vissa drag hos karaktärerna. Vilket som sagt inte nödvändigtvis (eller alls) är kopplat till karaktärens kön.

Och utöver de åtta herrarna på scen består spexet av ytterligare cirka trettio personer där mer än hälften är tjejer. Att fördomen om ett spex med en enkönad herrensemble skulle göra narr av kvinnor stämmer inte i samma utsträckning idag som den eventuellt gjorde för ett par år sedan. Dessutom, om man hårdrar begreppet 'queer', innebär det ett intresse för normalitet och avvikelser samt dess processer. Och är det något ämne som spex behandlar är det just det.

Kajsa Ljusegren

Annons

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen