Känt folk röker Chesterfield… - Tidningen Kulturen
Debatt om scenkonst
Verktyg
Typografi

En svensk reklammakare med sinne för allitteration knäckte en slogan för ett cigarettmärke som kanske inte längre existerar: ”Känt folk röker Kent”. Det gällde för kändisar att föregå med gott exempel den gången, och man fick en hel rad välbekanta ansikten som bolmade på. Idén kom som så mycket annat från USA där en cowboy med en cigarett i handen satt uppklättrad på ett staket intill boskapsfållan och reklamerade för Camel, år ut och år in (han dog av cancer, men det höll man tyst om).


Ännu tidigare hade en filmstjärna på uppgång i Hollywood försökt få folk att inte bara röka Chesterfield utan också ge bort hela limpor av dem i julklapp. Han kom att dö av annat än tjära i lungorna.

Ännu tidigare hade en filmstjärna på uppgång i Hollywood försökt få folk att inte bara röka Chesterfield utan också ge bort hela limpor av dem i julklapp. Han kom att dö av annat än tjära i lungorna.

Hans spektakulära karriär är sammanfattad i en mer än tusensidig biografi av Lou Cannon: "Governor Reagan – His Rise to Power" och "President Reagan – The Role of a Lifetime". Jag har köpt den, och någon gång ska jag väl ta mig tid att plöja mig genom den också, liksom allt annat som står till sig på hyllan jag skaffat med monografier om amerikanska presidenter: Robert A Caros fyra böcker om Lyndon B Johnson, Edmund Morris tre om Theodore Roosevelt, militärhistorikern Stephen Ambroses många om Eisenhower, David McCulloughs om Truman, John Milton Coopers om Woodrow Wilson, Conrad Blacks mastiga om Franklin Delano Roosevelt, och förstås Schlesinger och Sorenen och Dallek om JFK.

Men först ska jag läsa en annan bok av samme Edmund Morris: "Dutch: A Memoir of Ronald Reagan" (de var kompisar). Varför nu detta plötsliga intresse? Förstås för att Nancy Reagan avlidit, 94 år gammal. Hon och Ronald hade, som man kan läsa sig till i de utförliga runorna i New York Times och den engelska The Telegraph, träffats 1949. De gifte sig tre år senare och spelade någon gång mot varandra på film. Han hade varit gift med Jane Wyman, kanske en bättre skådespelerska än Nancy Robbins, i varje fall fick hon en mycket längre karriär på vita duken. Nancy kom i stället att på heltid och med stor framgång ägna sig åt sin mans karriär. Först blev han fackföreningsordförande för filmfolk i Hollywood, sedan guvernör för Kalifornien fast Nancy gillade inte tjänstebostaden i Sacramento.

Och så blev han från 1981 till 1989 en av de bättre republikanska presidenterna, i både in- och utrikespolitiken. Han var bra på att charma folk, Gorbatjov lika mycket som Margaret Thatcher vars ideologiska övertygelser i många stycken stämde överens med hans egna. Han tycktes leva livet sorglöst, den som oroade sig bakom kulisserna var i stället Nancy. Även hon visste att föra sig publikt, elegant klädd och med ett diskret men ständigt vakande öga på Ronald och snabba teaterviskningar till honom när så behövdes. Hon hade inte järnladyns bistra framtoning och stålblick men alldeles populär i Vita Huset var hon inte. Hon hade allt i ett fast grepp och sade upp folk i långa banor. Det har sedan framkommit att hon var astrologiskt intresserad och gärna rådfrågade stjärnorna.

"Esse non videri", familjen Wallenbergs valspråk, kunde lika gärna passa in på henne: att verka utan att synas. Sin viljestyrka fick hon nytta av när en galning skjutit och så när dödat hennes man (för fem år sedan gjordes en sevärd dokumentärfilm om USAs fyrtionde president, däribland om den episoden), och framför allt under de sista tio åren av Ronald Reagans liv när han drabbats av alzheimer. Hon tog hand om honom, och ägnade efter hans död för tolv år sedan tid och krafter åt att stödja forskningen kring denna krypande och lömska sjukdom.

Woodrow Wilson som först var president för Princeton och sedan för hela USA blev av medicinska skäl – slaganfall men också ihållande läkemedelsförgiftning, som David Ingvar en gång utrett i en intressant uppsats – inkapabel att sköta sin tjänst under sina sista år i ämbetet. Hans viljestarka hustru Ellen var hans gråa eminens redan vid fredsförhandlingarna i Versailles 1919 när hans fjorton punkter kom upp på programmet. En eminent eminens var också Nancy, och mycket längre: det var hon under alla sina femtiotvå år som Mrs Reagan.

 Ivo Holmqvist

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen