Känt folk röker Chesterfield… - Tidningen Kulturen
Debatt om scenkonst
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

En svensk reklammakare med sinne för allitteration knäckte en slogan för ett cigarettmärke som kanske inte längre existerar: ”Känt folk röker Kent”. Det gällde för kändisar att föregå med gott exempel den gången, och man fick en hel rad välbekanta ansikten som bolmade på. Idén kom som så mycket annat från USA där en cowboy med en cigarett i handen satt uppklättrad på ett staket intill boskapsfållan och reklamerade för Camel, år ut och år in (han dog av cancer, men det höll man tyst om).


Ännu tidigare hade en filmstjärna på uppgång i Hollywood försökt få folk att inte bara röka Chesterfield utan också ge bort hela limpor av dem i julklapp. Han kom att dö av annat än tjära i lungorna.

Ännu tidigare hade en filmstjärna på uppgång i Hollywood försökt få folk att inte bara röka Chesterfield utan också ge bort hela limpor av dem i julklapp. Han kom att dö av annat än tjära i lungorna.

Hans spektakulära karriär är sammanfattad i en mer än tusensidig biografi av Lou Cannon: "Governor Reagan – His Rise to Power" och "President Reagan – The Role of a Lifetime". Jag har köpt den, och någon gång ska jag väl ta mig tid att plöja mig genom den också, liksom allt annat som står till sig på hyllan jag skaffat med monografier om amerikanska presidenter: Robert A Caros fyra böcker om Lyndon B Johnson, Edmund Morris tre om Theodore Roosevelt, militärhistorikern Stephen Ambroses många om Eisenhower, David McCulloughs om Truman, John Milton Coopers om Woodrow Wilson, Conrad Blacks mastiga om Franklin Delano Roosevelt, och förstås Schlesinger och Sorenen och Dallek om JFK.

Men först ska jag läsa en annan bok av samme Edmund Morris: "Dutch: A Memoir of Ronald Reagan" (de var kompisar). Varför nu detta plötsliga intresse? Förstås för att Nancy Reagan avlidit, 94 år gammal. Hon och Ronald hade, som man kan läsa sig till i de utförliga runorna i New York Times och den engelska The Telegraph, träffats 1949. De gifte sig tre år senare och spelade någon gång mot varandra på film. Han hade varit gift med Jane Wyman, kanske en bättre skådespelerska än Nancy Robbins, i varje fall fick hon en mycket längre karriär på vita duken. Nancy kom i stället att på heltid och med stor framgång ägna sig åt sin mans karriär. Först blev han fackföreningsordförande för filmfolk i Hollywood, sedan guvernör för Kalifornien fast Nancy gillade inte tjänstebostaden i Sacramento.

Och så blev han från 1981 till 1989 en av de bättre republikanska presidenterna, i både in- och utrikespolitiken. Han var bra på att charma folk, Gorbatjov lika mycket som Margaret Thatcher vars ideologiska övertygelser i många stycken stämde överens med hans egna. Han tycktes leva livet sorglöst, den som oroade sig bakom kulisserna var i stället Nancy. Även hon visste att föra sig publikt, elegant klädd och med ett diskret men ständigt vakande öga på Ronald och snabba teaterviskningar till honom när så behövdes. Hon hade inte järnladyns bistra framtoning och stålblick men alldeles populär i Vita Huset var hon inte. Hon hade allt i ett fast grepp och sade upp folk i långa banor. Det har sedan framkommit att hon var astrologiskt intresserad och gärna rådfrågade stjärnorna.

"Esse non videri", familjen Wallenbergs valspråk, kunde lika gärna passa in på henne: att verka utan att synas. Sin viljestyrka fick hon nytta av när en galning skjutit och så när dödat hennes man (för fem år sedan gjordes en sevärd dokumentärfilm om USAs fyrtionde president, däribland om den episoden), och framför allt under de sista tio åren av Ronald Reagans liv när han drabbats av alzheimer. Hon tog hand om honom, och ägnade efter hans död för tolv år sedan tid och krafter åt att stödja forskningen kring denna krypande och lömska sjukdom.

Woodrow Wilson som först var president för Princeton och sedan för hela USA blev av medicinska skäl – slaganfall men också ihållande läkemedelsförgiftning, som David Ingvar en gång utrett i en intressant uppsats – inkapabel att sköta sin tjänst under sina sista år i ämbetet. Hans viljestarka hustru Ellen var hans gråa eminens redan vid fredsförhandlingarna i Versailles 1919 när hans fjorton punkter kom upp på programmet. En eminent eminens var också Nancy, och mycket längre: det var hon under alla sina femtiotvå år som Mrs Reagan.

 Ivo Holmqvist

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen