Kaurismäki - alltid på den lilla människans sida i sina filmer - Tidningen Kulturen
Kaurismäki Foto CC BY SA 3.0 Wikipedia

Debatt om scenkonst
Verktyg
Typografi

”Att skaffa sig en personlig moral som respekterar naturen och människan och att sedan följa den.” Aki Kaurismäkis svar på frågan om meningen med livet.


Aki Kaurismäkis nästa filmprojekt har arbetsnamnet Pakolainen (Flyktingen) och den skall handla om en ung man som vandrat till Finland. Huvudrollen skall enligt planerna spelas av en syrier eller irakier. Filmen kommer att spelas in hösten 2016.

Den finländska filmregissören Aki Kaurismäki har en helt egen stil. Om man vill se glitter och glamour skall man inte titta på Kaurismäkis filmer. Temat är istället ofta den lilla människan i en stor och omänskligt hård värld. I filmerna finns också en svart humor i beskrivning av makthavarna. I hans senaste film "Mannen från Le Havre" visar han dock upp en mjuk sida trots att temat är den hårdföra flyktingpolitiken i Europa.

Nyligen visades i svensk TV tre av hans bästa filmer. Dessa är också en s.k. trilogi om Helsingfors. Första delen, Moln på drift, har temat arbetslöshet under depressionens tidiga 1990-tal som tema. Alltså en tid som liknar vår egen. Ilona och Lauri bor i en lägenhet med möbler och färgteve på avbetalning. Dessutom har de hund. Ilona är hovmästare på den ödsliga restaurangen Dubrovnik och Lauri är spårvagnsförare. Bådas liv slås i spillror när de blir arbetslösa. Kampen att hitta nya jobb blir svår. "Vi vill ha unga personer" säger en arbetsgivare till Ilona. "Men jag är ju bara 38 år? "Du ser, du kan dö när som helst." Alla karaktärer i filmen har en lågmäld och dov finsk ton. När det är som dystrast konstaterar emellertid Lauri "Än susar skogen". Filmen pläderar också för solidaritet och det inbegriper även den alkoholiserade kocken på Dubrovnik. Finsk tango i mollton och mycket kaffedrickande ingår i filmen. Det var från början tänkt att Kaurismäkis favoritskådespelare Matti Pellonpää skulle spela huvudrollen, men när denne hastigt avled av en hjärtattack 1995 så skrev Kaurismäki om manuset. Den här gången med en kvinna (Kati Outinen) i huvudrollen. Filmen tillägnades Pellonpääs minne och han finns med som ett barn på bild i Lauri och Ilonas hem.

Kaurismäkis mest berömda och prisbelönade film är "Mannen utan minne". Filmens tema är hemlöshet. En frånskild och arbetslös österbottning skall söka arbete som svetsare i Helsingfors. Han blir brutalt nedslagen i en park och tappar minnet. Han hamnar bland andra utslagna i ett containerlandskap i Helsingfors hamn. Många av Kaurismäkis filmer äger rum i industriförorter, kala rum och på tomma bakgator. Bland de utslagna möter "mannen utan minne" sann medmänsklighet och även den stora kärleken i form av en frälsningssoldat.

För "Mannen utan minne" erhöll Aki Kaurismäki Nordiska Rådets filmpris som utdelades första gången i Helsingfors 2002. Filmen vann även i Cannes och Oscarsnominerades för "bästa utländska film". I protest mot Busch administrationen och USA: s förestående invasion i Irak meddelade regissören: "Av det här skälet är vi inte på festhumör" och vägrade delta. 2002 tackade Kaurismäki också nej till New Yorks filmfestival efter det att den iranske regissören Abbas Kiarostami inte fått visum i USA. Kaurismäki konstaterade: "Om USA: s nuvarande regering inte vill ha dit en iranier har de knappast någon användning för en finne. Vi har ju inte ens någon olja."

Den tredje delen i Helsingforstrilogin har temat ensamhet. Filmen har namnet "Ljus i skymningen". Huvudpersonen Koistinen är en ensam och smått apatisk man med ett mycket sorgset utseende. Han äger ingenting men jobbar med att vakta andras egendom. En rollkaraktär som också förekommer i "Mannen utan minne". En kväll kommer den unga och blonda Mirja fram till Koistinen och börjar prata. Mirja är också ett offer. Hon är pressad av ett gangstergäng och övertalar den godtrogne Koistinen att avslöja säkerhetscoderna till det varuhus han jobbar. Han förlorar allt, sitt arbete, sin frihet och sina drömmar.

I så gott som alla Kaurismäkis filmer har vi människor som på något sätt hamnat utanför samhället, de är arbetslösa eller ensamma eller både ock. De är sorgsna figurer utsparkade ur vårt välfärdssamhälle. Men när allting verkar som mörkast visar det sig att det finns hopp. Det dyker upp någon olycksbroder och gemenskap och solidaritet uppstår. Tillsammans har vi det lite lättare.

Aki Kaurismäkis nästa filmprojekt har arbetsnamnet Pakolainen (Flyktingen) och den skall handla om en ung man som vandrat till Finland. Huvudrollen skall enligt planerna spelas av en syrier eller irakier. Filmen kommer att spelas in hösten 2016.

Rolf Karlman

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen