Den svenska humorn förnyas på Fredriksdal - Tidningen Kulturen
Debatt om scenkonst
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 Upp till Camping, där alla köar, iklädda matchande träningsoveraller och där campingföreståndaren kräver likfärgade tandborstar, är en rolig drift med den svenska campingvurmen. Det finns saker som fascinerar med den svenska sommaren: att det aldrig syns några mygg i turistbroschyrerna. (Norrland kryllar ju av dem.) Att så många flyttar ut i stugor, tält och husvagnar och går med på en kraftigt sänkt levnadsstandard som de aldrig skulle trivas med annars, men ”nu är det ju semester”. Att det finns så många friluftsteatrar, som behöver sin publik för att överleva, men satsar på utomhusunderhållning i ett land där sommaren är kort och det mesta kan regna bort.

 Att drömma om Helsingborg

Den finaste, äldsta, mest kända friluftsteatern är förmodligen Fredriksdal utanför Helsingborg. För att SVT filmar där varje år. För att deras pjäser visas under jullovet varje år. För att de sprids på DVD. För att de satsar på en internationell humor – gångbar i hela Sverige.

Jag har varit på utomhusteater, buskis, folklustspel, bygdespel, revy, där det inte gick att förstå någonting. Jag slår vad om att de inte pratade svenska eller något annat känt språk. Och alla skämt handlade om lokala saker och kändisar och politiker som man som besökare inte kan känna till. Sådan humor blir väldigt lokal och åldras väldigt snabbt.

 Tysk humor – som säljer!

Eva Rydberg tog över efter Nils Poppe och ”klassikerna” bland folklustspelen är faktiskt tyska, från början av 1900-talet. Bland annat förlagan till den jazziga succén Hon jazzade en sommar. (Jag vet, man kopplar inte direkt ihop Tyskland med säljande humor, men från Hansans dagar och fram till andra världskrigets dagar var det tyska inflytande i Sverige uppenbart - från handel till komedi.) De gamla folklustspelen fungerar fortfarande även om de uppdateras med nya skämt, nya sånger och givetvis nya skådespelare.

Kurt Olsson” finns för evigt kvar

När man letar igenom DVD:erna som SVT spelat in på Fredriksdal slås man av vilket fint tidsdokument det är över svunna tider. Upp till Camping är t.ex. inte bara en rolig drift med den svenska campingvurmen, där alla köar, iklädda matchande träningsoveraller och där campingföreståndaren även kräver likfärgade tandborstar – här finns också Lasse Brandeby, mest känd som Kurt Olsson, bevarad för tid och evighet.

Och alla pratar svenska. Det vill säga, inga breda dialekter eller bygdemål. De flesta skådespelarna pratar rikssvenska, andra pratar ”riksskånska”. Det vill säga den typ av skånska som går att förstå, vilket inte är den äkta dialekten utan mer som rikssvenska med lite skånsk accent. Lasse Brandeby pratar lättförståelig göteborgska.

Den engelska komedin tar över

Genom åren ser man vilka skådespelare och komiker som varit inne, och även vilken typ av humor som varit det. För även om klassikerna har tyskt ursprung är det flera succéer på senare år som har uppenbara engelska eller amerikanska rötter. Me and my girl (Lorden från gränden). Arsenik och gamla spetsarDen stora premiären.
Den stora premiären är som en kombination av Bröderna Marx och Woody Allen. Den senare har själv bekänt sig till marxismen, det vill säga den som utövades av bröderna Marx. Intrigen med den beräknande maffiabossen som vill nästla in sin flickvän i produktionen har drag av Bullets over Broadway. Eva Rydberg gör en av sina bästa roller någonsin, som Harpo. Hon behöver inte ens tala skånska för att få folk at skratta. Hon kan göra det bara med sin mimik. Hon är faktiskt det närmaste Harpo som finns idag, som om rollen gjorts bara för henne. Ola Forssmed, gummimannen, är Groucho och Kim Sulocki Chico.

Upp till Camping kan ses som ursvensk med sin campingmani, men även som en av de engelskinfluerade klassikerna eftersom Lasse Brandeby spelar en campingägare som likt John Cleeses karaktär Basil i Fawlty Towers alltid skäller ut sina gäster och mest verkar tycka att de är till besvär.

Hemvärnets glada dagar är en fars i repmånadstil. Hemvärnsgubbar har alltid varit tacksamma att driva med, repmånaden likaså. England har sin Dad’s Army. Sverige Repmånad och Hemvärnets glada dagar. De flesta manliga komiker är med i Hemvärnets glada dagar – en hel armé av dem. Det verkar som ett under att produktionen kunde gå med vinst.

Gröna Hissen – drinken som glömts bort

Gröna Hissen är en annan ursvensk fars som är baserad på en film med samma namn. En film som fått sitt namn efter en drink, som var det trendigaste som fanns, en gång för länge sedan. Här har Rydberg värvat Johan Rheborg till ensemblen. När Rydberg och Rheborg tar för sig av gröna hissen skapar de en komediklassiker som vida överträffar filmförlagan. Drinken har fallit i glömska. Men inte komedin med samma namn.

Slutligen så finns det också enstaka franska influenser i den svenska sommarteaterns värld. Kärlek och lavemang är baserad på Molières Den inbillade sjuke. Pernilla Wahlgren tar fortfarande höga C. Men till skillnad från Molière, som kritiserade sin tids sjukvård (eller brist på den) finns ingen kritik med här.

Sommaren är inte en tid för samhällskritik och aktualiteter. Den är en tid för klassiker, goda skratt, camping, fiske, regn och massor av mygg.

Belinda Graham

 

Annons

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts