Den sårade dansaren - Tidningen Kulturen
"Den sårade ängeln" av Hugo Simberg.

Debatt om scenkonst
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Vad innebär det för en dansare att bli skadad och inte längre kunna dansa utan att känna smärta? Personen i fråga kanske inte vill erkänna detta för chefer och kolleger då det kan leda till att hon inte får vissa dansroller, för att chefen blir oroliga att hon inte kommer att kunna dansa fullt ut när det väl gäller.

Var snäll mot kroppen, det enda som ska kännas efter en dag på jobbet är att du är trött i musklerna, inte att du har ont i skelettet eller någon annanstans.

Man kan åsamka sig en skada som kan läka bort med lite vila och man kan få en kronisk skada som inte går bort. Den sist nämnda är givetvis av den värre sorten, då den inte kommer att gå över och man kommer att dras med den hela sin danskarriär framöver, och kanske till viss del även efter att man slutat att dansa.

Det man måste göra som dansare och här i livet är att veta sina gränser och arbeta efter sina förutsättningar. Och framförallt då inom dansen. Det går inte i längden att tvinga sin kropp till något som den inte är byggd till. Då kommer skadorna som ett brev på posten. En regel måste vara att man utför dansövningar på rätt sätt och inte tvingar kroppen till något den inte är skapt för. Som att pressa kroppen till något som man tycker ser bättre ut i övningarna så kroppen tar skada av. Man blir inte skadad om man utför dansövningarna på rätt sätt. Det är ett faktum.

Det är lite "slit och släng"-mentalitet i dansvärlden. De som är skadade är lite rädda för vad den konstnärliga ledaren ska tycka om att de är skadade, samtidigt som de har pressen från sig själva att de ska återhämta sig snabbt och bra. De känner press från två håll. Uppifrån och från sig själva. Detta kanvara en enorm press.

Det kan resultera att dansaren börjar ta smärtstillande tabletter och håller tyst om sin skada, eller smärta, för att få chansen att få en viss roll i en speciell föreställning. Detta är givetvis en ond cirkel och skadan förvärras snarare än förbättras av pillren. Det kan utvecklas en kronisk skada då man inte känner smärtan.

Så vad ska man göra?

Att dansare blir skadade är mycket vanligt men vad ska man göra för att förebygga detta?

Börja med att inte pressa kroppen utöver vad den är gjord till. Gör övningarna som de ska utföras, varken mer eller mindre. Var tacksam mot den kropp som har givits dig med fel och brister. Det är du själv som kan göra något av din kropp. Du behöver inte passa in i pepparkakas form.

Var snäll mot kroppen, det enda som ska kännas efter en dag på jobbet är att du är trött i musklerna, inte att du har ont i skelettet eller någon annanstans. Väg upp för och nackdelar med att ha en smärtfri kropp mot att ha en perfekt dansteknik. Vilket är i slutändan bäst.

Jonas Lindman

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen