Nobelpris för matematiker! - Tidningen Kulturen
Anything goes

Debatt om scenkonst
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Svenska Akademien har vidgat litteraturbegreppet genom sitt val av årets Nobelpristagare. Mottagaren själv har initialt inte visat sig vara omedelbart entusiastisk. Det kan man förstå. Hans artistiska roll är ju musikerns. De ord han tillför musiken är i sig själva stumma. Evert Taubes storartade produktion kan man inte läsa sig till, den måste man lyssna sig till. Inte enda versrad håller jämna steg med musiken som är gjord av ett geni.

 


Men med det nya och uttunnade litteraturbegrepp, som akademien på senare år har gjort sig till tolk för, där exempelvis journalistiken och balladsången inryms, skulle man kunna inkludera andra skriv- eller talarter: det retoriskt förebildliga anförandet (eller varför inte sköna predikningar), den vackra ämbetsmannaprosan, den filosofiska traktaten, det matematiska teoremet (vilket ofta har avgjorda estetiska kvaliteter).

Man kan för all del säga att dramatiken också är till för att höras, inte läsas. Men den läses ju bevisligen – nämligen av skådespelarna. Regissören och hans personal tolkar texten för publiken; det finns också en hel del teater, exempelvis av Lars Norén, som ännu inte är uppförd. Men dramatiken är i eminent grad text, och en hel del av den är också utgiven som sådan. I August Strindbergs verk, vågar man påstå, är dramatiken det centrala, men det är verket som helhet som gör honom riktigt stor – vår störste.

Strindbergs författarskap inföll före "prisinflationen". Å andra sidan är det signifikativt att inte en enda utmärkelse tycks ha kommit honom till del. Ingen medalj och inget hedersdoktorat. Svenska Akademien, för vilken han var fiende, avstod så gott det gick från att hedra även andra av våra främsta författare: Hjalmar Söderberg, Vilhelm Ekelund, Sara Lidman, Per-Olof Enquist (de fick visserligen var sitt pris, den förste en engångssumma på hela 2000 kronor), Hjalmar Bergman, Fritjof Nilsson Piraten, Vilhelm Moberg.

Att akademiens omdöme har sviktat när den ska dela ut sina prispengar hänger säkerligen samman med att den har valt att i sin krets uppta flera sekunda diktare, litteratörer och akademiker. Där har under senare decennier saknats giganter som Lars Gustafsson, Sven Delblanc, Göran Sonnevi, Bruno K. Öijer, Eva Ström. Förra året Nobelpris till en vitrysk journalist var primärt politiskt och inte konstnärligt motiverat. Årets belöning är definitivt ett slag i ansiktet på all epik, lyrik, dramatik som har ett tankeinnehåll utöver det vanliga.

Men med det nya och uttunnade litteraturbegrepp, som akademien på senare år har gjort sig till tolk för, där exempelvis journalistiken och balladsången inryms, skulle man kunna inkludera andra skriv- eller talarter: det retoriskt förebildliga anförandet (eller varför inte sköna predikningar), den vackra ämbetsmannaprosan, den filosofiska traktaten, det matematiska teoremet (vilket ofta har avgjorda estetiska kvaliteter).

Även limerickar och julklappsrim bör då kunna beaktas som seriösa genrer. Liksom partituret, notskriften, den onoterade musiken måste anses vara litteratur, i vart fall i den meningen att de har sina förläggare och bedöms på tidningarnas kultursidor. Att också översättare ska kunna komma i fråga för ett Nobelpris i litteratur, med de analysinstrument som akademi och Nobelkommitté nu har gjort till sina, förfaller alldeles självklart.

Anything goes – den anglosaxiska underhållningskulturens motsvarighet till snille och smak – har blivit den nya tidens motto.

Sven Hofman

Annons

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts